Selecteer een pagina
In deze video zie je een groep jonge Amerikaanse soldaten die samen wiet “shotgunnen” door de loop van een M1 Garand geweer. Amerikaanse troepen waren tussen 1962 en 1973 betrokken bij de oorlog in Vietnam. Tijdens de piek van het conflict waren er meer dan 200.000 Amerikaanse soldaten gelegerd in het Aziatische land. Tijdens hun verblijf in het door oorlog verscheurde Vietnam zochten veel militairen hun heil in de sterke, opwekkende Vietnamese Sativa die daar toen ruimschoots voorhanden was. Tussen 1967 en 1971, de periode waarin er het meeste Amerikaanse soldaten aanwezig waren, gebruikte meer dan 34% van deze militairen voor het eerst cannabis.

Het gebruik van cannabis werd niet gewaardeerd door bevelhebbers, maar was beter dan de alternatieven. Hoewel het gebruik van cannabis strafbaar was, werd dit meestal genegeerd door leidinggevenden om hun manschappen ontspannen en gefocust te houden. Ook werd cannabis gezien als een positieve invloed op de toenemende sociale spanningen. De andere drugs die voorhanden waren, alcohol en heroïne, zorgden bovendien voor veel meer problemen. Later droeg het wijdverspreide cannabisgebruik bij aan het ontstaan van de pacifistische beweging binnen de Amerikaanse krijgsmachten. Hierdoor is cannabis deels verantwoordelijk voor het beëindigen van de Vietnam-oorlog.

 klassieke landras Vietnamese sativa
In de foto hierboven zie je een klassieke landras Vietnamese sativa in het Hoàng Liên Son gebergte in noord-west Vietnam. Door haar langgerekte, dunne groeivorm is deze soort moeilijk om binnen te kweken, maar de lengte van haar bloeiperiode maakt dit nog erger: tot wel 26 weken! Vietnamese Sativa lijkt sterk op landras Thai soorten die al decennia populair zijn. De bizar lange bloeiperiode is ook de reden dat onze Royal Thai reguliere zaden gekruist zijn met Skunk #1, waardoor de 20+ weken durende bloeiperiode verkort is tot ongeveer 12 weken.

Al met al speelde cannabis een significante rol tijdens de oorlog in Vietnam en is dit een van de weinige goede dingen die mee terug is gekomen naar Amerika. Als cannabis-liefhebbers die positief proberen te blijven zijn we in ieder geval blij dat we kennis hebben kunnen maken met de prachtige wiet soorten die Zuid-Oost Asië te bieden heeft!