Selecteer een pagina
Om goed voor je cannabis plant te kunnen zorgen, moet je de basis van de anatomie van je plant begrijpen.

Anatomie is het deelgebied van de biologie dat de interne en externe onderdelen en structuren van alle levende organismen identificeert en beschrijft. Anatomie beslaat drie hoofdgebieden: dieren (zoölogie), mensen (menselijke anatomie) en planten (botanie of plantkunde). Het wordt verder ingedeeld in macroscopische en microscopische anatomie. Macroscopische anatomie beslaat delen die met het blote oog te zien zijn, bijvoorbeeld de takken en bladeren van de cannabis plant. Microscopische anatomie beslaat de delen van de cannabis plant die alleen met een microscoop zijn waar te nemen, zoals de cellen.

Het woord “Cannabis” komt uit het Latijn en dat is weer van het Griekse “Kannabis” afgeleid. Cannabisplanten zijn “tweehuizig, wat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke cannabis planten bestaan. Een cannabis plant kan soms hermafrodiet zijn en heeft dan zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen in dezelfde plant. Dit gebeurt meestal tijdens de bloeifase als een cannabis plant stress ondergaat.

Het hebben van verschillende geslachtelijke eigenschappen betekent dat kwekers het geslacht van hun cannabis plant kunnen bepalen. We beschrijven de belangrijkste structuren van de cannabis plant en hun functies. Dit is essentiële informatie voor kwekers die goed voor hun cannabis plant willen zorgen en optimale resultaten willen bereiken.

Een mannelijke medical kush cannabis plant

Delen Die De Mannelijke En Vrouwelijke Cannabis Plant Gemeenschappelijk Hebben

De meeste mensen hebben wel eens een cannabis plant gezien en kennen de fundamentele externe structuren zoals de stengel en wortels. Kwekers van een cannabis plant moeten deze goed in de gaten houden, want ze geven vaak signalen af als er iets aan de hand is zoals een ziekte of tekort aan voedingsstoffen.

Wortels

De wortels van de cannabis plant zijn vezelig en bestaan uit talrijke, slanke delen. De structuur bestaat uit een hoofd- of ‘pen’wortel, plus secundaire wortels en fijnere worteltjes – al deze delen zijn bedekt met fijne haartjes. Met deze wortels neemt de cannabis plant water en voeding op uit de grond. Ze zetten de plant ook vast in de grond of ander groeimedium. Het doel van de teler is om het wortelsysteem zo sterk en gezond mogelijk te houden om een maximale oogst te garanderen. Een gezond wortelsysteem is wit van kleur en goed ontwikkeld in het medium in de pot. Het formaat van de pot beïnvloedt de efficiency van het wortelsysteem. Cannabisplanten met een klein wortelsysteem leveren meestal niet erg veel op.

Stammen en Stengels

De hoofdstengel groeit uit de hoofdwotel. Het is een van de belangrijkste onderdelen van de cannabisplant omdat hij de gehele bovengrondse structuur van de plant ondersteunt. Secundaire stengels groeien uit de hoofdstengel. Stengels zijn als het ware het skelet van de plant en ondersteunen de takken en bladeren. Ze bestaan voornamelijk uit calcium en cellulose. Naast het ondersteunen van de bovengrondse structuren van de cannabisplant, bevatten ze ook de vaten waarmee sap binnen de plant wordt getransporteerd. Het sap van de cannabisplant is als bloed: een transportsysteem voor water en voedingsstoffen.

cannabis plant schematisch

Oksels

Oksels zijn de punten op de stengel waar bladeren en zijtakken groeien. Bladeren groeien meestal in paren en de oksels verschijnen aan de voet van het blad of de stengel of de tak.

Internodium

De internodia zijn de ruimten tussen okselparen.

Stipulen (steunblaadjes)

Stipulen vormen aan beide zijden van een blad aan de voet van sommige cannabisplanten. Ze lijken een beetje op mesjes, te vinden bij de oksels van de planten. We weten niet wat de functie van de steunblaadjes is, maar misschien is het om nieuwe scheuten te beschermen. In andere planten veranderen de stipules in doorns.

Stomata

Bladeren

Bevestigd aan de stengel en takken zijn kleine stelen genaamd petiolen of bladstelen, die uitlopen in de bladeren van de cannabis plant. Bladeren komen voor in alle soorten en maten. De bladeren van de cannabisplant zijn palmaten of digitaten, dit betekent dat ze zijn verdeeld in vingerachtige lobben die aan de bladbasis ontspruiten. De bladeren hebben meestal gekartelde randen en groeien in tegenoverliggende paren.

Bladeren zijn de zonnepanelen van de cannabis plant, waar de energie voor fotosynthese wordt opgewekt. Fotosynthese is een chemisch proces waarin licht, energie, water en voedingsstoffen worden gebruikt om suiker en andere organische moleculen te produceren. Tijdens de fotosynthese absorbeert de plant koolstofdioxide (CO2) en geeft hij zuurstof (02) af. In het donker stopt de fotosynthese en geven de cannabisbladeren CO2 af. Zonder planten zou leven op aarde onmogelijk zijn. Daarom is het belangrijk goed voor elke plant en boom te zorgen. Cannabisplanten groeien snel op en produceren enorme hoeveelheden zuurstof. Als je goed voor je planten zorgt, zorgen zij goed voor jou en voor de wereld waarin we leven.

Let extra goed op de bladeren van je cannabisplanten. Omdat ze zo goed zichtbaar zijn, zijn ze als een open boek wat betreft de gezondheid en ontwikkeling van je plant. Gezonde bladeren betekent een gezonde plant.

Stomata (huidmondjes)

“Stomata” is Grieks voor “mond”. Stomata zijn microscopische structuren op de boven- en onderkant van bladeren, maar met name op de onderkant. Stomata zijn instelbare klepjes die kunnen worden geopend en gesloten, afhankelijk van het weer en de behoeften van de plant. Hun belangrijkste functie, openen en sluiten, wordt gebruikt om zuurstof, koolstofdioxide en waterdamp uit te wisselen tussen het binnenste van de plant en de externe omgeving.

Exclusieve Kenmerken Van De Mannelijke Cannabis Plant

Mannelijke cannabis bloemen
Een cannabis plant laat zijn geslachtskenmerken zien wanneer deze de bloeifase bereikt, en de eerste verschijnen achter de stipules. De exclusieve eigenschap waaraan je de mannelijke cannabis plant kunt herkennen zijn de geslachtsorganen genaamd meeldraden.

Meeldraden

Meeldraden bestaan uit de helmknoppen (pollenzakjes zoals balletjes of eitjes, ongeveer 5 millimeter) en de helmdraden of filamenten die de helmknop met de plant verbindt. Als de plant volwassen is, gaan de helmknoppen open en wordt het stuifmeel losgelaten in de hoop dat het de stamper een vrouwelijke cannabis plant bereikt. De belangrijkste functie is voortplanting.

Exclusieve Kenmerken Van De Vrouwelijke Cannabis Plant

Vrouwelijke planten hebben andere eigenschappen waaraan ze te herkennen zijn. Deze worden ook tijdens de bloeifase zichtbaar en ook eerst achter de steunblaadjes. De vrouwelijke geslachtsorganen bestaan uit de kelk waarin de stamper zich bevindt. De kelk is zo’n 2 tot 6 millimeter lang. De kelken variëren per cannabissoort in grootte, vorm en kleur: van zacht groen naar donkerpaars. Dit gedeelte van de cannabis plant is bedekt met trichomen of “haren”.

Stempels van een cannabis plant

Stamper

De stamper is een kleine haar die uit de kelk steekt. De functie is het vangen van stuifmeel en de plant bevruchten. Diep in de kelk ligt het zaadbeginsel waar het zaadje ontwikkelt nadat de plant is bevrucht. Wanneer cannabis kwekers ‘stamper’ zeggen, bedoelen ze meestal de bovenste en onderste gedeelten. De stijl verbindt het vruchtbeginsel met de stempel. Stempels variëren in uiterlijk en zijn soms wit of rood.

Knoppen / Toppen

Om meer stuifmeel te kunnen vangen, ontwikkelt de vrouwelijke cannabisplant enorm veel kelken en stampers die uitgroeien tot knoppen of clusters die ook wel toppen genoemd worden. Knoppen komen in alle formaten, soorten en kleuren voor, afhankelijk van de soort en de genen van de plant.

Cola

De Cola verschijnt in het bovenste gedeelte van de takken. Het is een grote structuur op de hoofdstengel. Verschillende knoppen op de vrouwelijke cannabisplant clusteren samen om wat in de cannabiswereld een “cola” heeft. De belangrijkste functie is het afvangen van stuifmeel uit de lucht en enorm veel zaadjes te produceren.

Wat Zijn Trichomen Op Een Vrouwelijke Cannabis Plant?

Trichomen

Een van de belangrijkste onderdelen van de anatomie van de cannabisplant is het trichoom, de haartjes. Elke cannabisplant heeft verschillende soorten haartjes, maar de belangrijkste voor de cannabisteler zijn de glandulaire trichomen. Deze bedekken het oppervlakte van de stampers, maar ook de kleinere bladeren in de buurt van de knoppen. Deze blaadjes kunnen bijzonder veel haartjes bezitten en zien er vaak uit alsof ze zijn bedekt met dauw. Ze worden soms ‘suikerblaadjes’ genoemd en de hoofdfunctie van de haartjes is het zaad beschermen en voeden.

Trichomen
Alle cannabisplanten hebben haartjes. Hoewel mannelijke cannabisplanten geen glandulaire haartjes hebben, hebben ze wel de haartjes op de stengels en bladeren. Trichomen komen in de natuur voor in alle vormen, soorten en formaten. Tal van andere planten hebben ook haartjes, bijvoorbeeld de tomatenplant, de tabaksplant en de brandnetel.

Hopelijk heb je wat opgestoken van dit artikel en kun je deze kennis van de anatomie van de cannabis plant toepassen in je eigen kweek.