Selecteer een pagina

Autoflowering, Reguliere En Gefeminiseerde Zaden

Lex Blazer is een populaire Youtuber die op zijn kanaal, Lex’s World, alles uitlegt over wiet kweken. In deze video geeft hij duidelijk en beknopt informatie over de verschillen tussen autoflowering, reguliere en gefeminiseerde zaden.

Gefeminiseerde Zaden

Lex begint bij de gefeminiseerde zaden aangezien die sinds hun ontstaan veruit de populairste soort cannabis zaden zijn. Omdat wiet toppen alleen op vrouwelijke planten groeien zijn gefeminiseerde zaden erg gewild bij kwekers die geen toegang hebben tot stekken, of überhaupt liever niet met stekken werken. Door je de moeite te besparen om het geslacht van je planten te bepalen, iets dat bij reguliere zaden nodig is, bespaar je jezelf een aantal weken per cyclus en loop je niet het risico dat je nog planten moet verwijderen. Het maken van gefeminiseerde zaden kost echter wel tijd en geld, Lex legt uit dat gefeminiseerde zaden daarom ongeveer twee á drie keer zo veel kosten als reguliere zaden.

gefeminiseerde cannabiszaden in je top

Reguliere Cannabis Zaden

Reguliere cannabis zaden zijn qua inkoopprijs de goedkoopste optie, ze kunnen echter wel wat onhandig zijn afhankelijk van je opstelling. Reguliere cannabis zaden leveren zowel mannelijke als vrouwelijke planten op, dit is in principe gelijk verdeeld. Je zult dus rekening moeten houden met een aantal zaken als je hier een hele cyclus mee wil kweken. Het liefste bepaal je in ieder geval zo snel mogelijk het geslacht van je planten. De simpelste manier om dit te doen is door twee keer zo veel zaden op te kweken als je nodig hebt en de mannelijke planten te verwijderen zodra je hun geslacht bepaald hebt. De meeste kwekers die werken met reguliere cannabis zaden kweken liever vanuit stekken. Zodra je een goede vrouwelijke plant hebt kun je hier namelijk makkelijk meerdere generaties stekken van nemen.

De belangrijkste reden dat we nog lang niet klaar zijn met het verkopen van reguliere cannabis zaden is echter het veredelen. Als je je eigen soort wilt ontwikkelen is het namelijk een goed idee om pollen van mannelijke planten te gebruiken. Hoewel je technisch gezien alleen met hermafrodiete planten zou kunnen werken, levert dit meestal niet de meest stabiele kruisingen op. Reguliere cannabis zaden zijn de enige manier om mannelijke planten te kweken waarmee je je beste vrouwelijke planten kunt bevruchten. Onze reguliere cannabis zaden zijn een uiterst stabiele basis voor je eigen nieuwe soort!

mannelijke cannabis plant
Deze mannelijke Afghaan staat op het punt om open te barsten en vrouwelijke wiet planten te bevruchten!

Autoflowering Cannabis Zaden

Autoflowering cannabis zaden zijn een ander verhaal dan reguliere en gefeminiseerde zaden, autoflowering heeft namelijk niets met het geslacht van de plant te maken. Autoflowering wiet soorten bestaan in zowel reguliere als gefeminiseerde uitvoeringen, al zijn reguliere autoflowering zaden vrij zeldzaam. Een autoflowering wiet soort is simpelweg een soort die geen verandering in lichtduur nodig heeft om te gaan bloeien. Alle autoflowering soorten zijn op enig punt gekruist met cannabis ruderalis, een wilde soort afkomstig uit Rusland. Deze wilde variant bloeit zodra de plant groot genoeg is, onafhankelijk van het jaargetijde of het aantal uur licht per dag. Deze eigenschap is de reden dat autoflowering cannabis soorten zo populair zijn.

In de video legt Lex de voor- en nadelen van autoflowering wiet zaden uit. Het grote nadeel van autoflowering soorten is dat ze meestal minder actieve stoffen bevatten dan hun lichtduur-gevoelige zusjes. De autoflowering eigenschap uit cannabis ruderalis is geweldig, maar cannabis ruderalis bevat bijna geen THC. Het gevolg hiervan is dat iedere kruising met cannabis ruderalis minder actieve stoffen zal bevatten dan de originele soort. Lex heeft het over een afname van ongeveer een derde, maar als veredelaars willen we graag zeggen dat dit verschil minder drastisch is. Wij hebben in onze analyses gevonden dat onze autoflowering soorten 5-20% minder THC bevatten dan hun lichtduur-gevoelige zussen.

Autoflowering soorten hebben ook een hoop voordelen. Het belangrijkste voordeel is de snelheid waarmee ze een volledige cyclus kunnen doorlopen. Autoflowering soorten zijn eerder “volwassen” dan normale soorten en kunnen daardoor een week of twee eerder beginnen met bloeien. Omdat ze niet wachten op de herfst kun je je buitenkweek bovendien zeer snel oogsten. Tenslotte is er nog een gigantisch voordeel dat vaak vergeten wordt: ze zijn makkelijk. Een autoflowering soort kweken vermindert de kans op veelgemaakte beginnersfouten zoals te grote planten of problemen doordat de kweekruimte niet goed licht-dicht is.

analyse testrapport
Autoflowering wiet soorten waren in het verleden een stuk minder sterk dan hun lichtduur-gevoelige nichtjes, maar dat scheelt tegenwoordig niet veel meer. Veel kwekers ruilen dan ook met liefde een paar procent THC in voor alle praktische voordelen die autoflowers met zich meebrengen.

Dus Welke Wiet Zaden Zijn Goed Voor Mij?

In deze video legt Lex goed de verschillen uit tussen autoflowering, reguliere en gefeminiseerde zaden. Wel hebben we één puntje van kritiek. Lex vindt namelijk dat beginnende kwekers het beste kunnen beginnen met gefeminiseerde zaden, maar niet met autoflowers. En hoewel we het ermee eens zijn dat gefeminiseerde zaden een prima keuze zijn voor een eerste kweek, raden wij meestal eerder autoflowers aan!

Het merendeel van de problemen waar wij over gemaild worden kan volledig vermeden worden door te beginnen met een autoflowering soort. De tijd per kweek wordt korter, dus er is ook minder tijd om fouten te maken of pech te hebben. Vooral bij een buitenkweek in Nederland is dit van belang, want we hebben maar een paar maanden per jaar mooi weer. Door te kweken vanuit autoflowering zaden kun je uitsluitend in de “mooi-weer maanden” en heb je minder kans dat je toppen verliest aan rot en schimmel.

Autoflowering gefeminiseerde cannabiszaden kunnen in juli worden geoogst
Deze prachtige Dutch Automatic top is midden in de zomer geoogst! Met autoflowering wiet zaden kan iedereen in ieder klimaat wiet kweken!
Nieuwe kwekers laten hun planten vaak te lang doorgroeien voordat ze omschakelen naar de bloeifase. Als je de hoeveelheid groei tijdens de eerste weken van de bloeifase onderschat zal je hokje héél snel héél klein lijken! En zodra de bloeifase ingezet wordt blijkt vaak dat er nog een ander probleem is, namelijk licht-lekken. Als er geen volledige duisternis is tijdens de donker-periode van de bloeifase kan dit leiden tot allerlei problemen zoals hermafrodiete planten of simpelweg geen bloei. Kijk voor meer informatie over zo makkelijk, goedkoop en praktisch mogelijk wiet kweken ook eens naar onze tips voor het kweken van autoflowering wiet zaden! We willen Lex graag bedanken voor zijn geweldige videos en wensen iedereen een goede kweek!