Selecteer een pagina
Buiten wiet kweken is, zeker voor beginners, een van de beste manieren om te leren kweken. Wiet kweken kan buiten namelijk erg makkelijk en goedkoop zijn en erg veel opleveren, maar dan moet je wel de juiste soort wietplanten uitkiezen. Wiet zaden kopen die goed bij je lokale klimaat passen kan het verschil betekenen tussen een prachtige wietplant oogsten en een hele kweek verliezen aan toprot en schimmel. Veel soorten doen het nou eenmaal niet best in Nederland, je even inlezen kan dan ook voorkomen dat je tuin straks vol staat met onderontwikkelde wietplanten die nooit volledig af zullen bloeien.
Buitenkweek

Koop geen wiet zaden van soorten die pas in November klaar zijn met bloeien als je in een kouder klimaat wil kweken. Vaak wordt het dan namelijk niet veel beter dan dit soort luchtige dunne topjes.

Als je wiet zaden (van Spliff Seeds natuurlijk) aan het uitzoeken bent voor je volgende buitenkweek doe je er goed aan rekening te houden met twee dingen: waar je woont en hoe ver het seizoen gevorderd is. Het “waar je woont” gedeelte hangt vooral samen met de afstand naar de evenaar, dit heeft namelijk enorme invloed op onder andere het licht, de temperatuur en hoe lang een seizoen duurt.

(Semi-)Autoflowering Soorten Doen Het Altijd Goed

Autoflowering wietplanten bloeien onafhankelijk van het seizoen en zijn dus erg praktisch voor buiten wiet kweken. Kijk ook eens naar onze artikelen over autoflowering wiet zaden en onze stap voor stap handleiding wiet kweken.

Semi-autoflowering wietplanten hebben autoflowering kenmerken waar we nu niet verder op in zullen gaan, maar kort gezegd zijn het simpelweg héél snel bloeiende buitensoorten. Omdat buiten wiet kweken niet altijd even makkelijk is in het noorden van Europa zijn autoflowering en semi-autoflowering soorten hier erg populair. In het zuiden beginnen autoflowering soorten ook terrein te winnen omdat je hiermee een “bonus oogst” kunt binnenhalen voordat de “hoofd kweek” klaar is.

Autoflowering wietplanten leveren ongeveer 20-60 gram droge toppen op per plant. Dit is natuurlijk vrij laag, maar door de korte levenscyclus is het vaak wel mogelijk om vaker te oogsten in één seizoen. De Spliff Seeds catalogus van autoflower zaden bestaat uit Nederlandse coffeeshop-klassiekers: AK AutomaticDutch Blue AutomaticDutch AutomaticLemon Cream Kush AutomaticSpiff Cheese Automatic en White Widow Automatic.

Semi-autoflowering wietplanten lijken meer op normale fotoperiode planten in de zin dat ze wel degelijk een groeifase doorlopen. Ze bloeien echter veel eerder dan normale wietplanten, de toppen ontwikkelen zich vaak wel een maand eerder dan bij andere soorten. Onze snelste semi-autoflowering wiet soort, Gold Rush Outdoor, is vaak begin september al klaar met bloeien. Zet semi-autoflowering soorten alleen niet te vroeg in het jaar buiten, als je bijvoorbeeld in april zaait zullen de planten namelijk door de korte lichtduur gelijk beginnen te bloeien. Met de juiste timing kunnen deze soorten echter vrijwel even grote opbrengsten als seizoensgebonden soorten halen en kunnen ze makkelijk meer dan 400 gram per plant opleveren. Wat echter vooral interessant is, is dat ze het in vrijwel ieder klimaat geweldig doen. Onze semi-autoflowering selectie bestaat op dit moment uit: Fast Bud OutdoorGold Rush Outdoor en Sweet ‘N Sour Outdoor.

Noord Europa

Spliff Seeds is een echt Amsterdams bedrijf, we hebben dan ook veel ervaring met wiet kweken in het “prachtige” weer dat ons meestal toebedeeld wordt. Maximale temperaturen in de zomer liggen tussen de 20 en 30 graden in, terwijl het in de winter de afgelopen jaren een aantal keer tot -16 °C is teruggelopen.

Buitenkweek

In Nederland is het moeilijker, maar zeker niet onmogelijk om dit soort bomen op te kweken. Al was de politie in Tilburg er kennelijk niet zo enthousiast over.

Aangezien de zomer nou eenmaal niet zo lang duurt in Nederland, duurt het buitenkweek seizoen ook minder lang dan in Zuid-Europa. Het “klassieke” buitenkweek seizoen (zoals de heren van Doe Maar 35+ jaar geleden ook al beschreven) begint in mei, dit is namelijk wanneer de nachttemperaturen voor het eerst stabiel boven de 10 graden blijven. Meestal is het handig om ervoor te zorgen dat je vóór half oktober kunt oogsten.

In Noord-Europa gaat wiet kweken buiten het beste met soorten die snel klaar zijn met bloeien, het liefste vóór half oktober. Verder is het belangrijk om een soort uit te kiezen waarvan bekend is dat hij goed bestand is tegen kou, schimmel en rot.

Grote gold rush outdoor wiet plant

Sommige soorten krijgen zelfs een ander kleurtje als ze onder koudere omstandigheden gekweekt worden. Deze Gold Rush Outdoor kan bijvoorbeeld paarse toppen ontwikkelen bij lagere temperaturen.

Naast onze autoflowering en semi-autoflowering wiet zaden hebben we natuurlijk ook een brede selectie aan wiet zaden voor de buitenteelt die wél afhankelijk zijn van de lichtduur. Onze beste wietzaden voor buiten kweken in Nederland zijn de volgende: Afghani GoldAKBlue Medi KushBlueberryBubblegunCrystal WhiteLemon Cream KushPower PlantSnow White and White Widow. Al deze soorten zijn als vrouwelijke wiet zaden te koop in onze seedshop.

Deze lijst bestaat voornamelijk uit indica soorten en hybride soorten die qua groei erg lijken op indicas. De groeivorm van al deze soorten is vergelijkbaar, ze blijven allemaal relatief klein en vormen meerdere sterke zijtakken.

In koudere klimaten kun je nogmaals het beste wietplanten kweken die snel klaar zijn en dus alle tijd hebben om grote, volle toppen te vormen en af te rijpen. Het merendeel van de wiet zaden die we hieronder noemen is in september klaar met bloeien en passen dus perfect binnen ons klimaat.

Grote gold rush outdoor wiet plant

De soorten in dit overzicht zijn allemaal vanaf April opgekweekt, de balken geven weer hoeveel maanden ze er daarna nog over deden om af te bloeien. Sommige soorten die we aanraden voor de buitenteelt in Noord-Europa zijn pas na september klaar met bloeien, maar omdat deze soorten erg goed tegen koud weer kunnen is dit geen probleem.

In koudere klimaten kun je nogmaals het beste wietplanten kweken die snel klaar zijn en dus alle tijd hebben om grote, volle toppen te vormen en af te rijpen. Het merendeel van de wiet zaden die we hierboven hebben genoemd is in september klaar met bloeien en passen dus perfect binnen ons klimaat.

Spliff Tips Voor Buiten Wiet Kweken In Noord-Europa

In Nederland en omstreken vormt het koude, natte weer vaak het grootste probleem. Het feit dat Nederland zo’n enorme export van groente, fruit en bloemen heeft is dan ook grotendeels te danken aan onze glastuinbouw. Nederland is dankzij de kassen wereldwijd de grootste exporteur van zaden, levende planten en bloembollen ter wereld, ook zijn we de op één na grootste exporteur van verse groente. Kweken in kassen onder natuurlijk licht werkt extreem goed in Nederland, dit geldt natuurlijk ook bij wiet kweken!

Grote gold rush outdoor wiet plant

Een groot deel van de Nederlandse landbouw gebeurt in kassen, we gebruiken deze kennis natuurlijk graag bij wiet kweken!

In Nederland en omstreken vormt het koude, natte weer vaak het grootste probleem. Het feit dat Nederland zo’n enorme export van groente, fruit en bloemen heeft is dan ook grotendeels te danken aan onze glastuinbouw. Nederland is dankzij de kassen wereldwijd de grootste exporteur van zaden, levende planten en bloembollen ter wereld, ook zijn we de op één na grootste exporteur van verse groente. Kweken in kassen onder natuurlijk licht werkt extreem goed in Nederland, dit geldt natuurlijk ook bij wiet kweken!

Een makkelijke en goedkope manier om zelf in kassen te gaan kweken is door zelf zogeheten “polytunnels” te bouwen, dit zijn de buisvormige plastic kassen die je vaak tegenkomt in de landbouw. Polytunnels beschermen je planten tegen van weer en wind en maakt ze bovendien een stuk minder zichtbaar voor de buren en oom agent. Tunnelvormige kweekkassen werken goed in vrijwel ieder klimaat en zijn erg makkelijk te plaatsen. Een dun laagje plastic kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een wietplant buiten wel 50% minder afkoelt door de wind. Zet dit soort tunnels in een noord-zuid oriëntatie neer zodat iedere cannabis plant namelijk zo veel mogelijk zonlicht krijgt.

Wiet kweken in een polytunnel

Polytunnels zijn ideaal om jonge planten in op te kweken, maar je kunt er ook prima een hele kweek in doen.

Je kunt de planten in je polytunnel zowel in de volle grond als in potten zetten, dit heeft allebei voor- en nadelen. Als je potten gebruikt raden wij meestal stoffen potten aan. Deze potten zorgen ervoor dat je medium meer warmte vasthoudt en zorgen bovendien voor betere wortelontwikkeling, wat allemaal bijdraagt aan een betere oogst. Kijk voor meer informatie over het stimuleren van maximale wortelgroei bij je wietplanten ook eens naar ons blogartikel hierover.

Het gebruik van polytunnels maakt het bovendien makkelijker om je gehele kweekruimte te verduisteren, deze techniek wordt vaak gebruikt om seizoensgebonden soorten eerder te laten bloeien. Lees ook eens ons artikel over wietplanten verduisteren voor meer informatie over dit onderwerp!

Wiet kweken in polytunnels geeft je planten bescherming tegen weer en wind, maar volgt nog wel dezelfde regels als een normale buitenkweek. Zelfs met zo’n tunnel raden we in Noord-Europa nog steeds vooral (semi-)autoflowering- en snel bloeiende indica soorten aan voor een betrouwbare grote oogst. Voor optimale grammen per vierkante meter kun je vaak het beste een sea of green setup gebruiken.

Zuid-Europa

Door de lange zomers kun je in Zuid-Europa gemakkelijk zowel indica als sativa wiet zaden opkweken. Het weer is hier heel anders dan in Nederland, zo is het in de zomer overdag zo’n 25-40 graden en ‘s nachts tussen de 20 en 25 graden. Het langere seizoen geeft je de tijd om zelfs de langzaamste sativa soorten af te bloeien in de zon. Ook kun je je opbrengsten per plant veel hoger maken aangezien je misschien wel een maand eerder kunt beginnen dan in het Noorden. Alle wiet zaden die we hierboven hebben genoemd voor Noord-Europa doen het ook prima in het zuiden, maar het prachtige weer geeft je ook de gelegenheid om soorten te kweken die oorspronkelijk voor de binnenteelt bedoeld waren. Onze nieuwe Kush lijnen zijn goede voorbeelden van indoor soorten die het ontzettend goed blijken te doen onder de Spaanse zon.

Grote Polytent

Een klein beetje extra tijd om te groeien zorgt voor veel grotere planten. Met de lange seizoenen in het zuiden kun je echte monsterplanten kweken.

De Spliff Seeds wiet zaden die we kwekers in het zuiden van Europa aanraden zijn: CBD Spliff BerryGold Bar KushJack F1Mega Power PlantMoon Walker KushPurple Berry KushSpliff Strawberry en Super Skunk.

Deze sativa-dominante en hybride soorten zorgen voor een geweldige oogst, maar groeien anders dan de Indica soorten die we net voor Noord-Europa hebben genoemd. Het grote verschil ligt in de bloei, die duurt bij deze sativa-dominante soorten wel 12-14 weken en is ook nog eens afhankelijk van warme temperaturen. Sativa soorten zijn meestal tropische soorten die veel hoger en sneller groeien dan indica soorten, ze kunnen ruim 4 meter hoog worden! De soorten die we aanraden voor Zuid-Europa hebben tijdens de bloei minimaal 9 weken sterke zon nodig. De meeste soorten in het lijstje worden erg groot en ontwikkelen tijdens de bloei enorme langwerpige toppen.

Minimale en maximale hoogte van Spliff soorten

De soorten in deze figuur zijn allemaal in April gezaaid en zijn daarna nooit gesnoeid. Over het algemeen worden sativa soorten een stuk langer dan de rest.

In Zuid-Europa is het natuurlijk niet alleen maar feest en gaat een wietplant kweken ook niet zonder slag of stoot, de problemen die je hier tegenkomt zijn vaak tegenovergesteld aan de Nederlandse problemen aangezien ze juist door warmte ontstaan. In gebieden waar het in de zomer lange tijd boven de 40 graden kan blijven moet je namelijk extra goed opletten om insectenplagen, hitte stress en uitdroging te voorkomen.

Spliff Tips Voor Buiten Wiet Kweken In Zuid-Europa

Wiet kweken in Zuid-Europa betekent vaak enorme planten in bijna tropisch weer. Je grootste probleem in deze regio’s zijn insecten en warmte. Om uitdroging te voorkomen kun je een laag water in de schalen onder je plantenpotten zetten als “reserve” voor je wietplanten. Zo kun je ervoor zorgen dat je wietplanten altijd genoeg water hebben, ook al drogen ze eigenlijk sneller uit dan je bij kunt houden.

Regen En Zon In Europa

Zuid-Europa is warm, zonnig en erg droog. Wiet kweken kan in dit soort gebieden alleen als je er bovenop zit met bewateren.

Ook in warme klimaten zijn wij fans van de polytunnel, in dit geval om de overmatige zon en warmte af te zwakken. Polytunnels zijn in Zuid-Spanje ook erg populair in de landbouw om planten te beschutten en water te besparen.

Verder is het met zo’n lang seizoen ook zaak om planten te ondersteunen, zeker als je bedenkt dat sommige van deze soorten meer dan 4 meter kunnen worden! Wij werken zelf het liefst met bamboestokken, maar op tijd gaas of een net boven/om je planten heen spannen werkt ook erg goed. In ieder geval is het zaak om te voorkomen dat je planten halverwege de bloei om beginnen te vallen!

Als je je planten liever wat kleiner houdt kun je sativa soorten in dit soort gebieden ook later zaaien zodat ze maar een korte groeifase hebben. Planten van 4 meter zijn zeker in de lijn der verwachtingen als je in april of mei begint, maar als je halverwege juni pas zaait zullen je planten een stuk kleiner uitvallen.

Sativa's

Sativas groeien erg snel, hou hier rekening mee als je je tuin of balkon nog wil gebruiken voor andere dingen!

Je kunt in deze gebieden natuurlijk ook zowel indica’s als sativa’s kweken, je indica soorten zullen dan ongeveer drie weken eerder klaar zijn om te oogsten. Een beter klimaat geeft je namelijk ook de gelegenheid om voor meer variatie te gaan, wat voor de gemiddelde thuiskweker altijd een goede zaak is!

Het Hele Jaar Buiten Wiet Kweken

Afhankelijk van waar je precies woont kun je misschien wel het hele jaar buiten wiet kweken. Zolang de temperatuur hoog genoeg blijft doen wietplanten het namelijk prima, ongeacht het seizoen. In dit soort warme winters loopt het aantal uur licht per dag wel erg terug, dit zorgt ervoor dat veel soorten gelijk zullen bloeien en dus ook lagere opbrengsten per plant. Deze lage opbrengsten kun je echter prima compenseren door meer planten neer te zetten.

Goed Winterweer

Als het midden in de “winter” nog 20 graden is buiten kun je makkelijk het hele jaar door kweken.

Als je tussen juli en oktober wiet zaden plant zal dit uiteindelijk planten van ongeveer 1 meter met een opbrengst van 20-60 gram per plant opleveren. Deze kortere plantjes hebben natuurlijk ook voordelen, bijvoorbeeld dat ze een stuk minder opvallen dan planten die al een heel seizoen hebben kunnen groeien. Zo laat in het jaar zaaien zorgt er zo eigenlijk voor dat fotoperiode soorten groeien op een manier die je normaal gewend bent van autoflowering wiet zaden.

Veel Plezier In Je Tuin En Wie Kweekt De Beste Toppen

Een kleine bonus bij buiten wiet kweken is dat alle kwekers in jouw regio het met dezelfde “lamp” en weersomstandigheden moeten doen. Hierdoor kun je buitenwiet van verschillende kwekers dan ook goed met elkaar vergelijken. Kweek jij beter dan je vrienden?

Ongeacht welke soort wiet zaden je uiteindelijk besluit op te kweken hopen we dat dit artikel je een idee gegeven heeft over wat je beste opties zijn. Bij Spliff Seeds houden we van buiten wiet kweken en zijn we ieder jaar weer net zo enthousiast over het buitenkweek seizoen. Buiten wiet kweken is de makkelijkste en goedkoopste manier om aan “gratis” wiet te komen. Zolang je zorgt dat je de goede genetica in huis haalt hoeft het écht niet moeilijk te zijn om een geweldige oogst binnen te halen.

Veel plezier met buiten wiet kweken!