Selecteer een pagina
Moderne seed banks hebben brede selecties van de sterkste wiet soorten ter wereld. Kush soorten staan erom bekend dat ze erg sterk zijn en de populariteit van deze soorten is de laatste jaren dan ook enorm toegenomen. Kush wietplanten hebben kenmerken die ze onderscheiden van andere huis- tuin en keuken wietjes, hierdoor staat Kush niet alleen bekend als sterke medicinale wiet soort maar wordt de soort ook vaak genoemd in hip-hop muziek. De specifieke smaak en geur van Kush staat over het algemeen garant voor kwaliteit.
Voordat elke wiet kweker ter wereld van O.G. Kush, Chem Dog en Cookies gehoord had, wist men nog niet veel over Kush wietplanten. In dit artikel bespreken we de geschiedenis van de Kush wietplant en belichten we hoe deze soort zo populair is geworden onder medicinale cannabis gebruikers. Bij Spliff Seeds werken we ontzettend hard om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wiet kweken goed te volgen en zouden we je graag eens uitleggen wat de Kush wietplant zo bijzonder maakt.

Originele Landrassen

Net als bij alle andere soorten wietzaden die momenteel op de markt zijn, komt de oorspronkelijke genetica bij landrassen vandaan. Er komen landrassen uit veel verschillende regio’s die allemaal anders zijn aangepast op het leven in die gebieden. In veel landen kun je in warme berggebieden gigantische wietvelden vinden waarin de planten al honderden, zo niet duizenden jaren op natuurlijke wijze met elkaar gekruist worden om zich zo te ontwikkelen tot een landras. De originele Kush plant is ook op deze manier ontstaan in één van zulk soort gebieden en heeft sindsdien veel betekend voor medicinale cannabis.

Afghanistan Is Een Van De Grootste Wiet Producenten

Totdat dit soort foto’s opduiken vergeten we soms dat Afghanistan een van de grootste producenten van zowel papaver- als wietplanten ter wereld is.

De Kush wietplant is oorspronkelijk naar Amsterdam gehaald door een aantal enthousiaste kwekers bij Sensi Seeds in de jaren 80. Deze liefhebbers hebben destijds een flinke reis gemaakt door het Himalaya-gebied in Pakistan, India en Afghanistan en hebben zaden meegenomen uit de Hindu Kush vallei tussen het noorden van Pakistan en Afghanistan. De naam Kush komt uit dit gebied en betekent vrij vertaald “moordenaar” in oud Perzisch.

Een paar van populairste Kush soorten zijn Hindu Kush, Master Kush en Afghan Kush. Dit zijn alledrie oorspronkelijke landrassen uit deze gebieden die in Europa en de VS verder veredeld zijn tot ze alle eigenschappen hadden die je bij wiet kweken wil hebben. Nadat deze landras-soorten meer dan 30 jaar geleden geïntroduceerd zijn in Amsterdam verkopen de meeste seed banks tegenwoordig vooral veel hybride soorten, maar hebben ze vaak ook nog een selectie aan klassieke landrassen.

Kenmerken Van De Kush Wietplant

Omdat we ze inmiddels al ruim 20 jaar veredelen kennen we de Kush wietplant inmiddels goed bij Spliff Seeds. Een Kush wietplant kweken heeft praktisch gezien veel voordelen en weinig nadelen, de toppen worden bovendien ook door kenners ontzettend gewaardeerd. Kwekers zijn gek op Kush wietplanten aangezien de toppen sterk en compact worden en de wietplanten zelf relatief klein blijven en veel zijtakken produceren. De bladeren van de klassieke Kush wietplant worden dik, breed en bijna contraproductief wat betreft hoeveel licht ze blokkeren voor lager gelegen delen van de plant.

Kush Cannabis Plant

Kush wietplanten zijn meestal korte, stevige plantjes met enorme bladeren zoals de plant in deze foto.

Kush wietplanten worden meestal niet erg hoog en strekken zich weinig tijdens de bloei waardoor de toppen relatief dicht op elkaar komen te staan. Kush wietplanten doen het erg goed in een “Sea Of Green” opzet en doen er 50-56 dagen dagen over om hun harde, donkere hars-bommen volledig te ontwikkelen. Een Kush wietplant oogsten is bovendien erg makkelijk aangezien de toppen relatief weinig bladeren vormen. Zorg er wel voor dat je koolstoffilter het bij kan benen voordat je je Kush wietplanten in bloei zet, laat staan knipt, aangezien de geur nogal intens kan zijn!

Aroma, Smaak En Effect

Nu komen we aan bij de eigenschappen die Kush tot zo’n unieke soort maken en die voor zowel coffeeshops als kwekers enorme “selling-points” zijn. Deze zeer medicinale wiet heeft een enorm specifieke geur die vaak in verband wordt gebracht met kerosine en wordt ook wel beschreven als een oersterke mix van skunk en citroen. Vaak hebben Kush toppen zo’n sterke geur dat je zelfs het kleinste droge topje door een hele kamer kunt ruiken. De smaak van Kush is erg vergelijkbaar met de geur en blijft na elk trekje nog even stevig hangen.

Afghaanse Boeren Roken Hasj

Afghaanse boeren kennen de unieke smaak en ervaring van Kush wietplanten maar al te goed, ze kweken ze niet voor niets al honderden jaren! Het roken van Afghaanse hash wordt volgens tradities vaak gecombineerd met het eten van meloen om de high te versterken en negatieve effecten te verminderen.

Het roken van een Kush joint zorgt voor een dikke, zware wietwolk. Zodra je een paar trekjes neemt en de unieke kerosine-achtige smaak proeft staan je ogen alweer half dicht en voel je je ontzettend stoned. Kush zorgt voor een alles behalve energieke high die zorgt voor een enorm sterk ontspannen gevoel. De hoeveelheid THC in Kush wietplanten is regelmatig boven de 20% getest, wat dit een van de sterkste soorten wietplanten ter wereld maakt.

Ocean Grown Amerikaanse Kush

Terwijl de veredelaars in Nederland druk bezig waren met het beschikbaar maken van klassieke landrassen, waren er ook Amerikaanse kwekers aan de slag om Kush soorten te ontwikkelen voor de binnenteelt. Meerdere Kush hybriden die gemaakt zijn met behulp van de oorspronkelijke landrassen hebben uiteindelijk de oversteek naar Amerika gemaakt. De naam “Ocean Grown” werd al snel gegeven aan een soort die uit zo’n Amerikaans veredelingsproject voortkwam. Dit geweldige phenotype is tegenwoordig wereldwijd bekend als O.G. Kush en is inmiddels een van de populairste wietsoorten ter wereld. De exacte achtergrond van O.G. Kush is zelfs met moderne labtechnieken moeilijk te achterhalen aangezien het terpenenprofiel zo anders is dan alle voorgestelde “oudersoorten”.

Afghaanse Boeren Roken Hasj

Kush wietplanten hebben een flinke reis gemaakt vanuit Afghanistan. O.G. Kush is hoogstwaarschijnlijk ontwikkeld in Florida en daarna meegenomen naar Californië.

Er zijn veel geruchten dat Sour Diesel en NYCD phenotypes zijn van O.G. Kush, maar dit is niet waarschijnlijk aangezien die soorten sativa-dominant zijn. Verder wordt er vaak gezegd dat Kush afkomstig is van Chem Dog, een bekende Amerikaanse soort die ontwikkeld is door een kweker die zichzelf destijds Chem Dog 91 noemde. Het verhaal van Chem Dog 91 is dat hij zijn bekende soort uit zaden heeft opgekweekt die hij vond in een bijzonder sterk zakje wiet. Aangezien hij de mannelijke planten uit deze zaden niet heeft opgekweekt is de originele Chem Dog lijn nog steeds erg mysterieus.

Door de vele mysterieuze en oncontroleerbare verhalen over de oorsprong van O.G. Kush is het niet exact duidelijk waar deze soort nou precies vandaan komt. Wat we wel weten is dat de Californische O.G. Kush door de meeste experts en medicinale wiet verkooppunten gezien wordt als de “echte O.G. Kush” die bekend staat om zijn medicinale eigenschappen. We weten bovendien dat deze klassieker ook directe banden heeft met Florida O.G..

O.G. Kush wietplanten staan bekend om hun smaak en effect, dit bepaalt gedeeltelijk de prijs. De manier waarop deze wietplanten groeien is een tweede reden dat O.G. Kush toppen vaak de hoofdprijs kosten. Ondanks de populariteit zijn dit namelijk niet de makkelijkste planten en is de opbrengst meestal relatief laag. Andere populaire verwante soorten zijn bijvoorbeeld een phenotype uit de San Fernando Vallei (SFVOG) en Girl Scout Cookies, een hybride tussen Florida O.G. Kush en Durban Poison F1.

Kush Soorten Zijn Enorm Populair Op Leafly

De beroemde O.G. Kush soort is enorm populair, dit zie je ook goed aan de hoeveelheid kruisingen en reviews als je op sites als leafly.com kijkt.

Medicinale Wiet En Kush

Veel medicinale wiet patiënten in Nederland, de VS en andere delen van de wereld hebben naar eigen zeggen veel baat bij de pijnverlichtende eigenschappen van Kush. De effecten van Kush wietplanten worden hoog aangeschreven en kunnen voor een bedwelmende high zorgen. Kush roken of eten kan dan ook goed werken tegen slapeloosheid, gebrek aan eetlust en angstigheid. Ook patienten met chronische gewrichtspijn, spieraandoeningen of zenuwaandoeningen ervaren vaak positieve effecten bij het consumeren van Kush soorten. De werking van Kush en andere indica soorten is bovendien waardevol gebleken voor patiënten met M.S. en Parkinson’s. Tenslotte is Kush uitermate geschikt om de negatieve gevolgen van chemotherapie bij kanker te verlichten, patiënten kunnen hierdoor vaak makkelijker eten en slapen en hebben een verbeterde darmfunctie.

Sativa soorten worden gezien als een betere keuze voor patiënten die energieker en gemotiveerder willen blijven, al is het vaak moeilijk om de ontstekingsremmende en pijnverlichtende werking van Kush wietplanten te benaderen. Dit is voor veel kwekers, inclusief Spliff Seeds, een belangrijke reden om Kush wietplanten te ontwikkelen die alle unieke medicinale eigenschappen behouden maar een energiekere high geven. Spliff Blue Medi Kush was met exact dit doel voor ogen ontwikkeld in samenwerking met patiënten die overwegend wiet als pijnstiller gebruiken.

Kush In Amsterdam

Kush wietplanten zijn wereldwijd ontzettend populair, maar natuurlijk vooral in Californië en Amsterdam. Je kunt in Amsterdam voor rond de 15 euro een grammetje van de beste Kush soorten kopen. En als je Haze gewend bent zal het formaat van de toppen je nog tegenvallen ook. Een aantal jaar geleden was Haze nog de hoofdattractie in de vele coffeeshops die Amsterdam rijk is. De bloeiperiode van deze Haze soorten duurde een stuk langer dan de Skunks en dergelijken die ze gewend waren, dus kon de prijs ook omhoog. Door de immense populariteit van Kush worden deze prijzen ook hiervoor betaald, maar dan dus voor een relatief snel bloeiende soort. Voor kwekers is dit ideaal, je kunt namelijk bijna twee rondes Kush kweken in dezelfde tijd als één enkele ronde Haze. Hierdoor zijn Kush wietplanten inmiddels even populair onder kwekers als onder rokers!

Kush Staat Op Ieder Coffeeshop Menu

Spliff Seeds Kush Soorten

Sinds we in 1995 Spliff Seeds hebben opgericht zijn we altijd bezig geweest om onszelf en onze soorten te verbeteren. Omdat de markt er duidelijk om vraagt hebben we ons de afgelopen jaren gericht op het ontwikkelen van 4 nieuwe Kush soorten, waaronder één CBD-rijke Kush soort. Onze nieuwe soorten zijn Moon Walker Kush, Gold Bar Kush, Purple Berry Kush en CBD Medi Kush. De eerste drie in dit rijtje hebben we met name ontwikkeld om het effect iets te verbeteren en heerlijke aroma’s te combineren met de unieke Kush smaak. De CBD Medi Kush is specifiek voor medicinale wiet gebruikers ontwikkeld en heeft een 1:1 verhouding tussen THC en CBD (8,5%).

We zijn erg trots dat onze vrouwelijke Kush zaden genetica bevatten van de originele Kush soorten die al meer dan 20 jaar rondzwerven in Amsterdam en omstreken. Alle vier van deze soorten leveren zware, plakkerige en met name sterke toppen op die zeker niet tegen zullen vallen!

Moon Walker Kush: Een kruising tussen Blue Medi Kush x Skywalker O.G.. Moon Walker Kush wietplanten blijven in de groeifase klein en vol maar strekken zich flink tijdens de bloei. Het Spliff team heeft een hoop plezier gehad bij het ontwikkelen van deze soort aangezien de toppen dik en vol worden en er interessante blauwtinten kunnen ontstaan tijdens de bloei. Deze zure, sterke Kush soort kan met gemak meer dan 500 gram per vierkante meter opbrengen en heeft een bloeiperiode van 56-60 dagen. Deze soort kan in warmere klimaten ook goed buiten gekweekt worden met enorme opbrengsten, maar bloeit aan de late kant. Moon Walker Kush heeft een sterke medicinale werking en kan voor minder ervaren gebruikers soms teveel worden. Zeker een favoriet onder de Spliff crew!

Moon Walker Kush

Moon Walker Kush is een kruising tussen Blue Medi Kush en Skywalker OG, hierdoor heeft deze soort een unieke smaak en een korte bloeiperiode.

Purple Berry Kush: Deze hybride tussen Spliff Strawberry x O.G. Kush is onze meest productieve Kush soort. De onderste delen van Purple Berry Kush wietplanten produceren vaak even goede toppen als de bovenkant, tijdens de bloei vult de hele plant zich met dikke clusters van toppen. Het sterk vertakkende karakter en de dikke stammen zorgen ervoor dat dit een zeer stevige en betrouwbare soort is, hierdoor is hij geschikt voor iedereen die op zoek is naar een super zoete Kush soort met ondertonen van bessen. Deze soort kan na 60 dagen geoogst worden en produceert grote, zoete toppen die onder de trichomen zitten. We hebben met Purple Berry Kush ook extreem productieve buitenteelt gezien, al is hier wel een warmer klimaat voor nodig. We hebben jarenlang naar het beste phenotype gezocht en zijn erg blij dat we eindelijk wietzaden van deze geweldige soort kunnen verkopen.
Purple Berry Kush

Purple Berry Kush combineert de zoete smaak en heldere high van Spliff Strawberry met alles wat we prettig vinden aan O.G. Kush.

Gold Bar Kush: Deze soort is ontwikkeld voor de échte wiet kenner en produceert puur goud wat betreft high, smaak en geur. Als je van een Tangie of Diesel houdt zal je zeker onder de indruk zijn van de prominente citrusgeur en smaak van deze kruising tussen Medical Kush x Orange Bud. Gold Bar Kush produceert relatief kleine toppen, een lage totale opbrengst en doet er bovendien 65 dagen over om zich volledig te ontwikkelen, maar de unieke smaak en de gebalanceerde high zijn deze moeite zeker waard. Deze soort is ontwikkeld met de nadruk op kwaliteit en smaak en is hierdoor ideaal voor de echte liefhebber. Door de combinatie van een intense maar heldere high en een gematigd stoned effect kan je deze soort de hele dag roken.
Gold Bar Kush

Gold Bar Kush heeft een unieke citrussmaak die doet denken aan zure abrikozen. Door het unieke terpenenprofiel is dit een zeer populaire soort voor extracties.

CBD Medi Kush: Dit is onze eerste wietsoort die specifiek gemaakt is om veel CBD te bevatten aangezien deze stof één van de belangrijkste bestandsdelen is van medicinale wiet. We hebben een kruising gemaakt tussen Blue Medi Kush x Amnesiac x CBD Afghaan om uiteindelijk tot deze soort te komen. Het resultaat is een Kush soort met een 1:1 verhouding tussen THC en CBD, wat deze soort erg geschikt maakt voor medicinale gebruikers die slecht reageren op hoge hoeveelheden THC. Zo kunnen mensen profiteren van de pijnverlichtende werking van Kush zonder daarbij enige paranoia te ervaren. Met hoge opbrengsten aan zoete, zware toppen die in 60-65 dagen klaar zijn, zijn we van mening dat we met CBD Medi Kush één van de beste medicinale wiet soorten ooit op de markt hebben gebracht!
CBD Medi Kush

CBD Medi Kush bevat gelijke hoeveelheden THC en CBD, hierdoor is het de perfecte medicinale wiet soort.

Geniet Van Je Kush!

Bij Spliff Seeds willen we altijd zo veel mogelijk weten over onze soorten en vinden we het ook ontzettend leuk om deze informatie te delen met wie het ook wil horen. We hopen dan ook dat je dit achtergrondverhaal leuk vond en dat je net zo veel plezier hebt met de Kush wietplant als wij!