Selecteer een pagina
Wiet voeding is een onderwerp dat ingewikkeld is en onbegrijpelijk kan lijken. In dit artikel wordt het belang van E.C. en pH besproken en wordt er uitleg gegeven over het oplossen van problemen hiermee.

E.C. Waardes Uitgelegd

Problemen met wiet voeding kunnen op een aantal verschillende manieren ontstaan, één manier waarop het mis kan gaan is door je voeding te sterk te maken. Dit kun je checken door de hoeveelheid opgeloste vaste stoffen (“total dissolved solids”, of “TDS”) te meten, dit doe je door middel van de elektrische conductiviteit, oftewel E.C.. Veel kwekers gebruiken hiervoor een E.C. meter, deze geven meestal waardes in p.p.m. (“parts per million”). E.C. meters zijn eenvoudig te gebruiken, na een simpele calibratiestap kun je de meter in je wiet voeding steken en na een paar seconden zal deze een waarde geven. Let bij een E.C. meter die waardes in p.p.m. geeft wel goed op welke berekening deze gebruikt, dit staat als het goed is op de verpakking.

E.C. waardes zijn ook afhankelijk van de temperatuur waarop ze gemeten worden, één graad omhoog of omlaag kan een verschil in E.C. van 2,5% betekenen. De meeste E.C. meters zijn standaard ingesteld op een temperatuur van 25 ºC. Het is altijd goed om de exacte E.C. waarde van je wiet voeding te willen weten, maar het is bij wiet kweken vooral belangrijk om te weten welke kant dit op beweegt. De p.p.m. waarde van een wiet voeding oplossing ligt meestal ergens tussen de 200 en 2000 p.p.m.. Bij wiet kweken is het dus vooral belangrijk of deze waarde omhoog of omlaag gaat, de exacte E.C. waarde is vooral handig om je wiet voeding te vergelijken met een andere kweek. Kort gezegd wordt er meer water dan voeding gebruikt als de E.C. omhoog gaat, en vice versa als de E.C. waarde omlaag gaat.
Omrekentabel van E.C. naar P.P.M. Voor 3 Merken PPM Meter
Omrekening E.C. naar p.p.m. door drie verschillende bedrijven. E.C., oftewel electrische conductiviteit en p.p.m., parts per million, zijn twee verschillende eenheden die op dezelfde manier gebruikt worden. E.C. waardes kun je meten, p.p.m. niet en wordt vooral gebruikt voor berekeningen. Elke meter die waardes in p.p.m. weergeeft berekent deze waardes vanuit een E.C. meting. Hoe dit precies berekend wordt hangt van het bedrijf af, twee p.p.m. meters kunnen dus hele andere waardes geven bij dezelfde meting.
E.C. waardes zijn essentieel bij het optimaliseren van wiet voeding, je kunt hiermee namelijk precies in de gaten houden hoeveel voeding je Cannabis plant gebruikt. Een jonge Cannabis plant heeft zich nog niet aangepast aan de hoeveelheid zouten die wiet voeding voor volwassen planten bevat. Zaailingen en jonge planten kun je het beste “zachte”, verdunde voeding geven. Naarmate je planten groter worden en beginnen te bloeien zullen ze gewend zijn aan sterkere wiet voeding. Wiet voeding wordt meestal verkocht met een gedetailleerd overzicht van hoeveel voeding je in elke fase van de kweek moet gebruiken. De exacte getallen verschillen natuurlijk per kweek en per manier van kweken, maar dit soort overzichten geven een goede richtlijn. Het is meestal een goed idee om maar de helft van de voeding die in het overzicht vermeld staat te gebruiken. Zo voorkom je dat een Cannabis plant te veel voeding krijgt. Je kunt hierna je voeding optimaliseren door te kijken hoe de plant reageert en op basis hiervan meer of minder voeding te geven.
E.C. Meter Voor Wiet Voeding
E.C. meter. Deze simpele E.C. is erg makkelijk te gebruiken en geeft de waarde weer in parts per million (hetzelfde als mg/L). De PPM waarde van deze oplossing is 840.

E.C. Problemen

Het is het beste als je elke keer dat je wiet voeding gebruikt de E.C. waarde van je oplossing meet. Wiet voeding voor een kweek in aarde heeft meestal een hogere E.C. waarde dan voeding die bedoeld is voor kweken op hydro.

Meet Het Afvoerwater

Als een Cannabis plant niet alle toegevoegde voedingsstoffen kan gebruiken bestaat het risico dat de zouten in deze voeding zich ophopen in het medium, dit kan erg snel voor problemen zorgen. Ophoping van zout in het medium zorgt voor stress en zal het metabolisme van een Cannabis plant afremmen tot de zouten uit het medium gespoeld worden. Het meten van afvoerwater dat uit de bodem van je medium komt is nuttig aangezien je zo kunt zien of de voeding ook daadwerkelijk opgenomen wordt door de Cannabis plant, dit is bij hydro kweken nog veel belangrijker. Een gezonde Cannabis plant neemt een flink gedeelte van de voedingsstoffen uit de wiet voeding op, maar komt niks te kort dus zal niet alles opnemen. Als de E.C. waarde van je afvoerwater veel lager is dan die van je wiet voeding betekent dit dat je plant waarschijnlijk één of meerdere voedingsstoffen tekort komt. Als de E.C. waarde van je afvoerwater daarentegen veel hoger is, is er waarschijnlijk te veel voeding gegeven en hebben de zouten in de voeding zich opgehoopt in het medium.

Bij ernstige gevallen van zout ophoping valt dit duidelijk te zien aan de bodems van je potten en zal er een witte waas zichtbaar zijn op de plekken waar je potten in contact waren met je wiet voeding. Deze waas is moeilijk schoon te krijgen en is goed te vergelijken met kalkaanslag die je bijvoorbeeld in de badkamer tegen kunt komen.

pH Uitgelegd

pH staat voor “potential hydrogen”, oftewel potentiële waterstof en is technisch gezien een maat voor de concentratie vrije waterstof ionen in een oplossing. In de praktijk geeft een pH waarde aan hoe zuur of basisch een oplossing is. De pH schaal gaat van 0 naar 14: een pH waarde van 7 is neutraal, waardes onder de 7 zijn zuur en boven de 7 basisch. Elk levend wezen moet zich aanpassen aan zure en/of basische omstandigheden zowel binnen als buiten het lichaam. De oplosbaarheid van voedingsstoffen en de werking van enzymen zijn afhankelijk van pH. Schommelingen in pH kunnen dan ook gigantische effecten hebben op de gezondheid van ieder levend wezen. Als pH niet goed gereguleerd wordt in het menselijk lichaam ontstaan er problemen met zuurstof regulatie en het metabolisme in het algemeen. Net als ieder ander organisme heeft de Cannabis plant ook een specifieke pH nodig om optimaal te kunnen groeien.

PH En Wiet Voeding
Beschikbaarheid voedingsstoffen bij verschillende pHs. Als de pH van het medium te hoog of te laag is zal een Cannabis plant bepaalde voedingsstoffen niet meer opnemen, dit wordt ook wel “nutriënt lock-out” genoemd.

pH Problemen

Net als bij te hoge E.C. waardes kan een Cannabis plant ook dankzij fluctuaties van de pH in het medium in een situatie komen waarin voedingsstoffen niet meer opgenomen worden. Als je je wiet voeding gemengd hebt en de pH niet in de ideale range tussen de 5,2 en 5,8 kunt krijgen past een Cannabis plant zich hieraan aan. Grote veranderingen in pH in het medium vertragen het gehele metabolisme van een Cannabis plant en zijn slecht voor groei, opname van voedingsstoffen en het immuunsysteem. Aangezien er tijdens verschillende fases van in de levenscyclus verschillende hoeveelheden wiet voeding nodig zijn is elke oplossing anders. Het is dan ook aan te raden de pH van elke oplossing met wiet voeding te meten zodat er geen grote verschillen ontstaan die je Cannabis plant mogelijk stress kunnen bezorgen. Het is ook van belang dat je de pH van je afvoer water regelmatig meet, zeker bij hydrocultuur. Extreme pieken en dalen in de pH van je medium kunnen op allerlei manieren ontstaan en enorme problemen met zich meebrengen, de meeste van dit soort problemen kunnen worden opgelost door je medium simpelweg te spoelen.

pH Meter Om De Zuurtegraad Te Meten
Digitale pH meter. Met deze eenvoudige pH meter kun je de pH van een oplossing meten door de electrode aan het uiteinde in de oplossing te steken. Deze oplossing is zuur met een pH van 4,96.

Water Is Overal Anders

Afhankelijk van waar je woont kan kraanwater een pH waarde van tussen de 6 en 8,5 hebben. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden aangezien producenten van wiet voeding hun instructies vaak baseren op hun lokale kraanwater of water dat bijgesteld is naar een pH van 7. Het beste is om de pH van iedere vloeistof die je aan je planten geeft te meten, inclusief water. Verderop in dit artikel wordt uitgelegd hoe je de pH van een oplossing kan aanpassen.

Hoe Voorkom Ik Wiet Voeding Problemen Met E.C. En pH?

Het vermogen van een Cannabis plant om voedingsstoffen op te nemen en te gebruiken is afhankelijk van de pH en de hoeveelheid van deze stoffen die tegelijk beschikbaar is. Om te voorkomen dat je bij het kweken van een Cannabis plant vanaf het begin bezig bent met schade herstellen is het handig om van te voren de eigenschappen van een nieuw medium goed uit te zoeken. Kweken in aarde is meestal makkelijker aangezien de complexe samenstelling van de bodem ervoor zorgt dat de pH niet veel kan veranderen, dit wordt ook wel bufferen genoemd. Hydro media zoals kokos, steenwol en mapito hebben andere pH eigenschappen dan aarde omdat ze minder in staat zijn te bufferen. Hoewel dit ook veel voordelen heeft betekent dit wel dat je wiet voeding vanaf het begin goed moet zitten. Veel hydro media moeten van tevoren goed gespoeld worden om wilde schommelingen in pH te vermijden. Hierna is het erg belangrijk om je pH en E.C. niveaus goed in de gaten te houden zodat je eventuele problemen vroeg genoeg aan kunt pakken. Je moet je E.C. en pH waardes minimaal een of twee keer per week controleren, maar liefst twee maal per dag. De recente ontwikkeling van pH Perfect, een wiet voeding van Advanced Nutrients die een buffer oplossing bevat, kan bovendien geweldig werken om je pH stabiel te houden.

Wiet Voeding Met pH Buffer
Gebufferde Wiet Voeding. pH perfect is een wiet voeding lijn van Advanced Nutrients die een bufferoplossing bevat en ontworpen is om de pH stabiel te houden.

Bij Wiet Kweken In Aarde

De enige manier om problemen met de opname van voedingsstoffen die veroorzaakt worden door zoutophoping op te lossen is door je medium goed te spoelen. Bij een organische kweek is er een voordeel in de zin dat het medium beter buffert dan bijvoorbeeld kokos en de pH en E.C. dus minder snel uit de hand zullen lopen. Als de problemen erg genoeg zijn werkt zelfs deze buffer niet meer en is het nodig om de opgehoopte zouten in het medium en wortels weg te spoelen. Dit moet met water gedaan worden, ook is het mogelijk om enzymen te gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn om media te spoelen zoals bijvoorbeeld Grotek Final Flush. Dit soort enzymen is beschikbaar van verschillende merken wiet voeding en zorgen voor meer zekerheid dat alle zouten weg zijn.

Grotek Final Flush
Zout-uitspoel Oplossing. Producten als Grotek Final Flush zijn ontwikkeld om efficient zouten uit een medium te spoelen. Ze worden doorgaans gebruikt tijdens de laatste fase van een kweek, maar je kunt er bijvoorbeeld ook hydro media mee schoonmaken voor hergebruik.

Bij Wiet Kweken Op Hydrocultuur

Bij wiet kweken op hydro groeit een Cannabis plant in vloeistof en ontvangt de plant dus continu voeding. Als je problemen met wiet voeding hebt in een hydro kweek is de eerste oplossing om de inhoud van je voedingsreservoir weg te gooien en een nieuwe oplossing te maken met acceptabele E.C. waardes en een bijgestelde pH. Advies over hoeveel p.p.m. je wiet voeding moet zijn staat over het algemeen op de verpakking. Problemen met E.C. waardes en pH zijn met kweken op hydro altijd dichterbij dan als je in aarde kweekt. Dit komt voor een groot deel doordat zowel pH als E.C. afhankelijk zijn van de temperatuur. Één slecht gemengde wiet voeding oplossing kan een gehele oogst verpesten omdat de pH nauwelijks gebufferd is en er minder goedaardige microörganismen aanwezig zijn om de opname van voeding te versterken. Een andere factor is dat het belangrijk is om zuurstof toe te voegen aan het water bij een hydro kweek, door veranderingen in de hoeveelheid opgeloste zuurstof kunnen er echter gigantische verschillen in pH ontstaan. Een kapotte pomp die niet snel genoeg vervangen wordt kan daardoor ingrijpende gevolgen hebben op de rest van je kweek.

Wiet Voeding Bijstellen

Het veranderen van de pH van wiet voeding oplossingen is erg simpel en wordt op dezelfde manier uitgevoerd of je nu in aarde of op hydro kweekt. Je hebt echter wel een aantal spullen nodig, ten eerste moet je de pH kunnen meten. De goedkoopste optie om pH te meten is door middel van stripjes lakmoes papier. Dit zijn de bekende papieren stripjes die van kleur veranderen op basis van de pH van de oplossing waar je ze in legt. Een aanvankelijk iets duurdere optie die wij aanraden is het aanschaffen van een digitale pH meter, deze werken op dezelfde manier als een E.C. meter en kunnen jaren gebruikt worden. Je kunt met een digitale pH meter de pH meten door de kant met de elektrode simpelweg in een oplossing te hangen voor een paar seconden, hierna verschijnt de pH op het schermpje. Zodra je de pH waarde van je wiet voeding oplossing weet is dit makkelijk bij te stellen door oplossingen toe te voegen die ontworpen zijn om de pH hoger of lager te maken. Deze producten, die meestal namen hebben als “pH Up” of “pH Down”, zijn makkelijk te verkrijgen bij tuincentra, grow shops en zwembad speciaalzaken. Als de pH van je oplossing te hoog is na de eerste meting voeg je een paar druppels “pH Down” toe, roer je de oplossing goed en meet je opnieuw. Door dit proces te herhalen kun je de pH veranderen zonder dat er iets verandert aan de E.C. waarde. De E.C. waarde van een oplossing kan nog makkelijker bijgesteld worden, namelijk door je wiet voeding verder te verdunnen als de E.C. te hoog is, of door je wiet voeding in minder water op te lossen als de E.C. te laag is. Hou er rekening mee dat je nooit op precies dezelfde E.C. of pH waardes uit zult komen en dat er altijd een beetje variaties. Dit komt omdat de meeste digitale pH meters met twee decimalen werken, en het vrijwel onmogelijk is om zó nauwkeurig te werken in dit soort kleine volumes.

PH Down Haalt De pH Naar Beneden
“pH Down” van General Hydroponics. pH up en pH down oplossingen zijn sterk geconcentreerde basen of zuren die geen zouten bevatten, ze zijn speciaal ontworpen om makkelijk de pH van wat voor oplossing dan ook aan te passen.

Je Medium Bijstellen?

Bij wiet kweken in aarde is het erg belangrijk om gelijk te beginnen met een goede pH aangezien het naarmate de kweek vordert een stuk moeilijker wordt. Een Cannabis plant groeit het beste in een licht zure bodem met een pH van ongeveer 6. Om dit makkelijk te kunnen doen kun je een grond pH meter kopen, deze zijn anders dan normale pH meters omdat ze zonder vloeistof de pH kunnen meten. Ze zijn bovendien erg makkelijk te gebruiken, je hoeft de meter alleen in de grond te steken en 60 seconden te laten staan. Het nadeel van bodem pH meters is wel dat ze minder nauwkeurig zijn dan pH meters voor vloeistoffen. Het is beter om bodem pH meters ook niet continu in de grond te laten staan, aangezien ze hierdoor nog minder nauwkeurig worden. Voor nauwkeurigere bodem pH metingen kun je ook aarde mengen met gedemineraliseerd, pH neutraal water en dit mengsel doormeten met een pH meter voor vloeistof.

Door de bodem pH te meten kun je controleren of de verpakking van je medium klopt met de inhoud en wat het geven van water en wiet voeding met je bodem pH doet. Als de pH van je medium na verloop van tijd te veel verandert kun je je voeding hierop aanpassen. Stel dat je bodem pH van 6 naar 5 is gegaan en je normale wiet voeding een pH van 6 heeft, je zou in dit geval bijvoorbeeld voeding met een pH van 6,2 kunnen geven.

Grond pH Meter
Grond pH meter. Deze pH meter werkt zonder oplossing, maar heeft alleen een vochtige, licht aangedrukte grond nodig.

Conclusie pH en E.C. Metingen

Bij wiet kweken is het belangrijk om te weten wat je pH en E.C. waardes zijn aangezien je zo problemen voorkomt en je opbrengst verhoogt. Het meten van pH en E.C. waardes zou voor iedere kweker gesneden koek moeten zijn, ook al kan dit de eerste keer erg ingewikkeld lijken. Bij wiet kweken op hydro hoort dit zelfs bij de basiskennis! Kijk voor meer gedetailleerde informatie over de rol van verschillende voedingsstoffen naar het artikel over wiet voeding en tekorten.