De hoeveelheid onderzoek naar medicinale wiet is in de laatste jaren immens toegenomen, hierdoor is er binnen een korte tijd een gigantische hoeveelheid data gegenereerd. Dit komt voor een groot deel door de legalisatie-golf in de V.S., maar ook door de vooruitgangen in meettechnieken. Dankzij nieuwe technologie meet onze standaard test nu vier keer zoveel verschillende stoffen als 10 jaar geleden.

20 jaar geleden gingen we vooral uit van trichoom-foto’s en de ervaringen van onze testers.
Wat Zijn Terpenen
Terpenen zijn een chemische familie van “vluchtige, aromatische koolwaterstof-verbindingen” die vooral bekend staan vanwege hun geur. Terpenen kom je overal tegen in het dagelijks leven, vrijwel alles met een sterke geur heeft deze geur te danken aan de terpenen. Terpenen zorgen er bijvoorbeeld voor dat citroenen een citrus geur hebben en geven dennenbomen hun karakteristieke aroma. Aan veel schoonmaakmiddelen en parfums worden bovendien terpenen toegevoegd, denk maar eens aan je lavendel douchegel of kauwgom met kersensmaak.

Allerlei hele normale dingen in de supermarkt zitten vol met terpenen!
De claims dat terpenen het merendeel van de medicinale werking van cannabis voor hun rekening zouden nemen gaan wat ons betreft wat ver. Bovendien wordt de grote rol die cannabinoïden spelen hiermee onderbelicht. Wij zien terpenen als een toevoeging op de cannabinoïden die mogelijk de werking van cannabis kunnen “fine-tunen”.
Cannabinoïden Zijn De Hoofdrolspelers
Cannabinoïden worden klassiek gezien als de werkzame stoffen in cannabis en dat is ook nu nog de consensus. Veel van de 130 verschillende cannabinoïden, inclusief THC, komen alleen voor in cannabis. Het menselijk lichaam maakt bovendien zijn eigen cannabinoïden aan, dit “endocannabinoïde systeem” reguleert belangrijke systemen en is in staat om interacties aan te gaan met cannabinoïden uit cannabis.

Er is al een enorme hoeveelheid tijd en energie besteed aan onderzoek naar het endocannabinoïde systeem, hieruit blijkt wel dat het belangrijk is!
Bij het gebruik van cannabis is de ster van de show nog altijd THC, het molecuul dat verantwoordelijk is voor het merendeel van de effecten. Hoewel THC met de huidige kennis wellicht minder belangrijk is dan aanvankelijk werd gedacht, is het nog altijd moeilijk om de werkzaamheid van medicinale wiet aan te tonen zonder THC.
THC gaat interacties aan met verschillende systemen in het menselijk lichaam op een extreem ingewikkelde manier. Het merendeel van deze systemen worden beïnvloed of bestuurd door het endocannabinoïde systeem. De belangrijkste endocannabinoïde is anandamide, een molecuul dat sterk lijkt op THC. Deze gelijkheid verklaart ook direct waarom THC zo’n sterk effect op het lichaam heeft.

Op deze twee foto’s zie je THC (links) en AEA, ofwel anandamide (rechts. Omdat de staarten van deze twee moleculen sterk op elkaar lijken kunnen kan je lichaam ze niet goed uit elkaar houden.
Het Entourage Effect
De meeste cannabinoïden gaan één of andere interactie met THC aan en functioneren individueel een stuk minder. Dit staat bekend als het entourage effect, wat wil zeggen dat medicinale wiet meer is dan alleen een optelling van de losse onderdelen. Studies naar geïsoleerde THC varianten hebben wisselend succes gehad, maar zorgden doorgaans voor meer bijverschijnselen dan medicinale wiet in een meer natuurlijke vorm. Medicinale wiet bevat een erg specifieke cocktail van meer dan 160 verschillende stoffen die samen effectiever en plezieriger zijn dan de individuele bestanddelen. Bovendien is het effect van deze stoffen op het menselijk lichaam per persoon ook nog eens erg verschillend.

De bovenstaande diagram geeft de mogelijke kankerbestrijdende eigenschappen van verschillende cannabinoiden weer. De individuele effecten van sommige cannabinoiden zijn namelijk vrij uitgebreid onderzocht.
Medicinale Wiet En Terpenen
Vooraf moeten we even duidelijk zijn dat we zeker niet ontkennen dat terpenen een medicinale waarde kunnen hebben. Het is alleen wel zo dat de werkzaamheid van terpenen soms enigszins overdreven wordt, de werking van terpenen is namelijk nog lang niet bewezen in een realistische setting.
Tests met linalool hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat deze stof epileptische aanvallen kan onderdrukken in muizen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28657174). Ook heeft een onderzoek naar eucalyptol aangetoond dat deze stof effectief is tegen asthma en holteontstekingen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12645832). Een ander voorbeeld is het mogelijk positieve effect op het hart na consumptie van ꞵ-myrceen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27487280). Het is bovendien aangetoond dat ꞵ-Myrceen een effect kan hebben op de opname van THC. Het is dus zeker aannemelijk dat terpenen de effecten van medicinale wiet kan beïnvloeden, maar in hoeverre dit het geval is is onduidelijk en wordt waarschijnlijk overschat. Ter verduidelijking gebruiken ze in de laatstgenoemde studie een dosis ꞵ-Myrceen die gelijk staat aan (het eten van) ongeveer 14 kilo wiet voor een gemiddeld persoon, zelfs als de wiet in kwestie 1% van deze stof bevat. Zelfs bij het onderzoek met eucalyptol, dat van een veel lagere dosis uitging, kregen patiënten een hoeveelheid eucalyptol die gelijk stond aan ongeveer 400 gram droge toppen per dag.

Er zit in deze berg wiet zeker een aantal gram ꞵ-myrceen, maar dat is nog steeds weinig vergeleken met de dosis die in veel studies gebruikt wordt.
Op dit moment zijn er bovendien geen duidelijke resultaten bekend over de effecten van terpenen als deze door middel van rook of damp geconsumeerd worden, laat staan in combinatie met cannabis. Er zijn echter wel studies die bepaalde effecten koppelen aan een terpenen-profiel.
Het meest uitgebreide onderzoek dat terpenen aan een fysiek effect linkt is binnenshuis uitgevoerd door Steep Hill Labs. Ze hebben hierin (waarschijnlijk) data van duizenden tests gebruikt die ze over de loop van 7 jaar verzameld hebben. Volgens Steep Hill Labs is er een sterke correlatie tussen de “couch-locking body stone” en de aanwezigheid van >0,5% ꞵ-Myrceen. Of dit effect ook echt veroorzaakt wordt door die stof blijft echter onduidelijk.

Daar zit duidelijk flink wat myrceen in!
Wat we wel zeker weten over terpenen is dat ze de geur en smaak van cannabis ontzettend kunnen beïnvloeden. Volgens ons is de meest gangbare theorie dan ook dat cannabinoïden voor het effect zorgen en dat terpenen als het ware het “karakter” van een soort bepalen. Dat wil zeggen dat we denken dat terpenen wel degelijk de effecten van bepaalde cannabinoïden kunnen versterken of verzwakken, en dat terpenen de algehele ervaring anders maakt dan met alleen cannabinoïden. We zijn er met de huidige kennis echter niet van overtuigd dat individuele terpenen een enorm effect hebben.
We weten in ieder geval dat meer mensen lavendel erg ontspannend vinden!
Gaten In Onze Kennis
Naarmate we meer te weten komen over terpenen ontstaan er ook meer vragen die we alleen met gedegen onderzoek kunnen beantwoorden. Geuren en smaken kunnen zeker voor een bepaalde sfeer zorgen, maar in hoeverre verandert dit de ervaring? De lavendelgeur die door linalool veroorzaakt kan kalmerend werken, maar hebben alle soorten cannabis met deze stof ook dit effect? En zouden deze soorten ineens een heel ander effect hebben als ze meer of minder van deze stof bevatten?

We zien steeds meer websites die geconcentreerde terpenen verkopen, maar of deze alleen de smaak en geur of ook het effect veranderen is niet volledig duidelijk.
Terpenen Zijn Vooral Belangrijk Voor Geur En Smaak
Met zoveel speculatie over terpenen, houden we het liever bij wat we zeker weten. En zoals we al eerder gezegd hebben, weten we eigenlijk alleen zeker dat terpenen de geur en smaak van een cannabis plant beïnvloeden. Voor de effecten van een soort kijken we nog steeds vooral naar cannabinoïden, genetische achtergrond en fysieke tests. Hoewel het in de toekomst wellicht mogelijk wordt om de effecten van een soort op basis van een terpenen profiel te bepalen, zijn we op dit moment zeker nog niet zover!

Gelukkig vinden we de old-school aanpak ook weer niet zo héél verschrikkelijk!
Dus zolang er nog geen sluitend wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de rol van terpenen in cannabis, raden we aan om ook de old-school aanpak mee te nemen bij het kiezen van een soort. De smaak, geur en de ervaringen van anderen zijn op dit moment namelijk (nog) niet te vervangen door een terpenen analyse. Wij van Spliff Seeds wensen je in ieder geval veel succes met heerlijk ruikende, terpeen-rijke medicinale wiet kweken!