Selecteer een pagina

Wiet kweken kan heel eenvoudig zijn, je hebt in principe alleen aarde, water, zon en een plantje nodig. Om het maximale rendement uit je kweek te halen komt er echter wat meer bij kijken, veel kwekers stappen daarom uiteindelijk over naar hydrocultuur. Wat veel mensen hier echter van weerhoudt is dat het allemaal erg ingewikkeld lijkt. In ons vorige artikel over hydrocultuur hebben we al aangegeven dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn, maar hebben we “Deep Water Culture” (DWC) buiten beschouwing gelaten. DWC wordt vaak gezien als de “moeilijkste” hydrocultuur techniek, maar wij willen je graag laten zien dat eigenlijk best makkelijk kan.

wortels in dwc

Maar het leukste is toch dat zo’n emmer vol wortels er gewoon heel tof uitziet!

“Deep Water Culture”, “DWC hydroponics” of simpelweg DWC is een unieke stijl van kweken waarin je geen media, maar een bak water gebruikt. Bij DWC hydrocultuur hangt een cannabis plant direct in je voedingsoplossing, zo is voeding en zuurstof continu beschikbaar en is er enorm veel ruimte voor wortelgroei. Dit zorgt ervoor dat een cannabis plant zich tijdens de groeifase sneller ontwikkelt en zijtakken veel groter en sterker worden. Verder heeft DWC hydrocultuur ook nog het voordeel dat er weinig onderhoud aan nodig is en je je nooit zult afvragen of je teveel of te weinig water geeft.

Met DWC kun je erg creatief zijn en uit de raarste onderdelen een geweldig kweeksysteem samenstellen. Volg onze deep water culture tips om je eigen systeem te bouwen!

1 – Het Reservoir

Wiet kweken in DWC hydrocultuur begint bij het reservoir waar je je plant in gaat kweken. Het is belangrijk om de wortels in het donker te houden, dus raden wij bakken van dik zwart plastic aan. Een cannabis plant heeft minimaal 10-15 liter nodig om een complete levenscyclus af te ronden. Het liefst gebruik je één reservoir per plant, dit hoeft niet per se, maar zo kun je wel preciezer werken met je voeding. Als je toch meer planten in een reservoir neer wilt zetten, kies dan voor een extreem uniforme soort of stekken.

wortels in dwc

Deze twee planten groeien in hetzelfde reservoir, maar die onderin de foto lijkt wel een week ouder! Verschillende phenos kunnen het moeilijk maken om je voeding goed te doseren.

Op de bovenkant van je reservoir zit meestal een deksel die de pot met cannabis plant op zijn plaats houdt. Het is belangrijk dat deze licht-dicht is en een aantal kilo’s kan ondersteunen. Zorg dat deze deksel echt stevig genoeg is, hij moet namelijk het hele gewicht van een bloeiende cannabis plant dragen. Een veel voorkomende fout onder nieuwe DWC kwekers is dat hun “plant-houder” niet stevig genoeg is en in het reservoir begint te zinken.

Grootschalige DWC hydrocultuur systemen gebruiken meestal een groot centraal reservoir dat verbonden is aan alle kleinere reservoirs. Met zo’n recirculerend systeem hoef je maar één grote ton voedingsoplossing aan te maken en zijn al je planten voorzien. Zulke grote hydrocultuur systemen zijn in sommige situaties erg handig, maar zijn niet echt nodig bij de gemiddelde thuiskweek. Als dit de eerste keer is dat je DWC probeert, raden we dan ook aan om met één reservoir, met één plant erin te beginnen. Met een paar weken voorgroei kan deze enkele cannabis plant namelijk al met gemak een kleiner kweektentje vullen.

Bij een hoger aantal planten is een recirculerend hydrocultuur systeem enorm handig!

Op de bovenkant van je reservoir zit meestal een deksel die de pot met cannabis plant op zijn plaats houdt. Het is belangrijk dat deze licht-dicht is en een aantal kilo’s kan ondersteunen. Zorg dat deze deksel echt stevig genoeg is, hij moet namelijk het hele gewicht van een bloeiende cannabis plant dragen. Een veel voorkomende fout onder nieuwe DWC kwekers is dat hun “plant-houder” niet stevig genoeg is en in het reservoir begint te zinken.
grote cannabis plant in dwc

Een flinke plant als dit kan zomaar 5 kilo wegen, zorg nogmaals dat je deksel stevig is!

2 – Potten Voor DWC Hydrocultuur

Het daadwerkelijke potje waar je cannabis plant in moet groeien wordt vaak volledig buiten beschouwing gelaten in discussies over Deep Water Culture. Idealiter zou je net potjes gebruiken die speciaal ontworpen zijn voor hydrocultuur, maar deze zijn helaas vaak lastig te vinden in Nederland. Ervaren hydrocultuur fans kunnen uit vrijwel alles een potje in elkaar flansen, maar nieuwere kwekers hebben hier regelmatig moeite mee. Gelukkig zijn er zat opties als je maar een beetje creatief bent, we zien soms de raarste voorwerpen aangepast worden tot hydrocultuur plantenbak.

deep water culture potten

Net potjes worden specifiek gemaakt voor hydrocultuur, maar zijn moeilijk te vinden in veel landen.

Meestal is het probleem met doe-het-zelf potjes dat de gaten in de onderkant te klein zijn of hele scherpe randen hebben, dit is allebei niet goed voor de wortels van je cannabis plant. Onze favoriete manier om dit aan te pakken is met een soldeerbout, hiermee brand je namelijk dwars door de meeste plantenpotten heen en zijn de gaten gelijk niet meer scherp. Een 200mL pot werkt meestal het makkelijkst omdat deze door hun vorm ook goed in deksels blijven zitten.

zelf gaten maken in potten voor dwc

Een soldeerbout maakt schone, ronde gaten met afgestompte randen. Maar doe dit natuurlijk wel in een goed geventileerde ruimte!

Deze potjes worden meestal gevuld met hydrokorrels, lava steentjes, perliet of andere inerte hydrocultuur media die niet veel water vasthouden. Wij gebruiken graag hydrokorrels omdat deze makkelijk in gebruik en overal te koop zijn. Je kunt je wiet zaden gelijk in je hydrocultuur medium planten, maar een stek/zaaiplug is een stuk betrouwbaarder. Alle soorten pluggen zijn prima, al vinden wij steenwol het makkelijkst werken.

Bij een gemiddelde DWC kweek ontkiem je wiet zaden in steenwol pluggen en verpot je deze een dag of twee nadat ze opkomen naar je DWC potje. Je zult in vroege stadia nog regelmatig water moeten geven tenzij je een automatisch voedingssysteem gebruikt. Zodra de wortels echter lang genoeg zijn om het water te bereiken begint er echter een ware groei-explosie.

Druppel Systeem

Een voedingssysteem zoals in deze foto kan de eerste twee weken veel makkelijker maken, maar draagt daarna weinig meer bij. Of dit de moeite is laten we aan jou over!

Je kunt ook zorgen dat het water in je reservoir aan het begin hoger staat, zodat de bodem van je potje nét in het water steekt. Het is tijdens de rest van de kweek wel zaak dat je potjes zelf niet in het water hangen, maar alleen de wortels. Door de potjes minimaal een paar centimeter boven het wateroppervlak te houden voorkom je namelijk wortelrot.

In dit schema zie je een cannabis plant in een DWC hydrocultuur systeem. In de linker twee panelen zie je een waterpomp, deze is nodig omdat de wortels nog niet bij de voedingsoplossing kunnen. Zodra de wortels de voeding bereiken hoeft dit echter niet meer en begint de plant explosief te groeien!

3 – pH, Voeding En Toevoegingen

Een nadeel van DWC hydrocultuur is dat de temperatuur van het reservoir erg belangrijk is, het liefst hou je die tussen de 17 en 20 graden celcius. Dit is gelijk ook de reden dat het erg moeilijk is om deze hydrocultuur techniek buiten te gebruiken. Voor een gemiddelde thuiskweker is dit meestal juist makkelijk te doen omdat je huis toch al ongeveer die temperatuur heeft. Tijdens een hittegolf kun je flesjes ijs gebruiken om je reservoir te koelen, als dit langer duurt is het een idee om een aquarium koeler aan te schaffen. Bij een te koud reservoir is een aquariumverwarmer sowieso de beste oplossing. Op locaties met sterk wisselende temperaturen is een DWC hydrocultuur systeem misschien niet de beste manier van wiet kweken.

Hitte Problemen Oplossen Met Ijs

Als je maar een paar weken per jaar problemen met warmte hebt (zoals in Nederland nog wel eens het geval is) werken noodoplossingen prima. Deze “hillbilly chiller” methode, waarbij je een flesje ijs in je reservoir gooit, is praktisch en goedkoop.

Zoals we in onze 7 stappen om te kweken in hydrocultuur artikel al eens besproken hebben, is de pH-waarde ontzettend belangrijk in dit soort kweeksystemen. Als er iets mis gaat in een DWC kweek ligt dit dan ook vaak aan problemen met de pH. Het liefst hou je de pH stabiel rond de 5,8, maar in principe is alles tussen de 5,2 en 6,2 prima. Bij een DWC hydrocultuur systeem hoef je vaak minder vaak voeding te geven, maar is het des te belangrijker dat de pH tussendoor ook goed blijft. Meet daarom regelmatig de pH en stel deze bij als hij buiten de goede waardes ligt. Het is bij kleinere hydrocultuur systemen vaak handig om een verdunde pH- oplossing bij de hand te houden.

Er bestaan ook speciale hydrocultuur voeding lijnen die een buffer bevatten waardoor de pH min of meer constant blijft, dit kan erg handig zijn maar is niet essentieel. Plantenvoeding voor hydrocultuur zoals Canna Aqua of Adv. Nutrients’ pH Perfect is erg praktisch vergeleken met minder gespecialiseerde producten, maar brengt natuurlijk ook extra kosten met zich mee.

pc en ec meter

Wiet kweken in DWC systemen kan eigenlijk niet zonder de pH en EC regelmatig te meten.

De meeste DWC kwekers zullen aanraden om bij elke nieuwe voedingsoplossing je gehele reservoir te vernieuwen, dit is echter niet 100% noodzakelijk. Zolang je de ppm/EC waarde van je oplossing in de gaten houdt, kun je vaak lang doorgaan zonder dat je je reservoir hoeft te legen. Terwijl de oplossing in je reservoir opgenomen wordt door je cannabis plant kun je namelijk meten hoeveel voeding er gebruikt wordt. Als je de ppm of EC waardes goed bijhoudt en gebruikt, hoef je eigenlijk alleen bij de spoelfase je reservoir te legen.

In een ideale situatie gebruikt een cannabis plant evenveel water als voedingsstoffen, maar het is onvermijdelijk dat deze twee niet helemaal gelijk lopen. Vaak gebruikt een cannabis plant, zeker als het warm is, namelijk veel meer water dan voedingsstoffen. Als de inhoud van het reservoir minder wordt en de ppm/EC gelijk blijft of daalt, kun je gerust bijvullen met een normale voedingsoplossing. Als de ppm/EC waarde echter omhoog gaat bij een dalende waterspiegel kun je beter alleen bijvullen met pH-gesteld water.

dwc voedingsschema

Als je DWC hydrocultuur “netjes” uitvoert vervang je regelmatig het hele reservoir. Het is echter makkelijker om je reservoir steeds bij te vullen, in dit schema zie je bij kunt vullen terwijl je de concentratie van je voeding gelijk houdt (in dit geval op 1000ppm).

Als je ervoor kiest om je reservoir op deze manier te onderhouden raden we je wel aan om bepaalde additieven te gebruiken, met name enzymen. Het gebruik van enzymen en goedaardige microben voorkomt dat afvalstoffen en ongebruikte voeding zich ophopen in je reservoir.

4 – Genoeg Lucht Voor Je Cannabis Plant

De volgende stap bij het opzetten van je eigen DWC hydrocultuur systeem is het regelen van de beluchting van je reservoir. Het grote voordeel van DWC hydrocultuur is dat de wortels van een cannabis plant zich in volledige vrijheid kunnen ontwikkelen. Een voorwaarde hiervoor is wel dat dat er altijd genoeg zuurstof in de voedingsoplossing aanwezig is. Zonder een luchtpomp is DWC simpelweg onmogelijk. Een goede DWC kweker heeft altijd een extra luchtpomp achter de hand, want een dagje zonder pomp kan je hele kweek verpesten.

Het kan lastig zijn om de goede luchtpomp uit te kiezen als je voor het eerst een DWC hydrocultuur systeem opzet. Omdat er zoveel aanbod is en zoveel informatie op internet elkaar tegenspreekt wordt dit al snel heel verwarrend. De meeste pompen worden beschreven met het aantal liter lucht dat ze per uur verplaatsen. Let goed op, want soms gaat het over liter per minuut of om Amerikaanse eenheden. De aanbevelingen voor DWC op internet liggen tussen de 1 en 15 liter per uur, per liter water in het reservoir. In tegenstelling tot veel andere waardes gok je bij een luchtpomp liever te hoog dan te laag.

luchtpomp

Luchtpompen zijn goedkoop en effectief, dit kleine pompje kost 35 euro en heeft een vermogen van 3600 liter per uur.

Voor veel kwekers maakt de capaciteit van de pomp echter niet uit. Een populaire fout is namelijk om je luchtpomp pas op het laatste moment in het stopcontact te doen om er daarna achter te komen dat hij meer geluid maakt dan je auto. Onopvallend wiet kweken in DWC valt of staat vaak bij het geluid van je luchtpomp, let hier dan ook goed op. Als je al een pomp hebt gekocht kun je nog het een en ander doen om het geluid dat door het getril ontstaat af te zwakken. Vaak helpt het al om een pomp op te hangen, maar het kan ook een goed idee zijn om allerlei trillende onderdelen aan het frame van de pomp vast te lijmen. Als je graag een grote, industriële pomp gebruikt kun je er ook een isolatiebox omheen bouwen, zoals ook vaak bij luchtafzuigers gedaan wordt.

de luchtpomp lijmen

De onderdelen in een luchtpomp zitten niet altijd even goed vast aan het frame, dit kun je met een lijmpistool vrij makkelijk oplossen. Werk wel veilig natuurlijk!

Wij raden bij hydrocultuur aan om een pomp te gebruiken die minimaal twee keer zoveel liter per uur aan vermogen heeft als dat er liters water in je reservoir zitten. Dus voor een 25 liter reservoir zou je op zijn minst een pomp gebruiken met een vermogen van 50 liter per uur. Dit hoeft écht niet duur te zijn, een aquariumpomp van 10 euro bij de gemiddelde bouwmarkt produceert namelijk vaak al 100+ liter per uur. Goedkope pompjes zijn prima, maar maken het wel extra belangrijk om een reservepomp klaar te hebben liggen. Een enkele luchtsteen per cannabis plant is in principe genoeg, maar voor de zekerheid raden wij er twee aan.

5 – Soorten Voor DWC Hydrocultuur

Voordat we hier verder op ingaan is het belangrijk om te weten dat iedere soort cannabis plant het prima doet in DWC, zolang je er maar genoeg aandacht aan besteed. Er zijn echter wel flinke verschillen in hoeveel aandacht verschillende soorten nodig hebben. Omdat wiet kweken in DWC hydrocultuur meestal samen gaat met relatief slappe en gestrekte planten, wisselingen in pH, voeding, temperatuur en luchtvochtigheid, kun je het beste een soort uitkiezen die hier goed tegen kan.

gold bar kush in dwc

Onze Gold Bar Kush is niet de makkelijkste soort om te kweken, maar doet het wel fantastisch in DWC hydrocultuur!

Onze Jack F1 en Strawberry zijn bijvoorbeeld geweldige soorten, maar zullen door hun gevoeligheid voor pH en ppm/EC shifts niet het makkelijkst zijn om in een DWC hydrocultuur opzet te kweken. Robuustere soorten als Afghani Gold en Mega Power Plant zullen veel minder snel last krijgen van veranderingen in het reservoir. Indica soorten zijn over het algemeen iets eenvoudiger om te kweken in hydrocultuur, maar dat betekent nou ook weer niet dat sativas ontzettend ingewikkeld zijn. Sativas zul je iets meer moeten leiden en ondersteunen omdat ze simpelweg groter worden. Indica’s zijn vaak voller, wat er weer voor zorgt dat er meer blad verwijderd moet worden.

De meeste moderne cannabis soorten worden ontwikkeld om óf buiten in de volle grond, óf binnen in hydrocultuur gekweekt te worden. Hou er dus rekening mee dat de soort die je uitkiest ook ontwikkeld is voor hydrocultuur. Veel van onze soorten zijn ontwikkeld in hydrocultuur, hierdoor is het merendeel van de Spliff Seeds catalogus dan ook erg geschikt voor DWC systemen. Soorten als onze AK en White Widow kunnen enorm goed tegen hoge luchtvochtigheid, veranderingen in pH en de concentratie van voeding. Hierdoor zijn deze soorten uitermate geschikt voor kweken in DWC hydrocultuur.

Probeer Het Zelf

In dit artikel hebben we geprobeerd om het proces van wiet kweken in DWC hydrocultuur zo duidelijk mogelijk, stap voor stap uit te leggen. We hopen dan ook dat deze “ingewikkelde” manier van kweken nu een stuk minder intimiderend lijkt. DWC luistert erg nauw in een aantal opzichten, maar zodra je aan deze voorwaarden voldoet wordt alles ineens erg simpel en zul je zien waarom hydrocultuur zo populair is. Probeer het zelf, wij wensen je in ieder geval veel succes met wiet kweken met deze geweldige hydrocultuur techniek!