Selecteer een pagina
Hier bij Spliff Seeds zijn vrouwelijke wiet zaden aan de orde van de dag, we verkopen er dan ook duizenden per jaar. Sinds de technologie om gefeminiseerde zaden te maken beschikbaar is verkopen we meer vrouwelijke wiet zaden dan reguliere. Vrouwelijke wiet zaden zijn ontzettend populair omdat het de gemiddelde hobbykweker een hoop tijd en moeite kan schelen. Maar zijn vrouwelijke wiet zaden nog wel nodig met alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onze favoriete plant?

Kijk eens naar dit filmpje:

Phylos Bioscience is een Amerikaans bedrijf dat een gespecialiseerde kit verkoopt voor het bepalen van het geslacht van zeer jonge cannabis planten. Vooralsnog is deze kit helaas alleen nog in de VS beschikbaar. Door simpelweg één van de kiemblaadjes uit te smeren over een kaartje en die op te sturen naar Phylos Bioscience, weet je binnen twee dagen of je zaailing een mannetje of vrouwtje is. Dit is belachelijk snel vergeleken met de “old school” methode waarin je je plantjes zo’n 3-6 weken moet laten groeien voordat je dit weet. De manier waarop materiaal verzameld wordt voor deze kit is super eenvoudig en niet afhankelijk van allerlei dure apparatuur.
Veredelaars Gebruiken Zelden Vrouwelijke Wiet Zaden

Veel veredelaars, inclusief wijzelf, werken liever met reguliere wiet zaden dan met vrouwelijke wiet zaden. Vrouwelijke wiet zaden kunnen bijvoorbeeld de kans op inteelt-depressie verhogen en een negatief effect hebben op de volgende generatie. Dit is niet per se belangrijk als je kweekt om mooi toppen te krijgen, maar wel zodra je een nieuwe soort probeert te ontwikkelen en stabiliseren. Het gebruik van reguliere wiet zaden heeft wat dat betreft zeker zijn voordelen bij cannabis veredeling.

Deze manier van veredelen kost veel tijd, stekken en moederplanten. De dames en heren bij Phylos Bioscience hebben er daarom voor gezorgd dat je nu veel minder tijd per plant kwijt bent aan het bepalen van het geslacht Met hun kits kun je het geslacht van een zaailing namelijk binnen enkele dagen, in plaats van enkele maanden, na het ontkiemen bepalenl

kweken van vrouwelijke cannabis zaden begint met een goed pheno

In deze foto zie je een commerciële kweekruimte die gebruikt wordt voor een uitgebreide “pheno hunt” (@JungleBoys op instagram), hier worden razendsnel nieuwe soorten ontwikkeld.

Toepassingen Voor Vroege Geslachtsbepaling

Vroege geslachtsbepalingstechnieken zoals die van Phylos Bioscience zijn wellicht wat overdreven voor een kleine hobbykweker, maar kunnen goud waard zijn voor veredelaars. Een goed pheno-hunt project wordt vaak met (tientallen) duizenden planten tegelijk uitgevoerd om zo het allerbeste individu te kunnen vinden. Om je een idee te geven zou je het liefst een nog grotere kweekruimte hebben dan die in de foto hierboven. Vroege geslachtsbepaling is erg praktisch. Zulke aantallen planten opkweken om de helft weg te gooien zodra je hun geslacht ziet kost namelijk een hoop tijd, ruimte en vooral moeite. Werken met vrouwelijke wiet zaden is vaak ook geen optie in verband met de hoeveelheid werk die daar dan in gaat zitten, bovendien levert dit niet altijd even goede resultaten op.

Zijn vrouwelijke wiet zaden nog de moeite als het mogelijk is om het geslacht van duizenden zaailingen tegelijk te bepalen? Wij zijn misschien een beetje partijdig, maar we denken niet dat het zo’n vaart zal lopen en dat de gemiddelde thuiskweker nog steeds vooral vrouwelijke wiet zaden zal gebruiken. Voor veredelaars betekent deze technologie echter dat er een stuk sneller nieuwe soorten ontwikkeld kunnen worden.