Selecteer een pagina
Veel kwekers zijn van mening dat autoflower wiet soorten niet getraind kunnen worden. Zij zijn van mening dat je autoflower zaden het beste zo natuurlijk mogelijk kunt opkweken. Wij raden deze aanpak zeker aan voor nieuwe kwekers (zie ook onze tips voor het kweken van autoflower zaden), maar in deze video zie je dat het ook anders kan. Green75 laat ons op zijn YouTube kanaal zien hoe zijn kweekhok eruit ziet en hoe hij zijn planten traint. Hij kweekt continu en heeft dan ook planten in ieder groeistadium staan die hij topt, traint en ontbladert om de opbrengst te verhogen. In het filmpje krijgen we een goed beeld van hoe al deze technieken kunnen werken bij autoflower zaden.

Fluxen Met Autoflower Zaden

Green75 laat ons een bijzondere stijl van trainen zien waarbij er al héél vroeg aan de plant geknipt en gebogen wordt. Deze techniek wordt vaak fluxen genoemd, maar lijkt sterk op/is hetzelfde als mainlinen, manifolden en supercroppen, afhankelijk van wie je spreekt. Bij fluxen wordt een zeer jonge cannabis plant getopt en worden de twee nieuwe hoofdtoppen daarna horizontaal geleid. Zo beginnen alle zijtakken vanaf dezelfde hoogte en worden ze uiteindelijk ongeveer even lang. Het resultaat van een goede flux wordt ook wel getypeerd als een “SCroG zonder net”.

Getrainde oogstklare plant uit autoflower zaden

Autoflower Zaden Direct Trainen Met Green75

In de tweede helft van de video legt Green75 precies uit hoe hij zijn planten traint. Kort nadat zijn autoflower zaden opkomen begint het: hij topt ze meestal bij de derde knoop, maar soms al bij de tweede. Hierna verwijdert hij alle zijtakken onder deze node. Zodra de twee nieuwe hoofdtoppen enigszins hersteld zijn verwijdert hij de grote bladeren en bind hij de toppen naar beneden. Hij gebruikt hier met plastic omwonden electriciteitsdraad voor en probeert de toppen zo horizontaal mogelijk te krijgen. Na een dag of twee is het tijd om de takken nog een keer naar beneden te binden en weer de grote bladeren te verwijderen.

Het doel van deze techniek is om de twee hoofdtoppen horizontaal te laten groeien en daarna alle zijtakken horizontaal, met een hoek van 90 graden hieruit te laten groeien. Nadat je de plant een paar keer flink onder handen genomen hebt wordt ze met rust gelaten om te gaan bloeien. Het training-gedeelte is dan klaar, maar er wordt nog steeds flink ontbladerd. Het idee achter deze extreem stressvolle manier van trainen is dat een autoflowering wiet soort niet kan bloeien tot deze stressgolf voorbij is. Ontbladeren is vooral noodzakelijk omdat de takken zo dicht op elkaar groeien.

Autoflower wiet plant klaar voor de bloei

Voor- En Nadelen Van Fluxen

Deze stijl van wiet kweken lijkt misschien erg omslachtig en riskant, maar Green75 zweert erbij. Er zijn namelijk een aantal duidelijke voordelen aan deze techniek die zich voor hem tot nu toe goed uitbetalen. Fluxen houdt planten korter, zorgt voor een gelijker bladerdak en verhoogt opbrengsten per plant.

Er zijn echter ook een aantal duidelijke nadelen, met name de tijd die je per kweek nodig hebt. De meeste mensen die graag met autoflower zaden werken doen dit vanwege de korte levenscyclus. Doordat je met deze aanpak een paar weken langer nodig hebt wordt dat aspect al een stuk minder interessant. Het feit dat je opbrengsten hoger worden kan namelijk ook gecompenseerd worden door simpelweg meer planten neer te zetten. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het autoflowering aspect enigszins wegvalt omdat een fotoperiode soort dan even snel klaar zou kunnen zijn.

Autoflower zaden al vroeg toppen

Zouden Wij Fluxen Met Autoflower Zaden?

Hier bij Spliff Seeds houden we van een goed getrainde cannabis plant en fluxen is een van de tofste technieken die je kunt gebruiken. Voor een kleine, persoonlijke kweek zijn technieken als fluxen en mainlinen meestal zeker de moeite. Met maar een paar planten en één enkele lamp is een mooi gelijk bladerdek namelijk des te belangrijker. Je zult een hogere opbrengst halen en vooral veel minder tijd kwijt zijn aan het trimmen van kleine “popcorn” topjes. Voor een grotere kweek worden dit soort technieken echter vaak te veel werk.

Vroeg trainen nadat autoflower zaden opkomen.
Wat ons betreft zou iedere kweker deze extreme trainings-stijl eens moeten proberen. Door op zo’n extreme techniek toe te passen krijg je namelijk een veel beter beeld van wat ons favoriete plantje allemaal wel niet kan hebben. En hoewel veel liefhebbers van autoflower zaden tegen dit soort training zijn, laat Green75 ons zien dat dit tot geweldige resultaten kan leiden. Het is ook niet per se een gek idee: autoflower zaden kunnen vaak juist beter tegen stress dan fotoperiode zaden dankzij hun ruderalis achtergrond. Autoflowers dwingen je wel om héél vroeg te beginnen met trainen, je hebt immers maar een korte periode waarin dit mogelijk is. Zodra je topvorming ziet is het namelijk tijd om te stoppen met trainen, of in ieder geval met alle “high stress” varianten. Kwekers als Green75 laten zien dat we nog lang niet uitgeleerd zijn wat betreft de mogelijkheden van autoflower zaden. We zijn dan ook erg benieuwd wat voor ontwikkelingen er nog aankomen op dit gebied!