Selecteer een pagina

Je bladerdak beheersen door fimmen

Bij het kweken van Cannabis is het vaak erg belangrijk om je bladerdak (ook wel “canopy”) goed onder controle te houden. In deze video handleiding van Grow420guide leer je een techniek die erg op supercroppen lijkt: fimmen. Een groot probleem voor veel kwekers is dat Cannabis planten, zeker bij Sativa soorten, soms veel hoger kunnen worden dan de bedoeling is. In deze video wordt uitgelegd hoe je een plant voller en korter kan laten groeien door ongeveer 80% van het bovenste topje van de plant te verwijderen.

FIM: Flip I Missed!

fimming
Hoewel veel mensen fimmen door de war halen met supercroppen, komt de naam fimmen van het per ongeluk niet volledig toppen van een plant. De FIM in fimmen komt dan ook van “Flip! I missed!”. Door de volledige bovenste top van de plant weg te halen zullen er twee nieuwe bovenste toppen ontstaan. Bij fimmen blijft een klein deel van de bovenste top aan de plant zitten. Dit zorgt ervoor dat de plant voor ongeveer een week stopt met verticale groei terwijl de top herstelt en rest van de plant juist extra snel groeit. Voordat fimmen een bekende techniek werd zagen kwekers af en toe dat een top “terug groeide” nadat de intentie was om hem volledig te verwijderen en twee nieuwe toppen te doen ontstaan. Dit zorgde er in die gevallen ook voor dat de rest van de plant de bovenste top beter bij kon houden waardoor het bladerdak veel gelijker en voller werd. Fimmen is inmiddels een bekende techniek die door veel kwekers gebruikt wordt omdat het een makkelijke en snelle manier is om de vorm van een plant aan te passen.

Vollere planten door fimmen

Als je Cannabis planten te snel en te hoog groeien is fimmen een goede oplossing. Door te fimmen dwing je planten om meer energie te steken in de delen onder de gefimde top en zorg je ervoor dat er meer groei in de breedte plaatsvindt, hierdoor worden planten korter en voller. Het duurt ongeveer een week voordat de apicale top hersteld is en er weer verticale groei plaatsvindt. Fimmen is een ideale techniek om toe te passen bij een scrog of sog kweek en is ook erg handig als men stekken wil nemen van een plant. Fimmen zorgt er namelijk voor dat er meer geschikte scheuten onderin de plant zullen zijn, dit is tevens de reden dat fimmen en supercropping vaak door elkaar gehaald wordt.

Fimmen remt groei van de top af

topping
Auxines zijn een groep plantenhormonen die verantwoordelijk zijn voor “Apicale Dominantie”. Doordat de bovenste groeiende top van een plant een hoge concentratie auxines bevat weet een plant dat hier zo veel mogelijk energie naartoe moet. Door deze apicale top te verstoren wordt de auxine productie tijdelijk geremd en het effect van andere hormonen versterkt. Als je bij een plant 80% van de apicale top verwijdert zal de plant voller worden. Je kan dit proces meerdere malen herhalen op de volgende toppen totdat het bladerdak vol en in balans is. Bij het toepassen van dit soort “High Stress” technieken wordt wel aangeraden om meer tijd in de plannen voor de vegetatieve fase, aangezien de plant bij elke ingreep tijd nodig heeft om te herstellen.

Laat 20% van de top zitten

De reden dat je ongeveer 20% van de top moet laten zitten is dat dit de groei bovenin de plant zal afremmen. Als je de gehele apicale top verwijdert zou dit een andere situatie opleveren. De onderste delen van de plant zullen zich ook dan zeker beter ontwikkelen, maar de twee nieuwe toppen hebben ongeveer twee weken nodig om tot het zelfde formaat te groeien als de verwijderde top. Door te fimmen geef je een plant ongeveer een week de tijd om groei onderin de plant te stimuleren, hierna is de top hersteld en zijn er nieuwe zijtakken ontstaan. Het gebruik van fimmen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je planten voller worden en meer opbrengen!