Hoewel de meeste mensen geen hele kweek zullen doen onder fluorescentielampen, kun je niet om de toppen op deze Spliff Cheese heen! Door een T5 lamp met 8 TL-buizen te gebruiken haalt deze kweker zo veel mogelijk uit zijn fluorescentielampen.
Verder heb je natuurlijk de goede kleur licht nodig om wiet te kweken. “Warm white” (3000K kleurtemperatuur) lampen zijn geschikt voor het kweken van planten, maar doen het minder goed dan speciale TL-kweeklampen. Deze benadrukken bepaalde golflengtes en bevorderen zo de groei. Tijdens de groeifase is het zinvol om meer blauw licht te geven door lampen van 6400K te gebruiken. De bloei is vooral afhankelijk van rood licht, dus hier zijn 2800K lampen je beste optie.
HID Kweeklampen
Zoals eerder uitgelegd in ons artikel Tips Bij Het Kopen Van Kweeklampen is HID en dan met name HPS, de standaard en het eikpunt van alle andere lampen. HID lampen produceren intens licht dat goed bij de bloei past en zorgt voor betrouwbare, sterke opbrengsten.
De afstand vanaf de plant waarop een HID lamp het efficiëntst werkt is afhankelijk van het vermogen en de omstandigheden in je kweekruimte. Je wil je lamp in principe zo dicht mogelijk bij je planten hangen, maar voorkomen dat je planten warmte/licht stress krijgen. Een goede vuistregel is om je lamp ongeveer 10 centimeter per 100W vermogen van je plant af te hangen. Zo kun je volgens deze regel je 600W lamp het beste op 60cm hoogte hangen en je 1000W lamp op 1 meter.
Je voorkomt zo schade aan je planten, maar dit is niet per se het meest efficiënt. Extra ventilatie, afzuiging, of cool-tube reflectoren kunnen ervoor zorgen dat je je lamp dichter bij kunt hangen. Qua lichtintensiteit hang je je HID lamp namelijk het liefst tussen de 30 en 60 centimeter van de plant af. Een andere handige truc is om je hand onder de lamp te houden simpelweg te voelen hoe warm het wordt op verschillende afstanden. Het doel blijft om de ideale buitenomstandigheden na te bootsen, dus als je hand ongeveer even warm wordt als in de zon op een mooie zomerdag ben je goed op weg!
De dekkingsgraad, of het oppervlakte dat licht krijgt, is natuurlijk ook erg belangrijk. Dit hangt voor een groot deel ook af van de afstand van de planten tot de lamp, maar ook van je reflector. Met een simpele, goedkope reflector en de lamp op een optimale hoogte kun je met verschillende HID lampen de volgende oppervlaktes van voldoende licht voorzien:
- 250W – 0,6-0,7 m²
- 400W – 0,8-0,9 m²
- 600W – 1-1,2 m²
- 1000W – 1,3-1,5 m²
HID kweeklampen werken vaak het beste op een afstand van 10 cm per 100W van de plant. Het aantal planten dat je effectief kunt kweken onder lampen met een verschillend vermogen hangt natuurlijk ook van de potten af, in dit geval hebben we het over 11 liter potten.
Hoeveel Stroom Kost Wiet Kweken?
Je kunt de kosten van een kweek qua energieverbruik vrij makkelijk uitrekenen, dit is met name bij HID kweeklampen prettig om van te voren te doen. Je kunt de stroomkosten van ieder type lamp op dezelfde manier uitrekenen, maar aangezien HID kweeklampen zo veel stroom gebruiken is het zeker bij dit soort lampen belangrijk om te weten. Vaak wordt alleen de bloeifase uitgerekend aangezien je tijdens de groeifase zwakkere verlichting kunt gebruiken.
Je berekent je stroomkosten als volgt:
Vermenigvuldig het wattage van je lamp met het aantal uren per dag dat hij aan staat en deel dit getal door 1000. Vermenigvuldig het getal dat hieruit komt met de lengte van de bloeiperiode in dagen en vermenigvuldig de uitkomst hiervan weer met de kWh prijs die jouw provider aanhoudt. De kWh prijs zou ergens op de site van je energie provider te vinden moeten zijn.
Laten we er een voorbeeld bij pakken. We kweken Moon Walker Kush, een soort die 60 dagen bloeit, onder een 600W HPS lamp met een stroomprijs van €0,20 per kWh:
12×600 = 7200 watt uren per dag
7200/1000 = 7,2 kWh per dag
60 x 7,2 = 432 kWh totaal
432 x 0,20 = 86,4
Een bloeifase van 60 dagen kost je dus €86,40!
De gemiddelde kweker met enige ervaring kan op deze manier zo’n 1 gram per watt verwachten met HPS lampen en iets minder met MH. Zoals je ziet heb je deze kosten er over het algemeen makkelijk uit.
Normale Of Double-Ended HID Lampen?
HID lampen bestaan in double-ended en normale uitvoeringen, dat wil zeggen dat ze aan beide kanten of slechts een kant verbonden worden met het armatuur. Double-ended lampen zijn relatief nieuw binnen het wiet kweken, maar zijn al duidelijk beter dan normale HID lampen. Double-ended lampen zijn efficiënter qua verbruik, hebben een hogere intensiteit en gaan veel langer mee. Het nadeel van double-ended lampen is dat de lampen zelf, de armaturen en de voorschakelapparaten allemaal een stuk meer kosten. Tot nu toe kwam er uit onderzoek van de Utah State University de conclusie dat double-ended lampen tot wel 30% efficiënter zijn dan standaard lampen. DE lampen verliezen ook minder vermogen naarmate ze ouder worden en hoeven dus minder snel vervangen te worden. Of 30% efficiënter en een langere levensduur de twee- á drie keer zo hoge prijs waard is laten we aan jou over.
Dit plaatje bevat twee grafieken: van een normale HPS lamp (links) en van een double-ended HPS lamp (rechts). Hoewel het spectrum redelijk gelijk is kun je zien dat de double-ended variant duidelijk meer licht produceert uit evenveel stroom.
Wat Voor Ballast Zal Ik Kopen?
HID kweeklampen gebruiken een ballast om de lamp zelf van stroom te voorzien. De lampen zitten in een lampenkap of reflecftor, deze speelt ook een belangrijke rol maar is niet betrokken bij de electra.
Alle ballasten/VSAs doen hetzelfde: ze starten de lamp en reguleren daarna hoeveel stroom de lamp krijgt. Zonder ballast zou een HID lamp veel te veel stroom krijgen en snel uitbranden of zelfs ontploffen. Een ballast geeft weerstand en houdt stroom tegen, hierdoor wordt hij warm. Er zijn allerlei soorten ballasten, deze vallen binnen een van de volgende twee catagoriën: digitaal (=electronisch) en de rest (meestal magnetisch). Het is vooral belangrijk dat je wattages kloppen: voor een 400W lamp gebruik je een 400W ballast. Een 1000W ballast werkt alleen met een 1000W lamp, enzovoort. In deze moderne tijden raden wij aan om te investeren in een digitale ballast, deze hebben namelijk erg veel voordelen vergeleken met ouderwetse types.
Zelfs als je ze alleen op hun uiterlijk zou beoordelen ziet de rechter (digitale) ballast er een stuk veiliger uit dan de linker (magnetisch).
Digitale ballasten zijn ontwikkeld om de problemen met oudere types te verhelpen en om meer controle over je kweeklampen te hebben. De vooruitgangen zijn:
- Tot 30% meer lumen output
- 10-15% feller licht
- 10% minder stroomverbruik
- Geluidloos
- Wordt veel minder warm
- Zijn vaak dimbaar
- Kleiner en lichter
- Vaak waterdicht
- Start sneller
- Slaat automatisch af bij problemen
- Zelfde model bij verschillende voltages te gebruiken
Digitale ballasten hebben belachelijk veel voordelen over ouderwetse ballasten. Ze stellen je in staat om je licht output/stroom verbruik zelf te regelen, maken minder geluid en kunnen je opbrengst verhogen. Met een prijsverschil van slechts 50-100 euro is een standaard ballast vaak simpelweg niet meer de moeite waard.
Reflectors
Een ander belangrijk onderdeel van je HID kweeklamp opzet is natuurlijk de reflector. Omdat HID lampen hun licht 360 graden om zich heen verspreiden is er meestal iets nodig om het licht naar beneden te richten. Aangezien er niet echt een eenduidige “beste” reflector kap bestaat, is het zaak dat je er een uitkiest die goed aansluit op wat jij nodig hebt. Je moet hierbij denken aan hoe groot je bladerdek wordt, hoeveel verticale ruimte je hebt en hoe goed je warme lucht af kunt voeren.
Deze kweker heeft ervoor gekozen om zijn lampen verticaal op te hangen in een poging om zoveel mogelijk opbrengst per lamp te halen. “Verticaal kweken” wordt vaker gebruikt om de opbrengst per vierkante meter te vergroten.
Hoewel verticaal kweken natuurlijk zeker een optie is hangen de meeste kwekers toch liever een lamp boven hun planten. Je probeert hoe dan ook een bepaalde oppervlakte aan bladerdak zo efficiënt mogelijk gebruik te verlichten met je kweeklamp. Fabrikanten van kweeklampen hebben het hierbij vaak over de “dekkingsgraad”, “coverage” of “footprint” van een lamp. De hoek van je reflector bepaalt dit voor een groot deel en heeft ook invloed op de penetratie van het licht. Wijdere reflectors kunnen een groter gebied verlichten meer leveren in op penetratie. Het omgekeerde geldt voor nauwere reflectoren die juist gericht zijn op meer penetratie in een kleiner oppervlak. Een wijdere reflector kan meestal iets dichter op de planten staan aangezien de warmte zo minder geconcentreerd wordt.
Hiermee komen we aan bij de volgende belangrijke vraag, namelijk hoe je van plan bent om met de warmte die je kweeklamp produceert om te gaan. Bij het kopen van een open reflectiekap is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor enige luchtstroom zit tussen de lamp en de kap zelf.
Cool Tube reflectoren zoals hierboven kunnen het veel makkelijker maken om je kweekruimte koel genoeg te houden.
Er zijn ook dichte, luchtgekoelde reflectie kappen die direct aangesloten kunnen worden op je luchtafvoersysteem. Deze kappen hebben over het algemeen een lucht-inlaat en uitlaat en worden afgesloten met een glazen plaat tussen de lamp zelf en je planten. Lucht gekoelde kappen kunnen veel schelen qua warmteproductie, maar zorgen er wel voor dat je een deel van het licht kwijtraakt aan de glazen plaat. Ook kan het problemen met je afzuiging opleveren als de temperatuur van de lucht te hoog wordt.
Aluminium met een hamerslag patroon reflecteert licht op een erg efficiënte manier.
De volgende overweging is het materiaal waar je reflector van gemaakt is, dit bepaalt meestal voor een groot deel de prijs. De meeste reflectie kappen zijn gemaakt van aluminium met een hamerslag patroon aangezien dit een van de meest efficiënte mogelijkheden is. Reflecterende materialen worden meestal beschreven met een RI-waarde, of “Reflectie Index”-waarde, dit geeft aan hoeveel procent van het totale licht weerspiegeld wordt. Materialen met een hogere RI-waarde zijn over het algemeen steviger maar ook duurder. Normaal aluminium heeft bijvoorbeeld een RI-waarde van rond de 70% en is goedkoop, maar niet erg duurzaam. Aluminium met een speciale coating bedoeld voor reflectie kan tot boven de 95% van het licht reflecteren en is zeer duurzaam, maar ook gelijk een stuk duurder.
Een belangrijke factor bij het kiezen van een reflector is dus ook hoeveel geld je uit wil/kunt geven. Hoewel wij liever werken met dure producten van topkwaliteit hebben we ook goede resultaten behaald met goedkopere modellen. Een dure reflector is zeker de moeite waard, maar niet echt een prioriteit als je zo goedkoop mogelijk wil beginnen met wiet kweken.
Onze Favoriete Reflectie Kappen
Wij zijn grote fans van het Adjust-A-Wing systeem, aangezien je met deze kappen makkelijk de hoek kunt bijstellen. We gebruiken deze liever dan grote luchtgekoelde kappen aangezien ze handelbaarder zijn en we zo geen licht verliezen aan een glasplaat.
In kleinere kweekruimtes, waar de verticale ruimte beperkt is, zijn luchtgekoelde reflectie kappen zoals bijvoorbeeld die van Cool Tube een goede oplossing voor warmteproblemen. Je levert een beetje in qua licht, maar meestal valt dit in het niet doordat je een sterkere lamp kunt gebruiken zonder dat het te warm wordt.
Als je de ruimte hebt is een Adjust-A-Wing reflector meestal een goede keus. Zoals je in dit plaatje kunt zien zijn ze beschikbaar in allerlei verschillende formaten.
Als budget-optie is een simpele hamerslag aluminium kap prima. Deze zijn meestal tussen de 10 en 20 euro en zijn dus betaalbaar voor elke kweker.
Aanbevelingen HID Kweeklamp Sets
HPS kweeklampen bestaan in allerlei soorten en maten. Deze worden vaak als compleet pakket verkocht, wat we ook zeker aanraden voor beginnende kwekers. Een complete HPS set voor wiet kweken bevat een reflector, ballast en lamp. De lamp zelf wordt meestal door andere bedrijven geproduceerd dan de rest. Het is vaak het makkelijkst om een reflector en ballast van hetzelfde merk te gebruiken. Wij hebben goede ervaringen met de volgende bedrijven wat betreft volledige HPS sets:
- iPower
- Gavita
- Apollo
- Hydrofarm
Voor een efficiëntere kweek maar ook een grotere investering raden we ook zeker double-ended lampen aan van de merken Gavita of Dimlux, de huidige marktleiders.
In het linker plaatje zie je een van de goedkoopst mogelijke complete HPS sets. De rechter foto is van een dure Gavita Pro Series 1000e double-ended lamp, waarbij de ballast in het armatuur verwerkt is. De meeste HPS kwekers gebruiken kweeklampen die ergens tussen deze twee extremen in zitten.
Welke Single-Ended HID Lamp Is Het Beste?
Qua lampen zelf zijn er waarschijnlijk nog meer opties dan voor andere apparatuur. In Europa is de Philips Son-T lamp al tientallen jaren het meest populair, maar Osram (Sylvania) zijn altijd vergelijkbaar geweest. In de VS doen merken als Hortilux en Lumatek het ook erg goed. Op zich doen alle HPS lampen hetzelfde, maar wordt er soms nog een poging gedaan om het spectrum te optimaliseren voor plantengroei. Dit zorgt ervoor dat de lampen efficiënter werken, maar ook gelijk een stuk duurder worden. Om je een idee te geven is het verschil in opbrengst tussen kweken met een normale, goedkope HPS lamp en een “enhanced spectrum” lamp vaak rond de 10%. Of dit de lamp twee- tot vier keer zoveel geld waard maakt laten we verder aan jou over.
Welke Single-Ended HID Lamp Is Het Beste?
Qua lampen zelf zijn er waarschijnlijk nog meer opties dan voor andere apparatuur. In Europa is de Philips Son-T lamp al tientallen jaren het meest populair, maar Osram (Sylvania) zijn altijd vergelijkbaar geweest. In de VS doen merken als Hortilux en Lumatek het ook erg goed. Op zich doen alle HPS lampen hetzelfde, maar wordt er soms nog een poging gedaan om het spectrum te optimaliseren voor plantengroei. Dit zorgt ervoor dat de lampen efficiënter werken, maar ook gelijk een stuk duurder worden. Om je een idee te geven is het verschil in opbrengst tussen kweken met een normale, goedkope HPS lamp en een “enhanced spectrum” lamp vaak rond de 10%. Of dit de lamp twee- tot vier keer zoveel geld waard maakt laten we verder aan jou over.
LED Kweeklampen Gebruiken
LED lampen werken anders dan normale lampen wat betreft licht diffusie. Een normale HID lamp straalt zijn licht alle kanten op, maar een LED lamp straalt juist alles dezelfde kant op. De precieze richting en hoek van het licht wordt bepaald door de lens, deze zijn meestal ergens tussen de 90 en 120 graden.
De meeste lampen verspreiden licht in elke richting zoals de rechter lamp in dit plaatje, hoe het licht verspreid wordt hangt dan volledig af van de reflector. Je verspeelt zo een hoop stroom. Bij LED lampen is de reflector ingebouwd en is er de mogelijkheid om de hoek per lampje aan te passen, zo kun je een kweeklamp perfect aanpassen op jouw kweekruimte.
Praktisch gezien betekent dit dat je bij de meeste LED lampen weinig lichtintensiteit verliest als je de afstand tussen de plant en de lamp vergroot. Sommige producenten raden zelfs aan om hun lampen gedurende de hele kweek zo hoog mogelijk op te hangen. De meeste producenten adviseren een afstand van ongeveer 60 centimeter. Bij de meeste kweeklampen moeten kwekers regelmatig de moeite nemen om de afstand tussen lamp en plant tussen de 30 en 60 centimeter te houden om voor zoveel mogelijk licht te zorgen, zonder dat het licht schade veroorzaakt. LED lampen kunnen vaak wel twee meter van een plant af hangen zonder veel intensiteit te verliezen, hierdoor is het veel makkelijker om het klimaat onder controle te houden in een LED kweek. Met goede LED lampen is een opbrengst van meer dan 1,5 gram per watt zeker haalbaar.
In deze twee plaatjes wordt schematisch weergegeven hoeveel bruikbaar licht er (per vierkante meter per seconde) op verschillende afstanden uit de lamp komt. In het linker plaatje zie je dat het licht uit een Budmaster COB-X-9 van dichtbij ongeveer drie keer zo sterk is en dat het vanaf een afstand van 90 centimeter vrij weinig scheelt. Het rechter plaatje is van een 600W HPS lamp, hier zie je een veel groter verschil en bovendien dat er erg weinig licht is vanaf een afstand van 120cm.
Belangrijke kenmerken om op te letten bij het kopen van een LED lamp zijn PAR, stroomverbruik, het type diode, de hoek van de lens en de koeling.
Diodes zijn ingewikkeld en kunnen op veel verschillende manieren van veel verschillende materialen gemaakt worden. Voor de gemiddelde consument is het belangrijk om te onthouden dat de kleur van het licht, de hoeveelheid licht en het energieverbruik allemaal door de diode bepaald worden. De specifieke constructie wordt wellicht wat te technisch voor de gemiddelde gebruiker, maar je kunt al veel informatie halen uit de hoeveelheden watts die genoemd worden.
De meest gebruikte diodes zijn 3, 5 of 10W en worden in varianten met een enkele of dubbele chip gemaakt. Hoewel meer misschien beter lijkt, raden wij 3W diodes met een enkele chip aan. Deze zijn namelijk het minst vatbaar voor oververhitten en meestal komen meestal dichter in de buurt bij wat de fabrikant belooft.
Fabrikanten van lagere kwaliteit led lampen zorgen vaak dat er teveel stroom door de diode heen gaat en voeren ze zo als het ware op. Dit zorgt voor goede resultaten in lumen tests met extra koeling, maar gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de lamp. Als een 3W diode minder dan 3W gebruikt is dit meestal juist goed. Een groot probleem onder de goedkopere fabrikanten is dat er vaak niet duidelijk wordt gemaakt over welke watts ze het hebben. Zo wordt de maximale capaciteit van diodes vaak genoemd in plaats van hoeveel stroom er daadwerkelijk gebruikt wordt.
Het type diode zorgt vaak voor de beschrijving van een LED lamp: producenten zullen een lamp met 50x3W diodes 150W noemen, maar een lamp met 30x5W ook. Vaak is het daardoor makkelijker om lampen te vergelijken op basis van hun daadwerkelijke energieverbruik.
Stel je vindt twee LED lampen op internet:
- Lamp A wordt verkocht als 1200W en gebruikt slechts ~300W;
- Lamp B wordt verkocht als 800W en gebruikt ~400W.
Hierdoor is lamp B, de “800W” lamp, waarschijnlijk de sterkste van de twee. Kijk uit voor bedrijven die het echte verbruik van hun lampen nergens noemen, aangezien de kans dan groot is dat ze ook niet eerlijk zijn over wat voor diodes ze gebruiken.
Goede merken scheppen vaak weinig op over hoeveel watt hun lampen gebruiken: het doel is juist om stroomgebruik terug te dringen! Goedkopere LED lampen worden vaak geadverteerd met gigantische getallen om indruk te maken, maar geen van de lampen hierboven gebruikt zoveel watt als de namen doen vermoeden.
Dan is er nog het vaak vergeten koelsysteem, dat over het algemeen bestaat uit een serie “heat sinks” die bovenop de diodes bevestigd zijn en gekoeld worden met een ventilator. Hoewel LED kweeklampen erg weinig warmte produceren is des te belangrijker dat ze niet oververhit raken, ze branden dan namelijk erg snel door. Bij goedkopere modellen wordt er vaak veel geld bespaard op de koeling, dit zorgt voor luidruchtige ventilatoren en slechte koeling. Jammer genoeg wordt dit soort informatie ook vaak weggelaten en zul je dit vooral uit reviews moeten halen.
PAR, of “photosynthetically active radiation”, is een maat voor de hoeveelheid bruikbaar licht een plant ontvangt en wordt uitgedrukt in µmol/m2/s. Dit is dus de hoeveeheid bruikbaar licht per vierkante meter, per seconde. De meeste bedrijven hebben handige overzichten die aangeven hoeveel PAR je kan verwachten op verschillende afstanden. Je kunt PAR meten met een PAR meter, dit zegt vaak veel over een LED lamp. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je LED lamp sterk genoeg zijn voor de bloeifase.
PAR licht is al het licht met een golflengte van tussen de 400 en 700 nanometer, de belangrijkste golflengtes binnen dit spectrum liggen op de absorptie pieken van Chlorophyll. Chlorophyll A en B zijn de moleculen die zonlicht opvangen voor fotosynthese.
Een cannabis plant gebruikt natuurlijk meer licht naarmate hij groter wordt en dit zal natuurlijk ook verschillen per individuele plant. Om het makkelijk te houden hanteren wij de volgende normen:
- Zaailingen: 50µmol/m²/s
- Groeifase: 200 – 400µmol/m²/s
- Bloeifase: 800 – 1000µmol/m²/s
- Bloeifase met CO2: >1000µmol/m²/s
Welke LED Kweeklampen Raden Wij Aan?
LED kweeklampen zijn erg flexibel en worden dan ook in allerlei verschillende varianten geproduceerd. LED lampen kopen kan dan ook ontzettend ingewikkeld zijn. Dit lijstje is gemaakt vanuit het idee dat de lamp geschikt is voor de volledige levenscyclus en waar voor zijn geld levert. Een belangrijk onderdeel hiervan is de klantenservice, aangezien LED lampen vaak erg eenvoudig te repareren zijn met paar reserveonderdelen. Wij raden daarom aan om lampen te kopen van betrouwbare bedrijven waarvan je zeker weet dat je ze kunt bereiken.
Spliff Sweet ‘N Sour under two Budmaster lights. It took a while before LED grow light technology became suitable for cannabis cultivation, but we’ve finally reached the point where LEDs can compete with HID lights.
Na een uitvoerige discussie met een expert op het gebied van LED kweeklampen zijn we ervan overtuigd dat de Osram SMD SSL80 op dit moment veruit de beste LED lamp op de Europese markt is. Er zijn op dit moment twee bekende bedrijven die deze lampen in hun kweeklampen gebruiken: Budmaster en Plant Photonics. We raden deze bedrijven allebei aan omdat hun producten inmiddels grondig getest zijn door de kweek-community en de klantenservice tot nu toe super is. Hun kweeklampen zijn zeker niet goedkoop, maar zijn zeker in verhouding met de kwaliteit, bovendien zijn ze altijd bereid om je te helpen met het optimaliseren van je kweek.
Individuele LED lampen zijn erg klein. De lampjes in dit plaatje zijn compleet met chips,diodes en lenzen, maar het kan erg moeilijk zijn om de kwaliteit hiervan te beoordelen.
Er zijn natuurlijk ook veel goedkope, merkloze opties voor kwekers met een krap budget. Deze goedkope LED lampen overspoelen op dit moment de markt en zijn een goede keus als je simpelweg zo goedkoop mogelijk wil beginnen met wiet kweken. Als je de goedkope route kiest kun je het beste proberen lampen met 3W diodes te vinden. Deze zijn namelijk over het algemeen beter dan modellen met 5W, 10W of zelfs dubbele chip diodes. Ook met dit soort kweeklampen hebben we geweldige resultaten gezien, de problemen liggen vaak eerder in de koeling, het geluid en de garantie.
Vergeet Je Muren Niet
Kweeklampen kopen kan natuurlijk erg moeilijk zijn, maar je moet in ieder geval niet vergeten dat je muren ook nog licht kunnen reflecteren. Hoewel dit met LED lampen wellicht minder aan de orde is door de manier waarop ze licht verspreiden, kunnen HID lampen altijd meer reflectie gebruiken. Goede reflectie van muren kan de opbrengst in sommige gevallen met wel 30% vergroten! Als je een kweektent gebruikt hoef je geen zorgen te maken over reflectie, aangezien de hele binnenkant meestal bekleed is met hoogwaardig reflecterend materiaal.
Voor de kwekers onder ons die geen tent gebruiken zijn er een aantal verschillende opties voor muur reflectie, de keuze hangt vaak af van hoeveel geld je hier voor over hebt. Het licht moet in ieder geval diffuus gereflecteerd worden zodat er geen brandpunten ontstaan. Dit is gedeeltelijk ook waarom het niet handig is om spiegels te gebruiken.
De keuze is vooral tussen verf, folie en panelen. Er zijn geweldige producten in deze drie categorieën, maar met folie is het altijd extra opletten. Als folie namelijk niet goed strak en zonder luchtbellen geplaatst wordt kan dit tot zogeheten “hot spots” leiden.
Onze Tips Voor Je Muren
Hoewel aluminiumfolie en hitte dekens allebei goede ideeën lijken, zijn er zelfs voor vergelijkbare prijzen betere opties. Veel kwekers gebruiken aan het begin simpel zwart-wit plastic om hun kweekruimte te bekleden. Dit soort folie is zwart aan de ene kant en wit aan de andere, de witte kant reflecteert 80-90% van het licht. Voor nog geen euro per strekkende meter kun je je hieraan geen buil vallen. Als je liever schildert is (matte) witte latex verf ook een goede en goedkope mogelijkheid, dit heeft namelijk een vergelijkbaar reflectievermogen.
Zwart-wit folie is super veelzijdig en doet het altijd goed in combinatie met klittenband strips. Deze kweker heeft zijn hele kweekruimte gebouwd uit zwart-witfolie.
Luxere, duurdere producten zoals mylar folie reflecteren tot wel 95% van het licht. Dikkere mylar folies of platen hebben bovendien het voordeel dat je kweekruimte minder duidelijk te zien is op infrarood-beelden. Als je geld over hebt raden wij dikke mylar bekleding aan, aangezien dunnere mylar folie moeilijk schoon te maken kan zijn.
Succes Met Je Kweeklamp!
Na onze uitleg over welk type lamp het beste bij jouw kweek past, hopen we dat we je ook hebben kunnen helpen met het kiezen van een specifieke kweeklamp en het gebruiken hiervan. Aangezien dit voor LED kwekers extra moeilijk is, volgt er nog een artikel dat helemaal over LED lampen gaat. Namens Spliff Seeds wensen wij je in ieder geval veel succes met je kweeklamp!