Menu
Geplaatst in wiet kweken

Het Verschil tussen Marijuana Zaden en Klonen

Marijuana zaden Telen

image of marijuana seeds

Elke marijuana teler moet keuzes maken in de tuin. Eén vraag is hoe te beginnen met telen, zaad of kloon? Wat heb je beschikbaar? Starten met marijuana zaad of klonen is een keuze die elke teler moet maken. Zaden betekenen meer tijd en iets meer werkt, terwijl klonen weer hun eigen vereisten hebben. Wat is het verschil tussen telen vanaf marijuana zaad en klonen? Hieronder worden de voor- en nadelen van het telen van marijuana vanaf zaad of klonen besproken.

Marijuana zaden kopen 

image of root system out of marijuana seeds

Marijuana zaden hebben meer voordelen en minder nadelen dan klonen. Als je marijuana zaden koopt bij een betrouwbare zaadbank, krijg je gegarandeerd zaad met goede genen en een geweldige afkomst. Je weet ook precies welke soort je krijgt en je kunt uit meer soorten kiezen. Zadenbedrijven hebben informatie over de potentiële oogstopbrengst, effectiviteit en optimale groeicondities voor de elke soort. Er zijn zaden van talloze soorten te koop, via het internet, de post, in winkels en zadenbanken. In de meeste Europese landen kan zaad legaal worden gekocht en als je je zaden bij een zadenbedrijf koopt, weet je zeker dat je een soort krijgt met de eigenschappen die je wilt. Zaailingen groeien sneller dan klonen. Planten uit zaad groeien vaak een hoofdwortel. De hoofdwortel van planten uit zaad is een verlenging van de steel zo dat die de plant stevig verankert. Het grote voordeel van een hoofdwortel is dat de plant diep in de aarde kan doordringen en water kan bereiken dat door andere planten niet kan worden gebruikt. De hoofdwortel heeft over de gehele lengte laterale uitschieters die zorgen voor een uitgebreid wortelnetwerk. Het resultaat is meer wortels in verschillende aardlagen, waardoor de plant meer water en cruciale voedingstoffen kan opnemen. Voor teelt binnenshuis of in potten is een hoofdwortel niet heel erg belangrijk. Marijuana zaden erven genetische eigenschappen van beide ouders en aangezien planten uit zaad genetische variatie laten zien, kun je de beste planten uitkiezen om verder mee te werken. Zaden zijn gemakkelijk voor langere periode op te slaan en gemakkelijk te transporteren. Tachtig procent van alle zaad ontspruit nog na 5 jaar te zijn opgeslagen. Ze hebben ook geen last van ongedierte en plantenziekten. Gefeminiseerde zaden zijn geteeld om alleen vrouwelijke planten voort te brengen. Aangezien alle planten vrouwelijk zijn, is het geslacht bepalen niet meer nodig. Planten uit marijuana zaden hebben vaak een hogere opbrengst dan planten uit klonen.

Zaden hebben eigenlijk maar weinig nadelen. Het grootste nadeel van zaadgebruik is dat er mannelijke en vrouwelijke marijuanaplanten zijn, dus dat je het geslacht moet bepalen als je gewoon zaad gebruikt. Dit kan lastig zijn en een verkeerde bepaling kan als gevolg hebben dat je planten ongewild bestuift raken. Zaad ontkiemen is een gevoelig werkje vergeleken met het transplanteren van klonen. Zaden groeien nooit exact hetzelfde op als hun moeder, hoewel het wel een goede benadering zal zijn. Omdat mannelijke planten moeten worden geïdentificeerd en weggegooid, kun je minder planten overhouden van verwacht.

Marijuana zaden vs. Klonen

image of root out of a clone

De voordelen van klonen zijn beperkt vergeleken met die van marijuanazaad. Klonen komen voort uit vrouwelijke planten en zijn dus gegarandeerd vrouwelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken over het seksen van de planten en het verwijderen van mannelijke planten. Door te klonen, kun je het ontkiemproces overslaan. Nog een voordeel is dat klonen genetisch identiek zijn aan de moeder en dat er geen genetische variatie optreedt. Ze kunnen snel tot volwassenheid worden gebracht en opnieuw worden gekloond. Sommige telers zeggen dat klonen sneller groeien dan planten uit zaad omdat gewortelde klonen biologisch gezien al volwassen zijn en een voorsprong hebben qua wortelontwikkeling, maar als we de tijd die het een kloon kost om wortel te schieten meerekenen, duurt het ongeveer even lang als zaden ontkiemen.

Klonen hebben meer nadelen dan beginnen met marijuanazaad, aangezien klonen ziekten en ongedierte met zich mee kunnen dragen die een hele tuin kunnen infecteren. Klonen van de soort die je zoekt zijn misschien niet direct beschikbaar en kunnen moeilijk te vinden zijn en je weet hoe dan ook nooit precies wat je koopt als je een kloon aanschaft. Ze groeien niet zo goed als planten uit zaad omdat klonen geen hoofdworten ontwikkelen. Klonen hebben geen hoofdwortel en groeien alleen secundaire wortels uit de stengel en de meeste van die wortels groeien zijwaarts in plaats van omlaag. Gekloonde planten hebben een enkele laag laterale wortels. De stengel eindigt dicht bij de grond, waar hij was afgesneden. Dit geeft minder steun dan een plant met een hoofdwortel. Sommige klonen zijn niet gezond en kunnen in shock raken en zelfs afsterven.

image of marijuana seeds

Klonen zijn gevoeliger voor licht en kunnen gemakkelijk verbranden bij te fel licht of te veel voedingsstoffen. Klonen kunnen over tijd aan kracht verliezen, inclusief oogstopbrengst, effectiviteit, aroma en algemene groeiprestaties. Het is aan te raden slechts 3 generaties te klonen en dan weer kwaliteitszaad van een zadenbank te gebruiken. 

Al met al hebben zowel marijuana zaden en klonen voor- en nadelen. De beste manier om je gewassen te telen is vaak een combinatie van marijuanazaad en klonen. Bij Spliff Seeds hebben we een grote selectie aan soorten gewone en gefeminiseerde marijuana zaden waarmee elke teler uit zaad direct uit de voeten kan.

Ga naar boven