Een spliff is een joint die een mengsel van tabak en cannabis bevat. Joints met tabak zijn in veel landen, inclusief Nederland, de populairse manier om wiet te roken. Deze termen zijn hier in Nederland dan ook vaak uitwisselbaar. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, wordt er juist enigszins neergekeken op het toevoegen van tabak aan een joint. Het roken van uitsluitend pure wiet joints kan een dure hobby worden, zeker als je zelf niet kweekt. In deze video kun je in 10 korte stappen leren hoe je een spliff draait.

Vloei, tip, grinder en tabak voor de spliff
In stap 1 wordt uitgelegd dat je als je een spliff gaat draaien eerst alle benodigde spullen bij elkaar moet verzamelen. Je hebt minimaal vloei (papier), een tip (filter), cannabis en tabak nodig. De maker van de video gebruikt ook een grinder, dit wordt in een latere stap van de handleiding verder uitgelegd. Wij raden het gebruik van een grinder aan om je cannabis te vermalen. De tabak die in dit filmpje gebruikt wordt is een lichte soort shag, maar tabak uit sigaretten werkt net zo goed. Welke soort tabak men voor een spliff gebruikt is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Zodra alle spullen verzameld zijn begint de auteur door zijn vloeitje klaar te leggen, met de lijmrand van zich af en naar boven.

Een tipje voor de spliff draaien
Er is bijna niets zo vervelend als wanneer er kleine stukjes tabak of cannabis door je filter tip heen schieten en in je mond belanden. Dit is vaak erg vies en kan men zelfs misselijk maken. De tweede stap van deze handleiding is er dan ook op gericht om dit te voorkomen door een goed werkende filter tip te draaien. Een goede manier om dit te doen is door één kant van een filter tipje in een zig-zag patroon op te vouwen zodat er een Z-vorm ontstaat. Hierna rol je de rest van het tipje er omheen zodat er een cylindervormig filtertje ontstaat met de letter Z (of M) in het midden.
De basis, wiet toevoegen en gelijkmatig verbranden
Nadat je alle losse onderdelen voorbereid hebt leg je de basis van je spliff door een gelijkmatige laag tabak op je vloeitje te leggen. Nu ben je er klaar voor om je vermalen wiet toppen toe te voegen. Na het vermalen van je wiet (met of zonder grinder) verdeel je het over de laag tabak in je vloeitje. Zodra alle cannabis op de tabak ligt, is de volgende klus zorgen dat je spliff gelijkmatig brandt. De makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen is door nog een laagje tabak bovenop de wiet te leggen, zodat je het als het ware “sandwicht” met tabak.

Rollen, steken, likken en plakken
Voor de laatste fase van het draaien van een spliff heb je je vingers en tong nodig. Rol je vloei om de tip heen en rol heen en weer. Zoals je in dit filmpje ziet kan dit proces er er heel makkelijk uitzien en duurt dit heel kort als je het goed doet. Om deze stap duidelijker te maken hebben wij ook een geanimeerde stap voor stap handleiding voor het draaien van een spliff. Voor de beginnende spliff draaier is dit echter vaak moeilijk, maar oefening baart kunst. Hierna lik je de plakrand op het vloeitje van kant naar kant en rol je je spliff door om hem dicht te maken, als het goed is ontstaat er nu een toeter vormige spliff zoals te zien is in de handleiding. Het belangrijkste bij het dichtdraaien van een spliff is dat de vloei strak om de filter tip heen zit, de meeste andere problemen zijn later nog op te lossen met de instructies in de volgende stap.

Luchtzakken, Verdraaien en Spliff!
Een goede zaak om een gewoonte van te maken is het verwijderen van luchtzakken in de Spliff. De eenvoudigste manier om dit te doen is om de lucht eruit te tikken door de filtertip op een hard oppervlak te tikken totdat het mengsel geen luchtbellen of legen delen heeft. Dit zal helpen bij het gelijkmatig branden van de joint en niet aan de ene kant meer branden dan aan het andere kant. Nu is het enige dat nodig is om het overtollige papier te verdraaien en eenmaal gedraaid, is je Spliff klaar om te worden gerookt. Oefening baart kunst en na een tijdje zul je in staat zijn om een Spliff met je ogen dicht te rollen! Aanverwante informatie: het verschil tussen een Spliff en een Joint.