Selecteer een pagina
Voor elke cannabis kweker, van beginner tot expert, is het wiet drogen en curen de laatste stap van het  kweek proces  Van het ontkiemen van de kostbare zaden tot aan het wiet knippen en drogen,  een kweker kijkt vooral uit  naar het genieten van de opbrengst. Wanneer je op dit punt aankomt zijn je planten volledig rijp en is de geur het sterkst: je planten zijn er klaar voor om geoogst en gedroogd te worden. De bloemen zijn nu zilverkleurig met veel trichomen en daardoor ook erg plakkerig, de stampers van de bloemen zijn nu donker en goudbruin en elke calyx is maximaal opgezwollen, waardoor er een dikke, stevige wiet toppen zijn ontstaan. Ook worden de trichomen donkerder en minder doorzichtig en zijn de wiet toppen duidelijk bedekt met een laag hars.
Veel kwekers zijn niet goed voorbereid  voor het wiet drogen en curen en kunnen daardoor wiet overhouden die niet aan hun verwachtingen voldoet. Ook worden er bij het wiet drogen vaak technieken gebruikt die niet voor een optimaal eindproduct zorgen. Hierdoor komt het regelmatig voor dat alle tijd die een kweker in zijn planten gestoken heeft teniet wordt gedaan door deze stappen verkeerd uit te voeren.

Belangrijke Factoren Bij Wiet Drogen

Bij het wiet drogen  zijn er een aantal belangrijke factoren waar een kweker rekening mee moet houden. De wiet toppen mogen niet te snel drogen, want als het droogproces te snel verloopt gaat dat meestal ten koste van de smaak als wel het effect. Wiet toppen die op een correcte manier gedroogd zijn voelen plakkerig en hard aan. Als je een goed gedroogde en gecurede top van bijvoorbeeld een Super Skunk breekt hoort er een scherpe skunkgeur vrij te komen na het horen van het karakteristieke “krak”-geluid. De top hoort van binnen volledig droog zijn, maar hoort ondertussen wel de laag olie-achtige hars te behouden. Wiet toppen die aan de bovenstaande beschrijving voldoen zijn goed gedroogd.

Wiet Drogen Aan De Tak Of In Een Net
Het gebruik van een droognet zorgt ervoor dat een kweker bovenop het droogproces kan zitten. Door elke individuele wiet top te verwijderen van de tak of steel drogen de toppen sneller en is het makkelijker om ervoor te zorgen dat alleen je goede wiet toppen in het droognet belanden. Door de wiet toppen zo grondig te trimmen is het ook mogelijk om het kleinste knipafval, namelijk de bladeren rondom de toppen met een hoog THC gehalte, te gebruiken. Je kan hier  bijvoorbeeld isolator van te maken daarom zou het zonde zijn om deze bladeren weg te gooien. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn de grootste factoren bij het wiet drogen. Onder ideale droogomstandigheden zou de luchtvochtigheid in een droogruimte onder de 50% liggen, bij een temperatuur van 18-22 °C, in de aanwezigheid van een licht briesje. Hieronder volgt een handleiding waarin je de beste manier van wiet drogen stap voor stap leert.

Stap Voor Stap Handleiding Wiet Drogen

Stap 1– Voor het wiet drogen moet je eerst knippen. Knip alle grote takken waar mooie toppen in zitten van de plant af. Het idee is om zo veel mogelijk takken te verwijderen, aangezien hier het meeste vocht in zit. Hierna verwijder je de grote bladeren. Je kan de kleine bladeren die in de wiet toppen groeien afknippen en bewaren voor THC extractie. Het wiet knippen is een secuur proces, waarbij je ervoor moet zorgen dat je de toppen zelf niet doormidden knipt, maar ondertussen wel zo veel mogelijk blad verwijdert. Dit is de eerste stap bij het drogen van cannabis toppen!

Wiet Drogen Stap 1
Stap 2 – Als stap 1 klaar is houdt men getrimde wiet toppen over en kan je kijken welke wiet toppen geschikt zijn om te drogen. Wiet toppen die buiten deze selectie vallen kun je bij het kleine knipafval voegen om hier later een extractie op uit te voeren. De toppen die je wil drogen kunnen nu op het droognet gelegd worden, het is belangrijk dat de toppen niet tegen elkaar aan liggen zodat er lucht tussen kan komen. Ook blijft de kwaliteit beter als de toppen niet te vaak aangeraakt worden.
Hoe Moet Je Wiet Drogen?
Stap 3 – Zorg voor een optimale omgeving om je wiet toppen in te drogen. Luchtcirculatie en luchtvochtigheid zijn erg belangrijk bij het wiet drogen, aangezien de kans bestaat dat je toppen anders beschimmelen. Met luchtcirculatie wordt er op zijn minst een klein briesje bedoeld dat voor een continue toevoer van frisse lucht naar de wiet toppen zorgt. Een kleine ventilator op de grond die op een muur gericht staat is ideaal. Het drogen van wiet toppen is een langdurig process. Zolang de lucht in de droogruimte redelijk fris is en niet aanvoelt als een vochtige, beschimmelde kelder gaat het goed.. Richt je ventilator niet direct op je wiet toppen, te snel drogen kan ten koste gaan van smaak en effect. Het hoort 5-7 dagen te duren voordat wiet toppen droog genoeg zijn om te curen. De beste manier om te testen of cannabis toppen droog zijn is door het steeltje van de bloem te breken. Als de top (en het steeltje dus ook) droog genoeg is, hoort men bij het breken duidelijk een “krak”, dit geeft aan dat het vocht uit de plant verdampt is.
Glazen Pot Voor Wiet Curen
Stap 4 – Het curen is het laatste deel van het droogproces. Dit is het proces waarin de wiet toppen worden opgeslagen en men ze als het ware laat “rijpen”, om smaak en effect te versterken. De beste en makkelijkste manier om wiet toppen te curen is door middel van glazen weck potten. Het is belangrijk dat deze glazen potten schoon zijn (liefst steriel) voordat de droge toppen erin worden gedaan. Er moet ook genoeg ruimte zijn om de toppen af en toe te kunnen schudden. Wij adviseren om ongeveer 30% van de pot leeg te laten.
Stap 5 – Het doel bij curen is om de wiet toppen van binnen uit te drogen. De gedroogde toppen zouden stevig en plakkerig moeten zijn, maar niet te droog. Het cure-proces dat in deze handleiding beschreven wordt gaat ervanuit dat de potten één keer per dag geopend worden. Dit houdt in dat de potten gedurende de gehele cure-periode in het donker bewaard worden, maar dat ze wel dagelijks tien minuten gelucht worden. Curen zorgt ervoor dat de wiet toppen een aangenamere smaak krijgen en minder scherp zijn dan wiet toppen die alleen gedroogd zijn. Ook wordt er bij curen na verloop van tijd een deel van de THC omgezet in CBN, wat ervoor zorgt dat het body stone” effect van de wiet versterkt wordt.
Drying cannabis in jar

Slotwoord Wiet Drogen

Onthoudt goed dat curen van wiet niet betekent dat je de toppen 4 weken in een pot laat zitten. Het curen van wiet toppen is een langdurig proces dat 3-6 maanden kan duren voordat je kan spreken van kwalitatief hoogstaande wiet. Als je toppen te droog worden kan je ze met een verhoogde luchtvochtigheid altijd terug brengen naar het gewenste vochtgehalte. Dit kan men doen door bijvoorbeeld een stuk sinaasappelschil aan de pot met de te droge wiet toppen toe te voegen. Het principe is hierbij dat het vocht dat verdampt uit de sinaasappelschil in de lucht terecht komt en uiteindelijk dus weer in de wiet toppen. Soms is het al voldoende om de toppen met een heel kleine hoeveelheid water te besproeien. Probeer het zelf en ervaar hoe veel lekkerder je wiet wordt na goed curen. Behandel je wiet toppen met hetzelfde respect als een goede fles wijn en neem de tijd om ze te laten rijpen, je zal niet teleurgesteld zijn en het zal niet lang duren tot je een echte meester in wiet drogen bent!