Selecteer een pagina
We bespreken hier onze favoriete methode voor het ontkiemen van wiet zaadjes, er zijn uiteraard nog vele andere methoden. Neem twee vellen keukenpapier en leg deze tussen twee borden, waarvan het bovenste bord op zijn kop op het andere bord ligt.
Uitleg Wiet Zaadjes Ontkiemen

De borden liggen zo op elkaar zodat er geen licht bij de wiet zaadjes komt. Dat moet je tijdens het ontkiemen ten allen tijde vermijden.

Gebruik een plantenspuit met lauwwarm water om de vellen te besproeien en zorg ervoor dat deze nat blijven. Check dit ajb tweemaal daags, ’s ochtends en ’s avonds. Dan kun je meteen controleren of de zaden al ontkiemd zijn. Zet de zaden weg op een donkere plek en warme plek, waar er een kamertemperatuur van tussen de 20 en 25 graden. Normaliter zullen de zaden na 2 of 3 dagen ontkiemen. Dan breekt de zaadschil open en komt er een witte wortel tevoorschijn en is de zaailing een feit.

Wiet Zaadjes Ontkiemen: De Wortel

Kokos Plug
Bij het ontkiemen van wiet zaadjes moet je niet te lang wachten met het planten van de zaailing in zaai- en stekgrond, pitpot, jiffy tablet of steenwolplug. Des te langer de wortel des te meer kans op beschadiging met planten. Als je de wortel beschadigt zal de zaailing in het slechtste geval niet verder groeien. Maak een gaatje in het substraat en plaats de zaailing met de wortel naar beneden in het substraat. Zorg ervoor dat de zaadhuls niet dieper dan 2 à 3 mm onder grond zit. Bedek de zaadhuls losjes met wat substraat. Zo vermijd je dat licht de wortels bereikt en deze verbranden. Bevochtig het substraat met een plantenspuit met lauwwarm water. Als je dat wilt kun je wat startbooster of wortelstimulator toevoegen. Wederom controleer je de zaailingen twee maal daags of ze opkomen.

Wiet Zaadjes Ontkiemen: Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is essentieel voor de plant, zeker in het begin. Het is als het ware de eerste voeding voor de plant en zorgt ervoor dat de plant wortels aanmaakt. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid rond de 80% ligt, zodat de zaailing in een rap tempo wortels aanmaakt. Een solide wortelontwikkeling leidt tot een gezonde, sterke plant die veel voeding op kan nemen en dus goed kan groeien. Gebruik bij voorkeur een mini kweekkas met perliet of ceremes. Voeg water toe aan deze kweekkas zodat je de luchtvochtigheid lekker hoog kan krijgen en gemakkelijk daar kan houden. Je kan als alternatief gedurende dat de zaailing ondergronds is wat plastic huishoudfolie spannen over de zaailing met wat gaatjes in het folie geprikt om zo schimmelvorming te voorkomen. Bij een mini kweekkas moet je af en toe de luchtschuiven aan de zijkant openzetten om schimmelvorming tegen te gaan. Hoe constanter je zowel de temperatuur en luchtvochtigheid, des te sneller zullen de zaden ontkiemen. Zaailingen uit reguliere zaden zullen tijdens de eerste drie uur bovengronds het geslacht gaan bepalen. Als de luchtvochtigheid en temperatuur kloppen dan zal dat het aantal vrouwtjes wat opkomt gunstig beïnvloeden. Het is ook voor gefeminiseerd zaad ook van groot belang voor optimale groei om deze omstandigheden kloppend te krijgen.

Propagator
Gedurende groeifase (zoals eerder vermeld het liefst ontkiemen in een kweekkas) heeft de plant 18 uur licht nodig. Tenzij je een Sativa dominant plant groeit of als je op steenwol ontkiemt. Dan kun je ze beter onder continu licht zetten. Sativas hebben de eigenschap om zich te strekken als je dat wilt voorkomen kun je ze het best tijdens de groeifase onder 24 uur licht. Bij zaailingen op steenwol voorkom je dat het spaghetti wordt door ze onder 24 uur licht te zetten. Gebruik een TL33 lamp (wit licht) of propagator lamp om de wiet zaadjes te laten groeien tijdens deze fase. Na een week zullen de zaailingen een lengte van tussen de 5 en 10 centimeter bereikt hebben en kan je de wietzaadjes planten in een grotere pot. Dan kan je ze ook onder een HPS lamp plaatsen of gewoon nog even verder laten groeien onder de TL. Als je een light mix gebruikt hoef je tijdens de eerste 3 à 4 weken van de groei geen voeding bij te geven. Bij steenwol moet je direct voeding toevoegen, aangezien de steenwol geen voeding bevat. Sowieso dien je terughoudend voeding te gebruiken tijdens de groeifase. Meer informatie over het ontkiemen van wiet zaadjes.