Selecteer een pagina
Als je wel eens een jointje draait ben je vast wel eens een wiet zaadje tegen gekomen in je toppen! Want of je wiet nou uit je tuin of uit de coffeeshop komt, er is altijd een kans dat er zaden in zitten.

De vraag die altijd gesteld wordt in zo’n situatie is natuurlijk of deze zaden gewoon geplant kunnen worden. Zeker als de wiet goed beviel zou het natuurlijk fijn zijn om deze zaden gratis en voor niks (weer) in je achtertuin te kunnen planten. Dus hoe zit dat nou eigenlijk precies met wiet zaden die je toevallig tegenkomt?

wiet zaden in je wiet
Een hoop gratis zaadjes, maar de kans is groot dat de wiet die je daarmee kweekt er ook zo uit gaat zien!
Om een lang verhaal kort te maken zijn veel van de wiet zaden die je op deze manier tegenkomt prima te planten! Er zitten echter wel wat nadelen aan kweken met dit soort zaden, het is dus maar de vraag of dit een goed idee is. Als je mooie wiet wil oogsten is het bijna altijd beter om goede zaden van een veredelaar te kopen!

Hoe Beoordeel Ik Wiet Zaadjes?

Omdat wiet zaden en wiet toppen op min of meer dezelfde manier gedroogd kunnen worden zegt de staat van de toppen vaak veel over de levensvatbaarheid van de zaden. Als de toppen bijvoorbeeld niet goed droog zijn zul je de zaden eerst nog een tijdje moeten drogen. Het is sowieso beter om zaden een maand of twee te bewaren voordat ze geplant worden, dit vergroot namelijk de kans dat ze goed kiemen.

Wiet toppen worden bovendien sneller rijp dan de wiet zaadjes die erin zitten, dus het kan ook zijn dat de zaden in je toppen niet volledig ontwikkeld zijn. Kijk dus goed naar de staat van je wiet zaadjes voordat je ze plant!

Mooie Wiet Zaden
Rijpe wiet zaadjes zijn meestal donker van kleur en hebben vaak een patroon van streepjes en vlekjes.
Goed ontwikkelde wiet zaadjes zijn hard genoeg dat je erin kunt knijpen zonder dat ze kapot gaan. Als een zaadje zo uit elkaar spat als je erin knijpt is het dus niet rijp! Verder worden zaden meestal donkerder naarmate ze rijper worden en worden ze uiteindelijk donker bruin. Als een wiet zaadje heel licht is, is de kans dus ook groot dat hij nog niet helemaal rijp is. Je kunt ook nog kijken of er strepen of vlekken op het zaadje ontstaan. Dit gebeurt niet bij alle soorten wiet zaden, maar áls het gebeurt is het een redelijke garantie dat je wiet zaadjes rijp zijn.

Waarom Kopen Mensen Eigenlijk Nog Wiet Zaadjes?

Voor de meeste kwekers is het doel om hun wiet toppen zo mooi mogelijk te krijgen, en dat zijn ze niet als er allemaal zaden in zitten! Wiet toppen waar veel zaden in zitten bevatten minder THC, zien er minder goed uit en werken niet mee in de grinder. En iedereen die wel eens per ongeluk een zaadje in zijn joint gerold heeft kan je vertellen dat het dan niet meer te roken is!

Wiet Roken Met Zaad
Of als je per ongeluk een zaadje in je pijp hebt!
Als je wiet zaadjes in een wiet top vind kunnen er twee dingen aan de hand zijn: te top is bevrucht of de top heeft zichzelf bevrucht. In beide gevallen betekent dit niet veel goeds voor het nageslacht.

Kruisbestuiving

Als de toppen bevrucht zijn is dit meestal per ongeluk en is het niet duidelijk “wie de vader is”. Als je buitenplanten zaden maken weet je dus ook niet welke kruising er gemaakt is en hoe het nageslacht eruit gaat zien. Het zou natuurlijk kunnen dat iemand in de buurt een geweldige vaderplant in de tuin heeft staan, maar die kans is vrij klein. Zeker als je bedenkt dat er in Nederland meer dan 2000 hectare aan THC-loze industriële hennep staat is de kans op een waardeloze kruising een stuk hoger! Je weet bij buitenplanten dus nooit wat voor kruising er is gemaakt, met alle risico’s die daarbij horen!

Industriële hennep planten
Industriële hennep planten worden gekweekt voor de vezels en niet de toppen, het uiterlijk van deze planten is dan ook totaal anders. Kruisen met deze plant is dus niet handig!

Hermafrodieten

Een wietplant kan zichzelf alleen bevruchten door hermafrodiet te worden, de plant maakt dan zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan. Hoewel je in dit geval dus geen risico hebt op gekke kruisingen, betekent dit wel dat deze plant kennelijk de neiging heeft om spontaan hermafrodiet te worden!

Banaan in je wiet top
Hermafrodiete toppen vinden is nooit leuk, gelukkig valt het in deze foto nog mee!
Als je een lekker wietje wil kweken kun je deze zaden dus beter vermijden, de kans is namelijk groot dat de volgende generatie planten ook snel hermafrodiet wordt. Hierdoor zal de plant (en de planten eromheen) bevrucht raken en zaden gaan maken, ten koste van het THC gehalte.

Kwaliteit Kost Geld!

Al met al hangt het er dus maar net vanaf wat het doel is. Voor degenen die gewoon voor de lol een plant willen neerzetten en een goede oogst dus niet per se het doel is maakt het natuurlijk niet echt uit welke wiet zaadjes je hiervoor gebruikt. Maar als je goede wiet toppen wil kweken zal dat een stuk makkelijker gaan uit goede wiet zaden van een goede zadenbank! Hoe je ook tuiniert, wij wensen je veel succes en staan natuurlijk altijd klaar om je te voorzien van betrouwbare wiet zaadjes!