Selecteer een pagina
Elke kweek begint met wiet zaden of stekken, welke manier van kweken het beste bij jou past hangt van een aantal factoren af. Voordat je gehaast met een kweek begint is het een goed idee om de voor- en nadelen van beide manieren tegen elkaar af te wegen. We hebben uitvoerig over dit onderwerp gepraat met Master Kroblo, een zeer ervaren kweker, winnaar van meerdere Cannabis Cups en uitvinder van de Root Runner plug. In dit artikel bespreken we over de (praktische) verschillen tussen wiet kweken uit wiet zaden of stekken.
Wiet Stekken In Steenwol

In deze foto zie je 9 wiet stekken in steenwol blokjes. Steenwol is een populair medium om wiet stekken en zaden in op te kweken, aangezien het erg makkelijk te gebruiken is. 

Wat Zijn Stekken?

Een stek of kloon is een knipsel van een grote plant dat opgekweekt wordt tot een hele nieuwe plant. Stekken zijn genetisch identiek aan hun “moederplant” en hebben dan ook hetzelfde geslacht. Het feit dat het geslacht van stekken gegarandeerd hetzelfde is als de moeder was lang een van de belangrijkste voordelen van kweken uit wiet stekken. Dit was echter voor de tijd van gegarandeerd vrouwelijke wiet zaden. De belangrijkste reden dat wiet stekken nog steeds erg populair zijn is door phenotypische variatie.

Wiet Stekken Hebben Dezelfde Genetica Als De Moederplant

De moederplant in de achtergrond en de stek in de voorgrond hebben exact dezelfde genetica en zullen hetzelfde phenotype vertonen.

Zaden Zorgen Voor Verschillende Phenotypes

Het genotype beschrijft de genetische eigenschappen van een wiet plant, maar verschillende genotypes zorgen niet per se voor een ander uiterlijk. Het phenotype beschrijft juist alle waarneembare eigenschappen van een wiet plant. Het phenotype is in principe de manier waarop een genotype tot uiting komt. De lengte, bloeitijd, geur, smaak, enzovoort zijn dus allemaal onderdeel van het phenotype van een wiet plant. Wiet planten kunnen dezelfde genetica hebben, maar alsnog andere phenotypes vertonen! Mensen zijn een goed voorbeeld: al heb je dezelfde ouders (en dus genetica) als je broer of zus, zullen er toch verschillen zijn. Als je broer bijvoorbeeld langer is dan jij, noemen we dit phenotypische variatie.

different phenotypes

Deze twee planten zijn opgekweekt uit hetzelfde pakje (niet Spliff!) wiet zaden. De linker is lang en dun terwijl de rechter kort en vol is. Elke wiet plant heeft een ander phenotype, maar de hoeveelheid variatie is bij stabiele lijnen niet zo extreem als in deze foto.

Bij kweken uit wiet zaden zal elke plant anders zijn, ook al hebben ze dezelfde ouders! Dit is niet het geval als je kweekt uit wiet stekken, aangezien ze hetzelfde phenotype zullen hebben als hun moeder- of vaderplant. De zoektocht naar het beste phenotype van een bepaalde wiet soort noemt men ook wel “pheno hunting”. Goede stekken verkopers zullen hier dan ook veel tijd aan besteden.

Bij kweken uit wiet zaden zal elke plant anders zijn, ook al hebben ze dezelfde ouders! Dit is niet het geval als je kweekt uit wiet stekken, aangezien ze hetzelfde phenotype zullen hebben als hun moeder- of vaderplant. De zoektocht naar het beste phenotype van een bepaalde wiet soort noemt men ook wel “pheno hunting”. Goede stekken verkopers zullen hier dan ook veel tijd aan besteden.

Afghani Gold Is Zeer Stabiel
Goede veredelaars zijn altijd bezig om hun wiet zaden zo stabiel mogelijk te krijgen. Het doel hiervan is om zo min mogelijk phenotypische variatie tussen wiet zaden te hebben. Bij perfecte wiet zaden heeft elke plant exact hetzelfde phenotype, dit is echter vrijwel onmogelijk.

Stekken Zorgen Voor Een Uniforme Kweek

In tegenstelling tot kweken vanuit wiet zaden heeft elke plant bij een kweek uit stekken hetzelfde phenotype! Dit betekent dat elke plant even hoog wordt, even snel klaar is met bloeien en even sterke toppen produceert. Deze uniformiteit is vooral bij grootschalig kweken een goede reden om te kiezen voor het kweken uit wiet stekken. Ondanks dat we bij Spliff ontzettend trots zijn op onze super stabiele genetica, zullen zaden nooit zo stabiel zijn als wiet stekken.

Cannabis Stekken Groeien Gelijkmatiger
Deze twee planten zijn opgekweekt uit hetzelfde pakje (niet Spliff!) wiet zaden. De linker is lang en dun terwijl de rechter kort en vol is. Elke wiet plant heeft een ander phenotype, maar de hoeveelheid variatie is bij stabiele lijnen niet zo extreem als in deze foto.
Kweken uit stekken met een specifiek phenotype zorgt er bovendien voor dat je het beste uit de genetica haalt. Stel je kweekt 5 Spliff Cheese planten en je laat je eindproduct testen op terpeen-inhoud. Elke plant heeft een uniek profiel, en de THC-inhoud ligt tussen de 15% en 23%. Door bij een volgende kweek alleen stekken van je beste wiet plant, die met 23% THC, te gebruiken kun je ervoor zorgen dat elke top een THC-inhoud van 23% heeft!

Stekken Kunnen Ziektes En Plagen Overbrengen

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan het gebruik van wiet stekken. Bij het kweken uit wiet zaden heb je de gehele levenscyclus van je planten onder controle. Wiet stekken leven daarentegen al een tijdje, en zeker als je ze niet zelf opgekweekt hebt moet je voorzichtig zijn. De gemiddelde verkoper zal zeker niet expres besmette planten verkopen, maar bij het kopen van wiet stekken bestaat er altijd de mogelijkheid dat je ook ziektes en plagen in huis haalt. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat dit geen problemen oplevert in de omgeving waar de stekken opgekweekt zijn, maar dat deze na het verplaatsen naar een andere omgeving ineens tot uiting komen. Je zou niet de eerste zijn die gratis spint, trips, of meeldauw bij je wiet stekken krijgt! Dit soort problemen zijn natuurlijk te vermijden door je eigen wiet stekken te nemen of te kweken vanuit wiet zaden.

Klik Hier Voor Onze Reguliere Zaden Collectie

Voor Wiet Stekken Geldt Andere Wetgeving

Wiet stekken hebben in veel landen een veel ingewikkeldere wetgeving dan wiet zaden. Hoewel het bezit van wiet zaden en zelfs het opkweken van een klein aantal planten in veel landen toegestaan is, zijn de regels voor wiet stekken vaak een ander verhaal. In Nederland is het bezit van wiet zaden bijvoorbeeld volledig toegestaan en wordt kleinschalige kweek voor eigen gebruik zelden streng bestraft. Het kopen of verkopen van wiet stekken is in Nederland echter streng verboden. In zowel de wiet-vriendelijke staten van de V.S. als delen van Canada is er momenteel veel discussie omtrent wiet stekken. Omdat medicinale kwekers daar vaak een beperkt aantal wiet planten mag hebben is er veel onduidelijkheid over of en wanneer wiet stekken gezien worden als volwaardige wiet plant.

Zaden Kunnen Verzonden Worden

Een duidelijk voordeel van wiet zaden is dat dit het natuurlijke stoppunt is in de levenscyclus van een wiet plant. Zaden kunnen jaren bewaard worden zonder dat de kans op ontkiemen verlaagd wordt en kunnen bovendien via de post verstuurd worden. Spliff Seeds garandeert dat onze zaden twee jaar goed blijven als ze bewaard worden in de koelkast. Maar onze tests hebben uitgewezen dat zelfs na 5 jaar ongeveer 75% van onze zaden goed opkomt. Het kopen van wiet stekken vereist een goede timing, en vooral een verkoper die niet te ver weg woont!

Planten Uit Zaden Zijn Vitaler

Hoewel het kweken vanuit wiet zaden geen uniforme oogst oplevert, zijn er wel andere voordelen. “Vitaliteit” is een vage term die gebruikt wordt om te beschrijven hoe gezond een wiet plant is. Het is een algemeen geaccepteerd feit dat planten die vanuit zaad opgekweekt worden meestal vitaler zijn dan wiet stekken. Men verklaart dit meestal door te benadrukken dat de wiet plant eenjarig is en dat het onnatuurlijk is om de groeifase jarenlang door te zetten. Hoe ouder een moederplant wordt, hoe vatbaarder ze wordt voor ziektes en plagen. Wiet stekken van oudere moederplanten zullen minder vitaal zijn, minder snel groeien en minder opbrengen dan eerdere stekken van dezelfde moederplant. Kweken uit wiet zaden is minder voorspelbaar, maar levert vaak een hogere opbrengst op.

Wiet Stekken Hebben Geen Sterke Centrale Hoofdwortel

Er is ook een verschil in wortelgroei tussen wiet stekken en zaailingen. Stekken produceren namelijk geen centrale hoofdwortel, in tegenstelling tot zaailingen. Wiet stekken beginnen direct met het ontwikkelen van wat normaal het secundaire wortelsysteem is. Hierdoor groeien er direct zijwortels uit de stam van plant. Het grootste nadeel van het ontbreken van een hoofdwortel is dat wiet stekken minder stevig in de grond verankerd zullen zijn. Dit is niet per se een probleem, maar betekent wel dat deze planten meer steun nodig zullen hebben. Het ontbreken van een hoofdwortel heeft verder weinig invloed op de opname van water en voeding, zowel als de uiteindelijke opbrengst.

Wiet Stekken Ontwikkelen Geen Hoofdwortel

In deze foto van wortelende wiet stekken is duidelijk te zien dat de hoofdwortel ontbreekt. Een stevige hoofdwortel zorgt ervoor dat een wiet plant zich beter kan verankeren in het medium.

Variatie Hoeft Geen Nadeel Te Zijn

Sommige kwekers vinden het niet erg als er wat variatie binnen hun kweek is. Verschillen in bloeitijd en terpeen-inhoud kunnen namelijk ook handig zijn in veel situaties. Verschillende bloeitijden kunnen, zeker als je in je eentje oogst, goed uitkomen aangezien je dan niet al je planten tegelijk hoeft te oogsten. Variatie in terpeen-inhoud en smaak zorgen ervoor dat je je eigen kweek minder snel beu bent. Anderzijds is het waarschijnlijk beter om verschillende soorten te kweken als je uit bent op verschillende effecten en smaken.

Zelfs een klein beetje variatie kan helpen bij het voorkomen van ziektes en plagen, zelfs als planten er vrijwel hetzelfde uitzien. Omdat een kweek niet volledig uniform is zullen sommige planten resistenter zijn, hierdoor wordt het moeilijker voor een ziekte of plaag om zich door je gehele kweekruimte te verspreiden.

De belangrijkste reden dat veel kwekers graag wat variatie in hun kweek hebben is daarentegen omdat het minder eentonig is. Voor grootschalige, zakelijke kweken is het prettig om je aan een strak schema te kunnen houden, maar voor de kleinschalige thuiskweker houden kleine verrassingen het leuker. Veel kwekers houden simpelweg van wiet kweken en vinden het leuk om te zien wat de natuur kan doen!

Het Scheelt Minder Tijd Dan Je Denkt

De meeste mensen gaan er vanuit dat je met wiet stekken een stuk sneller kan kweken dan uit wiet zaden aangezien je zo de zaailing-fase kan overslaan. Hoewel dit met een beetje geluk zeker waar is, duurt het bij wiet stekken vaak ook enige tijd voordat de wortels goed ontwikkeld zijn. Hierdoor duurt het bij wiet stekken vaak ook minimaal een week voordat ze zich tot een gezonde plant ontwikkeld hebben. Bovendien is het een kleine moeite om een aparte voorkweek ruimte in te richten voor zaailingen. Zaailingen hebben namelijk nauwelijks licht en vrijwel geen ventilatie nodig. Zo kun je je volgende kweek eenvoudig inzetten terwijl je huidige kweek de bloeifase nog moet afronden.

Klik Hier Voor Autoflowering Wiet Zaden

Dus Wiet Zaden Of Wiet Stekken?

We hebben nu de belangrijkste argumenten besproken om te kiezen voor wiet zaden of stekken. We zetten ze nog eens op een rijtje. Als je vanwege de schaal of specifieke medicinale effecten een specifiek phenotype nodig hebt, kun je het beste kweken uit wiet stekken. Dit geldt ook voor kwekers die voor grotere hoeveelheden kweken voor medicinale doeleinden, aangezien één test van het terpeen-profiel dan representatief is voor de gehele kweek. Als je liever minder uniforme, maar stevigere en vitalere planten hebt kun je beter kweken uit wiet zaden. Als je nergens in de buurt wiet stekken kunt kopen en geen aparte kweekruimte voor de groeifase hebt, moet je wel uit wiet zaden kweken. Lees als je al beslist hebt ook eens onze tips over het kopen of maken van wiet stekken. Verder is het natuurlijk altijd een goed idee om de locale wetgeving goed in de gaten te houden. Of je nou kweekt uit wiet stekken of zaden, wensen wij je veel succes bij je volgende project!