Selecteer een pagina
Low Stress Training, ook wel LST, is een techniek waarbij je een cannabis plant efficiënter laat groeien zonder dat dit veel stress veroorzaakt. Bij LST buig je de bovenste tak(ken) van een cannabis plant zodat deze korter blijft en voller wordt, dit zorgt uiteindelijk voor een hogere opbrengst. Je hebt op deze manier veel meer uniformiteit en meer controle over je bladerdak. Omdat iedere tak kan opgroeien tot een volwaardige dikke, zware top, kun je je opbrengsten vaak bijna verdubbelen door middel van LST.

LST zorgt ervoor dat bepaalde plantenhormonen anders verdeeld worden over de plant. In dit geval gaat het vooral om auxine, het hormoon dat de “dominante top” bepaalt. Als de bovenste top niet meer op het hoogste punt van de plant zit, zal auxine herverdeeld worden naar wat nu het hoogst gelegen deel is. Op deze manier worden wat vroeger zijscheuten waren ineens ook “hoofdtoppen”.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar LST is waarschijnlijk juist een van de makkelijkste manieren om je opbrengst te verhogen. In dit artikel leggen we in 6 eenvoudige stappen uit hoe je deze techniek het makkelijkste uitvoert.

Stap 1 Low Stress Training

STAP 1 – Probeer voorzichtig te voelen hoe flexibel de stam is die je wil buigen, zo weet je of je er “veilig” mee kunt werken.

Stap 2 Low Stress Training

STAP 2 – Bind of klem de hoogste tak zodat de voormalige top ineens lager ligt dan de rest van de plant. Kijk goed of de stam soepel buigt en probeer hem niet om te knakken.

Stap 3 Low Stress Training

STAP 3 – Organiseer je bladerdak door alles naar de goede plekken toe te buigen, het gaat vooral om de kleine nieuwe zijtakken die nu verticaal gaan groeien. Bind de volgende hoogste tak(ken) ook naar beneden om het LST-effect te versterken.

Stap 4 Low Stress Training

STAP 4 – 24 uur na het buigen zal de tak weer omhoog gaan groeien, maar begint hij net zo laag als de rest van de takken.

Stap 5 Low Stress Training

STAP 5 Wacht tot je bladerdak weer goed gevuld en uniform is.

Stap 6 Low Stress Training

STAP 6 – Tijdens de bloei zal er een zee aan even grote toppen ontstaan.

De goed ge-LST’de cannabis plant in dit overzicht heeft meer dan 10 toppen, terwijl dit er zonder LST maar 3 of 4 zouden zijn. LST is makkelijk, goedkoop, nuttig en leuk om te doen, probeer het zelf ook eens!

F.A.Q.’s Over LST

Aangezien iedere “LST grow” anders is krijgen we enorm uiteenlopende vragen over dit onderwerp. De onderstaande vragen worden veruit het meest gesteld, dus leek het ons een goed idee om deze bij voorbaat te beantwoorden!

Q: Wat voor materiaal kan ik het beste gebruiken?

A: Het doel met LST is om je cannabis plant zo veel mogelijk te manipuleren, zonder dat dit een stressreactie veroorzaakt. Je kunt alles gebruiken dat niet te “scherp” is, dun ijzerdraad kan namelijk makkelijk door een plant heen snijden. De meeste mensen gebruiken daarom speciaal ijzerdraad met een dikke rubberlaag eromheen. Andere populaire alternatieven zijn bijvoorbeeld kleerhangers en pijpenragers (die dingen waar je pijpjes mee schoonmaakt).

Scrog netten

Scrog netten werken ook geweldig voor LST, maar zijn meestal niet je beste optie als je zo snel mogelijk wil beginnen.

Q: Waaraan Bevestig Ik Mijn LST Draden?

A: Waar je LST ook precies mee uitvoert, je moet de de andere kant altijd ergens aan bevestigen, meestal de pot. Dikkere soorten ijzerdraad blijft vaak ook prima steken in de grond als een soort tent haring, maar je kunt ook gaten in de zijkant van je pot boren of een band om je pot heen spannen.

2 Planten in scrogger

Of je kunt natuurlijk constructies as deze “SCROGGER” kopen als je geen zin hebt om te knutselen!

Q: Wanneer Doe Je LST?

A: LST zorgt voor zo weinig stress dat het in principe de gehele kweek gebruikt kan worden. Je haalt het meeste uit LST door te beginnen als je cannabis plant nog maar een zaailing is. LST houdt min of meer op wanneer een cannabis plant zich niet meer strekt, ongeveer halverwege de bloei. Je kunt hierna nog steeds takken verschillende kanten op buigen voor bijvoorbeeld licht penetratie, maar dit zal niet zorgen voor nieuwe zijtakken etc.

LST Tijdens De Bloei

LST werkt de gehele cyclus prima, maar zal in dit stadium een stuk minder effect hebben dan aan het begin.

Q: Kan Ik LST Combineren Met Andere Technieken?

A: Ja! LST werkt prima in combinatie met vrijwel alle andere technieken die je kunt gebruiken om je cannabis plant voller te maken. Vroeg toppen zorgt voor extra vertakkingen, je kunt dit meerdere malen herhalen. Het gebruik van scrog netten/schermen is ook erg aan te raden, LST planten hebben namelijk vaak wat ondersteuning nodig tegen het einde van de bloeifase. Veel kwekers combineren ook graag ontbladeren en dieven met LST.

Toppen En LST

Toppen en LST is een goede combinatie. De cannabis plant op deze foto is vier keer getopt tijdens de groeifase en daarna nog één keer bij het begin van de bloeifase, ondertussen is er continu LST op uitgevoerd.

Q: Welke Wiet Soorten Zijn Het Beste Voor LST?

A: LST werkt voor iedere soort, er bestaan hooguit kleine verschillen. Je gebruikt wellicht een andere motivatie om LST toe te passen bij verschillende soorten, maar de manier van werken blijft hetzelfde. LST helpt bij indica soorten vooral door de kleinere zij-toppen voller te laten worden, bij sativas is het vooral handig om ze korter en gelijker te houden. LST werkt het allerbest op soorten die uit zichzelf al vol zijn, korte internodes zorgen er dan namelijk voor dat de toppen dicht bij elkaar komen te staan.

LST Met Tomaten

LST werkt prima op de meeste planten, laat staan soorten planten. Tomaten, bonen en druiven zijn een paar goede voorbeelden van soorten die vrijwel altijd met behulp van LST gekweekt worden.

Q: Werkt LST Ook Voor Autoflowering Soorten?

A: Jazeker! Autoflowering soorten produceren meestal een enkele grote top en een paar kleine, bijna verwaarloosbare zijtoppen. Dit is echter niet per se de meest efficiënte manier om te groeien. LST kan bij autoflowering wiet soorten goed helpen om de zijtoppen meer licht te geven, waardoor ook deze toppen flink zwaar kunnen worden. Autoflowering soorten hebben altijd een paar weken nodig voordat ze kunnen bloeien, in deze periode kun je naar hartelust LST’en zonder dat dit de plant beschadigt. Begin dus vroeg!

LST on Autoflowering

Zelfs met autoflowering en semi-autoflowering soorten zoals deze Sweet ‘N Sour Outdoor heb je altijd nog een paar weken de tijd voor LST.

Zoals je ziet kan LST op allerlei manieren en ligt het aan de kweker hoe dit precies aangepakt wordt. Aangezien het zo “low stress” is valt er ook weinig te verpesten en kun je er dus flink mee experimenteren zonder je oogst in gevaar te brengen. Probeer het maar eens, wij wensen je in ieder geval veel succes met wiet kweken!