Selecteer een pagina
In dit Youtube filmpje laat “Weed Liberator” ons zien hoe je je in eigen tuin vrouwelijke wiet zaden kunt maken. De auteur legt uit dat hij een groot fan is van de Maui Wowie planten die in zijn tent staan. Hij is zelfs zo enthousiast dat hij er zelf vrouwelijke wiet zaden van wil maken.

Vrouwelijke Wiet Zaden Maken Begint Met Hermafrodieten

Er zijn meerdere manieren om een plant vrouwelijke wiet zaden te laten produceren, in dit geval wordt er met zilverwater gewerkt. Weed Liberator behandelt maar één top hiermee zodat hij de rest van zijn plantjes gewoon nog kan roken. Om dezelfde reden houdt hij speciaal één plant apart om te bestuiven. Hij legt uit dat je hermafroditisme kunt veroorzaken door toppen twee keer per dag te besproeien met zilverwater in de week vóór en de week na de omschakeling naar de bloei. Hij gebruikt een kant en klare 10mM colloidaal zilver oplossing die “Tiresias” heet, maar vergelijkbare oplossingen zijn niet al te moeilijk om zelf te maken.

Hermafrodiete cannabisbloem
De behandelde top zal er een tijdje ontzettend ongelukkig uitzien, maar na een tijdje zullen er mannelijke bloeivormen verschijnen en zal er stuifmeel aangemaakt worden. Doe voorzichtig met zilverwater en zorg dat je het niet op je handen of kleding krijgt. Zilverwater, ook wel colloidaal zilver, zorgt voor zoveel stress bij planten dat ze spontaan hermafrodiet worden en is dus ook niet goed voor de menselijke gezondheid. Consumeer dus ook geen toppen die behandeld zijn met deze stof! Zodra de bloeifase echt begint te lopen zul je zien dat de productie van stuifmeel al snel begint. Dit is dus ook het moment dat je moet bedenken of je je hele kweek wil laten bevruchten!
Hermafrodiete cannabisbloem

Stuifmeel Verzamelen

In het geval van Weed Liberator is het de bedoeling dat slechts één plant bevrucht wordt om vrouwelijke wiet zaden te produceren. De rest van zijn kweek is bedoeld voor zaadloze wiet toppen, dus er moet enige scheiding plaatsvinden. Om dit voor elkaar te krijgen zorgt de auteur dat hij op tijd bij zijn hermafrodiete wiet top is, namelijk voordat deze rijp genoeg is om stuifmeel te verspreiden. In plaats van dat hij dit in zijn kweektent laat gebeuren knipt hij de hermie-top af en zet hem in een andere kamer in een vaas met een hele lichte voedingsoplossing. Net als een boeketje sierbloemen zal een wiet top op deze manier nog een week of twee overleven terwijl hij afrijpt. Door de top boven een bordje neer te zetten kan hij simpelweg wachten tot het stuifmeel eruit valt.

Het verzamelen van het stuifmeel is helaas niet gefilmd, maar dit is geen ingewikkeld proces. Om stuifmeel te verzamelen hoef je het alleen maar uit een rijpe mannelijke (of hermafrodiete) top te schudden of tikken boven een stuk papier of bijvoorbeeld een wegwerp bordje. Je kunt de gehele top ook in een papieren zakje doen en schudden als je het echt makkelijk wil maken. Let wel op: stuifmeel komt overal, dus zorg dat je niet per ongeluk de verkeerde planten bestuift! Zorg ervoor dat je alles goed schoonmaakt, inclusief je kleding!

Reguliere Power Plant
De maker van deze video heeft één plant speciaal apart gehouden om vrouwelijke wiet zaden mee te produceren. Door een vrouwelijke plant met “vrouwelijk” stuifmeel te bevruchten krijg je enkel vrouwelijke nakomelingen. Weed Liberator haalt zijn “zaad-plant” tijdens het bestuiven ver uit de buurt van de rest van zijn planten zodat die geen zaden gaan produceren. Door buiten de tent te bestuiven voorkom je bovendien dat er stuifmeel in je tent blijft hangen. Nadat de “zaad-plant” bevrucht is zal ze de bloeicyclus verder net als in een normale situatie doorlopen.

Tips Bij Het Maken Van Vrouwelijke Wiet Zaden

Weed Liberator benadrukt tegen het einde van het filmpje dat je relatief goede wiet zaden produceert als je een vrouwelijke wietplant bestuift met stuifmeel van dezelfde soort. Als je echter twee verschillende soorten gebruikt is het resultaat meestal erg onvoorspelbaar. Nieuwe kruisingen zijn erg leuk om te maken maar zijn zeker in de eerste paar generaties meestal erg onstabiel.

bestuiven voor vrouwelijke cannabis zaden
Nadat je het stuifmeel verzameld hebt kun je het het beste luchtdicht opslaan in de koelkast of zelfs vriezer. Stuifmeel is kan zo’n 6-18 maanden actief blijven nadat je het opvangt als je het maar goed opslaat. Kijk vooral uit voor vocht, dit kan je stuifmeel namelijk snel bederven. Een veel gebruikte truc om vochtschade te voorkomen is het mengen van stuifmeel met bloem (je weet wel, om mee te bakken), dit maakt bestuiven ook nog eens makkelijker. Je kunt ook een zakje silica korrels, zoals je bijvoorbeeld in een nieuw paar schoenen kunt vinden, bij het stuifmeel doen om vocht nog verder in te perken. Zodra je een plant hebt die je wilt bestuiven kun je simpelweg het stuifmeel (of stuifmeel-mengsel) over de toppen verspreiden met een klein kwastje.
Reguliere Power Plant
Tenslotte willen we graag toevoegen dat vrouwelijke wiet zaden niet het beste materiaal leveren voor een goede “zaad-plant”. Door een plant uit vrouwelijke wiet zaden te bevruchten met “vrouwelijk” stuifmeel kan de kans op herma’s in de uiteindelijke kruising flink oplopen. Voor het produceren van wiet zaden kun je het beste planten uit reguliere wiet zaden gebruiken van een uiterst stabiele soort. Het merendeel van onze reguliere wiet soorten, zoals de Power Plant in de foto, zijn inteeltlijnen die meestal gekocht worden om mee te veredelen.

We hopen dat dit artikel meer duidelijkheid heeft gegeven over hoe vrouwelijke wiet zaden precies geproduceerd worden en wensen iedereen veel geluk met het ontwikkelen van een eigen soort!