Selecteer een pagina

Essentiele Plantenvoeding voor Medicinale Cannabis

Als je medicinale cannabis teelt, is de juiste plantenvoeding essentieel voor de groei en gezondheid van de planten. Ze moeten immers de juiste voeding krijgen. Planten hebben mineralen nodig voor verschillende synthese-activiteiten en de energiehuishouding en die mineralen noemen we voeding. Medicinale cannabisplanten hebben andere stoffen nodig om te groeien en ontwikkelen en die stoffen noemen we minerale voeding. Potgrond of het groeimedium is de bron van minerale voeding die de planten via hun wortels opnemen.

Plantenvoeding

Er zijn zestien essentiële elementen voor de normale, gezonde groei van medicinale cannabis. Onderzoek heeft aangetoond dat planten bestaan uit 60 elementen, maar dat slechts 16 daarvan essentieel waren voor de groei.

Deze 16 stoffen zijn in te delen als macro- en microvoedingsstoffen: 9 stoffen zijn macrovoedingsstoffen, waar grote hoeveelheden van nodig zijn. Koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, zwavel, fosfor, calcium, kalium en magnesium zijn allemaal macrovoedingsstoffen. Macrovoeding bevat N-P-K. Er zijn verder nog 7 microvoedingsstoffen die in kleine hoeveelheden of als sporen nodig zijn. IJzer, mangaan, boor, koper, zink, molybdeen en chloor zijn microvoedingsstoffen. Een gebalanceerde voeding voor je medicinale cannabisplanten bevatten alle 9 macro- en alle 7 microvoedingsstoffen. Om te bepalen hoeveel mest je je planten moet geven, moet je weten hoeveel voedingsstoffen er al in het water en groeimedium aanwezig zijn. De voedingsstoffen in het groeimedium of -reservoir verandert continu omdat de plant voedingstoffen opneemt. Het is een goed idee om niet alleen de voedingsstoffen te meten, maar ook de ppm en PH met speciale meetapparaatjes. Kijk ook altijd goed naar de labels van je mest om te zien welke voedingsstoffen er precies in zitten.

De volgende stoffen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van je medicinale cannabis: stikstof, fosfor en kalium. Ze zijn belangrijk voor de wortelontwikkeling, de bloei, knopontwikkeling en opbrengst. De behoefte aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium is afhankelijk van de groeicondities en levensfasen van de plant. Medicinale cannabis heeft tijdens de vegetatieve fase meer stikstof nodig dan tijdens de bloeifase, bijvoorbeeld. De plant verbruikt meer fosfor zodra ze begint te bloeien en heeft meer kalium nodig na de bestuiving om te helpen bij de bloemvorming en zaadproductie. De behoefte aan stikstof van een plant is afhankelijk van de lichtsterkte en de temperatuur. Het is aan te raden planten in een warme omgeving 10 tot 20% minder stikstof te geven en planten in een koele omgeving 10-20% meer stikstof te geven omdat ze minder water opnemen. Het is ook aan te raden meer stikstof te gebruiken bij een hoge lichtsterkte en minder voor planten die minder licht krijgen.

Stikstof-Fosfor-Kalium

Macrovoedingsstoffen zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).

Hydrocultuurmestsoorten zijn uitgebalanceerd en bevatten alle voedingsstoffen. Niet-hydrocultuurmest bevat vaak alleen macrovoedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Organische mest zoals dierenmest, guano en vis-emulsie bevatten sporenelementen. Mest bevat niet altijd alle voedingsstoffen.

Mest voor Medicinale Cannabis

Er zijn tal van mestsoorten beschikbaar voor je medicinale cannabis. De drie makkelijkste manieren om aan de behoeften van je planten te voldoen zijn: vloeibare, organische mest, vloeibare compost tea en hydrocultuurmest.

voedingsoplosbaarheid voor het kweken van medicinale cannabis

Medicinale cannabisplanten die worden geteeld in potgrond van hoge kwaliteit kunnen vaak toe standaardmest. Medicinale cannabis zonder potgrond hebben macro- en microvoedingsstoffen nodig. Sommige telers mengen zelf verschillende mestsoorten en wisselen van mest om een goede balans aan voedingsstoffen te garanderen. Je kunt het beste bewezen producten kiezen van betrouwbare bedrijven en de aanbevelingen opvolgen. Planten in een voedingsrijke omgeving met dierenmest, compost of mestkorrels hoeven niet altijd extra te worden bemest. Extra voedingsstoffen kunnen in aanvullende hoeveelheiden worden gebruikt als de plant tekenen van tekorten begint te vertonen. Organische, vloeibare compost die is geproduceerd door compost in water te weken, helpt planten voedingsstoffen op te nemen en maakt ze weerbaarder tegen ziekten en ongedierte. De voedingswaarde van organische, vloeibare mest varieert nogal en wordt meestal niet erg goed beschreven op de labels. Organische ingrediënten bevatten vaak micro- en macrovoedingsstoffen. Kijk goed naar de N-P-K-verhouding als je het label bestudeert en controleer of het product calcium, zwavel en magnesium bevat. Deze stoffen zijn essentieel voor de knopvorming.

Tekorten in Medicinale Cannabis

Het is belangrijk je medicinale cannabis goed te controleren op zichtbare symptomen van tekorten. Als extra voedingsstoffen het tekort verhelpen, zie je dat meestal binnen 3-5 dagen, afhankelijk van de stof. Veel tekorten ontstaan omdat de plant geen mineralen kan opnemen vanwege de PH of voedingsstoffenbalans. Je kunt beter eerst de PH controleren voordat je meer voedingsstoffen toedient. Je kunt de voeding ook direct op de bladeren spuiten om ze direct toe te dienen. Doe dit echter niet als de plant in bloei staat, omdat dit dan schimmel kan veroorzaken. Gebruik geen bladvoeding in het donker of binnen een paar uur van de nachtcyclus. Je kunt bladvoeding het beste ’s ochtends toedienen.

Cannabisplant Tekorten
Cannabisplant tekorten door Jorge Cervantes

Medicinale Cannabis Macro- & Microvoedingsstoffen

Stikstof is een belangrijk onderdeel van eiwitten, hormonen, chlorofyl, vitamines en enzymen die essentieel zijn voor planten. Stikstofhuishouding is een crucuiale factor voor de stengel- en bladgroei (vegetatieve groei)
Fosfor is nodig voor zaadontkieming, fotosynthese en eiwitvoming. Het is essentieel voor bloem- en knopvorming
Kalium is noodzakelijk voor de vorming van koolwaterstoffen en eiwitten en celdeling in wortels en andere delen van de plant. Versterkt kleur en smaak en verhoogt het oliegehalte in de knoppen.
Zwavel is een bouwsteen van aminozuren, eiwitten, vitaminen en enzymen en is onmisbaar in de productie van chlorofyl
Magnesium is een cruciale bouwsteen van chlorofyl en is nodig voor het functioneren van enzymen die koolwaterstoffen, suikers en vetten vormen. Ook gebruikt in knopformatie.
Calcium activeert enzymen en is een belangrijk onderdeel van celwanden. Essentieel voor celgroei en -deling
Ijzer is noodzakelijk voor het functioneren van veel enzymen en is een katalyst voor de synthese van chlorofyl.
Mangaan is betrokken bij enzymactiviteit rond fotosynthese, celademhaling en stikstofhuishouding
Boor is noodzakelijk voor de vorming van celwanden, membraanintegriteit, calciumopname & helpt bij het vervoer van suikers. Beïnvloed 16 functies in planten, waaronder bloei, stuifmeelproductie, knopvorming, celdeling en vervoer van hormonen.
Zink is een component van enzymen, inclusief auxine, wat een plantaardig groeihormoon is. Het is essentieel voor koolwaterstoffenhuishouding, eiwitsynthese en stengelgroei.
Molybdeen is een belangrijk onderdeel van het enzym dat nitraten omzet in ammonia. Essentieel voor eiwitsynthese.
Chloor is betrokken bij osmose, de zoutbalans die nodig is om mineralen op te nemen en bij fotosynthese

Er is veel keuze als je mest zoekt voor je medicinale cannabis. Het is aan te raden de labels zorgvuldig te lezen en te bepalen welke mest de benodigde macro- en microvoedingsstoffen bevat.