Selecteer een pagina
Bij wiet kweken moet je ervoor zorgen dat je planten vanaf het begin tot aan het einde genoeg voeding krijgen. Er zijn meerdere manieren om dit voor elkaar te krijgen. De keuze voor bepaalde soorten wiet voeding hangt ten eerste af van het groeimedium, zo heb je als je in aarde kweekt andere wiet voeding nodig dan bij een hydro kweek. We hebben deze handleiding geschreven zodat jij kan bepalen welk merk wiet voeding het meest geschikt is voor jouw kweek.
Wiet Voeding Producten Van General Hydroponics
Deze flessen vormen samen de gehele wiet voeding collectie van General Hydroponics. Goede growshops zullen het merendeel hiervan in huis hebben en hebben vaak net zo’n brede selectie aan producten van andere merken. De enorme hoeveelheid verschillende wiet voeding producten kan het soms moeilijk maken om te kiezen

Beste Wiet Voeding Voor Beginners

Als je net begonnen bent met wiet kweken en nog nooit een kweekschema hebt gevolgd kun je het eerst een keer wiet kweken in aarde. Dit is praktischer om verschillende redenen, maar vooral omdat dit zorgt voor een buffer. Door deze bufferende werking is het minder rampzalig als de pH of E.C. van je voeding een keer niet klopt. De voedingsstoffen in wiet voeding voor aarde zijn ook moeilijker op te nemen, hierdoor is te veel voeding minder schadelijk dan bij een hydro kweek. Een andere reden om voor wiet kweken in aarde te kiezen is dat wiet voeding voor aarde vaak overzichtelijker is. Complete wiet voeding producten bestaan vaak uit één fles voor groei en een tweede fles voor bloei. Je kunt bij zo’n eenvoudige, overzichtelijke opzet natuurlijk ook weer geen onverdunde wiet voeding aan je plantjes geven, maar de gevolgen van te veel of te weinig wiet voeding zijn een stuk minder ingrijpend. Als je dit soort simpele voedingsschema’s goed onder de knie hebt, kun je later altijd nog ingewikkeldere wiet voeding producten gebruiken.

Organische vs Synthetische Wiet Voeding

De Goedkoopste Wiet Voeding

Bij wiet kweken in aarde hoef je minder voeding te gebruiken dan bij een hydro kweek, wat op zichzelf al kosten scheelt. Door toevoegingen als vleermuizenguano en paardenmest te gebruiken kun je zeer goedkoop voor genoeg wiet voeding zorgen, zolang dit goed gepland wordt.

Atami, Plagron en Bio Bizz verkopen ook zeer betaalbare voeding in de vorm van aarde, kokos of grondloze mixen waar al voeding in zit. Deze verschillende soorten medium zijn beschikbaar in verschillende hoeveelheden en hebben alleen water nodig voor een goede oogst. Een zak van 50 liter kost ongeveer 12 euro, maar is de investering zeker waard op de langere termijn.

Bio Bizz All-mix
Bio Bizz All-mix bevat alle voedingsstoffen die een cannabis plant nodig heeft.

De Duurdere Wiet Voeding

Toevoegingen aan je medium hebben zeker een functie en kunnen goed gebruikt worden om een gebalanceerde, (micro-)nutriënt-rijke omgeving voor je wiet plant te creëren. Dit is daarentegen vaak niet genoeg voeding voor de gehele levenscyclus van je wiet plant. In normale aarde zul je op een gegeven moment voeding moeten toevoegen voor een goede oogst. Het is ook mogelijk om met grond toevoegingen als guano en wormenmest te kweken op hydro, maar dit is vaak overdreven ingewikkeld en inefficiënt. Dit is het punt waarop wiet voeding van een betrouwbaar merk in beeld komt. Een fles wiet voeding kan duur lijken, zelfs tegenover kant en klare grond mixen met voeding, maar zal over het algemeen zeker het geld waard zijn. Wiet voeding producenten investeren tijd en moeite om wiet voeding te isoleren en te concentreren, dus kost het meer dan natuurlijke meststoffen als bijvoorbeeld paardenmest. Wiet voeding is beschikbaar in allerlei soorten en maten en wordt afhankelijk van het merk in twee-, drie- of meerdere componenten verkocht.

Wiet kweken op hydro vereist ook nog eens pH en E.C. metingen, waardoor het allemaal nog eens extra ingewikkeld lijkt. Dit kan de verwarring vergroten en ervoor zorgen dat men te veel geld uitgeeft aan voeding. Als je nog nooit een voedingsschema hebt gebruikt kun je het beste niet beginnen met een ingewikkelde variant, aangezien de kans op fouten en een verpeste kweek zo veel groter wordt.
Simpel Wiet Voeding Schema
Zelfs simpele voedingsschema’s zoals die hierboven kunnen wiet kweken nodeloos ingewikkeld maken.
Een ervaren kweker kan waarschijnlijk zijn opbrengst verhogen door een dure, 5-delige wiet voeding lijn te gebruiken, maar dit geldt lang niet altijd ook voor de beginner. Een simpel wiet voeding product met 2 componenten zal meer kosten dan paardenmest en guano, maar er zijn natuurlijk nog veel duurdere opties.

De Duurste Wiet Voeding

Vaak lijkt het als we het over organische wiet voeding hebben net alsof dit altijd een ingewikkeld proces is waarbij je allerlei stoffen van te voren door je medium moet mengen. Dit is niet noodzakelijk het geval, het is namelijk ook goed mogelijk om geconcentreerde flessen wiet voeding te kopen die geproduceerd worden uit organische, duurzame bronnen. Dit soort wiet voeding wordt voor de rest hetzelfde gebruikt als normale, synthetische wiet voeding. Organische wiet voeding is over het algemeen wel een stuk duurder dan hun synthetische tegenhanger aangezien de productie moeilijker is. Merken als Advanced Nutrients en Canna verkopen bijvoorbeeld een groot deel van hun producten ook in een organische variant.

General Organische Wiet Voeding
General Organics is de organische kant van General Hydroponics, hun producten zijn in principe organische versies van de standaard G.H. producten.
Er zijn ook veel “non-essentiële” wiet voeding producten die opbrengsten kunnen verhogen, deze zijn in veel gevallen de investering waard. Producten als Canna Rhizotonic en Advanced Nutrients’ Voodoo Juice stimuleren bijvoorbeeld allebei wortelgroei, maar zijn zeker niet essentiëel voor je kweek. Dit geldt ook voor bloei stimulators, sprays om de weerstand te verhogen en spoel oplossingen.
Andere, duurdere wiet voeding producten hebben vaak extra, handige eigenschappen. Een goed voorbeeld hiervan is de Advanced Nutrients pH Perfect lijn, die ervoor zorgt dat de pH van je voeding oplossingen in principe altijd gelijk goed is. Bij dit soort producten betaal je vaak vooral voor de service dan de kwaliteit, aangezien je waarschijnlijk vergelijkbare resultaten kunt halen met hun “goedkope” variant zonder dit soort voordelen. De keuze voor dit soort producten hangt er vooral vanaf of je liever meer geld of meer tijd aan je kweek kwijt bent en zal voor je opbrengst waarschijnlijk niet veel uitmaken.
pH Perfect Wiet Voeding
De pH Perfect lijn van Advanced Nutrients is specifiek ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de pH van je voedingsoplossing altijd goed is. Dit scheelt een hoop werk, maar kost ook meer geld!

Onze Favoriete Wiet Voeding Merken

Een van de populairste wiet voeding merken op de markt is Advanced Nutrients uit Canada. Dit bedrijf heeft een groot en gevarieerd aanbod van allerlei soorten wiet voeding waardoor je goed op je individuale omstandigheden in kan spelen. Ze verkopen bovendien ook organische varianten van veel van hun producten.

Hesi is een ander bedrijf dat verschillende soorten zachte wiet voeding aanbiedt. Hesi verkoopt bovendien veel andere toevoegingen die makkelijk te combineren zijn met hun basis wiet voeding. Helaas wordt er nog gewerkt aan een volledig organische lijn van wiet voeding.
General Hydroponics Europe is een bedrijf dat in eerste instantie vooral op hydro wiet voeding gericht is. Ze verkopen echter ook wiet voeding voor kweken in aarde en hebben organische varianten van veel van hun producten. In Europa is de prijs van G.H.E. wiet voeding vaak veel lager dan die van Advanced Nutrients, terwijl de kwaliteit met elkaar overeen komt.
Dutch Pro verkoopt verschillende lijnen van wiet voeding voor verschillende situaties. Zo bieden ze bijvoorbeeld specifieke wiet voeding producten aan op basis van de hardheid van je kraanwater. Dutch Pro is erg duidelijk over hun kweekschema’s en is daardoor een goed merk om mee te beginnen aan het kweken op hydro. Bovendien verkoopt Dutch Pro ook voeding die speciaal ontwikkeld is voor autoflower Cannabis soorten. Jammergenoeg bieden ze vooralsnog geen organische wiet voeding aan.
Een ander bedrijf dat simpele, makkelijk te gebruiken wiet voeding produceert is Canna. Canna wiet voeding wordt meestal verkocht in een zo simpel mogelijke opzet, waardoor het zelfs voor beginners goed te begrijpen is. Wiet voeding voor tijdens de bloei bestaat bijvoorbeeld uit één component voor kweken in aarde, en twee componenten voor kweken op hydro. De meeste producten van Canna zijn ook in een organische variant verkrijgbaar.
Bio Bizz produceert tenslotte een zeer complete organische lijn waarin ook gelet wordt op de timing van voedingsstoffen. Bio Bizz voeding is niet duur en gaat lang mee. Een ander voordeel van Bio Bizz is dat al hun producten ontwikkeld zijn om samen gebruikt te worden. Ze zijn er zo in geslaagd om een makkelijk, overzichtelijk en veilig organisch format te creëren.

Welke Wiet Voeding Moet Ik Kopen?

Wiet voeding is waarschijnlijk het meest flexibele onderdeel van een kweek en hangt voor een groot deel af van wat voor groeimedium je gebruikt. Kweken op hydro met een flink arsenaal aan verschillende wiet voeding producten kan voor enorme opbrengst zorgen, maar hou je het vol om gedurende 8-12 weken geen enkele fout te maken? We raden nogmaals aan om je kweek zo simpel mogelijk te houden.

De meeste wiet voeding bedrijven verkopen een goed alles-in-één product voor het kweken in aarde. Een goed voorbeeld hiervan is G.H.E. Flora Nova, dit is een complete wiet voeding voor tijdens de bloei in een enkele fles. Omdat je aarde een groot deel van de voeding die de eerste paar weken nodig is bevat, kun je op zich het gebruik van wiet voeding die gericht is op de groeifase overslaan en alsnog een goede opbrengt halen. De andere bedrijven die we net genoemd hebben bieden ook allemaal dit soort producten aan. Vaak zijn er ook nog aparte versies beschikbaar voor kweken in andere media. Door slechts één fles wiet voeding te gebruiken druk je de kosten en heb je toch genoeg voeding in huis voor een hele kweek.
Hesi Bloom Complex
Hesi Bloom Complex is complete wiet voeding voor tijdens de bloei en bestaat uit slechts één component. De meeste wiet voeding producenten verkopen soortgelijke producten.

Voor beginners raden we aan om te kweken in aarde die gemengd is met perliet (minder dan de helft perliet) en een simpele, één-component wiet voeding van een merk naar keuze. Je kunt vanaf hier langzaam uitbreiden zonder dat je de weg kwijt raakt en een hele oogst verliest. Wiet voeding is erg belangrijk, maar waarschijnlijk niet zo belangrijk als licht, ruimte en water. Kies dus een merk dat werkt voor jou! Bij Spliff Seeds hebben we tot nu toe goede ervaringen met alle merken die we hierboven genoemd hebben, maar er zijn waarschijnlijk nog tientallen geweldige merken die we nog niet geprobeerd hebben. De cannabis plant is in grote delen van de wereld onkruid, dus maak wiet voeding niet ingewikkelder dan nodig is!

Kijk Hier Voor Makkelijk Te Kweken Soorten