Selecteer een pagina

Wiet Kweken En Toprot?

Bij wiet kweken is het doel om zoveel mogelijk goede wiet toppen te produceren. Of het nou persoonlijke of commerciële waarde heeft, als kweker wil je het liefst dat het oogsten van je planten zo soepel mogelijk verloopt. Jammer genoeg zijn er veel factoren die een bedreiging voor je plant vormen, sommigen hiervan kunnen zelfs je gehele oogst verpesten in minder dan een week!

Toprot In Een Vroeg Stadium

Een van de meest concrete bedreigingen is een necrotrophische schimmel die kwekers vaak toprot noemen. De wetenschappelijke naam voor deze schimmel is Botrytis en als je niet weet wat je eraan moet doen kan dit probleem snel uit de hand lopen. Botrytis kan zich razendsnel verspreiden als de omstandigheden in de kweekruimte onveranderd blijven en kan binnen een week je volledige oogst aantasten, hierna zijn je wiet toppen niet meer te consumeren en dus waardeloos.

Toprot komt vaak voor tijdens de laatste paar weken van de bloeiperiode, wanneer de toppen groot beginnen te worden. Er zijn veel variabelen die er samen voor kunnen zorgen dat je kweekruimte het ideale klimaat heeft voor deze schimmel met alle gevolgen van dien.

Hoe Komt Schimmel In Mijn Kweekruimte?

Toprot verspreidt zich door middel van sporen die meegevoerd worden door de lucht. Bij wiet kweken ben je altijd kwetsbaar voor schadelijke stoffen en organismes die van buiten komen. Dit kan slaan op sporen van schimmels, maar ook op andere ziektes of zelfs mannelijk pollen. Er zijn een hoop maatregelen die je kunt nemen om het risico op besmetting van buitenaf zo veel mogelijk te beperken, maar als dit toch gebeurt blijft de schimmel aanwezig zolang de omstandigheden dit toelaten. Sporen worden normaal gesproken verspreid door wind en regen, daarom is dit probleem bij een buitenkweek nog moeilijker om te voorkomen.

Rot En Schimmel Resistente Soort

Conditions For Mould To Thrive?

Creating the perfect conditions for the plant during the growing and flowering phases is vital. When growing Marijuana, the humidity should be high during the growing phase, while during the flowering stage humidity should remain below half of what it was in the growing phase. Botrytis thrives in very wet conditions with very humid air, poor air circulation and a damp soggy growing medium. All of this means that there is a serious problem with the growing environment if the air circulation is not adequate and the temperatures and humidity are not correct.

Buiten Wiet Kweken Zonder Toprot

Bij een binnenkweek kunnen al deze variabelen individueel gemeten en aangepast worden, bij een buitenkweek is daarentegen niet mogelijk. De weersomstandigheden tegen het einde van het buitenkweek seizoen zijn vaak erg gunstig voor schimmel en toprot, tijdens deze periode gaat de temperatuur namelijk omlaag terwijl de luchtvochtigheid steeds hoger wordt. Bij wiet kweken buiten in dit soort gebieden is het ook mogelijk om de bloeiperiode zo te manipuleren dat je planten klaar zijn met bloeien voordat het slechte weer echt los barst. De makkelijkste manier om slecht weer te vermijden is door een schimmelresistente soort te kiezen die relatief snel klaar is zoals bijvoorbeeld onze Gold Rush Outdoor. Een andere goede optie is het gebruik van autoflowering soorten zoals bijvoorbeeld Dutch Automatic, Dutch Blue Automatic, AK Automatic of White Widow Automatic. Autoflowering soorten bloeien namelijk onafhankelijk van de lichtduur, waardoor ze ruim voor de herst klaar zullen zijn om te oogsten. Het is zelfs mogelijk om soorten die wel afhankelijk zijn van de lichtduur voor het starten van de bloeifase kunstmatig eerder te laten bloeien door middel van verduisteren. Een gedetailleerde handleiding hoe je door middel van verduisteren je planten eerder kan oogsten vind je in ons blog!

Naast het kweken van andere soorten of het eerder laten bloeien van je planten zijn er natuurlijk ook stappen die je kunt ondernemen tijdens de bloei om toprot en schimmel te voorkomen. Als je in een kas kweekt is het een optie om een kleine kachel en ventilatoren te gebruiken om de omstandigheden zo goed mogelijk te houden. Bij een echte buitenkweek zijn dit natuurlijk geen reële opties, maar er zijn gelukkig andere preventieve maatregelen die je kunt nemen om je planten tegen toprot te beschermen. Regen en zelfs dauw kunnen tegen het einde van het buitenkweek seizoen voor een hoop problemen zorgen aangezien de toppen veel vochtiger blijven dan in de warme zomermaanden. Door het water van je planten af te schudden kun je dit probleem al voor een groot deel oplossen. Een nog betere oplossing zou zijn om je planten tijdens regenbuien of zelfs elke nacht onder een afdak of binnen te zetten. Problemen met luchtcirculatie kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is tussen toppen en takken. Deze ruimte kun je op verschillende manieren vergroten, dit wordt meestal gedaan door de planten bij te snoeien en te trainen.

Het loont om dagelijks je planten te inspecteren tijdens de bloei, zeker met slecht weer. Het is dan misschien niet mogelijk om toprot volledig te voorkomen, maar als je snel genoeg ingrijpt hoeft het zeker niet je hele oogst te verpesten.

Hieronder zie je een video waarin een kweker zijn buitenplanten verzorgt, hij schudt de dauw uit zijn planten en verwijdert bladeren om de luchtcirculatie te verbeteren. Door deze simpele technieken zelf toe te passen kun je op eenvoudige wijze buiten wiet kweken zonder toprot.

Wiet Kweken Na Een Infectie?

Zodra je een Botrytis infectie geconstateerd hebt, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen om de schade te beperken. Deze schimmel kun je niet negeren, anders is je hele kweek binnen een paar dagen gereduceerd tot een slijmerige grijze massa van dood weefsel of een droge spoel van spinnenweb-achtig materiaal.

Top Met Veel Toprot
Natte Slijmerige Top Met Toprot
Je kunt het verder verspreiden en stoppen van de schimmel door de volgende stappen te volgen:
  1. Neem een schaar en latex handschoenen en steriliseer beide met alcohol. Verwijder voorzichtig de schimmel van de geïnfecteerde stukken van de plant. De beschimmelde stukken zijn veel zachter dan de rest van de plant en kunnen slijmerig aanvoelen. Zodra je zeker weet dat je alle zichtbare beschimmelde stukken verwijderd hebt kun je de schaar nog een steriliseren en de handschoenen weggooien.
  2. Nadat je de aangetaste delen van de plant verwijderd hebt, is het een optie om deze delen van de plant hierna te ontsmetten met een organisch desinfectie middel. Dit kan met producten die in de organische landbouw veel gebruikt worden tegen toprot zoals Serenade van Bayer, maar er zijn ook makkelijkere opties zoals bijvoorbeeld knoflookconcentraat, azijn of waterstofperoxide. Door de overgebleven delen van de plant te besproeien met een 5% waterstofperoxide oplossing neutraliseer je de overgebleven sporen en voorkom je een volgende infectie. Doe wel altijd voorzichtig met dit soort stoffen, want ondanks dat ze organisch zijn kunnen deze stoffen in hoge concentraties alsnog planten beschadigen.
  3. Maak nu je volledige kweekruimte schoon met een bleek oplossing. Zorg dat de muren, vloer, het plafond, de ventilatoren en de potten allemaal goed schoon zijn. Zodra elk deel van de kweekruimte behandeld is met bleek is de ruimte in principe schimmelvrij.
  4. Zorg er vanaf dit punt voor dat je zo schoon en steriel mogelijk werkt om het risico op een nieuwe infectie te verkleinen. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn wederom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat sporen zich niet meer zo goed kunnen ontwikkelen als ooit het geval was. Bij goed wiet kweken is het belangrijk om deze variabelen zo goed mogelijk te reguleren. Een temperatuur van overdag 23°C en ‘s avonds 20-22°C, een luchtvochtigheid van 35% en genoeg luchtcirculatie zijn de perfecte omstandigheden om te zorgen dat je planten schimmelvrij en gezond blijven!
  5. Het gebruik van een luchtontvochtiger kan ontzettend helpen bij het voorkomen en succesvol verwijderen van toprot. Het gebruik van zulke apparaten is ook bij wiet kweken in grotere kassen een goed idee, aangezien de luchtvochtigheid hier vaker voor problemen zorgt. Een goede luchtontvochtiger kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid zonder veel moeite stabiel tussen de 30 en 40% blijft. Denk ook goed na over wat voor potten en groeimedium je gebruikt, veel kwekers kiezen namelijk voor potten die te groot zijn voor hun planten. Een te grote pot houdt makkelijker te veel water vast, wat nadelig kan zijn voor de plant.

Kan Toprot Van Binnen Naar Buiten Groeien?

Bij wiet kweken kun je schimmelvorming goed herkennen als de buitenkant van een wiet top beschadigd is. Het meest opvallende symptoom van Botrytis is vaak de grijze, spinnenweb-achtige schimmelformatie op de oppervlakte van de wiet toppen, ook zijn de bladeren rondom de geïnfecteerde plek vaak beschadigd en verkleurd. Het komt regelmatig voor dat kwekers bij het oogsten denken gezonde grote wiet toppen te hebben, maar er daarna achter komen dat deze toppen van binnen volledig verrot zijn. Deze toppen zijn niet meer te consumeren en kunnen weggegooid worden, vaak houdt de kweker in dit soort situaties minder dan 20% van zijn beoogde oogst over.

Schimmel kan binnenin wiet toppen groeien als de toppen zo groot en dicht zijn dat dit ten koste gaat van de luchtcirculatie in de plant. Als hier lang genoeg niks aan gedaan wordt kunnen de binnenkanten van grote toppen de perfecte kweekkamer zijn voor schimmels. Toprot die zich van binnen naar buiten verspreidt is veel moeilijker te herkennen dan normaal, dus als er tekenen zijn dat dit gebeurt is het zaak om nog beter op je planten te gaan letten.

Als de bladeren geel of bruin worden en dit gebeurt vanuit de toppen en niet vanaf de bladpunten kan dit duiden op toprot. Een andere manier om te checken of er toprot aanwezig is in deze toppen is door zachtjes aan de kleine blaadjes te trekken. Als deze bladeren er vrijwel zonder weerstand uitgetrokken kunnen worden is het heel waarschijnlijk dat de top geïnfecteerd is.

Hoe dichter en voller je plant, hoe belangrijker het wordt om ervoor te zorgen dat je een ideale luchtcirculatie hebt in je kweekruimte. Dit betekent dat je waarschijnlijk bewegende ventilatoren boven- en onder in de kweekruimte moet plaatsen. Bij wiet kweken is het zelfs als de lampen uit staan erg belangrijk om een constante luchtstroom in je kweekruimte te hebben om toprot en andere infecties tegen te gaan. Het is belangrijk om te onthouden dat deze problemen niet kunnen ontstaan als de omstandigheden in je kweekruimte ideaal blijven.

Toprot Vinden Tijdens Het Oogsten

Kan Ik Geïnfecteerde Wiet Toppen Nog Roken?

Het antwoord is nee! Het roken van beschimmelde toppen is niet alleen onprettig, maar ook nog eens ongezond! Geïnfecteerde toppen die op de plant blijven tot aan de oogst hebben een goudbruine kleur en zien er uitgedroogd uit, deze toppen kun je het beste gelijk weggooien. De toppen om het aangetaste stuk heen zien er vaak nog goed uit, al kunnen ze iets donkerder zijn dan normale toppen. Wij raden aan om alle stukken die kleur verloren hebben en/of donker geel geworden zijn weg te gooien, aangezien deze toppen mogelijk geinfecteerd zijn met toprot.