Selecteer een pagina
In deze video over de scrog techniek door Grow Greener Guru, wordt uitgelegd hoe je een expert kan worden in wiet kweken met een scherm. Veel kwekers kennen de “screen of green” stijl van kweken misschien niet erg goed, maar wanneer dit goed gedaan wordt kan het zorgen voor mega opbrengsten. Bij deze “scrog” methode wordt een scherm, net of rooster gebruikt als startpunt van het bladerdak. Hierbij leidt je de takken door het scherm en kan je ervoor zorgen dat elke tak op de meest geschikte plek terecht komt. Zoals in de video goed te zien is heeft kweken met een scherm een paar duidelijke voordelen en is het een goede manier om een gigantisch, vol bladerdak te vormen.
Scrog stap 1

Scrog ondersteunt de plant

Als je een plant wil gebruiken voor een scrog kweek is het handig als de plant al een aantal keer gesupercropped, gefimd of getopt is voordat je het scherm plaatst. Het belangrijkste is dat de hoofdtoppen en alle zijtakken op gelijke hoogte groeien. Dit zorgt ervoor dat kleinere takken die normaal gesproken weinig op zouden leveren een kans krijgen om zich te ontwikkelen tot grote zijtak, waarna ze een plekje met genoeg ruimte in het scherm krijgen. Tijdens de bloei zullen planten in een scrog kweek aanzienlijk in gewicht toenemen, het scherm heeft dan ook een tweede functie: het ondersteunen van al dit gewicht.

Bij een scrog kweek is een langere groeifase nodig

Als je van plan bent om de scrog techniek op grote schaal toe te passen is het verstandig om de groeifase zo lang mogelijk door te zetten. Voordat de bloeifase ingezet wordt is het handig om de volgende technieken toe te passen:

Planten trainen en onderhouden

Tijdens de groeifase van een scrog kweek is er over het algemeen veel meer onderhoud nodig dan bij bijvoorbeeld een sea of green kweek. Er vindt namelijk zo veel groei plaats in het scherm dat het essentieel is om op tijd oude bladeren en ongewenste toppen te verwijderen. Bij een scrog kweek probeer je een bladerdak zo goed mogelijk te beheersen, de delen onder dit bladerdak moeten continu worden bijgewerkt. Als je een scrog kweek van bijvoorbeeld 60cm hoog vergelijkt met een S.O.G. kweek van dezelfde hoogte heb je bij de scrog kweek bijna twee keer zoveel onderhoud nodig.

Scrog stap 2

Opruimen onder het scherm

Het lijkt soms alsof je je planten aan het mishandelen bent als je de lagere takken verwijdert, maar deze methode is er juist op gericht om groei in de rest van de plant te bevorderen. Het verwijderen van groei onderin de plant zorgt niet alleen voor een betere luchtstroom, maar maakt de verdeling tussen delen die wel en niet groeien ook erg duidelijk. Als kweker probeer je om alle takken onder de grens van het scherm te verwijderen en weg te houden, het is bij dit soort onderhoud het beste als nieuwe takjes zo vroeg mogelijk verwijderd worden. Door de takjes weg te halen en vervolgens met je vingers over de beschadiging te wrijven zorg je ervoor dat hier minder snel iets terug zal groeien.

Een scrog scherm maken

Er zijn een aantal manieren om een scherm te maken dat geschikt is voor een scrog kweek. De meeste kwekers kiezen ervoor om een scherm uit kippengaas te maken. De standaard maat voor de vierkante vakjes in kippengaas is namelijk meestal rond de 5 cm, dit is het ideale formaat om takken en scheuten doorheen te leiden. Door het gaas aan een houten frame te bevestigen kan het eenvoudig over een plant heen gehangen worden. Een andere oplossing is het gebruik van klimgaas voor erwten, dit wordt gebruiksklaar verkocht en aangezien de constructie erg licht is, is het plaatsen van dit soort klimgaas erg eenvoudig. Verder kun je ook uit dunne stukken bamboe of hout een zogenaamde “trellis” maken en over de plant heen plaatsen.

Scrog stap 3
Scrog stap 4
Scrog stap 5
Deze technieken zijn makkelijke manieren om te beginnen met kweken in een scrog en zo je opbrengst te verhogen.