Selecteer een pagina
Bij wiet kweken worden een heleboel simpele, ouderwetse technieken gebruikt om de opbrengst te verhogen. In dit filmpje van Med Grow Cannabis College wordt een techniek uitgelegd die bekend staat als “super cropping”. Er zijn veel manieren om super cropping te doen maar het is belangrijk om te weten dat deze allemaal onder zogenoemde “high stress training” of H.S.T. vallen. De tegenhanger van H.S.T. is “Low Stress Training” (L.S.T.), het verschil tussen deze twee catagoriën van kweekmethodes zit in de hoeveelheid schade die er bij de plant toegebracht wordt. Bij L.S.T. wordt de plant nagenoeg niet beschadigd en vooral langs bijvoorbeeld draden geleid, bij H.S.T. wordt de plant daadwerkelijk beschadigd. Hierbij gaan er celwanden kapot en worden zelfs binnenste delen van de plant gebroken.
Voorbeeld van super cropping

High Stress Training ziet er vaak ontzettend eng uit, maar maak je geen zorgen! Zelfs als je cannabis plant een hoek van 90 graden heeft duurt het maar een paar dagen voordat ze volledig hersteld is.

“High Stress Training” bij wiet kweken

Als een deel van een plant breekt in de natuur groeit dit, net als bij bijvoorbeeld een gebroken arm bij mensen, weer aan elkaar en ontstaat er op het breekpunt een verdikking om deze plek te verstevigen. Het klinkt natuurlijk als een slecht idee om moedwillig je eigen wiet planten te beschadigen, maar door je wiet planten strategisch te beschadigen is het mogelijk om je opbrengst flink te verhogen. Bij wiet kweken moet je soms wreed zijn als dit het beste voor de plant is. Door de verhoogde opbrengst wordt deze techniek “Super Cropping” genoemd. Bij “Low Stress Training” wordt een plant langzamerhand terwijl hij groeit geleid aan een draad of rooster om een bepaalde vorm te bereiken, dit moet dan een paar keer per week gebeuren totdat de plant bloeit. L.S.T. is het tegenovergestelde van super cropping omdat er bij super cropping vaak maar een paar seconden nodig zijn om het doel te bereiken en er daarna weinig meer aan hoeft te gebeuren.

Super Cropping, knijpen en breken

In de video wordt uitgelegd hoe je bij super cropping planten op de gewenste manier laat groeien door in de takken te knijpen met je duim en wijsvinger voordat je deze knakt. Daarna kies je welke kant de tak op moet buigen en buig je hem deze kant op. Het idee is dat de plant, zodra hij gebroken is, in deze positie blijft en zo doorgroeit. Na het breken van de steel ben je klaar met super cropping. In het filmpje wordt ook uitgelegd dat je de plant na super cropping het beste kan leiden om de vorm na de breuk te behouden. Er wordt ook een voorbeeld gegeven van een kleinere plant waarbij de hoofdsteel is gebroken en daarna in een hoek van ongeveer 90 graden groeit. Bij super cropping worden takken één keer ingrijpend gebroken, maar daarna wordt er liefst niet meer aan de plant gezeten om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.

Super Cropping stimuleert groeihormonen

Net als alle andere planten in de natuur produceren cannabis planten verschillende hormonen tijdens hun levenscyclus. De schade die aangericht wordt bij super cropping stimuleert de productie van reparatie hormonen en zorgt er bovendien voor dat deze hormonen langer en in grote hoeveelheden gemaakt blijven worden. Direct na super cropping is er al een zichtbaar effect op het groeipatroon en de algemene gezondheid van de plant. Ook zul je zien dat wiet planten nu anders reageren op verschillende prikkels dan in een normale situatie.

Beschadig vaatweefsel en stimuleer littekenweefsel

De reden dat super cropping als “high stress” gezien wordt is omdat er schade wordt toegebracht aan het weefsel van de plant. De breekpunten in de takken worden door de plant zelf hersteld en verstevigd, hierbij ontstaat er een verdikking van de tak. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de tak dikker en steviger wordt, bovendien hebben dit soort verdikkingen een positief effect op het transport van water, voeding en hormonen. Tijdens super cropping worden celwanden in de plant kapot geknepen, vaak hoor je dit zelfs. Als de breuk goed gelukt is zie je na verloop van tijd een verdikking in de hoofdstam, dit zorgt voor extra steun tijdens de bloei. Vaak is er ook te zien dat de huid van de plant op een aantal plaatsten is opgerekt omdat de groei op deze plekken zo hard is gegaan.

Meer schade is beter

Voorbeeld van super cropping

Deze plant heeft zeker wat steun nodig, maar zal desondanks sterker terug komen!

Aangezien je wil dat de takken die je breekt uiteindelijk in een hoek van ongeveer 90 graden groeien is het belangrijk om echt genoeg kracht te zetten, hiermee voorkom je namelijk dat de tak weer recht kan groeien. Met super cropping zorg je er ook voor dat het bladerdak op gelijke hoogte blijft en kan de kweker zelf kiezen welke stengels in een hoek van 90 graden gaan groeien. In deze video zie je duidelijk dat een eenmalige high stress training-ingreep erg lonend kan zijn. Super cropping zorgt ervoor dat planten sterker worden en een hogere opbrengst opleveren.