Selecteer een pagina
In de natuur is een cannabis plant volledig afhankelijk van het licht van de zon. Binnen wiet kweken draait dan ook om het zo goed mogelijk nabootsen van de optimale buitenomstandigheden. Dit betekent dat je CO2- en zuurstofwaardes, temperatuur, luchtvochtigheid etc. goed geregeld moeten zijn, maar vooral dat je voor voldoende licht moet zorgen! Wiet kweken wordt meestal uitgevoerd met kweeklampen uit een van de volgende twee categorieën: normale lampen en gasontladingslampen. Onder normale lampen vallen bijvoorbeeld TL buizen, led lampen en ouderwetse gloeilampen, deze hebben allemaal geen extra apparatuur nodig. Gasontladingslampen bevatten gas onder hoge druk en hebben een apart voorschakelapparaat/ballast nodig om de elektriciteit te reguleren. Zonder ballast zou een gasontladingslamp snel opbranden of zelfs ontploffen. Men gebruikt ook vaak de Engelse afkorting “HID” voor gasontladingslampen, dit staat voor “high intensity discharge”. De meest voorkomende “HID” lampen zijn natrium en metaal-halide lampen.
foto van de zon
De zon is de beste kweeklamp die er is, het doel is om hem zo goed mogelijk na te doen.
Er zijn een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als je kweeklampen gaat kopen. Je moet je altijd realiseren dat je oogst voor een groot deel afhankelijk is van hoeveel licht je planten krijgen. De leus “meer licht is meer opbrengst” gaat tot een bepaald maximum zeker op, maar het kan lastig zijn om deze limiet in te schatten. Denk bij het kopen van kweeklampen na over hoe efficiënt je kweek moet worden, en in welke zin deze efficiëntie behaald moet worden. Wil je zo goedkoop mogelijk beginnen of lagere maandlasten? Hoe goed past alles in je kweekruimte? Is deze lamp voor vegetatieve groei, bloei, of allebei?
Naast deze zaken is warmte het volgende waar je aan moet denken, een deel van de gebruikte energie zal namelijk altijd omgezet worden in warmte. Als je hier slim op inspeelt kan dit zelfs handig zijn, het gebruik van warme lampen in een koud klimaat kan flink schelen op je verwarmingskosten. De keerzijde is dat niet alle kweeklampen even handig zijn in warme klimaten. In dit artikel bespreken we meer van dit soort overwegingen en wat onze mening hierover is.

HID Kweeklampen

De Voor- En Nadelen van Natriumlampen

Natriumlampen zijn op dit moment nog de meest gebruikte lamp voor wiet kweken. Deze lampen zijn onder hoge druk gevuld met natrium en worden ook wel HPS lampen genoemd, dit verwijst naar het Engelse “high pressure sodium”. Deze lampen zijn te koop in 150W, 250W, 400W, 600W en 1000W versies, en moeten gebruikt worden in combinatie met een voorschakelapparaat (VSA) van hetzelfde wattage. HPS lampen geven een volledig spectrum, maar benadrukken de kleur rood. Ze zijn voor de gehele levenscyclus te gebruiken maar worden door het extra rode licht vooral gezien als een optimale lamp voor bloei.

Hps Kweeklampen
HPS kweeklampen zijn de standaard. Deze kweker gebruikt maar liefst 35 1000 watt HPS lampen!
HPS lampen worden gezien als de ideale lamp voor wiet kweken. Dit komt omdat ze voor de hobbykweker betaalbaar en niet te moeilijk in het gebruik zijn. Ondanks een aantal nadelen, zijn HPS kweeklampen erg populair omdat ze garant staan voor een goede oogst. Vrijwel elke nieuwe kweeklamp wordt eerst vergeleken met HPS lampen
Double Ended Hps Lamp
Zogenaamde “double ended HPS” lamp. HID lampen worden in enkel- en dubbelzijdige versies gemaakt, dus kijk goed of je de goede lamp voor je armatuur koopt!
Het grote nadeel van HPS kweeklampen is dat ze niet erg efficiënt zijn. Zowel de lamp als de ballast produceert naast licht namelijk ook veel warmte. Lampen kunnen opwarmen tot boven de 400°C en zo een hoop energie verspillen. De penetratie van deze lichten kan ook erg snel achteruit gaan en kan bij een afstand van slechts één meter al met 90% terug lopen. Doordat deze kweeklampen niet efficiënt in verbruik zijn is er druk vanuit de EU om de productie van natriumlampen terug te dringen. Ondertussen wordt de overgang naar milieu-vriendelijkere opties zoals LED lampen gestimuleerd.
De klassieke HID lamp is aan één zijde verbonden met het armatuur, maar er bestaan ook modernere systemen met zogenaamde “double-ended” lampen. Double-ended HID lampen zijn aan beide uiteinden verbonden met het armatuur en zijn tot 30% efficiënter dan normale HID lampen. Double-ended HID lampen zijn eigenlijk op alle vlakken beter, maar dit is ook terug te zien in de prijs.
Kort samengevat gaat wiet kweken erg goed met natriumlampen. Het nadeel is dat ze erg veel stroom gebruiken en dat een groot deel hiervan verspild wordt als warmte of geluid.

Metaal Halide Lampen Werken Net Als HPS Lampen

De metaal halide (MH) kweeklamp is de andere veel voorkomende gasontladingslamp en is in gebruik vergelijkbaar met HPS lampen. MH lampen produceren ook een volledig spectrum aan licht, maar produceren relatief veel blauw licht. Net als HPS lampen zijn MH lampen te koop in 150W, 250W, 400W, 600W en 1000W versies. MH lampen worden voor veel commerciële doeleinden gebruikt, maar zijn lang niet zo populair als HPS lampen. “In het wild” kom je MH lampen vaak tegen in voetbalstadions en parkeergarages. Bij wiet kweken worden MH lampen met name gebruikt tijdens de groeifase, al zijn ze ook prima geschikt om onder te bloeien. Hun populariteit tijdens de groeifase komt vooral door de hogere hoeveelheid blauw licht dan HPS lampen. Hierdoor zullen planten zich minder gaan strekken onder MH lampen waardoor je kleinere, vollere planten krijgt. MH lampen zijn wel een stuk duurder dan HPS lampen aangezien het productieproces lastiger is.

In normale Metaal-Halide lampen wordt quartz gebruikt voor de ontsteking, maar dit kan ook gedaan worden met een keramische buis. “Ceramic” Metal Halide” (CMH), “Ceramic Discharge Metal” (CDM) en “Light Emitting Ceramic” (LEC) zijn veel gebruikte Engelstalige termen voor dit soort lampen. De term “LEC” wordt vooral gebruikt om lampen van Sunsystem te beschrijven die op een 315W CMH lamp draaien. De term wordt steeds vaker gebruikt om andere CMH lampen te beschrijven die afwijken van de standaard wattages. CMH lampen zijn vergelijkbaar met MH lampen in functie en gebruik, maar zijn efficiënter, hoeven minder vaak vervangen te worden en bieden een iets beter lichtspectrum. Het verschil zit vooral in de hogere hoeveelheid UV-B straling, wat bijdraagt aan de productie van hars en terpenen.

Hps Lamp Links En Mh Lamp Rechts
HPS lamp links en MH lamp rechts. HPS en MH bulbs lijken vaak erg op elkaar, MH lampen zijn vaak alleen iets breder.
Het is ook goed om te weten dat je niet per se hoeft te kiezen tussen MH en HPS als je beide lampen kunt betalen. HPS en MH lampen lijken namelijk zo op elkaar dat ze hetzelfde soort ballast gebruiken. Je kunt dus gerust een MH lamp in je “HPS” armatuur draaien, zolang het wattage maar klopt. Veel kwekers doen hier hun voordeel mee door een MH lamp te gebruiken tijdens de groeifase en een HPS lamp tijdens de bloei. Als je helemaal het beste van allebei wil hebben zijn er ook nog eens veel verschillende types combinatie-lampen. Deze lampen gebruiken een dubbele ontsteking en zijn in feite een HPS en een MH lamp in één kweeklamp.

“Normale” Kweeklampen

L.E.D. Lampen: De Toekomst?

LED kweeklampen lijken een oplossing te bieden voor alle tekortkomingen van gasontladingslampen en nemen langzaam maar zeker de markt over. LED lampen zijn geweldig qua verbruik, hitte productie en licht energie en hebben geen ballast nodig. Wiet kweken onder LED lampen valt bovendien minder op, ze produceren namelijk zo weinig warmte dat ze lastig te zien zijn met warmtecamera’s. LED lampen zijn vooral populair omdat hun stroomverbruik zo efficiënt is. De meeste kweeklampen produceren licht met een enorm spectrum van verschillende kleuren, een groot deel hiervan wordt niet gebruikt door planten. LED lampen zijn veel specifieker en produceren vooral “PAR” licht. PAR is een Engelstalige afkorting voor Photosynthetically Active Radiation, wat vrij vertaald neerkomt op “licht dat planten kunnen gebruiken”. Zo kunnen LED lampen een veel hogere opbrengst per watt stroom halen dan andere kweeklampen.

Infrarood Foto Van Een Kweekruimte
De gemiddelde infrarood foto van een kweekruimte met HID lampen lijkt een beetje op een kerstboom. Het is met LED lampen veel makkelijker om de temperatuur binnen de perken te houden.
LED lampen worden op dit moment nog volop doorontwikkeld, hierdoor zijn er grote verschillen tussen producenten en is er nog niet echt een kwaliteitsstandaard. LED lampen kunnen op allerlei manieren aangepast worden, wat zich meestal uit in het type diode, de hoek van de lens en de golflengte van het licht. Dit zorgt weer voor verschillen in PAR niveaus, licht penetratie en de kleur van het licht. De combinatie van zo veel opties en het grote verschil in energiegebruik met HID lampen zorgt ervoor dat wiet kweken onder LED lampen erg leuk kan zijn!
Twee verschillende LED lampen
Aan de linkerkant zie je een LED lamp met gekleurde diodes, de rechter lamp benadert een volledig spectrum en geeft wit licht. Er is een grote discussie gaande onder LED lamp liefhebbers over welke kleuren licht voor de beste resultaten zorgen. Het feit dat er zulke grote verschillen zijn geeft al aan dat het verder ontwikkelen van LED kweeklampen nog lang niet klaar is!
Het enige grote nadeel van LED lampen kopen is dat ze vaak ontzettend duur zijn, zeker als je nooit meer dan een paar honderd euro aan je verlichting hebt uitgegeven. Een sterke LED lamp van een goed merk kan meer dan tien keer zoveel kosten als een HID lamp. Dit is vaak echter de moeite waard door de hoeveelheid energie die je bespaart. De beste LED lampen op de markt kunnen in vergelijking met HPS lampen een ruim twee keer zo hoge opbrengst halen per watt energie.

Light Emitting Plasma (LEP): De Vergeten Kweeklamp?

Light Emitting Plasma lampen worden steeds meer gebruikt in commerciële settings en zijn oorspronkelijk uitgevonden door Nikola Tesla in de 19e eeuw. LEP kweeklampen hebben veel van dezelfde voordelen als HID lampen maar dan zonder bewegende onderdelen. LEP lampen stralen bovendien één richting op en halen op dit moment de hoogste hoeveelheid lumens per watt. Deze lampen benaderen zonlicht het meeste van alle soorten verlichting, dit komt omdat het middelste deel van de lamp ongeveer even warm wordt als de zon.

Er zijn helaas veel goede redenen waarom LEP kweeklampen bij lange na niet zo populair zijn als HID of LED lampen. Het spectrum van LEP licht lijkt dan wel erg op dat van zonlicht, maar dat betekent natuurlijk ook dat een groot deel van dit spectrum weinig doet. LEP licht bevat overwegend veel geen en groen licht, deze kleuren worden beide nauwelijks gebruikt door bloeiende wiet planten. LEP lampen geven bovendien niet genoeg rood licht om als zelfstandige kweeklamp gebruikt te worden. Vaak worden ze dan ook in combinatie met HPS licht gebruikt om zo de productie van hars en terpenen te bevorderen. Door de grote hoeveelheid blauw licht zijn LEP lampen ook erg geschikt voor de groeifase. Het grote probleem met LEP lampen is uiteindelijk de prijs: de meeste kwekers hebben simpelweg geen 1000 euro over voor een lamp die ze niet los kunnen gebruiken.

Omdat ze zelden zonder andere verlichting gebruikt worden is het moeilijk om in te schatten wat voor opbrengsten LEP lampen per watt kunnen halen. Ze zijn zeker goed te gebruiken bij wiet kweken en kunnen de kwaliteit van je opbrengst omhoog doen schieten, helaas doen ze echter vaak weinig voor de kwantiteit. Op dit moment zijn LEP lampen naar onze mening te duur voor wat ze de gemiddelde thuiskweker kunnen bieden.

Fluorescentielampen: TL, Spaarlampen, T5 Strips, etc.

Fluorescentielampen worden voor allerlei huis- tuin- en keuken doeleinden gebruikt en zijn goedkoop te verkrijgen in veel winkels. Fluorescentielampen bestaan in allerlei soorten, maten en kleuren. De ouderwetse TL-buis is wellicht de bekendste hiervan, maar de veelgebruikte spaarlamp valt hier ook onder. De kleur wordt aangegeven met een Kelvin rating, oftewel een K-waarde. Standaard kleuren die in huis gebruikt worden zijn bijvoorbeeld 3000K voor “warm white” en 4000K voor “normaal wit”. Specifieke TL- of spaarlampen voor wiet kweken worden met name in twee spectra geproduceerd: blauw (6400K) en warm rood licht (2800K). In principe kun je wiet kweken onder alle fluorescentielampen, maar met specifieke kweeklampen zul je een veel beter resultaat behalen.

Beste Kleurtemperatuur Voor Wiet Kweken
Fluorescentielampen zijn te koop in allerlei soorten, maten en kleuren. Je kunt zo precies inspelen op wat jouw kweek nodig heeft.

De beste fluorescentie-kweeklampen zijn waarschijnlijk T5 TL-buizen. Deze worden met name gebruikt om planten tijdens de groeifase te voorzien van een deken van zacht wit licht. Doordat de meeste armaturen voor T5 lampen 2, 4 of 8 lampen tegelijk gebruiken kun je kleur van het licht aanpassen op wat het beste bij je kweek past.

Fluorescentielampen verbruiken weinig energie en worden niet erg warm, je kunt ze dus erg dicht op je planten zetten. Ze worden vaak gezien als de ideale lampen voor zaailingen en jonge stekken. Het nadeel van fluorescentielampen is dat de intensiteit van het licht nooit erg hoog zal worden, hierdoor zul je minder volle toppen krijgen dan onder andere soorten licht. TL-buizen en spaarlampen zijn daarentegen wel erg praktisch, waardoor ze makkelijk te gebruiken zijn in kleine ruimtes.

Fluorescentielampen ideale lampen voor zaailingen en jonge stekken
Fluorescentielampen worden gebruikt in de groeifase.

Het grote nadeel van fluorescentielampen is dat ze minder goed presteren tijdens de bloei. Een kweek met T5 lampen haalt over het algemeen maar rond de 0,25 gram per watt terwijl HID lampen gemiddeld wel vier keer zoveel opbrengen. Je kunt natuurlijk meer fluorescentielampen gaan gebruiken om meer opbrengst per oppervlak te behalen, maar dit is meestal niet erg praktisch. Naarmate je meer of grotere lampen gebruikt gaan de energieconsumptie, hitte productie en aankoopkosten namelijk ook flink omhoog. Een 125W spaarlamp heeft dan wel geen ballast nodig, maar kost wel ongeveer het driedubbele van een 150W MH lamp.

Wij raden TL-buizen en spaarlampen aan voor kleinschalig gebruik tijdens de groeifase. Zo blijven ze erg efficiënt qua stroomverbruik en bieden ze een makkelijke, goedkope oplossing voor het opkweken van zaailingen en stekken. Al met al zijn fluorescentielampen op LED lampen na het zuinigst met energie en het makkelijkste in gebruik.

Koop Kweeklampen Voor De Bloei

We hebben in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van verschillende types kweeklampen besproken en bekeken welk type lamp het beste bij welke situatie past. Het is echter belangrijk om erbij stil te staan dat de meest kritieke periode van de levenscyclus van een cannabis plant tijdens de bloei valt. De bloeifase bepaalt namelijk de opbrengst! Als je moet kiezen, is het dus zaak om voor een lamp te gaan die geschikt is voor de bloei. De groeifase kan met bijna elk type kweeklamp namelijk wel overbrugd worden en kan ingekort worden als dat nodig is. Wij raden aan om een kleinere lamp met een lager verbruik te gebruiken tijdens de groeifase, zodat je meer geld kunt steken in het kopen van een goede bloeilamp.

Kijk ook eens naar onze handleiding over het zo efficiënt mogelijk gebruiken van verschillende kweeklampen voor een uitgebreidere discussie over dit onderwerp.

Dit kleine plantje heeft nog geen 1000W aan stroom nodig
Dit kleine plantje heeft nog geen 1000W aan stroom nodig, maar dat duurt niet lang! Onthoud dat de bloeifase vaak ruim twee maanden duurt, dus stel je hier op in!

Het Gaat Tussen LED En HPS

Hoewel fluorescentie- en MH kweeklampen zeker hun plek hebben, zijn HPS kweeklampen op dit moment de standaard. De positie van LED lampen staat nog volop ter discussie, maar deze worden ook snel beter. Goedkope LED lampen zijn vaak nog niet sterk genoeg om echt hoge opbrengsten mee te halen, terwijl de LED lampen die dat wel kunnen vaak nog erg duur zijn. De echte keuze is dus vooral tussen LED en HPS. Kijk eens naar de informatie die een producent van LED lampen meestal geeft. Leuzen als “vergelijkbaar met 600W HPS” geven aan dat HPS op dit moment nog de meest betrouwbare resultaten geeft, er zitten inmiddels namelijk tientallen jaren aan research en ervaring in HPS lampen. Hierdoor heb je de meeste zekerheid bij het kopen van een HPS kweeklamp, ook al gebruiken ze veel stroom en worden ze heet.

LED lampen zijn de nieuwste technologie en zijn mede ontwikkeld om alle tekortkomingen van HPS systemen op te lossen. Of wiet kweken onder een LED lamp betere resultaten geeft is de verkeerde vraag: het doel moet zijn om even goede wiet te kweken als onder een HPS lamp, maar dan zonder alle problemen die die met zich meebrengen.

Led vs HPS kweek
Dus stel jezelf de volgende vragen als je op zoek bent naar nieuwe kweeklampen: Hoe goed kan ik de temperatuur regelen? Hoeveel geld mag mijn nieuwe lamp kosten? Hoeveel stroom mag het gebruiken? En hoeveel vertrouwen heb je in nieuwe technieken? Succes met het beantwoorden van deze vragen en het uitkiezen van een kweeklamp, en natuurlijk veel plezier met wiet kweken!

Dus stel jezelf de volgende vragen als je op zoek bent naar nieuwe kweeklampen: Hoe goed kan ik de temperatuur regelen? Hoeveel geld mag mijn nieuwe lamp kosten? Hoeveel stroom mag het gebruiken? En hoeveel vertrouwen heb je in nieuwe technieken? Succes met het beantwoorden van deze vragen en het uitkiezen van een kweeklamp, en natuurlijk veel plezier met wiet kweken!

Nadat je een lamp uitgekozen hebt, heb je natuurlijk ook planten nodig:

Spliff genetica met de hoogste opbrengst.