Selecteer een pagina
Veel kwekers geven niet zo veel om de genetica achter hun kweek, maar willen gewoon elke kweek een hoge opbrengst halen. Dit kan zowel met wiet zaden als met wiet stekken. Om niet elke keer nieuwe wiet zaden te hoeven kopen, maar vooral ook vanwege de voorspelbaarheid zijn wiet stekken een hele goede keus. De beslissing tussen kweken uit wiet stekken of zaden hangt er helemaal vanaf hoe en met welk doel je kweekt. Maar hoe kom je eigenlijk aan wiet stekken?

 

Wiet Stekken Kopen

Wiet stekken kopen kan een ingewikkelde onderneming zijn, je moet namelijk ten eerste iemand kennen die wiet stekken verkoopt! In de meeste landen kun je namelijk niet zomaar naar een wiet winkel en wat stekken uit een schap trekken. Bovendien moet je nadat je je wiet stekken gekocht hebt ook nog voor vervoer zorgen en onderweg uit de problemen blijven. Zelfs als je een stekkenboer gevonden hebt kan het zijn dat die niet verkoopt waar je naar op zoek bent, of je iets anders verkoopt dan wat je denkt te kopen. Het is moeilijk om een betrouwbare verkoper van wiet stekken te vinden en veel kwekers kennen er dan ook geen.

cannabis stek tray

Grotere partijen wiet stekken worden meestal verkocht per tray, het is belangrijk om goed over vervoer na te denken voordat je iets koopt!

Elk land heeft bovendien erg specifieke regels omtrent de verkoop van wiet stekken. Zelfs in landen waar wiet stekken kopen volledig toegestaan is kunnen de regels nogal verwarrend zijn. In Oostenrijk kun je bijvoorbeeld zonder enig probleem wiet stekken kopen, maar is een bloeiende cannabis plant streng verboden. In de legale staten van de V.S. is er een limiet op hoeveel planten je mag bezitten, maar tellen wiet stekken niet als plant totdat ze wortels ontwikkelen.

Vaak hebben verkopers van wiet stekken ook slechts een beperkt aanbod aan soorten. Veel verkopers werken in principe met dezelfde moederplant(en) en verkopen dan ook alleen stekken van die soort. In Spanje is er bijvoorbeeld een constant aanbod van Critical stekken en toppen. Het nadeel hiervan is dat veel kwekers dezelfde soort kweken en de markt hiervoor dus verzadigd is. Ook zijn de prijzen van wiet stekken per soort verschillend. In Nederland zijn stekken van populaire soorten als Amnesia en Power Plant voor onder 3 euro per stuk te koop, terwijl stekken van nieuwere soorten tot wel 10 euro per stuk kunnen kosten.

Zelfs als er verschillende soorten te koop en te betalen zijn heeft de stekkenboer nog steeds niet altijd waar je naar op zoek bent. Het gigantische aanbod aan wiet zaden maakt het voor veel kwekers veel interessanter om uit zaden te kweken. Meestal worden er stekken gebruikt voor grootschalige kweken vanwege de praktische voordelen, maar zeker voor de kleine thuiskweker hebben wiet zaden ook veel voordelen. De gemiddelde hobbyist houdt namelijk ook van variatie, en hoeft niet per se een uniforme kweek. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoezeer de nadruk ligt op een optimale opbrengst.

Wiet stekken kopen is nooit zonder risico, de stekjes kunnen namelijk ook ziektes en plagen met zich meedragen. Zo komen spintmijt, witte vlieg, trips en meeldauw vaker voor dan je denkt. Deze plagen kunnen voor grote problemen zorgen hoe groot of klein je kweekruimte ook is. Zorg dan ook dat je je wiet stekken koopt van een betrouwbare bron en dat je je nieuwe stekken goed controleert op ziektes en plagen!

Checklist Wiet Stekken Kopen:

  1. Controleer of je wiet stekken wortels hebben door voorzichtig aan de stam te trekken.
  2. Kijk naar de kleur van je stekken, gezonde stekken zijn (donker) groen. Koop geen stekken met gele stukken of bruine vlekken. Als er wortels zichtbaar zijn moeten deze wit zijn en niet bruin of grijs.
  3. Kijk of de bladeren er gezond uitzien, sterk opgerolde of vergroeide bladeren geven aan dat een stekje niet gezond is.
  4. Check of er meeldauw op je stekken zit: meeldauw komt veel voor en ziet er wit en pluizig uit. Kijk vooral goed naar de bovenkant van bladeren, de stengels en de stam.
  5. Kijk of er de stekken plagen hebben: plaagdieren zitten meestal aan de onderkant van het blad. Gebruik een loep aangezien vooral trips en spintmijt vaak lastig te zien zijn met het blote oog. Voer een tweede test uit door de stekken voorzichtig te schudden boven een schoon wit oppervlak, bijvoorbeeld een papiertje, om te zien of er beestjes uit vallen.

Wiet stekken kopen die niet voldoen aan deze checklist is af te raden aangezien je beter niet al met problemen kunt beginnen. Wiet stekken zeggen veel over een kweker aangezien schoon en georganiseerd werken een flink verschil kan maken. Mocht je nou geen betrouwbare stekken verkoper kunnen vinden dan kun je gelukkig altijd nog je eigen wiet stekken maken.

Wiet Stekken Met Trips Larven
De meeste plaagdieren hebben hele kleine larven, hierdoor zie je ze vaak pas als het te laat is! De trips, het diertje in de foto, is vooral in Spanje en Californië al twintig jaar een gigantisch probleem.

Een Moederplant Maken

Een moederplant is een plant die specifiek gekweekt wordt om stekken van te nemen en is dus een zeer betrouwbare bron van wiet stekken. Als je vanuit wiet zaden begint heb je de volledige controle over de levenscyclus van een cannabis plant, aangezien je start vanaf het natuurlijke beginpunt. Je hebt hierdoor de mogelijkheid om te kiezen of je mannelijke of vrouwelijke planten wilt kweken en kunt een selectie maken van je beste planten. Hoe je dit precies aanpakt hangt natuurlijk af van het doel van je kweek. Als je wil veredelen heb je zowel mannelijke als vrouwelijke planten nodig. De meeste kwekers hebben echter als doel om een zo groot mogelijke opbrengst aan sterke wiet zonder zaden te kweken. Hiervoor selecteer je de vrouwelijke planten en gooi je de mannelijke planten weg. Met meer ervaring wordt je steeds beter in het herkennen van een cannabis plant waar je mee verder wil. Dit zijn de beste planten in je kweekruimte en vallen op door hun betere groeitempo, geur en vitaliteit.

Als je beste plant vrouwelijk is, is dit de perfecte kandidaat om een moederplant te worden. Alle wiet stekken die je in het verleden gekocht hebt kwamen van zulke moederplanten. Door je beste cannabis plant voor de bloei te stekken, of na de bloei terug laten keren naar de groeifase, kun je verder kweken met een bekende plant. Je hebt immers de hele levenscyclus van deze plant al eens meegemaakt. Een moederplant in leven houden is bovendien veel goedkoper en makkelijker et onderhouden dan een bloeiende cannabis plant. Moederplanten hebben alleen een kleine, simpele kweekruimte nodig die ingesteld is op de groeifase. Een moederplant blijft namelijk permanent in de groeifase.

Moeder Plant Waar Stekken Van Genomen Worden

Moederplanten hebben niet de beste belichting of ventilatie nodig. Een moederplant kost niet veel geld of moeite, maar je moet er wel genoeg ruimte voor hebben!

Tegenwoordig maken vrouwelijke wiet zaden het veel makkelijker dan vroeger om een vrouwelijke cannabis plant te krijgen. Vroeger kostte het de namelijk nog 3-6 weken om erachter te komen of er mannelijke of vrouwelijke planten uit je reguliere wiet zaden gegroeid waren. Voor de beste moederplanten is het echter wel verstandig om deze uit reguliere wiet zaden op te kweken. Reguliere wiet zaden leveren planten op die beter bestand zijn tegen stress dan die uit vrouwelijke wiet zaden, hierdoor heb je minder kans op problemen en kun je sneller nieuwe wiet stekken nemen. Voor beide soorten wiet zaden is het natuurlijk altijd verstandig om te investeren in goede genetica.

Klik Hier Voor Reguliere Wiet Zaden

Kweken Uit Eigen Stekken Zonder Moederplant

Als je aparte kweekruimtes hebt voor de groei- en de bloeifase kun je ook kweken met wiet stekken zonder moederplant. Als je cannabis plant klaar is om de bloeifase in te gaan en meerdere zijtakken heeft, is dit een ideaal moment om de onderkant bij te snoeien. Dit zorgt ervoor dat de plant meer energie kan steken in de groei van de bovenste takken. Dit moment is echter ook ideaal om stekken te nemen! Je kweekruimte voor de groeifase is namelijk ideaal om je afgesnoeide takken, oftewel je wiet stekken, te laten wortelen. Op deze manier heb je een beperkt aantal stekken per plant, maar hoef je er amper extra moeite voor te doen!

Snoeien Geeft Ook Goede Stekken

Op het goede moment snoeien levert ideale wiet stekken op!

Als je verschillende planten en wiet stekken hebt staan is het belangrijk om ze goed te labelen. Zodra de originele planten in volle bloei zijn, weet je ook welke het snelste groeien en het sterkste ruiken. Stekken van andere planten die trager of minder sterk zijn kun je waarschijnlijk beter niet gebruiken in je volgende kweek. Elke cyclus nieuwe wiet stekken nemen is erg praktisch, maar minder betrouwbaar dan een moederplant kweken.

Moederplanten Gaan Lang Mee

Voor een constante toevoer van wiet stekken is een moederplant de beste oplossing. Naast extra ruimte heb je dan ook weinig nodig om een moederplant te kweken. Als de omstandigheden in je kweekruimte goed blijven en je de plant gezond houdt kan een moederplant meer dan 10 jaar meegaan! Veel bekende soorten worden zo al jarenlang in leven gehouden. Uiteindelijk zit er echter wel een houdbaarheidsdatum op moederplanten, aangezien ze naarmate ze ouder worden vitaliteit verliezen. Dit hangt natuurlijk ook af van hoe goed de moederplant verzorgd wordt, maar in principe zal elke nieuwe generatie wiet stekken minder goed zijn dan de vorige. Wij adviseren niet meer dan 40 generaties wiet stekken te nemen van dezelfde moederplant.

Problemen Met Wiet Stekken Kunnen Je Planning Verpesten

Een van de ergste klappen voor je zelfvertrouwen als kweker is als je wiet stekken geen wortels aanmaken. Dit betekent namelijk dat de toekomst van de door jou geselecteerde genetica bedreigd wordt. Zelfs al laat je je stekken wortelen in een voor dit doel ontwikkeld bubbler systeem, kan het nog steeds voorkomen dat je stekken het simpelweg niet doen. Als je moederplant ook nog eens problemen krijgt en je niet in staat bent om een bloeiende plant terug in de groeifase te krijgen, betekent dit het einde van je stek-cyclus.

Bubblers Zijn Perfect Om Stekjes Te Laten Wortelen

Een bubbler is een systeem dat de onderkant van wiet stekken continu besproeit me een fijne mist, hierdoor wordt wortelgroei optimaal gestimuleerd.

Als zo’n situatie onstaat zijn je opties opnieuw hetzelfde als toen je begon: investeren in nieuwe wiet zaden, of een goed stekje kopen van een betrouwbare bron. Als je begonnen bent met wiet stekken met het doel om geen wiet zaden meer te hoeven kopen zul je nu helemaal overnieuw moeten beginnen.

Klik Hier Voor Autoflowering Wiet Zaden!

Een Expert In Stekken Worden

Het is altijd een goed gevoel als je wiet stekken het goed doen en je kleine wortels door je stekpluggen heen ziet groeien. Met genoeg ervaring wordt wiet stekken een erg betrouwbaar proces dat bijna altijd goed gaat. Vanaf dit punt hoef je nooit meer wiet zaden te kopen, tenzij je natuurlijk een nieuwe soort wilt proberen!