Selecteer een pagina
In deze video door Cali Green leer je de goede manier om je wiet planten te toppen. Door je planten te toppen groeien ze op een andere manier dan dat ze anders zouden doen. Het principe achter toppen is, zoals de naam al impliceert, om meer takken en dus uiteindelijk ook meer wiet toppen in je plant te krijgen. Toppen verhoogt niet alleen het aantal takken in je plant, maar zorgt er ook voor dat je plant tijdelijk minder in de hoogte groeit maar juist in de breedte.
Toppen voor een hogere opbrengst

Auxines

Het plantenhormoon auxine is verantwoordelijk voor verticale groei in planten. Bij het toppen van een plant wordt de volledige groeiende top (de “de apicale meristeem”) verwijderd, hierdoor produceert de plant tijdelijk geen auxine. Het ontbreken van auxine zorgt ervoor dat de plant als het ware zonder richting groeit, hierdoor worden planten vaak een stuk voller en niet veel hoger

Wat is het beste moment om te toppen?

De beste periode om je planten te toppen of om je planten op ingrijpende manieren te binden/leiden is tijdens de vegetatieve fase. De reden hiervoor is dat de plant hiervan moet herstellen: als men tijdens het bloeien te veel stress veroorzaakt bij een plant kan dit ten koste van de oogst gaan of er zelfs voor zorgen dat een plant hermafrodiet wordt. Het beste moment om je plant te toppen en hoe vaak je dit wil doen hangt af van hoe groot en hoe vol je je planten wil hebben. Als je ervan uitgaat dat het 7-10 dagen duurt voordat nieuwe scheuten ontstaan en beginnen te groeien, is het verstandig om ongeveer twee weken aan hersteltijd te rekenen voor elke keer dat je een plant topt. Het is ook erg belangrijk om je plant tijdens dit proces goed te leiden, aangezien de rest van de plant doorgroeit en er op de plekken waar er getopt is veel nieuwe groei ontstaat. Toppen is kortom een geweldige manier om je opbrengst te verhogen.

Verdubbel je wiet toppen

Bij wiet kweken is je succes vaak afhankelijk van het aantal toppen wat je hebt, het toppen van je wiet plant kan dus een enorm effect hebben op je kweek. Hierbij wordt niet alleen de opbrengst hoger, maar zorg je er ook voor dat er in plaats van één grote centrale cola met veel vertakkingen, verschillende “hoofdtoppen” zonder vertakkingen ontstaan. Hieronder volgt een voorbeeld van hoe vaak je een plant kan toppen om een bepaald aantal hoofdtoppen in je plant te krijgen. Je moet er bij het volgen van deze handleiding natuurlijk rekening mee houden dat de plant tijd nodig heeft om te herstellen en dat het belangrijk is om de groei die wel doorgaat in goede banen te leiden.

  • Één keer toppen vormt 2 nieuwe stelen
  • Twee keer toppen vormt 4 nieuwe stelen
  • Drie keer toppen vormt 8 nieuwe stelen
  • Vier keer toppen vormt 16 nieuwe stelen

Langere groeifase na toppen

Als je deze handleiding voor het toppen van wiet planten volgt moet er rekening gehouden worden met een veel langere groeifase. Een kweker kan het beste afhankelijk van de kweekruimte toppen, om te zorgen dat de plant zo goed mogelijk verdeeld wordt over deze ruimte en daardoor een optimale opbrengst heeft. Bij het kweken van een plant die meerdere keren getopt is wordt er aangeraden om de plant langer in de groeifase te houden. Het hormonale systeem van de plant is elke keer als je topt een tijdje ontregeld, waardoor het een goed idee is om de platen zo veel mogelijk te laten herstellen voordat de bloeifase ingezet wordt. Erg grote planten worden vaak wel 70 dagen in de groeifase gehouden voordat ze overgaan op bloeien, tijdens deze groeiperiode ontstaan er dan veel nieuwe stelen die opgebonden kunnen worden.

Toppen voor een Scrog

Wiet kweken in een “screen of green” opzet is voor veel kwekers een belangrijke reden om te toppen en kan zorgen voor een gigantische opbrengst van één plant. Als een kweker steeds opnieuw topt kan dit ervoor zorgen dat de hoeveelheid bladeren te zwaar wordt voor de plant zelf, hierdoor kan het nodig zijn om de plant te ondersteunen. Bij het gebruik van een scherm of een net is het eenvoudig om alle nieuwe stelen met gelijke ruimtes ertussen op te binden. Het gebruik van scrog in combinatie met toppen zorgt ervoor dat de belichting optimaal gebruikt wordt en dat je uit één plant een gigantische opbrengst kunt halen.