Selecteer een pagina
Nu de eerste zonnenstralen al door de wolken heen prikken en de temperaturen weer wat omhoog gaan zijn wij niet alleen blij dat het weer zomer wordt, maar verheugen we ons ook enorm op het komende buitenkweekseizoen! In dit artikel bespreken we hoe je dit jaar zo veel mogelijk kunt oogsten door middel van autoflowering wiet zaden.
Jamaicanen Kunnen Het Hele Jaar Kweken

Jamaicanen kunnen het hele jaar buiten wiet kweken, helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.

Het Weer In Nederland Is Verschrikkelijk

Dit is waarschijnlijk de grootste open deur die ik in jaren heb ingetrapt, maar ons klimaat is nou niet echt super voor buiten wiet kweken. We krijgen weinig zon, veel regen en het is hier vaak nat en koud. Laten we positief blijven en zeggen dat als je in Nederland een goede buitenwiet kunt kweken, dat je het dan overal kan! Het buitenkweek seizoen heeft in Nederland in ieder geval een vrij duidelijk begin en einde en start normaal gesproken begin mei. Het einde van het seizoen wordt meestal gekenmerkt door herfststormen tegen het einde van september en begin oktober.

Nederlands Klimaat

Net als onze wiet planten grijpen Nederlanders elk zonnestraaltje wat ze kunnen krijgen, dat kun je in het Vondelpark altijd goed zien. Mensen uit Zuid-Europa kijken ons vaak gek aan als we met 15 graden niet in een winterjas lopen!

We hebben in het verleden al een aantal soorten ontwikkeld die super snel bloeien met als doel om te kunnen oogsten voor de herfst. Je kunt deze soorten alleen niet zo vroeg buiten zetten als we met de eerste kweek cyclus van plan zijn in dit artikel. Semi-autoflowering soorten zijn wel een goede optie voor de tweede cyclus en zijn je beste optie als je buiten een sativa soort wil kweken.
We hebben ontdekt dat je makkelijk twee buitenkweken per jaar kunt doen zolang je de eerste kweek doet met autoflowering wiet zaden en een beetje vroeg begint. Op deze manier kun je bovendien voorkomen dat het herfstweer vlak voor oogsttijd begint en je op pijnlijke wijze geconfronteerd wordt met toprot.

We Hebben Weinig Ruimte In Nederland

Een andere goede reden om buiten wiet kweken op deze manier aan te pakken is omdat je zo met kleine plantjes toch een flinke oogst binnen kunt halen. Kleinere planten vallen minder op, zijn minder werk en laten genoeg ruimte over om nog een beetje van je tuin of balkon te genieten.

cannabis plants getting to big in a outdoor garden

Een van de meest voorkomende problemen met buiten wiet kweken is dat de planten veel te groot worden!

Buiten Wiet Kweken Is Ideaal Voor Beginners

Of binnen of buiten wiet kweken nou betere rookwaar oplevert laten we aan jou over, maar ze hebben natuurlijk allebei hun voor- en nadelen. Buiten wiet kweken maakt het natuurlijk onmogelijk om de omgeving van de plant volledig onder controle te hebben, beperkt het aantal groeimedia dat je kunt gebruiken en geeft je misschien niet maximale grammen per vierkante meter, maar is in veel opzichten wel ontzettend praktisch.

Buiten Wietplant In Een Kleine Pot

Buiten wiet kweken in kleine potten maakt alles super overzichtelijk, deze plant zal in ieder geval niet veel ruimte innemen!

De belangrijkste reden dat we nieuwe kwekers aanraden om buiten te beginnen is omdat het minder geld kost. We hebben dit onderwerp al eerder behandeld in onze artikelen over autoflower zaden en wiet kweken buiten met een maximale opbrengst. We gaan hier straks verder op in, maar het komt erop neer dat je makkelijk 5 wiet planten kunt kweken voor minder dan 50 euro.

In onze optiek is kweken op deze manier duidelijk voor eigen gebruik, we zien dit dan ook liever als burgerlijke ongehoorzaamheid dan criminaliteit. Er is bovendien de kans dat oom agent iets coulanter is als je geen duizenden euro’s aan kweekapparatuur in huis hebt.

Een ander probleem waar nieuwe binnenkwekers vaak tegenaan lopen is dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zoveel manieren om een binnenkweek aan te pakken dat dit tot veel verwarring kan leiden. Het is natuurlijk handig om je kweekruimte volledig onder controle te hebben, maar er komt ook gelijk een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Buiten wiet kweken is een stuk simpeler omdat je niet echt invloed kunt hebben op de omgeving en je dus ook weinig zorgen kunt maken over zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en licht. Je kunt je natuurlijk nog steeds zorgen maken over wat nou de beste aarde voor wiet planten is, maar aarde mengen is een stuk makkelijker dan electronica aansluiten

Buiten Wiet Kweken Zonder Perfecte Grond

Je kunt ook prima kweken als je niet de allerbeste aarde-mix hebt gemaakt, ik denk bijvoorbeeld niet dat deze kwekers zich erg veel zorgen maken over hoeveel guano of perliet er hier in de grond zit.

Tijdsschema Autoflowering Wiet Zaden

Autoflowering wiet zaden zijn over het algemeen drie maanden nadat ze opkomen klaar om te oogsten. Veel seed banks geven een enigszins vertekend beeld van hoe snel hun soorten zijn met claims als “van zaad tot oogst in 8 weken”. Hoewel dit natuurlijk mogelijk is gaat het in werkelijkheid vaak over hoe lang de bloei duurt. Ondanks dat autoflowering wiet zaden zo snel mogelijk beginnen met bloeien, betekent dit niet dat dit al gebeurt op het moment dat ze opkomen. De meeste autoflowering wiet soorten hebben 1-4 weken aan groei nodig voordat ze beginnen met bloeien, dit duurt bij “super autoflowering” soorten vaak iets langer.

kweken van autoflowering wietplanten

Omdat autoflowering wiet zaden uit zich zelf gaan bloeien, is het kweken makkelijker.

Super autoflowering is een beschrijving voor autoflower soorten met een zeer hoge opbrengst, maar deze soorten doen er vaak ook langer over. Super autoflowering wietplanten doen er meestal zo’n 4 maanden over om af te bloeien, tegenover 3 maanden bij “normale” autoflowers.

Praktische Informatie En Inkopen Doen

We hebben in het in een ander artikel al uitgebreid gehad over de details van kweken met autoflowering wiet zaden. Kort samengevat doen we dit het liefst in 10-20 liter potten met een luchtig medium dat goed goed afwatert. Er zijn veel meningen over de perfecte samenstelling, maar daar zou ik me nu nog niet druk om maken. We gebruiken graag light-mix of pro-mix aangezien dit een hoop gedoe scheelt en niet al te veel kost. Als dit geen optie is kun je het beste enigszins zure potgrond of andere aarde (pH = 6-7) 1:1 mengen met perliet voor optimale drainage.

Qua voeding houden we het ook het liefst simpel en gebruiken we alleen een eenvoudige bloeivoeding. De voeding in je aarde gaat lang genoeg mee om de korte groeifase door te komen, dus groeifase voeding is overbodig. Je kunt vanaf week 4 of 5 voeding geven, wanneer precies hangt vooral van de soort en het formaat van je planten af.

Ronde Één: April-Juni

April is meestal de eerste maand met mooi weer in Nederland en dus ook de eerste maand waarin wiet planten buiten kunnen groeien.

grafische weergave van de gemiddelde temperatuur en uren licht gedurende het hele jaar

Overzicht van de gemiddelde temperatuur per maand en het gemiddelde aantal uren zon per maand. We willen hier vooral mee aangeven dat er ongeveer 6 maanden per jaar goed buiten gekweekt kan worden.

De groeifase van deze planten zal niet super gaan, maar ze zullen wel volledig in bloei zijn tegen de tijd dat de zomer echt begint. Mei is de meest wisselvallige maand van het buitenkweek seizoen en kan een hoop verpesten, maar het bijna gegarandeerde mooie weer in juni is meestal genoeg voor een mooie oogst.
wietplant die in het midden van de zomer kan worden geoogst

Buitenwiet oogsten in het midden van de zomer scheelt je een hoop zorgen!

Kweek-technisch betekent dit dat we onze eerste ronde autoflowering wiet zaden meestal in de laatste week van maart planten, zodat de zaailingen begin april geplant kunnen worden. Als het toch nog erg koud is buiten kun je je planten nog een week of twee opkweken in je vensterbank. Je wiet planten kunnen tegen eind juni geoogst worden. De meeste Nederlandse buitenkwekers zijn niet gewend aan oogsten in hartje zomer, dus let op dat je wiet niet te snel droogt!

Tegen het einde van de eerste ronde van dit kweekseizoen is het tijd om je voor te bereiden op de volgende set autoflowering wiet zaden. Als het logistiek haalbaar is kun je het beste een beetje overlap hebben tussen beide autoflower kweken. We raden dit zeker aan aangezien je zo minder risico loopt op slecht weer vlak voor oogsttijd.

Ronde Twee: Juni-September

De tweede ronde autoflowering wiet zaden begint tegen het einde van juni. Als je de ruimte hebt kun je tegen het einde van deze eerste ronde autoflowering wiet zaden al beginnen aan de tweede ronde. Zo kun je je zaailingen gelijk planten zodra de eerste ronde geoogst wordt. Als je weinig ruimte hebt kun je deze prima eerst in stekpluggen of kleine potten opkweken. Over het algemeen zijn we geen fans van het verpotten van autoflowering wiet planten, maar het kan niet veel kwaad als dit op tijd gebeurt.

Baby Wietplanten

Deze dames redden het nog wel een weekje in de stekpluggen, maar zouden het liefst nu al in een grotere pot staan.

De tweede ronde is ongeveer drie maanden nadat je autoflowering wiet zaden ontkiemen klaar, dus meestal kun je eind september of begin oktober oogsten. Dit is hopelijk snel zat om slecht weer te kunnen vermijden.

We gebruiken voor de tweede ronde vaak het liefst onze snelst bloeiende soorten. Al onze autoflowering wiet zaden zijn klaar om te oogsten binnen drie maanden, maar sommigen zijn zelfs nog iets sneller. Als je midden in de zomer begint raden wij altijd onze snelste soorten aan: AK Automatic en Lemon Cream Kush Automatic.

De tweede ronde werkt ook erg goed met onze semi-autoflowering wiet zaden: Gold Rush OutdoorFast Bud Outdoor en Sweet ‘n Sour Outdoor. Dit soort extreem snel bloeiende sativa soorten zijn de beste wietzaden als je op zoek bent naar een autoflowering sativa soort. Let wel op: semi-autoflowering soorten zijn snel klaar, maar zullen het niet goed doen als vóór mei gezaaid worden.

De Wintervoorraad

De meeste autoflowering soorten leveren zo’n 20 tot 30 gram aan droge toppen op per plant als je ze op deze manier kweekt. Kleinschalig buiten wiet kweken levert je geen kilo’s op, maar met twee oogsten in één seizoen kom je al een heel eind. Als je per ronde 5 autoflowering wiet zaden gebruikt, kun je bijna een gram per dag roken voordat het volgende kweekseizoen weer begint!

Een nadeel van buiten wiet kweken is dat je waarschijnlijk geen aangewezen plek hebt om je wiet te drogen. Aangezien je waarschijnlijk geen kweekruimte met een koolstoffilter hebt, zal je huis waarschijnlijk een week of twee naar een volle coffeeshop ruiken. Een kleine kweektent en afzuiger met koolstoffilter zijn wat dat betreft goede investeringen als je je zorgen maakt om de buren. Zorg dat je toppen goed droog zijn voordat je ze in de “lange termijn opslag” doet.

Autoflowering Wiet Zaden Zijn Een Gamechanger Voor Buitenkwekers

We horen al jaren allerlei negatieve vooroordelen over autoflowering wiet zaden. Vaak zou de kwaliteit minder zijn en wordt er geklaagd dat ze niet efficiënt genoeg zijn qua stroomverbruik. Dit is misschien waar, maar is vooral een probleem voor commerciële binnenteelt. Een kleine plant met een levenscyclus die niet afhankelijk is van licht is simpelweg enorm praktisch voor buitenkwekers.

Heerlijke Top

Ik denk niet dat de gemiddelde wiet-liefhebber erg teleurgesteld zou zijn met dit soort toppen.

Hoe sterk de wiet uiteindelijk is maakt voor veel mensen niet zo veel uit, zolang hij maar sterk genoeg is. Als de smaak, de geur en het effect allemaal sterk genoeg zijn is het exacte percentage THC vaak bijzaak. Mensen met een slechte indruk van autoflower buiten wiet hebben het vaak al jaren niet meer geprobeerd. We kunnen echter met zekerheid zeggen dat we een heel stuk verder gekomen zijn in de afgelopen 10 jaar. Het is waar dat oorspronkelijke autoflower soorten als Lowryder weinig THC bevat, maar modernere soorten zoals onze White Widow Automatic en Spliff Cheese Automatic zijn een stuk sterker!

Probeer Het Zelf!

We hebben dit artikel geschreven om de voordelen van buiten kweken met autoflowering wiet zaden nog eens goed op een rijtje te zetten en onze ervaringen te delen. Autoflowering soorten zijn erg praktisch, hopelijk hebben we je wat goede ideeën gegeven. In ieder geval ook dit jaar veel succes met buiten wiet kweken!