Selecteer een pagina

Wat Is Verduisteren?

Wiet kweken buiten is normaal gesproken afhankelijk van hoeveel uur licht er per dag is, maar door planten te verduisteren kan je het aantal uur licht per dag zelf bepalen. Verduisteren kan toegepast worden als er meer dan 12 uur licht per dag is. Door je planten het idee te geven dat de lange zomerdagen voorbij zijn en de korte herfstdagen eraan komen zorg je ervoor dat ze eerder gaan bloeien. Dit betekent dat buiten wiet kweken niet per se afhankelijk is van wanneer soorten normaal klaar zijn met bloeien, door verduisteren toe te passen kun je namelijk zelfs een laat bloeiende Sativa oogsten voordat de herfst in volle gang is.

In Welke Maanden Kan Ik Verduisteren?

In het Nederland is er in september ongeveer 12,5 uur licht per dag, tijdens de winter worden de dagen nog korter en gaat dit richting de 7-9 uur per dag. Planten die normaal in oktober of zelfs november geoogst kunnen worden zijn erg vatbaar voor toprot door de temperatuur en weersomstandigheden in deze maanden. Door planten te verduisteren kun je je planten eerder laten bloeien, het ideale moment hiervoor is begin juli. De langste dag van het jaar is eind juni, dus vanaf hier neemt het aantal uur licht per dag af tot het weer lente wordt. Als je tijdens het begin van juli verduistert, is het aantal uren licht per dag na een aantal weken genoeg teruggelopen dat verduisteren niet meer nodig is.

Het aantal uur licht per dag tijdens de laatste paar maanden van het seizoen voor wiet kweken buiten in Nederland is als volgt:

  • Juli – 16,5 uur
  • Augustus – 14,5 uur
  • September – 12,5 uur
Uren Daglicht In Amsterdam

Tip: Zorg dat je planten slechts 12 uur zonlicht krijgen gedurende de eerste drie weken van juli. Na deze drie weken is het bloeiproces in volle gang en zijn de dagen kort genoeg dat verduisteren niet meer nodig is. Deze techniek maakt buiten wiet kweken in Nederland minder afhankelijk van de soort, en zorgt ervoor dat buiten wiet kweken zelfs met een laat bloeiende indoor Sativa goed mogelijk is.

Wat Kan Ik Gebruiken Om Mijn Planten Te Verduisteren?

Of je nou een enkele plant of een hele kas wil verduisteren, het is vooral belangrijk dat je planten afdekt met materiaal dat totaal geen licht doorlaat. Als je afdekking toch licht doorlaat kan dit ervoor zorgen dat je planten hierop reageren door hermafrodiete kenmerken te ontwikkelen.

Een stuk dik zwart plastic dat goed over de plant (en pot) heen past kan erg goed werken, terwijl wit plastic vaak nog een beetje licht doorlaat. Kleine planten kunnen zelfs in de schuur of in een donkere plastic bak gezet worden om ze te verduisteren. Als je in een tuin of op een dakterras kweekt is het het makkelijkst om je planten binnen te zetten in een donkere kamer. Het kan een hoop werk zijn om je planten steeds te verplaatsen, maar dit kan uiteindelijk ook een hoop opleveren.

Voorbeeld Van Wietplanten Verduisteren

Tip:Investeer tijd en geld in je verduister project, door buiten wiet kweken halfslachtig aan te pakken kunnen je planten zaden ontwikkelen of zelfs slechte wiet toppen opleveren. Hou de binnenkant van plastic afdekkingen ook altijd goed in de gaten aangezien deze erg vochtig kunnen worden, zeker als ze in de zon staan. Hou er rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om afgedekte planten in de schaduw neer te zetten.

‘s Ochtends of ‘s avonds verduisteren?

Er zijn 2 manieren om planten te verduisteren: ‘s ochtends of ‘s avonds. Dit is allebei prima en is vooral een persoonlijke keuze voor de kweker, het gaat erom dat de planten niet meer dan 12 uur licht per dag krijgen.

Het is daarentegen wel belangrijk dat je consequent bent met wanneer je je planten verduistert. Als je in het begin steeds ‘s ochtends verduistert, blijf dit dan ‘s ochtends doen. Door heen en weer te gaan tussen ‘s ochtends en ‘s avonds verduisteren haal je misschien niet de beoogde resultaten.

 

Tip: val zo min mogelijk op! Als je buren je continu heen en weer zien lopen met planten trek je misschien ongewenste aandacht. Zorg dat je planten zo min mogelijk in het zicht staan, als er op het ene moment een onopvallend plantje staat en daarna ineens een zwarte plastic zak valt dit namelijk ook op.
 

 

Wat Nou Als Mijn Raam De Hele Dag Zon Krijgt?

In plaats van buiten wiet kweken kan je dit ook in de vensterbank binnen doen, zolang je raam genoeg licht doorlaat. Je kunt als de ruimte en de hoeveelheid licht het toelaten zelfs meerdere planten neerzetten. Dit is een perfect scenario om in te kweken met behulp van verduisteren aangezien je het licht met een simpel gordijn kunt blokkeren. Een bijkomend voordeel van deze stijl van kweken is dat je planten ‘s nachts veilig binnen staan. Het is belangrijk om een dik gordijn of rolluik te gebruiken dat volledig lichtdicht is, afgezien daarvan is dit een van de goedkoopste en simpelste verduister technieken die er bestaan. Naast deze aanpassingen is kweken in de vensterbank erg vergelijkbaar met buiten wiet kweken.

Voorbeeld Van Wietplanten Verduisteren In De Vensterbank

Tip: Gebruik een tijdschakelaar en een elektrische gordijnrail om te zorgen dat je planten maar 12 uur licht per dag krijgen. Handmatig verduisteren zal nooit even betrouwbaar zijn als een tijdschakelaar, bovendien scheelt het werk. In Spanje en andere landen rondom de Middellandse Zee wordt deze techniek vaak toegepast zodat kwekers niet altijd aanwezig hoeven te zijn.

In de onderstaande video kun je zien dat verduisteren ook op enorme schaal toegepast kan worden en dat commerciële kwekers deze techniek ook gebruiken. Omdat het verduisteren in de video volledig geautomatiseerd is kan de kweker het aantal uren licht zeer nauwkeurig regelen en zal dit niet ten koste gaan van de uniformiteit van de oogst:

Kan Verduisteren Ook Met Autos?

Autoflowering wiet soorten hebben niets aan verduisteren en zullen alleen maar een lagere opbrengst krijgen. Autoflowering soorten groeien het best onder 13+ uur zonlicht, dus hoe meer licht hoe beter.

Twee Oogsten Per Jaar!

Verduisteren kan ook gebruikt worden om twee keer in één jaar te kunnen oogsten. Als je bijvoorbeeld 10 planten hebt, zou je 5 planten normaal kunnen kweken terwijl je verduister technieken toepast op de andere 5. Op deze manier kan je de helft van je planten bijvoorbeeld al in augustus oogsten, afhankelijk van wanneer je verduistert. De andere 5 planten kunnen vervolgens op het normale moment in oktober of november geoogst worden.

Tip: Experimenteer met verduisteren tussen april en augustus om erachter te komen welk deel van het jaar de beste resultaten oplevert. Verschillende momenten in het jaar zorgen voor verschillende uitdagingen. Onthoud dat bedreigingen als insecten, toprot en meeldauw altijd een risico vormen bij buiten wiet kweken.

Kijk voor meer informatie over buiten kweken ook eens naar ons blogartikel over buiten wiet kweken met een maximale opbrengst.