Selecteer een pagina
Met zo’n grote vraag naar kwalitatief hoogstaande medicinale wiet, blijft de opbrengst per plant in zowel privé als commerciële kweken een grote rol spelen. Het formaat van een cannabis plant hangt voor een groot deel af van de pot waar hij in staat. Een cannabis plant in een kleine pot zal zelf ook klein blijven, met een grotere pot kan je plantje dan ook een stuk groter worden.
Veel kwekers kiezen ervoor om hun cannabis plant eerst in een kleine pot op te kweken en haar later naar een groter onderkomen te verpotten. Deze stijl van wiet kweken heeft een hoop voordelen voor de ontwikkeling van een cannabis plant, met name voor het wortelstelsel. Verpotten zorgt er namelijk voor dat de wortelkluit van je cannabis plant robuuster en voller wordt waardoor je ook hogere opbrengsten kan halen, maar het is wel belangrijk dat op het goede moment verpot! Om de beste medicinale wiet te kweken moet je de hele cannabis plant goed verzorgen, niet alleen de delen die boven de grond uitsteken.
wietplant zonder verpotten

Je kunt een kleine plant ook in een grote pot zetten, maar als je hem tussendoor nog een keer verpot is dit meestal beter.

Hoe Groeien De Wortels Van Een Cannabis Plant?

Een cannabis plant begint in het donker, de wortels blijven het liefst onder de grond om het licht te vermijden. Als de wortels licht of lucht tegenkomen terwijl ze groeien vertakken ze zich op dezelfde manier als de bovengrondse delen die getopt worden. Dit proces wordt “air pruning” genoemd en zorgt ervoor dat de wortels goed kunnen blijven zoeken naar water en voedingsstoffen. Naarmate er meer “air pruning” plaatsvindt wordt een wortelkluit voller en dichter. Uiteindelijk bereiken de wortels de bodem van de pot en zullen ze spiraalvormig rondom de bodem van de pot gaan groeien.

Stoffen Pot

“Air pruning” houdt in dat wortels zich gaan vertakken zodra ze in contact komen met lucht. Stoffen potten zoals in deze foto stimuleren “air pruning” doordat ze beter ademen dan normale potten.

De eerste wortel die uit een wietzaadje komt is de hoofdwortel, deze gaat recht naar beneden en verankert de cannabis plant in het medium. Hiermee wordt de stabiele basis gecreëerd waardoor de plant omhoog kan gaan groeien. Vanuit de hoofdwortel groeien secundaire wortels die zorgen voor de opname van voedingsstoffen en water. “Air pruning” gebeurt vooral in deze secundaire wortels, waardoor ze nog efficiënter op zoek kunnen gaan naar voeding en water.

Waarom Zou Ik Een Cannabis Plant Verpotten?

In hun zoektocht naar voeding en water zullen de wortels van een cannabis plant in elk hoekje van je plantenpot groeien. Uiteindelijk zal de wortelkluit op deze manier steeds voller totdat de wortels zichzelf beginnen te verstikken. De wortels zullen uiteindelijk dus ook altijd de vorm aannemen van de pot. In een ronde pot zul je dus een ronde kluit aantreffen, en in een vierkante pot zal de kluit ook vierkant worden. De enige manier om te voorkomen dat de wortels van een cannabis plant te dicht groeien is door je plant op tijd te verpotten. Een cannabis plant doet het het beste als de wortelkluit compact blijft, maar zichzelf nog niet verstikt.

vierkante wortelkluit

Deze foto is een goed voorbeeld van een volle, compacte wortelkluit die het merendeel van de pot in beslag neemt. Kun jij raden welke vorm de pot had?

Als je een cannabis plant in een 5 liter pot hebt en deze duidelijk te klein begint te worden, kun je deze verpotten naar bijvoorbeeld een 15 liter pot. De wortelkluit van deze cannabis plant zal zich nu in alle kanten uitbreiden van de dichte kluit in de vorm van de oorspronkelijke pot. Als je een cannabis plant echter gelijk in een grote pot zet, zal het binnenste deel van de wortelkluit minder compact zijn. Door eerst in een kleine pot te beginnen zorg je er dus voor dat er efficiënter gebruik gemaakt wordt van je grotere pot. Een bijkomend voordeel van verpotten is dat de wortelschade die je veroorzaakt ook weer nieuwe wortelgroei stimuleert.

Tekening die de voordelen laat zien van verpotten

Door een cannabis plant te verpotten zorg je ervoor dat de wortelkluit compacter wordt en de gehele pot kan gebruiken. Als een plant niet verpot wordt zorgt dit ervoor dat de wortels naar beneden schieten en minder efficiënt gebruik maken van het medium.

Raken De Wortels Van Een Cannabis Plant Altijd Verstikt?

Als je medicinale wiet kweekt in wat voor setting dan ook, kan een te kleine pot voor enorme problemen zorgen. De belangrijkste nadelen zijn onder andere kleinere planten, wortelrot, een verminderde opname van voedingsstoffen, uitdroging en een lagere opbrengst.

Een cannabis plant kan relatief gezond blijven, ook in een kleine pot. Het is echter wel zo dat de productie hier meestal onder lijdt. Gezonde planten in een te krappe pot zullen op een gegeven moment simpelweg geen nieuwe wortels meer maken omdat dit niet past. Hierdoor kunnen ze zichzelf mogelijk verstikken, maar zal de cannabis plant in ieder geval veel sneller water nodig hebben. Kleinere potten worden regelmatig gebruikt om planten tot een bepaald formaat te beperken, maar dit verhoogt dus wel de kans op problemen.

Wiet Kweken In Een Kleine Pot

Deze Fast Bud Outdoor plant is van begin tot eind gekweekt in een 2 liter pot. Je kunt veel “regeltjes” aan je laars lappen en alsnog goede resultaten krijgen, maar dan moet je wel weten wat je doet. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit de meest efficiënte of praktische manier van wiet kweken is.

Als een wortelkluit van een cannabis plant zo dicht is dat hij zichzelf verstikt creëert dit de optimale omstandigheden voor wortelrot. Deze aandoening zorgt ervoor dat de wortels van een cannabis plant een geel-bruine kleur ontwikkelen, terwijl deze normaal juist spierwit horen te zijn. Wortelrot is ontzettend moeilijk om op te lossen en kan een gezonde cannabis plant binnen enkele dagen volledig vernielen. De wortelkluit is het hart van een cannabis plant, dus als deze niet gezond is zullen de bovengrondse delen hier ook veel last van hebben.

Als je erachter komt dat je last hebt van wortelrot en bruine wortels ziet kun je dit nog oplossen als je er snel genoeg bij bent. Wortelrot ontstaat door bacteriën die het goed doen in een zuurstofarme omgeving. Door de wortels te spoelen met een lichte waterstofperoxide-oplossing kun je deze bacteriën uit je medium verwijderen. Hierna is het zaak om je medium goed uit te laten drogen zodat de wortels weer lucht krijgen. Om een cannabis plant gezond te houden moeten de wortels kunnen ademen en moet er ruimte zijn om te groeien. Wortelrot ontstaat vaak doordat een cannabis plant teveel water krijgt, maar als de wortelkluit écht te dicht is geworden zul je hem zeker moeten verpotten.

Wortelrot

De wortels in deze foto zijn duidelijk niet gezond, de bruinkleuring is namelijk een goede indicatie van wortelrot!

Wanneer Moet Ik Mijn Cannabis Plant Verpotten?

Als je wiet zaden plant verpot je ze het liefst na ongeveer drie weken. Het is hierbij het beste om een nieuwe pot te gebruiken die 2-5 keer zo groot is als de vorige. Met kleinere potten zul je veel te vaak moeten verpotten, met een grotere wordt de kluit minder vol.

De eerste pot vanaf de linkerkant heeft een inhoud van 7,5 liter, de pot ernaast 12 liter. Zo’n stap zou niet handig zijn met verpotten omdat je er niet genoeg ruimte mee wint.

Over het algemeen wil je ervoor zorgen dat je cannabis plant drie weken in elke pot staat, met uitzondering van de “eind-pot”. De gebruikelijke momenten om te verpotten zijn na het zaailing-stadium, vroeg tijdens de groeifase, en vlak voor de bloeifase. De exacte timing en hoe vaak er verpot wordt hangt af van de duur van de groeifase, het medium, de hoeveelheid training en de soort.
Je zult het formaat van de eindpot en het medium aan je eigen eisen moeten aanpassen. Denk hierbij vooral aan wetgeving, welke soort en welke hoeveelheid medicinale wiet uiteindelijk nodig is per cyclus. Zorg er in ieder geval voor dat je cannabis plant vlak voor de bloeifase een grotere pot krijgt om stress tijdens de bloei minimaal te houden. Verpotten tijdens de bloei kan namelijk voor flink wat stress zorgen en zal je oogst niet ten goede komen. Net als de rest van de cannabis plant wordt het wortelstelsel ontwikkeld en gevormd tijdens de groeifase.

De meeste kwekers planten hun wietzaadjes in een stekplug van kokos of steenwol, maar deze zijn na een week of twee toch écht te krap. Als je zaailingen hun eerste blaadjes krijgen zullen ze behoefte hebben aan meer ruimte en voedingsstoffen en is het tijd voor hun eerste nieuwe pot. De eerste pot heeft meestal een inhoud van minder dan 1 liter, sommige mensen gebruiken zelfs een 200mL potje. Laten we zeggen dat we onze cannabis plant af laten bloeien in een 10 liter pot. In dat geval is bijvoorbeeld een 500mL potje een handig formaat.

Zaailingen

Deze zaailingen hebben inmiddels hun eerste bladeren gevormd en worden in deze foto verpot. Een 500mL potje met hydrokorrels zal ze genoeg ruimte geven voor de komende paar weken.

Twee of drie weken na de eerste keer verpotten is je plantje klaar voor de tweede pot. Dit is meestal het moment waarop de eerste grote bladeren gevormd worden, na drie of vier setjes bladeren. Als een cannabis plant op dit moment niet verpot wordt zal hij stoppen met groeien na de eerste paar setjes grote bladeren. Je kunt dit moment van te voren aan zien komen omdat de groeisnelheid ineens snel oploopt en de stam ineens een stuk dikker en steviger wordt. Een zaailing verandert op dit punt in een echte plant, dus is het weer tijd voor de volgende pot. De tweede pot mag een flink stuk groter zijn dan de eerste en moet groot genoeg zijn om het merendeel van de groeifase mee te kunnen. Als onze cannabis plant dus te groot begint te worden voor een 500mL potje, zou een 2,5 liter pot bijvoorbeeld goed werken.

Wietplant Met Volwassen Bladeren

Deze wietplanten hebben nu een paar vertakkingen en hebben hun eerste setje volwassen, 5-vingerige bladeren. Nu deze dametjes geen zaailingen maar echte planten zijn geworden, is het tijd voor een nieuwe pot.

Voordat we klaar zijn met de groeifase is het tijd om je cannabis plant in de “eind-pot” te zetten. Dit wordt de pot waarin de hele bloeifase doorlopen wordt. Als we onze cannabis plant uit de 2,5 liter pot verpotten naar een 10 liter pot, zorgen we voor zat ruimte voor de explosieve wortelgroei die tijdens het einde van groeifase en begin van de bloeifase plaatsvindt. Wij beginnen het liefst ongeveer twee weken na het verpotten naar de “eind-pot” met de bloeifase. Zo heeft je plantje genoeg tijd om zich eerst volledig aan te passen aan het nieuwe onderkomen. Een cannabis plant die goed gekweekt, getrimd en verpot is tijdens de groeifase zal zich zeker uitbetalen tijdens de bloeifase.

Wietplant Met Meerdere Nodes

Nadat deze planten een paar weken op volle toeren gegroeid hebben is het tijd voor hun “eind-pot”. Met meerdere vertakkingen en volgroeide bladeren zijn deze wietplanten klaar voor de bloei!

Zorg ervoor de je cannabis plant genoeg ruimte heeft om wortels te vormen voordat je hem laat bloeien zodat hij zich optimaal kan ontwikkelen. Een cannabis plant die tijdens de groeifase op een goede manier opgekweekt, bijgesnoeid en verpot is heeft veel meer kans om zich te ontwikkelen tot een grote, sterke dame met enorme opbrengsten.

Het Formaat Van De “Eind-Pot”

Veel medicinale wiet kwekers gaan ervanuit dat de wortelkluit zich de hele kweek even snel blijft ontwikkelen. Het is waar dat dit lange tijd zo doorgaat, maar het merendeel van wortelontwikkeling gebeurt tijdens de groeifase. Vandaar dat de groeifase de beste tijd is om een gezond wortelstelsel op te bouwen. Dus als je een cannabis plant met een optimaal wortelsysteem wilt hebben tijdens de bloei loont het zich om hier zo vroeg mogelijk stappen voor te ondernemen. De “eind-pot” moet genoeg ruimte hebben voor enige groei, maar ook genoeg ruimte overlaten zodat de wortels goed bij de voeding kunnen.

Result Of Multi Transplants

Deze monsterplanten hebben 4 maanden aan voorgroei gehad en brengen daardoor wel een halve kilo per plant op! Dit zou niet mogelijk geweest zijn zonder ze meerdere malen te verpotten en te laten eindigen in deze enorme eind-potten.

Je kunt een cannabis plant het beste twee weken voordat je de bloeifase inzet verpotten naar hun laatste pot. Hierdoor geef je de plant genoeg tijd om zich aan te passen aan het nieuwe onderkomen, maar voorkom je dat de wortelkluit zichzelf kan verstikken. Nadat je de bloeifase inzet zullen de wortels nog zo’n 3 tot 5 weken stevig doorgroeien, daarna wordt er vooral energie gestoken in de ontwikkeling van toppen.
We hopen dat je door dit artikel meer inzicht hebt gekregen in medicinale wiet kweken en waarom verpotten zo belangrijk is voor een cannabis plant. We vinden het belangrijk dat iedere kweker een idee krijgt hoe hij of zij te werk moet gaan om hun eigen medicinale wiet zo veel mogelijk toe te spitsen op hun eigen behoefte. Zoals altijd wensen wij je in ieder geval veel plezier met wiet kweken!