Selecteer een pagina
Tijdens het kweken met vrouwelijke wiet zaden kan stress leiden dat een plant omslaat naar een mannetje of herma. Hieronder zullen we uitleggen hoe je bij planten de eerste mannelijke bloeiverschijnselen kunt herkennen, zodat je actie kunt ondernemen. Daarna leggen we uit wat voor soorten stress er zijn die je dient te vermijden om de kans op een herma of mannetje te minimaliseren bij vrouwelijke wiet zaden.
Mannelijke Wiet Top

Mannelijke wiet toppen zien er mooi uit, maar leveren flinke problemen op voor de meeste kwekers

Hoe Herken Ik Of Een Plant Uit Vrouwelijke Wiet Zaden Een Mannetje, Herma Of Een Vrouwtje Is?

Je kweekt met vrouwelijke wiet zaden en de dagen worden korter wat gebeurt er dan? Alhoewel het bloeihormoon geactiveerd wordt zal de plant eerst nog zo’n 2 weken doorgroeien. Pas daarna, afhankelijk per soort, zullen de eerste tekenen van bloei zichtbaar worden, de zogeheten primordia. De primordia kunnen al na 2,5 week bloei verschijnen, maar het kan zelfs 4 tot 5 weken duren. Dit is afhankelijk van de soort. Deze primordia zullen zichtbaar worden bij de nodes (knopen) van de plant. In het begin van die bloei is het zeer moeilijk te herkennen of het om mannelijke primordia gaat of om vrouwelijke primordia. Maar al redelijk snel kan je een mannetje onderscheiden. Het primordium is namelijk klauwvormig. Het vrouwelijke primordium is ovaalvormig, net een rugbybal. De primordia zullen zich ontwikkelen tot vrouwelijke bloemkelken of mannelijke helmknoppen. Vanaf dat stadium is pas echt duidelijk te zien of het om mannelijke of vrouwelijke bloemen gaat. Mannelijke bloemen zijn banaanvormige kelken. De mannelijke bloemen bestaan weer uit 5 bloemblaadjes en vijf meeldraden bestaande uit vijf helmknoppen die het stuifmeel bevatten.

Mannelijk Cannabis Primordium

Mannelijke primordia hebben de vorm van een soort klauw, maar verandert uiteindelijk in een soort balletje waar de banaantjes in zitten. 

Vrouwelijk Cannabis Primordium

Vrouwelijke primordia hebben de vorm van een rugby bal en er zullen uiteindelijk “bloeiharen” (stempels) uit gaan steken. 

De eerste vrouwelijke bloemkelken zullen meestal geen stempels hebben. Heeft een plant enkel mannelijke bloemen is het een man. Heeft een plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemkelken dan is het een hermafrodiet.
Hermafrodiete Cannabis Plant
Dit is onze duidelijkste foto van een hermafrodiete cannabis plant. Omdat het zo’n kleine top is kun je zowel de mannelijke als vrouwelijke bloeiwijze goed zien. 

Overige Geslachtskenmerken Om Op Te Letten Bij Planten Uit Vrouwelijke Wiet Zaden

Vrouwelijke planten zijn meestal korter en hebben meer zijtakken als een mannelijke plant. Vrouwelijke planten hebben bladeren van onder tot boven, met veel bladeren die zich rond de bloemen bevinden. Mannelijke planten zijn langer en hebben veel minder blad richting de top van de plant.

Banaantjes In De Planten Uit Vrouwelijke Wiet Zaden, Wat Nu?

Mocht je banaantjes tegenkomen gedurende je kweek met wietzaadjes dan geen paniek. Deze zullen pas na 2 weken openen en dan wellicht de overige planten bestuiven. Hier is wat je kunt doen. Indien bananen aan het eind van de bloei verschijnen dan is dat meestal rond de 7e of 8e week. Banaantjes in een dergelijk laat stadium zijn een ultieme poging van de plant om zich voort te planten en/of zichzelf te bestuiven. Je ziet ook deze banaantjes verschijnen als je de planten laat doorbloeien lang nadat deze eigenlijk al uitgebloeid is. Dit heet rodelisatie. De bananen die zich in een laat stadium vormen, blijven meestal gesloten. Als ze zich al openen is de kans op bestuiving nihil. Deze soort banaantjes bevatten meestal een enkele helmknop met nauwelijks, geen of steriel stuifmeel. Indien ze wel bestuiven zal dit echter alleen in de directe omgeving plaatsvinden. Wat erop neerkomt dat ze ook nog eens op een enkele plek (vaak de onderkant) andere planten bestuift en je daar dus wat zaadjes zult vinden.

Hermie Top
Deze bloem is behandeld met chemicaliën om mannelijke geslachtsorganen aan te maken in een vrouwelijke bloem. Je kunt duidelijk de vorm van een vrouwelijke wiet top herkennen, maar er zitten allemaal mannelijke bloemen in!
Gaat het echter om een echte mannelijke bloem met meeldraden en een cluster van vijf helmknoppen dan heb je een probleem. Deze bevatten namelijk voldoende stuifmeel om andere planten te bestuiven. Deze banaantjes zullen je veelal tegenkomen als een plant al in de 3e tot 5e week bloei banaantjes vormt en dus toont dat zij een herma is.

Wat Moet Ik Doen Als Ik Banaantjes Vind?

Als bananen zich vroeg in de bloei vormen dan ligt dat bijna altijd aan de genetica. Gebeurt het later in de bloei dan zegt dat niks over de genetica, maar is het een gevolg van stress die de plant heeft gehad. Het vermijden van stress is heel belangrijk zeker als je met vrouwelijke wiet zaden werkt. Stress kan planten opgetrokken uit vrouwelijke wiet zaden laten omslaan in een hermie. Zo kan bijvoorbeeld lichtlekkage bij goedkope growtenten (die van te dun materiaal gemaakt zijn) leiden tot stress en hermies tot gevolg hebben. Hieronder een aantal vormen van stress en tips om deze stress te vermijden:/

  • Teveel voeding, pas hier vooral mee op bij jong gewas uit vrouwelijke wiet zaden opgetrokken.
  • Slechte PH waarden.Zorg dat je PH stabiel is en niet teveel schommelt.
  • Betreedt nooit je tent als de lamp uit staat. Investeer in een goede growtent gemaakt van dik materiaal dat geen licht doorlaat. Indien je wilt weten of jouw tent lichtdicht is, verduister je gehele kamer, neem een sterke lamp en zet deze dicht tegen het stof van de tent aan.
  • Kijk uit met toppen, dieven en ontbladeren tijdens de bloeifase van planten uit vrouwelijke wiet zaden. Zoals je weet krijgt een plant door toppen en dieven altijd wat stress en zorgt ervoor dat de plant even stil staat.
  • Verpotten:Verpot je wiet planten niet tijdens de bloeifase!
Banaan In Vrouwelijke Wiet Top
Als je heel goed kijkt zie je een banaantje uit de linker top steken! Als je zo laat in de bloeifase een paar banaantjes tegenkomt is het niet het einde van de wereld. Verwijder ze voorzichtig en controleer elke dag of ze niet terug komen! 
Als je nu toch te maken krijgt met een herma let dan is het echt afhankelijk van welk stadium bloei je deze ontdekte. Je kan ervoor kiezen om deze weg te halen of te laten staan. Spot je een herma in week 3-5 van de bloei dan adviseren we je deze weg te halen. Je kan ervoor kiezen om deze plant te laten staan. Indien je daarvoor opteert is het volgende van belang. Bananen haal je weg met pincet (niet te hard knijpen) en dit herhalen tot ze wegblijven. Dus indien je er één ontdekt dan is elke dag je planten checken het credo. Tot slot, check de fora om er achter te komen welke zaden bank goed aangeschreven staan en stabiele vrouwelijke wiet zaden leveren. Mocht je in de buurt zijn en je wilt vrouwelijke wiet zaden aanschaffen dan is het zeker het aanraden waard om Spliff Seeds te bezoeken en je goed te laten informeren.