Selecteer een pagina
In deze korte video van BudBook.org leer je hoe je een van de belangrijkste onderdelen van wiet kweken correct doet, namelijk je planten water geven. Als kweker ben je op zoek naar de perfecte balans tussen te veel en te weinig water. Soms slaan kwekers een beetje door en geven ze hun planten zo veel en zo vaak mogelijk water, het idee hierbij is dat meer altijd beter is en dat vaker voeding geven gelijk staat aan snellere groei. Dit is gedeeltelijk waar, maar als je de effecten van incorrect en/of te veel water geven bekijkt begrijp je dat dit niet optimaal is. Deze korte video bevat verschillende goede tips die ervoor zullen zorgen dat je voortaan nog beter zult kweken!

De plantenbakken optillen

Een erg eenvoudige en effectieve manier om te bepalen of je plant genoeg water heeft is door de plantenbak in zijn geheel op te tillen en het gewicht te voelen. Zodra je de plant water geeft voel je gelijk het verschil aangezien een gedeelte van het medium nu water bevat. Zodra je dit één keer gedaan hebt weet je ongeveer hoe zwaar de pot hoort te zijn en kan je op basis hiervan wel of geen water geven. Als de pot heel zwaar is heeft de plant voorlopig geen water nodig, maar als hij heel licht is weet je dat je medium uitgedroogd is. Zodra de pot even licht is als de eerste keer dat je hem optilde weet je dat het tijd is om water te geven, dit proces kun je vervolgens elke keer dat je water wil geven herhalen. Het enige moment waarop het een goed idee is om erg veel water te geven is is tijdens het spoelen gedurende de laatste paar weken van de bloei.

in deze foto wordt de pot opgetild om te voelen hoeveel water er nog in zit.

Voelen voor water

Een andere nuttige en erg makkelijke techniek is simpelweg je vinger in de bodem steken en voelen hoe vochtig de grond is. Als er hierna aarde op je vinger blijft zitten weet je dat er nog zat water in de bodem aanwezig is en dat de wortels van je plant voorlopig nog kunnen groeien om genoeg voedingsstoffen te vinden. Zorg er wel voor dat je altijd voorzichtig doet om geen wortels te beschadigen en dat je verschillende plekken per pot probeert om een representatief beeld te krijgen van hoe vochtig je medium is.

De plant geeft zelf tekenen

op deze foto zie dat de kweker zijn vinger in de aarde steekt om de vochtigheid te voelen
cannabis planten met te weinig water
De hoofdgedachte van deze video is dat het als kweker beter is om meer op gevoel water te geven en dat een strak bewateringsschema misschien niet het beste is voor je planten. De planten halen water en voeding uit de grond wanneer dat nodig is en zullen signalen afgeven wanneer ze echt water nodig hebben. Standaard signalen van uitdroging zijn bijvoorbeeld uitgedroogde en slap hangende bladeren. Maar pas op: als de plant slap hangt en lijkt te verwelken duidt dit weer op te veel water. Kijk regelmatig en goed naar zowel je planten als hun bodem en ze zullen zeker gezond en gelukkig blijven!