Selecteer een pagina
Mainlining, ook wel “fluxen” genoemd is een steeds populairder wordende techniek die de opbrengst al in menige kweekkamer verhoogd heeft. In deze 20 minuten durende instructievideo van Grow420Guide leer je hoe en wanneer je mainlining het beste kunt toepassen. De techniek wordt in de video toegepast op een vrouwelijke White Cookies plant, hieronder volgt een stap voor stap handleiding:

  • Top de plant na de derde set bladeren (3e internode);
Mainlining Stap 1
  • Verwijder de takken onder de V-vorm die ontstaat na het toppen;
Mainlining Stap 2
  • Verwijder alle grote bladeren;
  • Verwijder alle scheuten en bladeren onder de bovenste top.
Mainlining Stap 3
  • Bevestig schroeven aan de pot om de takken aan te binden..
Mainlining Stap 3
  • Bind de takken aan de schroeven vast;
  • Supercrop de onderste twee takken nadat deze vastgebonden zijn.
Mainlining Step 5

Wanneer moet ik toppen bij mainlining?

Aangezien het toppen van de plant slechts de eerste stap is van mainlining. Er wordt in de video vermeld dat je dit het liefst vanaf de derde set bladeren doet. De reden hiervoor is dat je werkt met de onderste en bovenste twee takken. Zodra de takken vastgebonden en uitgespreid zijn groeien ze uniform vanaf dezelfde hoogte, het is handig om met minimaal twee sets takken te werken. Wiet kweken gaat voor een groot deel om weten wanneer je takken en toppen moet verwijderen.

Hogere opbrengsten door mainlining

Door mainlining toe te passen zorg je ervoor dat er een stevige centrale stam ontstaat, van bovenaf ontstaat er een X-vorm aangezien er vier grote takken vanuit deze stam groeien. Terwijl de planten herstellen en veel energie steken in de overgebleven bladeren loopt de steel als het ware voor, hierdoor wordt hij extra stevig en kan hij meer gewicht ondersteunen tijdens de bloei. Mainlining is geweldig voor kwekers wiens planten te hoog worden of waarbij planten niet vol genoeg worden. Super croppen wordt ook nog eens toegepast tijdens dit proces, er spelen dus meerdere variabelen mee om de opbrengst zo veel mogelijk te verhogen. Een belangrijke reden voor het succes van deze techniek is dat een plant na mainlining extra hormonen aanmaakt om de schade te herstellen. Door te super croppen en de plant omlaag te binden zorg je ervoor dat deze groeihormonen ook bovenin de plant nuttig werk leveren en daardoor de opbrengst en kwaliteit van de oogst verbeteren.

Mainlining is een vorm van L.S.T.

Mainlining is gedeeltelijk een vorm van L.S.T. (low stress training) in de zin dat groeiende toppen naar beneden worden gebonden om de groeirichting aan te passen. Het zorgt er net als bij L.S.T. voor dat de bovenste scheuten van de plant minder snel groeien dan de delen eronder. De plant wordt bovenin dus veel voller, dit effect houdt pas op als de bovenste, gebonden takken weer recht groeien. Er zijn ook overeenkomsten tussen mainlinen en scroggen aangezien in beide gevallen de onderste takken worden verwijderd en ervoor wordt gekozen om alle toppen bovenin op ongeveer dezelfde hoogte te laten groeien.

Mainlining

Langere groeifase bij mainlining

Zoals je kunt zien in de video worden er bij mainlining grote delen van de plant verwijderd waaronder takken, nieuwe scheuten en grote bladeren. Het de bedoeling is dat er een soort X-vormig bovenaanzicht ontstaat door de manier waarop de vier hoofdtakken groeien. Dit proces zorgt er niet alleen voor dat de plant meer tijd nodig heeft om te herstellen, maar ook dat er meer tijd nodig is om de verhoogde opbrengst te produceren. Mainlining is een handige en veelzijdige techniek om je plant te “trainen” aangezien het een slimme combinatie is van meerdere andere technieken.