Selecteer een pagina

Wat is SCROG?

SCROG is een kweekmethode voor cannabisplanten die is afgeleid van de klassieke “Sea of Green” (SOG) methode. SCROG gebruik dezelfde methoden als SOG, maar heeft een paar extra trucjes.

SOG

Sea of Green is een van de meest effectieve manieren om in een korte tijd en met weinig ruimte toch een enorme opbrengst te krijgen. De klonen of zaailingen beginnen in potten van 4 liter. Na slechts 2 weken vegetatieve groei worden ze overgeplant naar potten van 7 of 8 liter en in bloei gebracht met een 12/12-dagnachtcyclus. De potten worden zo geplaatst dat ze elkaar raken. Telers houden het onderste gedeelte van de planten kaal zodat de plant zich concentreert op de aanmaak van toppen bovenin. Hierdoor ontstaat er een betere luchtcirculatie en een hogere opbrengst. Het is belangrijk om de toppen gelijkmatig te houden om zogenaamde ‘hotspots’ te vermijden.

Gebruik géén bemesting tenzij absoluut noodzakelijk. Vermijd vooral stikstof, want daarvan gaat de plant de hoogte in. Houd de planten redelijk droog, maar niet té droog om ze kort te houden. Met de SOG-methode verspil je geen ruimte en krijg je een veel grotere opbrengst per wattage. De Sea of Green methode ontwikkelt lage en compacte toppen en zorgt voor een hogere opbrengst dan bij andere methodes. Zowel SOG als SCROG zijn prima opties om planten korter te houden zodat ze in kleinere kweekruimten passen.

SCROG

Een SCROG is een SOG-methode waarbij een scherm gebruikt wordt om de planten te trainen. De meeste kwekers gebruiken een houten frame en plaatsen aan alle vier de randen om de 5 tot 10 cm een haakje. Nylondraad, visdraad of touw wordt door de haakjes geregen waardoor een scherm ontstaat.

Het geheel wordt vlak boven het gebladerte gehangen. Dit scherm helpt bij het scheiden van de takken zodat er meer licht op elke cola valt. Omdat de bovenste cola’s uit de weg worden gehouden, kunnen de zwakkere takken naar boven groeien, sterker worden en uiteindelijk net zo veel toppen produceren als de bovenste cola. Zijtakken ontwikkelen zich tot hoofdtakken en de plant wordt bossig.

Om te zorgen voor genoeg lichtinval en de beste toppenproductie, snoei je de grootste bladeren weg. Hierdoor kan lucht ook beter circuleren en dit voorkomt schimmelgroei. Het houdt de plant ook korter: perfect voor kleine ruimten. Zorg ervoor dat het net of scherm niet te laag hangt, want dat belemmert de groei van de plant en dat maakt de positieve effecten van het net ongedaan. Geef de planten een beetje ruimte om te groeien en bind de takken niet te strak aan het net vast. Plaats het net een paar centimeter onder de bovenste cola’s.

Bij een goede SCROG bereiken alle takken alle hoeken van het net voordat de plant in bloei wordt gezet. Steek de bovenste takken door het net tijdens de extra groeifase. Laat de onderste takken groeien en de overgebleven vrije ruimte in het net opvullen.

Tip: Gebruik geen soorten die te kort of niet bossig zijn. Deze planten moeten te lang in groeifase blijven. Gebruik geen soorten die één grote cola produceren dit werkt niet goed voor een SCROG omdat je dan niet genoeg takken hebt om het scherm te vullen.

In deze video laat BudsonBuds ons zien hoe je een SCROG maakt voor een kleine groeitent. Hij kweekt met de soort Blue Dream, een sativa-dominante hybride. De plant wordt in een pot van 18 liter geplaatst met een vegatieve groei van ongeveer 4 weken, langer dan gebruikelijk voor de traditionele SOG-methode. Hij geeft de plant ongeveer 9 m2 ruimte om te groeien, maar daarvan gebruikt hij maar ongeveer 75%.

Aan het begin van de video gebruikt hij een MH-lamp van 400W, maar aan het eind een HPS-lamp van hetzelfde wattage. Deze plant was getopt en agressief gesnoeid om de groei van dikke stengels te stimuleren. Omdat het trainen van planten veel lage bladgroei veroorzaakt, is het belangrijk onder het gebladerte te dieven, dit betekent het overschot aan gebladerte weghalen. Zodra het onderste gedeelte van het gebladerte is gediefd, kun je het scherm iets laten zakken en kun je de takken erdoorheen halen.

In deze video vult de plant het SCROG-scherm op voordat de plant in de bloeifase wordt gebracht. Hoewel er in het begin een paar takken zijn die groter zijn dan de rest, haalt de rest hen gauw in. De kweker blijft tijdens de groei van de plant de takken door het scherm steken. Hierdoor ontstaat een zeer gelijkmatig gebladerte.

Aan het einde van de video is het effect dat Budson Buds SCROG had op deze prachtige Blue Dream-plant goed te zien. Zwakke, lagere takken hebben zich ontwikkeld tot sterke takken met enorme cola’s die klaar zijn om te worden geoogst. Er is geen twijfel over mogelijk: de SCROG-methode heeft de productie van deze plant naar onvoorstelbare hoogten gestuwd.

TIP: Sommige kwekers hebben een voorkeur voor zware Indicasoorten omdat deze normaal gesproken bossiger zijn dan sativas. Houdt er rekening meed dat Sativadominante soorten in hoogte verdriedubbelen tijdens de twee weken bloei terwijl veel indicasoorten helemaal niet groeien. Wij raden Lemon Cream Kush of de Spliff’s Seeds Strawberry aan: twee soorten die goed zijn voor een SCROG.