Selecteer een pagina

Door takken expres te buigen creëer je een meer bossige plant met meer toppen. Als de plant een hoogte van 30-40 cm bereikt begin je de takken te buigen. Je neemt een tak (tussen twee internoden) tussen je duim en wijsvinger en drukt zachtjes tot je een licht krakend geluid hoort. Dit vereist enige oefening, want je moet het niet te hard doen. Anders beschadig je namelijk de cellen van de plant teveel en dan herstelt de plant zich niet meer. Zo buigt de tak makkelijker, maar breekt niet. Als je het niet hard genoeg hebt gedaan dan zal de tak na enige uren zich weer omhoog richten.

Je zal een barst in de buitenkant van de tak zien, maar dat is niet erg. De plant zal zich herstellen. Laat de plant vervolgens een paar dagen met rust, om de stress die de plant krijgt door het supercroppen te minimaliseren. De plant vormt als het ware een elleboog waar deze gebogen is. De tak zal eerst zijwaards groeien en daarna weer omhoog. Hierdoor zullen alle takken(van boven tot onder) van de plant volop licht krijgen. Zo creëer je ruimte voor onderste toppen en krijgen ze voldoende licht om behoorlijk te groeien. Bovendien zal de hoofdtak van de plant hierdoor sterker worden. Let wel, super croppen kan allleen gedurende de groeifase.

De plant heeft een 2 a 3 weken nodig om zijn metabolisme te veranderen en over te gaan van groei naar bloeifase. Daarna heeft de plant ook geen enzymen meer nodig. Als de plant in de bloei gaat, snoei enkele (kleinere) takken weg. Begin hiermee onderaan de plant. Dit is gunstig voor de plant omdat:

  • Je verbetert de luchtdoorvoer onder de planten.
  • Buiten zullen beestjes minder makkelijk de plant in klimmen
  • Je focust de groei op de hoofdtop

Spoel eenmalig met een PH van 5.5 en een EC van 1.2-1.3 icm bijv. Final Flush van grotek of Canna Flush om de voedingszouten af te breken die zich in de grond opbouwen. Daarna zet je de PH weer tussen 5.8-6.2. EC waarden: Zaailingen EC 0.4-0.6 Jonge planten 1.2-1.8 Bloeiende planten 1.8-2.2. Meer uitleg over super cropping.