Selecteer een pagina

Veel aspecten kunnen effect hebben op de groei van je cannabis plant. Maak je gebruik van vrouwelijke wiet zaadjes dan bespaart je dat tijd en geld. Je hoeft dan namelijk niet het geslacht te bepalen en je verbruikt minder materialen. Iets wat invloed kan hebben op je kweek en vooral op vrouwelijke cannabis planten zijn hermafrodieten. Wat zijn hermafrodieten, ook wel genoemd herma of, hermies? De definitie van hermafrodiet: (1) de aanwezigheid van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken bij dezelfde plant. (2) cannabis plant die zowel meeldraden als stamper(s) bevat. Een hermafrodiet is in staat om zowel mannelijke als vrouwelijke chromosomen te produceren. Het kan gebeuren dat als je uit vrouwelijke wiet zaadjes kweekt dat je een herma krijgt. Dit is incidenteel bij vrouwelijke wiet zaadjes.

De kans op een hermafrodiet cannabis plant uit gefeminiseerde wiet zaadjes is klein.

Er zijn twee dingen die kunnen veroorzaken dat een cannabis plant hermafrodiet wordt: stress of genetische aanleg. Sommige soorten van de vrouwelijke cannabis planten hebben een genetische aanleg om hermafrodiet te worden en bij sommige soorten is de kans zeer klein.

Hermafrodiet Met Mannelijke Pollen Zakken

Bij Spliff worden alleen kwaliteits zaden gekweekt en is de kans op een hermafrodiet door een genetische aanleg zeer klein. Als je meerdere hermafrodieten cannabis planten tegelijk hebt, dan is dit waarschijnlijk veroorzaakt door stress en is de kans dat dit door de genetica komt kleiner. Als je slechts één hermafrodiet hebt dan komt dit waarschijnlijk wel door de genetica. Sommige soorten hebben een grotere kans een hermafrodiet te worden. Door van te voren wat onderzoek te doen over de soort die je wilt kopen is de kans kleiner dat je zo een soort kiest. Er is heel veel genetica die super stabiel zijn zoals bijvoorbeeld onze Super Skunk of Strawberry.

Wat kan je doen om de kans op een hermafrodiet cannabis plant te verkleinen?

Verschillende dingen kunnen stress veroorzaken waardoor een cannabis plant hermafrodiet kan worden, zoals:

  • Een licht lek tijdens de bloei fasen.
  • Grote verschillen in de pH-waarde
  • Te veel of te weinig voeding kan er toe leiden dat vrouwelijke cannabis planten mannelijke geslachtsorganen aanmaken.
  • Variaties in temperatuur kan tot herma’s leiden.
  • Verkeerd water geven
  • Het onjuist of op het verkeerde moment geven van supplementen kan tot stress leiden bij de cannabis plant.
  • Groeien voorbij de aanbevolen oogsttijd kan ook hermafrodieten veroorzaken.

Als je iets tijdens de bloeifase gaat veranderen is het meestal het beste om het langzaam te doen. Als je buiten groeit heb je normaal geen last van hermafrodieten, het klimaat kan je buiten wel moeilijker controleren dan binnen.

Hier een mooie video van Jorge Cervantes waarin je ziet hoe het mannelijke pollen van de cannabis plant verspreidt wordt:

Wat kan je doen als je een hermafrodiet cannabis plant of planten krijgt?

Het mannelijke geslachtsorgaan van de cannabis plant ziet er uit als banaantjes. Meer info hoe je vrouwelijke en mannelijke cannabis planten kan herkennen vind je in ons blog artikel Geslacht Bepalen: Na het planten van Marijuana Zaden. Als je kleine banaantjes op je cannabis plant vindt, is het eerste wat je moet doen is de plant met het mannelijke geslachtsorgaan isoleren van je andere vrouwelijke cannabis planten. Een afzonderlijke tent of een afzonderlijke kamer weg van de vrouwelijke cannabis plant is een goede manier om dit te doen. Verzorg je hermafrodiet altijd nadat je je vrouwelijke cannabis planten heb verzorgt want je wil niet dat de pollen in de kamer komt bij je vrouwelijke planten. Je zou de hermafrodiet weg kunnen gooien maar dat is dan wel een verspilling van tijd en materialen. Een andere mogelijkheid is de mannelijke geslachts–orgaan er af te trekken met een pincet. Het is ook verstandig om de betreffende bud of tak geheel te verwijderen. Vaak gaan de mannelijke geslachtsorganen, die op vrouwelijke cannabis planten zit niet eens open maar je moet ze wel behandelen als of ze open zijn, pas hierbij op dat je de pollen niet naar de vrouwelijke cannabis planten verplaatst. Het duurt ongeveer 10 tot 15 dagen voor de cannabis plant om mannelijke geslachtsorganen aan te maken dus je moet deze minimaal zo lang in de gaten houden als je de mannelijke banaantjes hebt verwijderd. Het stuifmeel wordt vrijgegeven als de banaan opent, dus zorg ervoor dat je zo snel als mogelijk van de mannelijke geslachtsorganen af komt.

Mannelijke Cannabis Plant

Mannelijke cannabis plant die pollen verspreidt

Hermafrodieten kunnen veroorzaakt worden doordat je te lang wacht met oogsten dus hoe weet wanneer je je cannabis plant moet oogsten?

Trichomen zijn haarklieren van de cannabis plant, de status van de haren kunnen je zeggen wanneer je de plant kan oogsten. Bekijk de trichomen met een 60x-100x verlichte pocket microscoop en dan zal je zien dat de trichomen van doorzichtig naar melkachtig naar amber verkleuren. Je kan ook een kwalitatief goede foto maken en deze dan vergroten om de trichomen te bekijken. Sommige camera’s hebben ook een macro functie. Je kunt oogsten als 50% of meer van de trichomen doorzichtig of melkachtig zijn. Sommige kwekers wachten liever tot deze amber kleurig zijn. Sommige sativa’s zijn beter als je deze oogst als de trichomen melkachtige worden het effect is dan meer high dan stoned. Als je wacht tot de trichomen amber zijn zal het meer een kalmerende, lichamelijke high hebben. Hierdoor zou een sativa zijn kwaliteiten kunnen verliezen. Bij sommige Blue Berry en Black Berry soorten kan het zijn dat de trichomen van paars naar amber gaan. Meestal wil je meer amber kleurige trichomen bij indica en sativa/indica hybrides. Als je te lang wacht met oogsten kan de vrouwelijke cannabis plant in de overlevingsmodus gaan en mannelijk geslachts organen aanmaken zodat zij zich zelf kan bestuiven.

De hermafrodiet cannabis plant wordt gebruikt om vrouwelijke wiet zaden te maken.

Vrouwelijke wiet zaden worden vaak gemaakt door een paar vrouwelijke wiet planten hermafrodiet te maken.
Dit wordt meestal gedaan met zilverwater waardoor de vrouwelijke cannabis plant mannelijke geslachtsorganen gaat aanmaken. De wiet zaden die hier uit voort komen zijn vrouwelijk. Gefeminiseerd zaad is een zeer voordelige keuze voor het kweken van een cannabis plant. Vrouwelijke zaden hebben 85% tot 99.9% kans op vrouwelijke planten. Regulier zaden 50% tot 70%. In de meeste gevallen krijg je geen hermafrodieten. Als je wel hermafrodieten krijgt komt het waarschijnlijk door stress. Tijdsbesparing en minder werk is een goede reden om vrouwelijke wiet zaad te gebruiken. Vrouwelijke wiet zaden maken het kweekproces makkelijker doordat je geen tijd verliest voor het bepalen van het geslacht en je verspilt geen materiaal voor het kweken van de mannelijke planten. Een stabiel groei proces zonder wilde fluctuatie is de beste manier voor een maximale opbrengst van je cannabis plant en zal bijna garanderen dat je geen hermafrodieten krijgt.