Selecteer een pagina

Beginner? Hou het simpel!

Als beginner moet je het zo simpel mogelijk houden. Als je eenmaal over wat meer ervaring beschikt kan je altijd nog met specifieke boosters, nieuwe kweeksystemen en verschillende substraten (cocos/ steenwol en hydro korrels). Om zo de kwaliteit en/of opbrengst van je kweek te verbeteren.

Er zijn een aantal essentiële dingen die je aan moet schaffen voor je begint. Zo heb je een pH meter nodig om de pH te stellen van elke waterbeurt (water met voeding). We adviseren je ook een tensiometer aan te schaffen. Hiermee kan je exact bepalen wanneer de plant water nodig heeft.

foto van een ph meter

Begin Met Kweken In Aarde

Gebruik potgrond als beginner. Doordat aarde een buffer bevat los je fouten makkelijker op met aarde. Voorbeeld; Je hebt teveel voeding gegeven en je wilt het corrigeren. Zuur het water af naar een optimale PH met behulp van je PH meter en geef alleen dit water aan de plant. De optimal PH ligt tussen 6.0 en 6.5 op aarde. Bij deze zuurtegraad zijn de voedingsstoffen het best opneembaar voor de plant.

Omdat aarde voeding bevat zou je in principe, afhankelijk van welke aarde, de eerste 3 tot 6 weken niet hoeven voeden. We raden echter ten zeerste aan wel te voeden. Door te voeden verbeter je namelijk het bacteriële leven, voeg je essentiële mineralen toe en stimuleer je de wortelontwikkeling. Waardoor je een krachtige, goed gewortelde plant ontwikkelt die kwalitatief beter is en meer opbrengt. Begin altijd met een light mix is ons advies. Zaad en een zaailing reageren slecht op teveel voeding. Hou een EC aan van tussen de 0.4 en 0.7 gedurende de eerste 2 weken. EC staat voor de electrische conductiviteit. Alle voedings ionen van de voeding hebben een electrische lading, die zich vertaalt in een bepaalde EC. We adviseren een seedbooster of startbooster (afhankelijk van de naam die de fabrikant eraan hangt) te gebruiken. Hou je aan de voorgeschreven hoeveelheden en je zit goed qua EC (voedingsniveau). Na het toevoegen van voeding aan het water stel je de PH bij door PH+ of PH- (in de meeste gevallen) te gebruiken.

Wat is NPK?

Ongeacht welke voeding je gebruikt, zal deze o.a. NPK meststoffen bevatten. Afhankelijk in welke fase van de kweek je je bevindt, groei of bloeifase, zal de verhouding NPK anders zijn samengesteld. Zo heeft een bloeiende plant bijv. veel meer P en K nodig. Dus zal bloeivoeding meer P en K bevatten. Al zal elke fabrikant zijn eigen samenstelling hebben. Hieronder volgt een korte uitleg over NPK en wat het voor de plantgroei betekent.

N staat voor Stikstof. De plant heeft in de beginfase veel behoefte aan stikstof. Stikstof is verantwoordelijk voor een gezonde, krachtige groei en de grootte van de plant. Stikstof is een zeer belangrijke component in de bladgroenkorrels. Bladgroenkorrels zijn net een fabriek, waar zonne-energie in chemische energie omgezet wordt en daar vervolgens ook wordt opgeslagen. Deze chemische energie wordt gebruikt door de plant als brandstof bij celontwikkeling.
P staat voor Fosfor. Fosfor is goed voor de algehele gezondheid van de plant. Het ondersteunt een sterke en gezonde wortelontwikkeling, bloei- en topontwikkeling. Planten zijn ook minder vatbaar voor ziekten. Beendermeel, bewerkte kippenmest, guano (uitwerpselen van zeevogels en vleermuizen) zijn organische bronnen van fosfor.
K is Kalium. Kalium is een bloeistimulator die de bloemontwikkeling aanjaagt tegen het eind van het afbloeien en zorgt voor harde, compacte toppen. Het bevordert ook de opbrengst en algehele kwaliteit. Daarnaast biedt het bescherming aan temperatuur extremen en tegen ziekten.
EC meter

Welke Voeding Moet Ik Gebruiken?

We bevelen aan om als beginner een beperkt aantal voedingscomponenten te gebruiken. Begin met een startbooster, een basis groei voeding (A+B of 1 component), , enzymen, een basis bloeivoeding (A+B of 1 component) en een PK booster. Gebruik een merk, zoals; Dutchpro, Canna, BioBizz, Plagron, Atami, Shogun, BAC. Ontkiemen en groeien duurt 2 tot 4 weken, afhankelijk van soort en hoe groot je de plant wilt hebben.

PH en EC niveaus

Hou je altijd aan de voorgeschreven hoeveelheden vermeld op de fles of in het  voedingsschema van je merk. Deze vind je overigens ook vaak op de site van de voedingsfabrikant. Daarna stel je de pH waarde bij tot 6.0-6.5 door een pH+ en pH- te gebruiken.

In de loop der weken zul je geleidelijk je EC niveau verhogen door een hogere dosering voeding te geven. Als zaailing hou je een EC van 0.4 tot 0.7 aan, daarna verhoog je deze tijdens de groei geleidelijk naar 1.2 na twee weken groei. Tijdens de bloei wordt de EC van 1.2-1.3 geleidelijk opgevoerd naar een EC van 2.0-2.2 aan het eind van de bloei. De maximale EC is afhankelijk van welke voedingslijn je gebruikt. De EC verhogen doe je door tijdens de bloei het aantal milliliters PK-booster op te voeren. Om optimaal af te bloeien en af te harden verlangt je plant immers meer PK. Voor het afharden in de laatste weken zal de plant vooral veel kalium vragen.

Voeding Tijdens Het Ontkiemen En De Groeifase

Dutchpro

De eerste twee weken van zowel de groeifase als de bloeifase zijn goede momenten om een wortelstimulator te gebruiken zoals DutchPro Take Root. Enzym boosters (bijv. DutchPro Multi Total) kun je het beste van week 1 t/m week 8 van je kweek gebruiken, dus tot aan week 6 van de bloeifase. “Dutchpro Grow Soil”, de basis voeding voor tijdens de groeifase, wordt alleen tijdens de groeifase gegeven.

DutchPro aarde A B

Voeding Gedurende De Bloeifase

Dutchpro

Nadat je de plant in de bloei forceert door de lichten op 12/12 zetten, is het tijd om Dutchpro Bloom Soil A+B. Na de derde week bloei is het tijd om naast de Bloom Soil ook Explode te gaan gebruiken (een PK booster). Je begint met 0.5ml Explode met elke liter water en deze dosis verhoog je de weken die volgen naar 1.5 à 2 ml vanaf week 7 van de bloei. De laatste week dien je alleen afgezuurd (PH 6.0-6.5) water te geven om opgebouwde voedingszouten uit de plant te spoelen.

Overgang Van Beginner Tot Gevorderde

Als je eenmaal kweekervaring hebt opgedaan kan je verschillende substraten (coco/steenwol/ hydrokorrels) of een nieuw systeem (hydroponisch/aeroponisch systemen) uitproberen. Daarnaast zou je ook verschillende boosters gaan kunnen gebruiken om zo de kwaliteit te verbeteren en opbrengst te verhogen. Deze boosters kunnen op specifieke tijden worden ingezet, omdat er op bepaalde momenten extra behoefte van een bepaalde stof binnen de plant.

Booster, waaronder: enzymen (1x per week, zoals bijv. Dutchpro Multi Total), een bladvoeding om de gezondheid van het blad te verbeteren (Dutchpro Leaf green), PK-booster (DutchPro, week 5-7 van de bloeifase) een calcium en/of magnesium boost (tijdens week 3 en 5 van de bloeifase).
Als je een nieuw substraat gaat gebruiken als cocos of mapito dan is het meten van de PH en EC van nog groter belang. Koop dus een EC meter. Goedkoop is duur koop, is hierbij het devies. Dus ga voor kwaliteit als je meters koopt, want deze zullen accuraat zijn bij het verrichten van metingen. IJk ook geregeld je meters, zodat ze accuraat blijven.
Tip: Als je geregeld voeding geeft aan de plant zal je eventuele problemen sneller kunnen herstellen. Maar ten eerste zal je moeten bepalen wat er dan mis is met je plant. Schroom niet advies in te winnen. Als je wilt dat de plant snel herstelt dan kun je het beste een bladvoeding gebruiken.