Selecteer een pagina
Voor de meeste kwekers is een hermafrodiete wiet plant een van de ergste dIngen die ze in hun kweekruimte tegen kunnen komen. In dit artikel leggen we alles uit over “hermies”. “herma’s” of “herms”, oftewel hermafrodiete wiet planten. Hermafrodieten zijn planten of dieren die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. In het geval van de cannabis plant betekent dit dat er op één plant zowel mannelijke (stuifmeelzakken) als vrouwelijke (bloemkelken) bloemen vormen. Bij de meeste plant- en diersoorten zijn hermafrodieten steriel, maar bij cannabis is dit niet zo. Door zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtscellen te produceren kan een wiet plant beide rollen vervullen. Hermafroditisme is een handig overlevingsmechanisme dat voorkomt dat vrouwelijke wiet planten onbevrucht uitbloeien. Zo kunnen vrouwelijke wiet planten zelfs zonder hulp van buitenaf alsnog zaden produceren!

Hoe Ziet Een Hermafrodiete Wiet Plant Eruit?

Hermafrodiete Cannabis Plant

Is Een Hermafrodiete Cannabis Plant Slecht?

Voor veel kwekers is het vinden van een hermafrodiete wiet plant tijdens een bloeicyclus een absoluut doemscenario. De meeste kwekers zijn namelijk uit op het produceren van prachtige wiet toppen en willen hier het liefst geen zaden in hebben! In deze situatie is een hermafrodiete wiet plant erg vervelend, want zelfs als het er maar één is kan deze je hele kweekruimte bestuiven. En alsof dit allemaal al niet vervelend genoeg is bevat een hermafrodiete wiet top minder cannabinoïden en terpenen dan een vrouwelijke top. Mannelijke cannabis bloemen hebben zeker hun functie, maar bevatten jammer genoeg bijna geen van de actieve bestandsdelen waar we naar op zoek zijn. Mannelijke bloemen “verdunnen” je wiet toppen en zorgen voor zaden in je toppen, in de meeste gevallen wil je deze dus niet tegenkomen!

Hermafrodieten Voorkomen

Hermafroditisme in cannabis is meestal een reactie op stress of het resultaat van onstabiele genetica, of natuurlijk beide. De meeste gevallen van hermafrodiete wiet planten ontstaan door (onbedoelde) stress tijdens de bloeifase. Veel voorkomende problemen die dit kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld onregelmatige lichtschema’s, licht lekken, mechanische stress en te hoge temperaturen. Verder zijn potentiële boosdoeners schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid of voedingswaardes, insectenplagen en te laat oogsten. We willen wel graag benadrukken dat dit soort stress voor problemen kan zorgen, maar dit hoeft natuurlijk niet per se te gebeuren.

Hermafroditisme is ook een belangrijke reden ook een belangrijke reden dat de 12-uur durende “donker-periode” zo ontzettend belangrijk is tijdens de bloei. “Even kijken” tijdens de donker-periode zorgt namelijk voor een hoop stress die niet alleen de groei zal remmen, maar vaak ook hermafrodiete wiet toppen veroorzaakt.

Er zijn ook soorten die een hogere kans hebben om hermafrodiet te worden. Zulke soorten staan hier vaak om bekend en produceren zelfs zonder enige stress mannelijke bloemen in vrouwelijke toppen. Als je met een onstabiele kruising of een notoire herma-soort werkt heb je vaak geen andere opties dan de mannelijke bloemen te verwijderen voordat ze rijp zijn. Het liefst kweek je echter met stabiele genetica zodat spontane herma’s helemaal niet aan de orde zijn. Zaden uit een hermafrodiete wiet plant hebben een verhoogde kans om zelf uit te groeien tot hermafrodiete planten, dus we raden het af om deze zaden in een volgende ronde te gebruiken.

Mannelijke En Vrouwelijke Wiet Bloemen

Wat Doe Ik Met Een Hermafrodiete Wiet Plant?

Als je een hermafrodiete wiet plant tegenkomt in je kweekruimte is het belangrijk om te kijken op welke schaal dit gebeurt. Als je maar een klein aantal mannelijke bloemen tegenkomt kun je deze het beste zo snel mogelijk weghalen. Dit gaat het makkelijkst met een pincet. Werk wel voorzichtig, want je wil niet per ongeluk andere toppen bestuiven!

Als een klein aantal toppen erg veel mannelijke bloemen bevat maar het merendeel van je kweek uit normale vrouwelijke toppen bestaat kun je de hermafrodiete toppen het best in hun geheel weghalen. Gooi ze dan gelijk weg, want als je ze probeert te drogen loop je het risico dat je de rest van je cannabis plant(en) bestuift. Mannelijke cannabis bloemen kunnen namelijk in sommige gevallen ook zonder de rest van de plant rijp worden en openspringen. Wil je ze toch écht graag drogen, zorg dan dat je eerst alle mannelijke onderdelen weghaalt.

Als je hele plant vol zit met zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen is de kans klein dat je een “zaad-vrije” oogst binnen kunt halen en is het wellicht tijd om andere opties te overwegen. Onze favoriete oplossing voor het “wat doe ik met wiet met zaadjes” probleem is om de wiet toppen te verwerken tot iets anders. Als je edibles, concentraten of hasj maakt is het namelijk geen probleem als er zaden in je toppen zitten omdat deze er toch uitgezeefd worden. Sterker nog, veel van de beste hasj-soorten ter wereld worden geproduceerd uit buitenwiet die vol met zaadjes zit!

Lees voor meer informatie ook ons artikel: Wat moet ik doen met een hermafrodiete wiet plant?

Expres Een Hermafrodiete Wiet Plant Kweken?

Na al deze informatie over de problemen die een hermafrodiete wiet plant kan veroorzaken lijkt het misschien alsof ze altijd onwenselijk zijn, maar dit is natuurlijk niet zo. We hebben hermafrodieten namelijk hard nodig om onze gefeminiseerde wiet zaden te kunnen produceren! We gebruiken hiervoor andere, betrouwbaardere manieren om hermafrodiete bloemvorming te veroorzaken, maar het globale concept is hetzelfde. In ons “Maak Je Eigen Vrouwelijke Wiet Zaden“-artikel in de videosectie leggen we uit hoe je dit zelf ook kunt doen!

We hopen dat je door dit artikel beter begrijpt wat een hermafrodiete wiet plant is en hoe ze tot stand komen. En of je nou wiet zaden produceert, of voor een prachtige sensimillia oogst gaat, wij wensen je veel succes met je volgende project!