Selecteer een pagina
Diep onder de grond leven allerlei microörganismen, veel van deze bacteriën en schimmels werken samen om de bodem gezond te houden en planten te helpen met de opname van voedingsstoffen, inclusief wiet voeding. Er zitten soms miljarden goedaardige microben om de wortels van wiet planten heen, onder een microscoop kun je deze microben duidelijk zien werken en vermenigvuldigen.

Net Als In Het Regenwoud

Tropische regenwouden zijn goede voorbeelden van hoe microben gigantische gemeenschappen kunnen vormen. Elke wortel van elke boom en plant is aangesloten op een gigantisch netwerk van goedaardige bacteriën en schimmels. De meest voorkomende schimmel hiervan, Trichoderma, is in vrijwel ieder bodemtype aanwezig en kan ontzettend helpen bij de opname van wiet voeding. Dit soort schimmels gaan vaak een symbiotische samenwerking aan met planten, dit is erg gunstig voor planten omdat ze hierdoor beschermd worden tegen een aantal ziektes en beter in staat zijn om nutriënten op te nemen. Om te garanderen dat Trichoderma de opname van wiet voeding door jouw planten helpt kun je deze schimmel, vaak in poedervorm, kopen bij growshops en tuincentra, sommige aardemixen worden zelfs inclusief Trichoderma geleverd.

Cannabis Plant Aktrivator

Wat Eten Goedaardige Microben?

Wat voeding betreft hebben bodemmicroben en planten een natuurlijke symbiotische relatie, wiet voeding is hier zeker geen uitzondering op. Bodemmicroben zijn in staat om vrijwel alle beschikbare nutriënten af te breken, hiermee maken ze de opname van deze nutriënten veel makkelijker voor de wortels van je Cannabis plant. Veel microben die helpen bij voeding voor planten zijn afhankelijk van verschillende vormen van humuszuur voor hun energie, humuszuur is de reden dat humusgrond donker is en is te vinden in veel verschillende stoffen zoals steenkool en olie. Melasse is bijvoorbeeld een erg goede voedingsbron voor microben vanwege de humuszuur inhoud.

Hogere Opbrengsten En Efficienter Met Wiet Voeding Door Goedaardige Microben

Goedaardige microben zijn altijd goed voor de opbrengst, vandaar dat steeds meer kwekers ervoor kiezen om naast wiet voeding ook bacteriën en schimmels aan hun bodem toe te voegen. Er zijn dankzij de verschillende afbraakproducten van de microben meer verschillende nutriënten aanwezig in de bodem, bovendien helpen andere microben weer met het afbreken van schadelijke afvalstoffen. Door het werk dat goedaardige microben verrichten wordt voeding niet alleen efficiënter gebruikt, maar hoopt er ook minder wiet voeding op in de bodem. Bij het gebruik van compost thee “besmet” je je medium met miljarden goedaardige microben die je Marijuana plant zullen ondersteunen.

Aeroob Of Anaeroob?

Een belangrijk verschil tussen soorten microben is of ze zuurstof consumeren, sommige soorten zijn anaeroob en leven doorgaans op plekken waar geen zuurstof voorkomt, aerobe microben hebben juist zuurstof nodig voor hun metabolisme. We komen beide soorten microben regelmatig tegen in het dagelijks leven. Een goed voorbeeld van anaerobe microben zijn de darmbacteriën die op dit moment in je lichaam leven, anaerobe microben produceren vaak nare geuren en zijn bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de zwavelgeur die in sommige kweekruimtes aanwezig is.

Veel anaerobe microben worden als nutteloos of zelfs schadelijk gezien voor de Cannabis plant, dit is een van de redenen waarom te veel water geven vaak nadelige gevolgen kan hebben. Het merendeel van de goedaardige microben die helpen bij wiet voeding zijn dan ook aeroob. Deze microben gebruiken zuurstof in hun metabolisme en hebben dus lucht nodig, ook voor deze microben is het dus belangrijk dat je niet te veel water geeft.

Stap Voor Stap Organische Compost Thee Maken

Een veel gebruikte manier om microben aan je grond toe te voegen is door middel van compost thee. Compost thee is een brouwsel dat gemaakt wordt door microben uit compost te laten vermenigvuldigen in water. De voordelen hiervan zijn vergelijkbaar met het gebruik van normale compost, compost thee is echter geconcentreerder en makkelijker te gebruiken. Het idee is dat je op deze manier het immuunsysteem en metabolisme van je Cannabis plant een boost geeft.

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je compost thee tijdens het bereiden genoeg zuurstof bevat, aangezien je wél aerobe, maar géén anaerobe microben wil kweken. Omdat de meest voorkomende symbiotische microbe, Trichoderma, tegenwoordig in poedervorm te koop is bij growshops en tuincentra is het goed mogelijk om compost thee te maken zonder daadwerkelijk compost te gebruiken. Verder hebben je microben voedsel nodig, er is voornamelijk suiker nodig, maar ook andere mineralen als kalium, calcium en magnesium. De makkelijkste manier om dit aan te pakken is door melasse te gebruiken, dit bevat namelijk vrijwel alles wat microben nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Melasse is een stroperig bijproduct van suikerproductie en wordt vooral gebruikt om mee te bakken, het is goedkoop en is vaak te koop bij grotere supermarkten en bio-winkels.

Cannabis Plant Molasses

Hieronder volgt een lijst benodigdheden om je eigen organische compost thee met goedaardige microben te maken:

  • Een luchtsteen of soortgelijke aquarium bubbler
  • Een luchtpomp
  • Een lege (gesteriliseerde) emmer
  • Schoon water
  • Microben om toe te voegen (Trichoderma)
  • Een voedingsbron (melasse)

MICROBEN + VOEDINGSBRON + WATER + ZUURSTOF = AEROBE MICROBEN

Compost Thee Maken
Een geconcentreerde microbiële oplossing is erg eenvoudig om zelf te maken, je hoeft alleen een zuurstofrijke onderwateromgeving na te maken voor de microben om zich in te vermenigvuldigen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Verbind de luchtsteen of bubbler aan je luchtpomp en plaats hem op de bodem van je schone emmer. Vul de emmer hierna met water en zorg voor een constante stroom van heel veel kleine luchtbellen, het is de bedoeling om zo veel mogelijk zuurstof in het water te hebben. Zodra microben genoeg zuurstof beschikbaar hebben zullen ze zich snel vermenigvuldigen.

Voeg hierna je microbenoplossing of poeder toe en zorg dat dit goed opgelost is in het borrelende water. Nu hoef je alleen nog een voedingsbron toe te voegen, zodra er een betrouwbare koolstofbron aanwezig is kunnen je microben zich gaan vermenigvuldigen en zullen ze snel klaar zijn om zich aan je planten te hechten.

Laat nu de emmer met microben en melasse in borrelend water 24 uur in een donkere ruimte staan om een zo hoog mogelijke hoeveelheid microben te behalen. Zodra dit proces klaar is kun je je planten voorzien van microben door dit mengsel direct aan je cannabis plant te geven, je weet zo zeker dat je wiet voeding zo efficient mogelijk gebruikt wordt. Lees voor meer informatie over wiet voeding ons blogartikel “wat voor voeding te gebruiken?”.