Selecteer een pagina

De cannabis plant heeft zich over de loop van duizenden jaren ontwikkeld. Inmiddels is er een enorm scala van soorten ontstaan met verschillende aromas, kleuren, groeipatronen, bloeitijden, opbrengsten, cannabinoïden profielen en effecten. Wiet zaden bevatten altijd een deel van deze variatie, dit maakt iedere wiet plant anders. Verschillende varianten binnen dezelfde soort worden phenotypes genoemd. Door een groot aantal wiet zaden van dezelfde soort op te kweken kan een kweker selecteren op specifieke mannelijke of vrouwelijke phenotypes om zo een favoriete versie van een soort te bewaren.

Iedere Cannabis Plant Uit Zaad Is Uniek

De O.G. Kush aan de linkerkant heeft duidelijk meer bladeren dan die aan de rechterkant. Als je door een site als Leafly heen bladert, zul je zien dat iedere plant die uit wiet zaden opgekweekt wordt uniek is.

Een Goed Voorbeeld

Een phenotype, ook wel verschijningsvorm, is een verzameling van eigenschappen die een cannabis plant anders maakt dan de rest. Veel soorten zijn kruisingen tussen twee andere soorten, dit zorgt er vaak voor dat er verschillende phenotypes ontstaan. In zo’n geval lijkt een cannabis plant meer op de moeder, terwijl een andere plant juist meer op de vader lijkt.

Dit is dezelfde variatie die ervoor zorgt dat kinderen meer op hun moeder of vader lijken. Wiet kweken gaat vaak gepaard met duidelijke verschillen tussen de planten, ook al wordt dit niet altijd gelijk duidelijk. Soorten die weinig variatie vertonen worden vaak beschreven als “stabiele” soorten.

Katten Van Dezelfde Ouders Zien Er Toch Anders Uit!
We grijpen iedere kans om leuke dierenfoto’s op de website te zetten, maar in dit geval is het ook een goed voorbeeld. De kittens in deze foto komen allemaal van dezelfde ouders, maar zien er nog steeds erg anders uit: ze hebben verschillende phenotypes. Je zou kunnen zeggen dat deze soort kat “niet erg stabiel” is.
De meeste vroege kruisingen bevatten veel variatie, sommige planten zijn dan bijvoorbeeld langer en hebben sativa-achtige bladeren terwijl andere juist erg op hun indica-ouder lijken. Je kunt wellicht ook verschil merken in geur bij planten die opgekweekt zijn uit zaden van dezelfde oplage.

Op Jacht Naar Een Phenotype

Een erg interessant onderdeel van wiet kweken is het jagen op phenotypes, dit wordt ook wel pheno finding of pheno hunting genoemd. Bij een phenotype-jacht ben je erop uit om de beste planten uit een groep planten van dezelfde soort te vinden. Het “beste phenotype” hangt er maar net vanaf welke eigenschappen een kweker belangrijk vindt.

De gewenste eigenschappen worden vaak niet duidelijk tot tijdens de bloeifase, vaak worden er in zo’n situatie stekken van een plant gemaakt vóór de bloei. De stekken moeten goed gelabeld worden zodat je de goede kunt houden en de minder goede weg kunt mikken. Als je bijvoorbeeld probeert om zo kort mogelijke planten te krijgen zou je de stekken van je kortste wiet plant bewaren. Meestal draait dit soort selectie echter om wat commerciëlere doelen en zijn groeisnelheid, opbrengst en ziekteresistentie dan ook vaak de belangrijkste selectiecriteria. Zodra je weet waar je naar op zoek bent weet je vaak direct een aantal planten die niet geschikt zijn. In de meeste gevallen zijn dit planten die achter lopen op de rest en weinig geur hebben.

Groeitempo Is Onderdeel Van Het Fenotype
De meeste gewenste eigenschappen worden pas echt duidelijk zichtbaar tijdens de bloei, maar het groeitempo zie je vanaf dag één! In deze test hebben we het plantje rechts boven weggedaan, aangezien deze te ver achter liep op de rest.
Veel seed banks en professionele veredelaars gebruiken tot duizenden zaden per pheno hunt om uiteindelijk maar een paar phenos over te houden waar ze tevreden mee zijn. Dit langdurige en arbeidsintensieve proces moet echter uitgevoerd worden om te zorgen dat andere kwekers alleen de beste wietzaden in handen krijgen.

Belangrijk Bij Het Ontwikkelen Van Nieuwe Soorten Wiet Zaden

Als een kweker niet genoeg tijd heeft gestoken in een goede pheno hunt zullen zijn planten waarschijnlijk niet zo sterk en productief zijn als wat haalbaar is. Als men uit reguliere zaden kweekt in plaats van vrouwelijke wiet zaden kan men meestal meer variatie verwachten. Naast het feit dat je zowel mannelijke als vrouwelijke planten kunt krijgen, zullen de planten zelf ook meer variatie vertonen. Dit komt omdat reguliere zaden twee ouders hebben, en vrouwelijke wiet zaden vaak alleen een hermafrodiete moeder.

Pheno hunten is een leuk en interessant proces dat je de mogelijkheid geeft om nieuwe smaken en effecten te creëren, bloeitijden aan te passen, groeivormen te veranderen en ziekteresistentie in te bouwen. Pheno hunten is altijd gebaseerd op selectiecriteria die een kweker belangrijk vindt. Zoals we net al noemden gaat het vaak om smaak, effect, opbrengst en groeisnelheid. Als bepaalde eigenschappen hetzelfde zijn bij planten kun je er natuurlijk altijd nog andere criteria bij bedenken. Als verschillende planten hetzelfde ruiken en smaken kun je bijvoorbeeld puur selecteren op basis van opbrengst.

Twee Cannabis Test Verslagen Van Dezelfde Soort
In dit plaatje zie je twee testverslagen van dezelfde soort, hierin wordt de hoeveelheid cannabinoïden en terpenen weergegeven. Ondanks dat we onze soorten over meerdere generaties gestabiliseerd hebben en onze zaden ook bekend staan om hun stabiliteit, is elke cannabis plant uniek.
Verschillende phenos kunnen een andere ervaring opleveren. De ene neigt wellicht meer naar een indica smaak en high, terwijl een ander phenotype wellicht een zoetere smaak heeft en een meer sativa-achtige high veroorzaakt. Praktische eigenschappen kunnen ook erg belangrijk zijn, en kunnen bijvoorbeeld het verschil betekenen tussen 8 en 10 weken bloei.

Kwekers werken graag met een zo groot mogelijk aantal verschillende phenotypes, aangezien je een wiet soort op deze manier echt kan laten evolueren. De meeste kruisingen worden gemaakt om het beste uit twee soorten naar boven te brengen. Onze Gold Bar Kush is bijvoorbeeld ontwikkeld met het doel voor ogen om de sinaasappel geur en smaak van Orange Bud te combineren met de smaak en vooral het effect van onze Medical Kush. Het is makkelijk zat om de twee soorten te kruisen, het wordt pas ingewikkeld als je een specifiek resultaat voor ogen hebt. Elke keer als je twee soorten kruist ontstaat er een scala aan verschillende phenotypes om uit te kiezen. Zodra een gewenst phenotype gevonden is, begint daarna het proces om de soort stabiel te maken.

De mogelijkheid om nieuwe smaken, andere effecten en andere eigenschappen in een soort te brengen maken veredelen en pheno hunten een geweldig proces.

Indica En Sativa Phenotypes

Pheno hunten is net iets moeilijker bij indica dominante wiet planten aangezien je hier minder duidelijke verschillen tussen zult zien dan bij hybride soorten of zelfs sativas. Indica dominante planten zijn meestal uit zichzelf makkelijk om te kweken en snel klaar met bloeien, dus gaat de meeste aandacht uit naar het verbeteren van de smaak of het effect. Het is natuurlijk niet zo dat indica planten minder phenotypes vertonen dan andere soorten, maar soms is dit niet even duidelijk tot je de planten kunt ruiken.

Sativa Vs Indica
In deze foto kun je goed goed zien hoe bladstructuur, vertakkingen en de ruimte tussen internodes anders zijn bij indica en sativa cannabis planten.

De originele Engelse Cheese is bijvoorbeeld ontstaan door een pheno hunt die draaide om aroma. De bekende “UK Cheese” was oorspronkelijk een phenotype van Afghani Skunk dat geselecteerd werd vanwege de unieke smaak. Veel Kush soorten zijn ook op deze manier ontwikkeld, phenotypes worden vaak op aroma geselecteerd om extra smaak te geven aan de onmiskenbare benzine-achtige Kush geur. Onze Purple Berry Kush is op dezelfde manier ontwikkeld en is ook het resultaat van een enorm uitgebreide pheno hunt waarbij de aroma en smaak prioriteit hadden over de opbrengst.

Overzicht Nieuwe Soorten Cannabis Ontwikkelen

Dit plaatje geeft een versimpeld overzicht weer van hoe een nieuwe soort wordt ontwikkeld door middel van pheno hunten. Eerst wordt er een kruising gemaakt tussen twee soorten, hierdoor onstaat er een zeer gevarieerde set nakomelingen. Deze zaden worden vervolgens opgekweekt, hierna begint de eerste selectieronde en worden de beste drie planten uitgekozen. Na nóg een ronde selectie blijft er tenslotte één “beste” phenotype over.

Pheno hunten gaat bij sativa soorten vaak gedeeltelijk om bloeitijd, zo zijn er bij de meeste sativa kruisingen phenotypes die zeker 13 weken bloei nodig hebben. Ouderwetse haze fans vinden dit vaak niet zo erg, als dit ook maar in de smaak en geur naar boven komt. Bij commerciële kwekers is smaak en geur natuurlijk nog steeds erg belangrijk, maar is er vaak meer interesse in het verkorten van de bloeitijd.

Hybride Phenotypes

Wiet kweken met hybride soorten zal tot een stuk meer variatie in phenotype leiden dan als je alleen pure indica of sativa soorten gebruikt. Een perfect voorbeeld hiervan is K-Train, een kruising tussen Train Wreck en O.G. Kush. Als je deze soort kweekt zul je zien dat sommige planten meer lijken op de O.G. Kush qua formaat, bladvorm, geur en de dikte van de stam. Je ziet ook dat sommige planten juist een dun, lang sativa-achtige groeivorm hebben die meer naar de Train Wreck toe neigt. Zodra je planten beginnen te bloeien zullen sommige planten zich meer strekken dan andere en kan er meer of minder blad in de toppen groeien.

Grote Verschillen In Fenotype

Verschillende phenotypes kunnen ook een andere groeivorm hebben: de lange, dunne (sativa-dominante) plant links en de korte, volle (indica-achtige) struik rechts komen uit hetzelfde pakje zaden (van de concurrent)!

Hoe Vind Ik Verschillende Phenotypes

  • Kijk eerst van een afstandje naar je planten om te zien of een van de planten opvalt. Kijk hierna van dichtbij of je verschillen tussen de planten kan vinden. Je kunt aan de hand van bladeren, takken, trichoom productie en kleurpatronen bepalen wat voor vlees je in de kuip hebt. Je kunt extra ruw met je planten omgaan om te testen welke planten beter tegen stress kunnen, of je planten vroeg supercroppen om te kijken welke hier het beste tegen kan.
  • Kijk ook regelmatig naar de wortels om te kijken welke planten beter wortelen en een vollere wortekluit hebben. Een cannabis plant kan er namelijk bovengronds goed uitzien maar toch een slecht wortelstelsel hebben en andersom.
  • Wrijf een blad of takje even tussen je vingers, zodat je je plant kunt ruiken. Een wiet plant die al vroeg een sterke geur heeft wordt vaak de beste plant van je kweek.Zodra je plant toppen begint te vormen weet je al gauw wat je beste plant is. Interessante verschillen komen vaak pas tijdens de bloei naar boven, dus tijdens deze periode ontdek je wellicht iets nieuws!
  • Maak op tijd stekken en label ze goed. Zodra je originele plant in volle bloei staat, weet je nu precies welke stek overeenkomt met welk uiteindelijk phenotype.
  • Onze laatste tip is misschien wel de belangrijkste: selecteer planten met een sterk effect of een specifieke smaak als je van plan bent om een eigen soort te ontwikkelen. De opbrengst valt vrijwel altijd te verhogen door anders te gaan kweken of de soort nog een keer te kruisen met een klassieke productiesoort, het is echter bijna onmogelijk om een specifieke smaak of geur na te maken. Zodra je nieuwe soort met een unieke geur en smaak enige internet-faam vergaard heeft, weet je zeker dat je selectieproces zijn vruchten afgeworpen heeft!

Veel Plezier Met Pheno Hunten!

We hopen dat je door dit artikel wat meer inzicht hebt gekregen in wat pheno hunten precies is en waarom veredelaars hier zo veel tijd in steken. Nu weet je precies wat er moet gebeuren om een nieuwe soort op de markt te brengen en waarom we zo trots zijn op onze wiet zaden. Hopelijk hebben we je geïnspireerd om een nieuwe soort te ontwikkelen of weet je in elk geval beter waar je op moet letten bij het kopen van wiet zaden. In ieder geval veel succes met wiet kweken!