Medicinale Cannabis vluchtelingen
In dit vervolg op “Wiet: deel 1”, volgt Dr. Sanjay Gupta weer patienten die medicinale cannabis gebruiken. De video begint met uitleg over het huidige politieke landschap en de oplopende maatschappelijke druk voor wetgevers om medicinaal gebruik toe te staan. We gaan verder met het verhaal van Vivian Wilson: een ander jong meisje dat erg leed onder epileptische aanvallen. Felle lichten, harde geluiden en bepaalde patronen konden deze aanvallen veroorzaken; we zien hoe Vivian door middel van medicinale Cannabis eindelijk een normaal leven kan leiden. Ook worden haar ouders geïnterviewd: ze leggen uit hoe medicinale Cannabis hun levens heeft veranderd. Op dit moment is de regelgeving omtrent medicinale Cannabis in de V.S. zo anders per staat dat veel gezinnen naar verhuizen omdat het elders wél is toegestaan. Deze mensen staan inmiddels bekend als “Medicinale Cannabis vluchtelingen” aangezien ze door de verschillen in de wet moeten “vluchten” om legaal gebruik te kunnen maken van medicinale cannabis. Vervolgens biedt de video inzicht in de research bij GW Pharmaceuticals en legt Dr. Gupta uit hoe ze hun methoden baseren op het zogeheten “entourage effect”. Dit effect gaat ervanuit dat niet alleen THC of CBD, maar alle cannabinoïden in Cannabis synergistisch samenwerken op een manier die lijkt op het lichaamseigen endocannabinoïde systeem. Door naar het niveau van de experimenten in hun gereguleerde laboratoria te kijken, valt ook op hoeveel geld en tijd er in deze staat gestoken wordt in research naar medicinale cannabis.
Multiple Sclerose en Cannabis
Sativex spray is door GW Pharmaceuticals ontwikkeld om aanvallen bij M.S. patiënten te behandelen. Theresa Pointer kreeg in 2004 de diagnose M.S. en laat zien hoe ze Sativex als medicatie gebruikt. Het heeft lang geduurd voordat de geneeskundige voordelen van cannabis voor epilepsie patiënten genoeg wetenschappelijke onderbouwing had om sociaal geaccepteerd te worden, sindsdien heeft medicinaal Cannabisgebruik de levens van veel van deze patiënten verbeterd. Voor de ruim 2.3 miljoen M.S. patiënten wereldwijd speelt er op dit moment een vergelijkbaar probleem aangezien veel van deze patiënten baat zouden hebben bij het gebruik van medicinale Cannabis. Cannabis krijgt vaak de voorkeur boven reguliere medicijnen, omdat veel M.S. medicatie meer negatieve bijwerkingen met zich meebrengt dan Cannabis. Theresa legt uit hoe ze na jaren pijn en vermoeidheid en veel verschillende soorten medicatie Cannabis als laatste redmiddel probeerde. Dr. Gupta heeft als neurowetenschapper met een specialisme in het zenuwstelsel natuurlijk veel raakvlak met haar verhaal. Ook komen de gebroeders Stanley uit deel 1 weer terug. Ze zijn er inmiddels in geslaagd om de Charlotte’s Web CBD soort in Californië te kweken en helpen nu mee om medicinale Cannabis in andere staten toegankelijk te maken voor patiënten en kinderen.
Legale status Cannabis in de V.S.
Deze documentaire vermijdt de stigmas van recreatief Cannabisgebruik en gaat over mensen wiens gezondheid daadwerkelijk baat heeft bij het gebruik van Cannabis. Ook gaat het over families die gedwongen worden om te verhuizen naar een staat met andere wetten om het leven van een kind of familielid te verbeteren. Nu de discussie over de legaliteit van Cannabis in de V.S. steeds heftiger wordt, wordt de regering daar steeds meer verplicht om hiernaar te luisteren. Steeds meer vooraanstaande politici beginnen langzamerhand in te zien dat een een groot deel van de bevolking tegen een volledig verbod op het gebruik van Cannabis is. Op dit moment is het grootste probleem met de volgende stap in legalisatie vooral hoe dit gereguleerd moet worden en hoe dit belasting technisch zou werken. Deel twee van Wiet met Dr. Sanjay Gupta is een goed vervolg op deel één en is zeker een interessant en informatief filmpje om op te zetten terwijl je een jointje draait.