Selecteer een pagina
Een belangrijke stap voor een succesvolle oogst van een cannabis plant is wiet knippen. Goed wiet knippen is belangrijk zodat de wiet goed kan drogen en curen zodat je het optimale potentieel uit je cannabis plant kan halen. Er zijn verschillende manieren om een goed resultaat te bereiken. Wiet knippen kan met hand maar als je grotere aantallen hebt kan je het ook automatisch doen. Hoe je het wiet knippen ook doet je wil het zo goed en efficiënt als mogelijk doen.
Wiet knippen

Wanneer moet je wiet knippen?

Het juiste moment voor wiet knippen is makkelijk te bepalen door gebruik te maken van een handmicroscoop die 100x die trichomen kan vergroten. Wacht tot dat de cannabisbloemen vol in bloei staan en bekijk de trichomen. De trichomen (kleine thc-klieren die op de bladeren en cannabisbloemen zitten) veranderen van doorzichtig naar “melkachtig” en vervolgens naar amber kleurig als de cannabis plant verder rijpt tijdens de bloeifase. Als ten minste 50% van de trichomen amber kleurig zijn is het een goed moment waarop je de meeste indica’s kan oogsten. Veel kwekers oogsten sativa’s liever als 50% melkachtig is omdat dit een sterke high geeft.

Wanneer Wiet Knippen
Sommige cannabis soorten hebben naar verhouding veel top en weinig blad zoals bijvoorbeeld onze Fast Bud Outdoor. Zulke soorten zijn een goede optie om kosten te besparen en de opbrengst te verhogen bij het wiet knippen. De harde toppen en weinig blad zorgt voor minder werk bij het wiet knippen.

Zorg ervoor dat je alle materialen klaar hebt staan voor het wiet knippen.

Het best is om je cannabisbloemen te curen in een ruimte waar je het klimaat kan beïnvloeden ongeveer 19 graden celsius en een vochtigheid percentage 50% is goed. Bij een hogere temperatuur zal het iets sneller drogen. Als je het wiet knippen met de hand doet heb je een scherpe schaar nodig, eventueel een snoeischaar, een aantal dienbladen (afhankelijk van hoeveel je moet knippen), schoonmaak alcohol voor het schoonmaken van je gereedschappen, eventueel latex handschoenen en een goede plek om te zitten. Houdt er rekening mee dat erbij het wiet knippen een sterke geur vrijkomt. Het is heel belangrijk de knip scharen scherp te houden maak ze daarom af en toe schoon tijdens het knippen. Hetzelfde geldt voor automatische knip machines.

Bij het wiet knippen kan je het best eerst de takken van de hoofdstam afknippen. Het is het makkelijkst om de cannabisbloemen meteen te knippen (ook we genoemd “nat knippen”) want dan is de plant nog flexibel. Sommige mensen vinden het beter om de geoogste planten eerst op te hangen en te laten drogen maar hierdoor wordt de plant wel harder en deze is daardoor minder makkelijk te bewerken (“droog knippen”). Hier een film van Remo over wiet knippen:

Wiet knippen met de hand

Als je wiet met de hand knipt krijg je plakkerige handen van de hars die op je handen gaat zitten. Je kan ook plastic of rubberen handschoenen gebruiken je hebt dan wel schonere handen maar dit heeft als nadeel dat je de hars die op je handen zit niet behoudt. Veel mensen die wiet knippen met hun blote handen wrijven de hars namelijk tot hand hash. De hars kan je samen rollen tot ronde balletjes doordat de trichomen aan elkaar blijven plakken. Dit is waarschijnlijk de oudste manier om hash te maken. Als je dit doet met nog niet gedroogd cannabis planten kan je echt een super hash krijgen.

Om bij het wiet knippen goed bij de cannabisbloemen te komen moet je er voor zorgen dat je goed toegang hebt tot de knopen (noden). Je moet de cannabisbloem zo dicht als mogelijk afknippen bij de stengel. Als je iets van de stam/stengel laat zitten dan verlaagt dit de kwaliteit van het eindproduct. Bij zeer dichte toppen lukt het niet altijd om bij het begin van de bloem te knippen. Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk bladeren weg te knippen en de bloemen te laten zitten. Het resultaat moet uiteindelijk een goed geknipte cannabisbloem zijn die we kennen. Met een beetje oefening kunnen de meeste mensen dit snel leren. Een goede wiet knipper kan 50 tot 100 gram per uur knippen.

Wiet knippen met een machine

Wiet knippen met een machine is efficiente manier om je wiet klaar te maken voor consumptie. De knip machines kan je in verschillende maten, vormen en prijzen vinden. Een bekend model is de tumble trimmer. Het is ook een schonere manier van wiet knippen omdat de machine vies wordt en niet je handen. Een geautomatiseerde knip machine heeft meestal messen draaien onder een rek. Door gebruik te maken van een knipmachine kan je ook kosten en tijd besparen door de machine het meeste werk te laten doen. Een knipmachine kan je kopen vanaf 100 tot 100.000,- euro. Ze verschillen in de hoeveelheid die ze aan kunnen en in efficiëntie. Als je een knipmachine wil kopen moet je wat research doen voordat je deze gaat kopen.

Wiet knippen met een machine in plaats van met je handen zorgt er ook voor dat je minder contact hebt met de thc klieren van de cannabisbloemen. Het wrijven van de thc klieren tijdens het wiet knippen verminderd de potentie van je cannabis bloemen omdat er minder THC op je bloemen zitten. De thc klieren is waar de THC-A gemaakt wordt door de zon. Tijdens het curen decarboxyleren deze THC-A, door koolstofdioxide CO-2 veranderd dit in THC. THC-A is niet psychoactief en THC is psychoactief.

Wat doe je met de afval na het wiet knippen?

Op de wiet bladeren die je eraf geknipt hebt zitten thc klieren die je van de bladeren kan extraheren. Dit kan je doen op veel verschillende manieren zoals bijvoorbeeld door middel van een water extractie. Water extractie kan je doen met een soort kleine wasmachine. Deze maakt gebruik van koud water die de thc klieren broos maakt. De broos gemaakte trichomen breken af van de cannabis bladeren en gaan door een kleine filter. Wat voor manier je ook gebruikt om de trichomen te extraheren bij alle methodes geldt dat hoe fijner de filter is hoe beter het eindproduct.

Welke de beste knip en extractie methode is is voor iedere kweker weer anders. Er is niet één goede manier van wiet knippen, maar er zijn zeker foute manieren. Iedere kweker is op zichzelf aangewezen om de manier van wiet knippen te vinden die hij of zij het prettigst vindt.