1. Handleiding wiet kweken: zaad selectie
Je hebt besloten je eigen wiet te kweken. We zullen je met behulp van deze handleiding wiet kweken stap voor stap helpen bij de keuze van een soort en het kweken van deze soort. Om een soort naar jouw gading te vinden, moet je eerst een aantal belangrijke beslissingen nemen. De belangrijkste hiervan is uiteraard of het voor binnen of voor buiten is. Als je buiten kweekt ben je afhankelijk van de weersomstandigheden in jouw omgeving. Planten die je in zuidelijker gelegen landen buiten kunt kweken, kunnen niet op tijd klaar zijn in meer noordelijker gelegen landen.
- Indica of Sativa?
- Kennisniveau (vermijd moeilijk te kweken soorten als beginner)
- Welke high?
- Welke smaak?
- Welke geur?
- Welke opbrengst?
We zullen hieronder Sativa en Indica vergelijken en naar de verschillen tussen hen kijken. Zodat je een weldoordachte beslissing kunt maken van wat je wilt kweken.
Indica
- Kort, bossig en compact. Budstructuur; hard en compact.
- Donkergroene kleur plant. Ovaalvormige, brede en korte bladeren. Korte afstand tussen de internoden.
- Hoger CBD niveau dan bij een Sativa. Dus een meer fysieke high: ontspannend, relaxt, knetter stoned tot verdovend.
- Geur is vaak doordringender, variërend van Skunky, muffig tot muskus. Of van zurig to aards.
- Binnen; sneller klaar en brengt bovendien meer op dan een Sativa.
- Wijdvertakte, hoge plant. Gerekte toppen die luchtig en fluffy zijn.
Lichtgroene kleur plant. Nauwvingerige bladeren die groot zijn en wijd uit elkaar staan. - Hoger THC niveau dan Indica’s. Een high die varieert van euforisch, energiek tot spacey en trippy.
- Geur varieert van tropisch fruit tot een bloemig. Van verse kruiden to citroen.
- Buiten; een betere opbrengst. Super bloem blad verhouding. Door budstructuur minder kans op toprot en schimmel.

Sommige soorten zijn eenvoudig te kweken en dus perfect voor beginners. Andere zijn meer geschikt voor gevorderden omdat deze een bepaalde expertise behoeven. Vooral Indica soorten zijn relatief eenvoudig te kweken voor beginners. Haze soorten (Sativa dominant) zijn bijvoorbeeld weer veel moeilijker te kweken, omdat ze veel gevoeliger reageren op voeding en kwetsbaar voor schimmel en toprot zijn.
Ervaring en kennis zullen de opbrengst en kwaliteit verbeteren. Wees dus nieuwsgierig en probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen door boeken en magazines te lezen over wiet kweken, internet te raadplegen, experts te bevragen en video’s te bekijken. Leer de basis voor een succesvolle kweek. Lees ten eerste aandachtig deze handleiding wiet kweken en zoek informatie over plantprocessen, voeding (bijv. boosters), de diverse substraten, de verscheidene systemen en zoek uit wat er qua ander materiaal te krijgen is
Wiet kweken: reguliere en gefeminiseerde soorten in onze collectie voor beginners
Hier een kort overzicht in van soorten in onze reguliere collecties en onze gefeminiseerde collectie die geschikt zijn voor beginners. In onze selectie reguliere zaden hebbenn we de Afghan, Blue Berry, Power Plant en de Super Skunk. Wat vrouwelijke wiet zaden betreft zijn de makkelijke soorten de Afghani Gold, Snow White en Spliff Cheese. Voor buiten raden we de volgende soorten aan: Alle autoflowering soorten, Blue Medi Kush, Fast Bud Outdoor, Gold Rush Outdoor en Sweet ’n Sour Outdoor.
Wiet Kweken: 5 basisregels juist hebben voor een succesvolle kweek
De basis voor zelf wiet kweken is simpel, maar o zo moeilijk. Je moet vijf factoren goed onder controle hebben; licht, verse aanvoer van lucht, temperatuur, water en luchtvochtigheid. Ten eerste licht, planten hebben in elke fase voldoende licht nodig. Voorkom dat sommige planten in de schaduw staan. De overige vier factoren (verse aanvoer lucht, temperatuur, water en luchtvochtigheid) zullen verderop besproken worden. Hou je met voeding altijd aan de voorgeschreven doses van je merk. Raadpleeg hun groeischema en je zit goed. Je zal beginnen met een startbooster tijdens de eerste twee weken, daarna zul je een groeivoeding gebruiken en tijdens de bloei een bloeivoeding en een PK booster.
We zullen je ondersteunen met deze handleiding wiet kweken door elk stadium te behandelen; ontkiemen, groeifase, bloeifase en droogfase. Voor binnen koop je een PH meter. PH is goed voor de opneembaarheid van de voedingsstoffen. PH moet goed zijn om alle voedingsstoffen optimaal op te nemen.
2. Wiet Kweken: Ontkiemen
Basisregels ontkiemen:
- Begin in het donker te ontkiemen
- Na aanvankelijke donkere periode goed in het licht zetten. Ofwel in de vensterbank of onder een lamp met 18 of 24 uur licht.
- Gebruik kraanwater
- Ideale luchtvochtigheid 70-80%
- Een kweekkasje om de luchtvochtigheid te reguleren
- Hou de temperatuur boven de 20 graden
- Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden voeding die vermeld staan in het groeischema van de voedingsfabrikant (EC 0.4-0.7 in week 1 en 2).
Wiet Kweken; Ontkiem Methodes:




De eerste ontkiemregel in deze handleiding wiet kweken is dat je ervoor moet zorgen dat het zaadje in het donker ontkiemt. Daarnaast moeten wortels niet blootgesteld worden aan licht anders beschadigen deze. En zorg ervoor dat er niet teveel water op het eerste bladerdek komt. Hierdoor kan de steel buigen en breken.
3. Wiet Kweken: Groeiperiode
Wiet kweken; Basisregels groeiperiode:
- Binnen: Ideale luchtvochtigheid rond 70%
- Binnen: Temperatuur tussen 22-27 graden is ideaal met weinig variatie tussen boven en ondertemperatuur.
- Binnen: PH 6.0-6.5
- Buiten: Binnen voorgroeien tot een lengte van 20-45 cm. Dan is de plant solide genoeg om het buiten te redden
- Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden voeding die vermeld staan in het groeischema van de voedingsfabrikant (EC 1.2-1.8 gedurende de groeiperiode).

Bevat je substraat teveel water dan groeien de wortels niet door de hele pot heen, want er is toch genoeg water aanwezig. Hetgeen resulteert in een zwakke wortelontwikkeling, waardoor de zaailing fragiel is. De zaailing is dan lang en sliertig en lijkt dan net op spaghetti. De plant moet op zoek gaan naar water met haar wortels waardoor ze zich door de hele pot wortelt.

Wiet Kweken: Buiten
Buiten; als je in de volle grond kweekt graaf dan 1m2 uit. Mix de aarde met voeding en gooi de aarde terug in het gat. Plant de planten in de grond en voed en bewater ze regelmatig. Als je de lengte wilt beperken, kan je de planten toppen. Over het algemeen hebben buitenplanten weinig voeding nodig.

Wiet Kweken: Buitenplant
Een buitenplant kun je het beste eerst binnen ontkiemen en voorgroeien onder voldoende licht (vensterbank of kunstlicht) en pas naar buiten zetten als ze een lengte van 20-45 cm hebben bereikt. Dan is de plant sterk genoeg om wind en regen aan te kunnen. Zet de plant pas mid tot eind mei naar buiten. Na Ijsheiligen. Om haar te laten wennen aan buiten kan je de pot op een beschutte plek zetten, zoals een terras of balkon.
Wiet Kweken: Binnenplant
Met een binnenplant kun je het best wiet kweken in een speciaal ingerichte growroom of growtent. Ga voor kwaliteit en koop een goed merk zoals Budbox. Zorg ervoor dat er geen vals licht binnenkomt, want dat kan stress geven aan de plant. Gebruik gedurende groeifase een HPI-T lamp (150/250 of 400 watt), een TL lamp of een speciale propagator lamp. Hang de HPI-T lamp minimaal 40 cm van de plant af. Anders verbranden de plant. Doordat een propagator lamp of TL weinig hitte afgeeft kan je deze dichterbij hangen, op zo’n 15 cm afstand. Hou de PH tussen de 5.8 en 6.2, zodat de plant alle voedingsstoffen optimaal opneemt
4. Wiet Kweken: Bloeifase
Wiet kweken: basisregels bloei
- Indoor: Luchtvochtigheid begin bloei; 60-65%. Dan afbouwen naar 55%. De laatste twee weken 45%
- Indoor: Boven temperatuur tussen 27-29 graden met niet meer dan 8 graden verschil tussen boven en ondertemperatuur.
- Indoor: PH 6.0-6.5
- Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden voeding die vermeld staan in het groeischema van de voedingsfabrikant (EC tussen 1.8 en 2.2). Ec opvoerend aan het eind
Buiten:
Laat de natuur haar werk doen, check de plant geregeld en voed haar als het noodzakelijk is. Als de plant geel wordt, zoek advies en gebruik bladvoeding voor een sneller herstel.
Binnen:
Door je timer 12 uur licht en 12 uur donker te zetten, forceer je de plant om aan de bloeifase te beginnen.

Door een verschil in temperatuur met licht aan en licht uit boots je de seizoenen na. De plant denkt; Hé, het wordt herfst dus ik moet afbloeien, want het koude seizoen komt eraan. Bij de lagere temperatuur gaat de plant rusten en laat zijn bladeren hangen. Zo bespaart ze haar energie als het licht weer aangaat (of de zon weer opkomt).
Let op: geef je de planten alleen water in de laatste week! Gebruik enzymen in de laatste week, zodat die voedingszouten makkelijker opneembaar worden voor de plant en daardoor verdwijnen. Door geen voeding te geven tijdens de laatste week verbeter je de smaak en geur en zal je oogst niet naar voeding ruiken of smaken.

Mannelijke planten hebben kleine balletjes (mannelijke bloemen) bij de oksels (internoden) van de plant. Als je mannetjes ontdekt hoef je je nog niet direct zorgen te maken. De stuifmeelballen zullen nog twee tot drie weken gesloten blijven. Als ze echter opengaan dan zullen ze andere planten bestuiven. Deze planten zullen dan vooral energie steken in de productie van zaad. Toppen lijken normaal, maar bevatten vooral zaad en er blijft weinig wiet over uiteindelijk.
Bestoven planten hebben ook nog eens een lager THC percentage. Daarom moet je die eerste weken van de bloei goed opletten op eventuele herma’s of mannetjes. Als je balletjes ziet bij sommige internoden, wat vrouwelijke haartjes bij andere internoden of banaantjes aan de toppen dan heb je met een hermie te maken.
Wiet Kweken: Hoe Ontdek Je Vrouwelijke Planten
Vrouwelijke wiet planten zijn de wiet planten die heerlijke rookwaar produceren. Vrouwelijke planten herken je als in week 2 of 3 van de bloei de eerste witte haren verschijnen aan de top van de plant, aan de zijtakken en bij de internoden.
5. Drogen & Oogsten
Als de witte haren voor zo’n 75% bruin (amberkleurig) zijn geworden dan is het tijd om te oogsten.
Een tweede methode die onze voorkeur geniet, is de kristallen (trichomen) onder een vergrootglas of microscoop te houden.
Trichomen zullen eerst helder, bijna transparant zijn. Zodra deze trichomes mistig, melkwit worden dan is de plant oogstrijp. Melkwitte trichomen betekenen namelijk dat THC al aan het afbreken is in de buds. De eerstgenoemde methode draagt het risico met zich mee dat je de plant te lang laat afbloeien. Hierdoor worden kristallen amberkleurig en is de plant THC aan het afbreken.

