Selecteer een pagina
Stap voor stap leren kweken van cannabis is nog nooit zo makkelijk geweest met deze handleiding wiet kweken.

1. Handleiding wiet kweken: zaad selectie

Je hebt besloten je eigen wiet te kweken. We zullen je met behulp van deze handleiding wiet kweken stap voor stap helpen bij de keuze van een soort en het kweken van deze soort. Om een soort naar jouw gading te vinden, moet je eerst een aantal belangrijke beslissingen nemen. De belangrijkste hiervan is uiteraard of het voor binnen of voor buiten is. Als je buiten kweekt ben je afhankelijk van de weersomstandigheden in jouw omgeving. Planten die je in zuidelijker gelegen landen buiten kunt kweken, kunnen niet op tijd klaar zijn in meer noordelijker gelegen landen.

Handleiding wiet kweken; andere belangrijke factoren zijn:

 • Indica of Sativa?
 • Kennisniveau (vermijd moeilijk te kweken soorten als beginner)
 • Welke high?
 • Welke smaak?
 • Welke geur?
 • Welke opbrengst?
Wiet kweken: Indica en Sativa vergelijken en daarna een keuze maken

We zullen hieronder Sativa en Indica vergelijken en naar de verschillen tussen hen kijken. Zodat je een weldoordachte beslissing kunt maken van wat je wilt kweken.

Indica

 • Kort, bossig en compact. Budstructuur; hard en compact.
 • Donkergroene kleur plant. Ovaalvormige, brede en korte bladeren. Korte afstand tussen de internoden.
 • Hoger CBD niveau dan bij een Sativa. Dus een meer fysieke high: ontspannend, relaxt, knetter stoned tot verdovend.
 • Geur is vaak doordringender, variërend van Skunky, muffig tot muskus. Of van zurig to aards.
 • Binnen; sneller klaar en brengt bovendien meer op dan een Sativa.
Sativa

 • Wijdvertakte, hoge plant. Gerekte toppen die luchtig en fluffy zijn.
  Lichtgroene kleur plant. Nauwvingerige bladeren die groot zijn en wijd uit elkaar staan.
 • Hoger THC niveau dan Indica’s. Een high die varieert van euforisch, energiek tot spacey en trippy.
 • Geur varieert van tropisch fruit tot een bloemig. Van verse kruiden to citroen.
 • Buiten; een betere opbrengst. Super bloem blad verhouding. Door budstructuur minder kans op toprot en schimmel.
Verschil Indica Sativa Wiet Plant
Wiet kweken: welke moeilijkheden kan je tegenkomen

Sommige soorten zijn eenvoudig te kweken en dus perfect voor beginners. Andere zijn meer geschikt voor gevorderden omdat deze een bepaalde expertise behoeven. Vooral Indica soorten zijn relatief eenvoudig te kweken voor beginners. Haze soorten (Sativa dominant) zijn bijvoorbeeld weer veel moeilijker te kweken, omdat ze veel gevoeliger reageren op voeding en kwetsbaar voor schimmel en toprot zijn.

Ervaring en kennis zullen de opbrengst en kwaliteit verbeteren. Wees dus nieuwsgierig en probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen door boeken en magazines te lezen over wiet kweken, internet te raadplegen, experts te bevragen en video’s te bekijken. Leer de basis voor een succesvolle kweek. Lees ten eerste aandachtig deze handleiding wiet kweken en zoek informatie over plantprocessen, voeding (bijv. boosters), de diverse substraten, de verscheidene systemen en zoek uit wat er qua ander materiaal te krijgen is

Wiet kweken: reguliere en gefeminiseerde soorten in onze collectie voor beginners

Hier een kort overzicht in van soorten in onze reguliere collecties en onze gefeminiseerde collectie  die geschikt zijn voor beginners. In onze selectie reguliere zaden hebbenn we de Afghan, Blue Berry, Power Plant en de Super Skunk. Wat vrouwelijke wiet zaden betreft zijn de makkelijke soorten de Afghani Gold, Snow White en Spliff Cheese. Voor buiten raden we de volgende soorten aan: Alle autoflowering soorten, Blue Medi Kush, Fast Bud Outdoor, Gold Rush Outdoor en Sweet ’n Sour Outdoor.

Wiet Kweken: 5 basisregels juist hebben voor een succesvolle kweek

De basis voor zelf wiet kweken is simpel, maar o zo moeilijk. Je moet vijf factoren goed onder controle hebben; licht, verse aanvoer van lucht, temperatuur, water en luchtvochtigheid. Ten eerste licht, planten hebben in elke fase voldoende licht nodig. Voorkom dat sommige planten in de schaduw staan. De overige vier factoren (verse aanvoer lucht, temperatuur, water en luchtvochtigheid) zullen verderop besproken worden. Hou je met voeding altijd aan de voorgeschreven doses van je merk. Raadpleeg hun groeischema en je zit goed. Je zal beginnen met een startbooster tijdens de eerste twee weken, daarna zul je een groeivoeding gebruiken en tijdens de bloei een bloeivoeding en een PK booster.

We zullen je ondersteunen met deze handleiding wiet kweken door elk stadium te behandelen; ontkiemen, groeifase, bloeifase en droogfase. Voor binnen koop je een PH meter. PH is goed voor de opneembaarheid van de voedingsstoffen. PH moet goed zijn om alle voedingsstoffen optimaal op te nemen.

2. Wiet Kweken: Ontkiemen

Basisregels ontkiemen:

 • Begin in het donker te ontkiemen
 • Na aanvankelijke donkere periode goed in het licht zetten. Ofwel in de vensterbank of onder een lamp met 18 of 24 uur licht.
 • Gebruik kraanwater
 • Ideale luchtvochtigheid 70-80%
 • Een kweekkasje om de luchtvochtigheid te reguleren
 • Hou de temperatuur boven de 20 graden
 • Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden voeding die vermeld staan in het groeischema van de voedingsfabrikant (EC 0.4-0.7 in week 1 en 2).

Wiet Kweken; Ontkiem Methodes:

twee stukken keukenrol, bevochtig ze met een plantenspuit en plaats het zaadje ertussen
A. Neem twee stukken keukenrol, bevochtig ze met een plantenspuit en plaats het zaadje ertussen. Pak vervolgens twee schoteltjes en plaats één, met de keukenrol ertussen, op zijn kop op de ander. Zo blijft het zaadje mooi in het donker. Controleer vervolgens ‘s ochtends en ‘s avonds of de keukenrol nog vochtig genoeg is.
Glas Water
B. Gooi het zaadje in een glas water totdat ze ontkiemt. Pak het zaadje met een pincet en plaats deze 2-5mm diep in het te gebruiken substraat (cocos of aarde). Dek haar af met wat substraat en plaats de pot in een kweekkasje.
Wiet Zaadjes Kiemen In Een Pot Met Aarde
C. Gebruik een stekplug (geperst cocos met een voorgevormd gaatje) of doe stekgrond of cocos in een potje en maak een gaatje in de stekgrond. Plaats het zaadje 2-5mm diep en dek het luchtig af met wat substraat (cocos of aarde). Dip de pot of plug met zijn onderkant in water tot het midden van het substraat donker (nat) wordt. Plaats het vervolgens in een kweekkasje en gebruik een plantenspuit om het vochtig te houden.
Hou Het Substraat Vochtig
Zorg dat het substraat vochtig blijft.
Idealiter ligt de ontkiemtemperatuur rond 20 graden. Het zaadje kan binnen 12 uur ontkiemen, maar dat kan zelfs 10 dagen duren. Controleer twee keer per dag of het substraat vochtig genoeg is. Indien nodig gebruik een plantenspuit om het te bevochtigen. Laat de zaailing niet uitdrogen, want dan wordt het niks meer met de zaailing. Als je ontkiemt tussen keukenpapier zorg er dan voor dat de wortel niet langer dan 2-3 mm wordt. Anders moet het zaadje teveel energie inzetten om dat weer goed te krijgen. Plaats de lijmplug of het potje in de vensterbank (start begin-mid april als je buiten kweekt) of onder kunstlicht (tl lamp of propagator lamp, 18 of 24 uur per dag). Zodat ze in ieder geval genoeg licht krijgen. Als je een lamp gebruikt dan zal er meer water verdampen, dus moet je dat extra in de gaten houden.

De eerste ontkiemregel in deze handleiding wiet kweken is dat je ervoor moet zorgen dat het zaadje in het donker ontkiemt. Daarnaast moeten wortels niet blootgesteld worden aan licht anders beschadigen deze. En zorg ervoor dat er niet teveel water op het eerste bladerdek komt. Hierdoor kan de steel buigen en breken.

3. Wiet Kweken: Groeiperiode

Wiet kweken; Basisregels groeiperiode:

 • Binnen: Ideale luchtvochtigheid rond 70%
 • Binnen: Temperatuur tussen 22-27 graden is ideaal met weinig variatie tussen boven en ondertemperatuur.
 • Binnen: PH 6.0-6.5
 • Buiten: Binnen voorgroeien tot een lengte van 20-45 cm. Dan is de plant solide genoeg om het buiten te redden
 • Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden voeding die vermeld staan in het groeischema van de voedingsfabrikant (EC 1.2-1.8 gedurende de groeiperiode).
Marijuana grows during 18 hours of light 6 hours of darkness
Wiet groeit met 18 uur licht en 6 uur donker.
Een andere heel belangrijke regel in deze handleiding wiet kweken is dat je een plant en zeker een zaailing niet teveel water geeft. Je moet de juiste balans zien te vinden in jouw substraat tussen water en zuurstof. Beiden zijn van essentieel belang bij de fotosynthese die plaatsvind in de plant. Zorg je daarvoor zal de plant een gezonde, sterke wortelontwikkeling kennen en daardoor optimaal groeien.

Bevat je substraat teveel water dan groeien de wortels niet door de hele pot heen, want er is toch genoeg water aanwezig. Hetgeen resulteert in een zwakke wortelontwikkeling, waardoor de zaailing fragiel is. De zaailing is dan lang en sliertig en lijkt dan net op spaghetti. De plant moet op zoek gaan naar water met haar wortels waardoor ze zich door de hele pot wortelt.

Vul een gat van 1m3 met goede grond als je in de volle grond gaat kweken.
Vul een gat van 1m3 met goede grond als je in de volle grond gaat kweken.
Gebruik een basisvoeding voor de groei na de eerste twee weken. Gebruik daarnaast ook wat enzymen. Enzymen houden de wortels schoon. Hierdoor zijn de voedingsstoffen in het substraat maximaal opneembaar. Daarnaast absorberen de enzymen opgebouwde voedingszouten, waardoor de EC omlaag gaat in het substraat dan wel stabiel blijft.
Tip: Bewater de planten regelmatig, maar zeker niet te vaak! Gebruik een tensiometer om de oppervlakte spanning te meten om te zien wanneer de plant water nodig heeft. Als de meting tussen de 80-150 mbar zit heeft de plant voldoende vocht. Eronder betekent te nat, erboven te droog.
Wiet groeit met 18 uur licht en 6 uur donker. De ideale temperatuur is tussen 22 en 27 graden. Binnen; zorg dat er in de groeiruimte voldoende verse lucht (bevat CO2) van buiten de kweekruimte wordt aangevoerd.  Een ventilator op de planten zal de beschermende laag rondom de planten verminderen en ervoor zorgen dat hierdoor CO2 makkelijker opneembaar is voor de plant. CO2 is essentieel tijdens de fotosynthese.

Wiet Kweken: Buiten

Buiten; als je in de volle grond kweekt graaf dan 1m2 uit. Mix de aarde met voeding en gooi de aarde terug in het gat. Plant de planten in de grond en voed en bewater ze regelmatig. Als je de lengte wilt beperken, kan je de planten toppen. Over het algemeen hebben buitenplanten weinig voeding nodig.

Marijuana Growing Guide

Wiet Kweken: Buitenplant

Een buitenplant kun je het beste eerst binnen ontkiemen en voorgroeien onder voldoende licht (vensterbank of kunstlicht) en pas naar buiten zetten als ze een lengte van 20-45 cm hebben bereikt. Dan is de plant sterk genoeg om wind en regen aan te kunnen. Zet de plant pas mid tot eind mei naar buiten. Na Ijsheiligen. Om haar te laten wennen aan buiten kan je de pot op een beschutte plek zetten, zoals een terras of balkon.

Wiet Kweken: Binnenplant

Met een binnenplant kun je het best wiet kweken in een speciaal ingerichte growroom of growtent. Ga voor kwaliteit en koop een goed merk zoals Budbox. Zorg ervoor dat er geen vals licht binnenkomt, want dat kan stress geven aan de plant. Gebruik gedurende groeifase een HPI-T lamp (150/250 of 400 watt), een TL lamp of een speciale propagator lamp. Hang de HPI-T lamp minimaal 40 cm van de plant af. Anders verbranden de plant. Doordat een propagator lamp of TL weinig hitte afgeeft kan je deze dichterbij hangen, op zo’n 15 cm afstand. Hou de PH tussen de 5.8 en 6.2, zodat de plant alle voedingsstoffen optimaal opneemt

4. Wiet Kweken: Bloeifase

Wiet kweken: basisregels bloei

 • Indoor: Luchtvochtigheid begin bloei; 60-65%. Dan afbouwen naar 55%. De laatste twee weken 45%
 • Indoor: Boven temperatuur tussen 27-29 graden met niet meer dan 8 graden verschil tussen boven en ondertemperatuur.
 • Indoor: PH 6.0-6.5
 • Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden voeding die vermeld staan in het groeischema van de voedingsfabrikant (EC tussen 1.8 en 2.2). Ec opvoerend aan het eind
In de bloeifase begin je met een bloeivoeding en na week drie van de bloei voeg je daar nog een PK booster aan toe.
Buiten:

Laat de natuur haar werk doen, check de plant geregeld en voed haar als het noodzakelijk is. Als de plant geel wordt, zoek advies en gebruik bladvoeding voor een sneller herstel.

Binnen:

Door je timer 12 uur licht en 12 uur donker te zetten, forceer je de plant om aan de bloeifase te beginnen.

When you want to flower the plant
Door je plant 12 uur licht en 12 uur donker per dag te geven laat je de bloeifase beginnen.
Boventemperatuur is tussen de 27-29. Onder temperatuur niet lager dan 20-21 graden, afhankelijk van de boventemperatuur. Hou in de gaten dat het verschil tussen onder en boventemperatuur niet meer dan 8 graden is.Als de temperatuur namelijk constant hoog is dan blijft de plant bezig en neemt geen rust.

Door een verschil in temperatuur met licht aan en licht uit boots je de seizoenen na. De plant denkt; Hé, het wordt herfst dus ik moet afbloeien, want het koude seizoen komt eraan. Bij de lagere temperatuur gaat de plant rusten en laat zijn bladeren hangen. Zo bespaart ze haar energie als het licht weer aangaat (of de zon weer opkomt).

Tip: begin twee uur voordat de lamp aangaat de ruimte al voor te verwarmen tot een graad of 22. De plant is dan namelijk al aan het ontwaken twee uur voor licht en dan zijn ze zodra de lichten aangaan helemaal klaar om te bloeien. Hierdoor bloeien ze feller, langer en brengen meer op.
Hou de luchtvochtigheid in het begin van de bloei tussen 60-65% en in de laatste twee weken van de bloei nog slechts 45%. De plant moet niet teveel arbeid steken tijdens de bloei in verdampen, maar in afbloeien. Tussen de 2e en 4e week van de bloei, afhankelijk per soort, zal de plant haar geslacht laten zien.
Let op: geef je de planten alleen water in de laatste week! Gebruik enzymen in de laatste week, zodat die voedingszouten makkelijker opneembaar worden voor de plant en daardoor verdwijnen. Door geen voeding te geven tijdens de laatste week verbeter je de smaak en geur en zal je oogst niet naar voeding ruiken of smaken.
Male and female marijuana flower
Mannelijke En Vrouwelijke Wiet Planten
Wiet kweken: hoe ontdek je mannelijke planten of hermafrodieten

Mannelijke planten hebben kleine balletjes (mannelijke bloemen) bij de oksels (internoden) van de plant. Als je mannetjes ontdekt hoef je je nog niet direct zorgen te maken. De stuifmeelballen zullen nog twee tot drie weken gesloten blijven. Als ze echter opengaan dan zullen ze andere planten bestuiven. Deze planten zullen dan vooral energie steken in de productie van zaad. Toppen lijken normaal, maar bevatten vooral zaad en er blijft weinig wiet over uiteindelijk.

Bestoven planten hebben ook nog eens een lager THC percentage. Daarom moet je die eerste weken van de bloei goed opletten op eventuele herma’s of mannetjes. Als je balletjes ziet bij sommige internoden, wat vrouwelijke haartjes bij andere internoden of banaantjes aan de toppen dan heb je met een hermie te maken.

Wiet Kweken: Hoe Ontdek Je Vrouwelijke Planten

Vrouwelijke wiet planten zijn de wiet planten die heerlijke rookwaar produceren. Vrouwelijke planten herken je als in week 2 of 3 van de bloei de eerste witte haren verschijnen aan de top van de plant, aan de zijtakken en bij de internoden.

5. Drogen & Oogsten

In het laatste hoofdstuk van deze wiet kweek handleiding bespreken we wanneer kan je oogsten, namelijk:

Als de witte haren voor zo’n 75% bruin (amberkleurig) zijn geworden dan is het tijd om te oogsten.

Een tweede methode die onze voorkeur geniet, is de kristallen (trichomen) onder een vergrootglas of microscoop te houden.

Trichomen zullen eerst helder, bijna transparant zijn. Zodra deze trichomes mistig, melkwit worden dan is de plant oogstrijp. Melkwitte trichomen betekenen namelijk dat THC al aan het afbreken is in de buds. De eerstgenoemde methode draagt het risico met zich mee dat je de plant te lang laat afbloeien. Hierdoor worden kristallen amberkleurig en is de plant THC aan het afbreken.

De tweede methode prefereert onze voorkeur omdat je de high, die afhankelijk is van welke genetica gekozen hebt, beter kan inschatten. Ter verduidelijking een voorbeeld; Als je een Sativa hebt gekozen dan is dat waarschijnlijk, omdat je een energiek, psycho-actief effect verlangt. Als je de plant te lang afbloeit dan krijg je een meer stoned effect en dus niet het gewenste effect wat je in de eerste plaats zocht.
Cutting
Als de witte haren voor 75% bruin (amberkleurig) zijn geworden dan is het tijd om te oogsten.
Wiet drogen duurt een week of twee.
Wiet drogen duurt een week of twee.
Daarna onderaan de stam afknippen, al het blad verwijderen en ophangen om haar mooi te laten drogen. Hierdoor gaan alle suikers uit de gehele plant de toppen in. Goed drogen duurt minstens 1 week. Als ze als gras ruikt dan moet je ze nog wat langer laten hangen en dan krijgen ze haar herkenbare geur weer terug. Wij adviseren je om ze te hangen en te laten rijpen in het donker bij een temperatuur van 19 graden en een luchtvochtigheid van 50%. Gebruik deze handleiding wiet kweken als basis en houd ons blog in de gaten voor andere onderwerpen.