Selecteer een pagina
Wiet kweken buiten is een van de leukste dingen die je kunt doen. Het lokale klimaat speelt een grote rol, samen met een aantal andere variabelen. Hieronder volgen een een aantal tips en trucs om rekening mee te houden bij een buiten kweek.

Wiet Kweken Buiten: Locatie

Wiet kweken buiten is erg afhankelijk van je locatie, het is met name belangrijk wanneer de bloeiperiode klaar is en je kunt oogsten. We hebben op onze website een duidelijk overzicht met welke zone het meest geschikt is voor iedere buiten- en autoflowering soort. Er zijn soorten die het veel beter doen in een warm, zonnig klimaat, maar ook soorten die even goed groeien in koudere klimaten zoals in Nederland.

Wiet Kweek Zones
Bij elke soort die wij verkopen wordt vermeld welke zone het meest geschikt is. Kijk goed naar wanneer een soort klaar hoort te zijn met bloeien en bedenk of dit overeenkomt met het lokale klimaat. Buiten wiet kweken met een soort die niet past bij je klimaat is zonde, aangezien je planten dan nooit hun maximale rendement zullen halen.

Wanneer Beginnen Fotoperiode Planten Met Bloeien?

Planten hebben verschillende lichtcycli nodig voor verschillende groeistadia, zo kan een vermindering van het aantal uren licht per dag de hormoonproductie stimuleren die nodig is om de bloeifase te beginnen. Een plant kan in een vegetatieve staat blijven groeien zolang er meer dan 12 uur licht per dag is. In de natuur valt de periode met de langste dagen in juni en juli. Aan het eind van de zomer beginnen veel soorten kleine bloemen te vormen en hun internodes te rekken, dit zijn de eerste tekenen van bloei. Sativa soorten doen er langer over om deze eerste tekenen te laten zien en doen ook langer over hun bloeifase dan Indicas. In een tropische omgeving met veel licht zullen zowel Indica als Sativa soorten rond augustus beginnen met bloeien. De meeste Indica soorten kunnen midden september geoogst worden. Bij Sativas kan het wel 12 weken duren voordat de wiet toppen volledig rijp zijn en zijn meestal tegen het einde van oktober klaar met bloeien.

Lichtduur In Amsterdam
Een plant heeft kort gezegd 14 uur licht per dag nodig om te groeien, 12 uur om de bloei in te zetten en 9 uur om te rijpen. Planten maken hormonen aan in reactie op hun omgeving, zo reageren ze sterk op veranderingen in de hoeveelheid licht, net als bij fysieke veranderingen zoals bijvoorbeeld toppen.

Kweek Op Het Zuiden

In het noordelijk halfrond gaat de zon altijd in het zuiden onder, het is dus een goed idee om je planten richting het zuiden neer te zetten om op die manier zo veel mogelijk zonlicht op te nemen. Het warmste moment van de dag is tussen 12 en 3 uur ‘s middags, je wil dat je planten hierna zo veel mogelijk licht krijgen. In de avonduren is het licht misschien wat minder intens, maar een paar uur extra zonlicht per dag maakt een groot verschil over de loop van de komende maanden.

Tip: Voordat je je plantenbakken neerzet op de plek waar ze de komende paar maanden gaan staan is het een goed idee om te kijken naar het verschil in zonlicht tussen april en augustus. Door de zon te volgen kun je ervoor zorgen dat je planten zo veel mogelijk licht krijgen. Dit soort informatie is vaak ook online beschikbaar in databases van weerinstituten als het KNMI. Probeer je plantenbakken zo min mogelijk te verplaatsen zodra ze op hun plaats staan om de hoeveelheid stress voor je planten tijdens de bloei zo laag mogelijk te houden.

Vanaf Het Begin In De Zon

Als je wiet zaden direct in je groeimedium zaait beginnen ze hun groei gelijk in zonlicht, dit kan op een aantal manieren erg gunstig zijn. Ten eerste wordt het medium door de zon opgewarmd, dit zorgt voor betere omstandigheden in de bodem en kan zo wortelgroei bevorderen. Een andere reden is dat er geen lamp bestaat die evenveel lumen produceert als de zon en is zonlicht in dat opzicht het beste licht dat je kunt gebruiken. Hierdoor kun je in principe elke soort, ongeacht de zone zoals wij dat aangeven, overal buiten kweken zolang de temperatuur (en het weer) het toelaat. Kijk ook naar ons blogartikel over zaden ontkiemen voor meer informatie over wiet kweken vanuit zaden!

Rowing marijuana outdoors under Sunlight
Het kan ook nadelig zijn om je planten de hele dag in de volle zon neer te zetten. Als je buiten wiet kweekt in hete, droge omstandigheden zoals bijvoorbeeld in Spanje of andere landen rondom de Middellandse Zee is het vaak mogelijk om enorme planten te krijgen. Vaak is het echter wel zo dat deze planten in eerdere stadia veel last hebben van hitte. Probeer in dit soort situaties de plant tijdens de warmste momenten van de dag schaduw te geven. Er zal dan nog steeds genoeg licht beschikbaar zijn voor groei, maar de planten kunnen vrijer ademen zonder risico op uitdroging. Ook kan het groeimedium dan eniszins afkoelen, de optimale bodemtemperatuur ligt namelijk rond de 20°C.

Wat Is Te Warm Of Te Koud?

Buiten wiet kweken is erg afhankelijk van de temperatuur, dit namelijk een van de belangrijke factoren bij wortelontwikkeling, groei, opname van voedingsstoffen en zal uiteindelijk dus zeker invloed hebben op de oogst. Bij een binnenkweek is het streven meestal om gunstige natuurlijke buitenomstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen. Voor de beste resultaten kan je overdag het beste luchttemperaturen hebben van 22-25 graden en ‘s nachts iets kouder, namelijk 17-19°C.

Buiten wiet kweken is niet overal even makkelijk aangezien de temperatuur op veel plekken niet optimaal is voor wortelvorming. Let in koude klimaten op dat de directe omgeving van je planten niet minder dan 10°C wordt, zeker als de planten net water hebben gehad. In hete klimaten daarentegen kunnen temperaturen van meer dan 30°C voor stress zorgen. Hoge temperaturen kunnen een verhoogde transpiratie veroorzaken en zo zelfs zorgen dat planten hun metabolisme afremmen om zich aan te passen aan hitte en droogte.

Tip: Investeer in apparaten die je op de hoogte houden van lucht- en bodemtemperatuur en luchtvochtigheid. De meeste problemen die je tegen kunt komen zijn makkelijker op te lossen als je de temperatuur van je wortels weet. Als de bodem te koud is kun je de bodem afdekken met grote, lichte stenen om de warmteopname te versterken, dit draagt bovendien bij aan een betere luchtstroom en het voorkomen van algengroei. Als dit niet goed genoeg werkt kun je verwarmingsmatten of verwarmingskabels aanbrengen onder de plantenbakken. Bij te veel warmte kun je de bodem afdekken met reflecterend materiaal, liefst van plastic om de kans op warmteschade aan het medium te verminderen. Het aanbrengen van meer luchtgaten helpt ook met het afkoelen van je medium en helpt bovendien bij het reguleren van de hoeveelheid water in je medium. Planten hebben water nodig uit zowel de bodem als de lucht, het is dus ook handig om de luchtvochtigheid en het vochtgehalte van je bodem bij te houden. Je wietplant goed water geven is hierbij erg belangrijk, kijk naar ons blogartikel hierover voor meer informatie over hoe je dit het beste aanpakt.

Begin Goed

Terwijl de lente buiten begint, is het een goed idee om je planten binnen te zaaien en op te kweken voor ongeveer een week. Hiermee weet je zeker dat je ze de best mogelijke start geeft en bescherm je ze tegen insecten en andere dieren die de zaailingen in dit vroege stadium kunnen beschadigen. Bij buiten wiet kweken is het, zeker als de planten nog klein zijn, prettig als ze gedurende de nacht veilig zijn. Een andere goede manier om dit te doen is door ‘s nachts plastic bekers over je planten heen te zetten. Zo kun je rustig slapen in de wetenschap dat je planten tegen allerlei natuurlijke tegenslagen beschermd zijn.

Wiet Kweken In Zelfgemaakte Kweekkas
Je kunt een simpele TL-lamp of zelfs een natriumlamp gebruiken om je zaailingen de perfecte start te geven. Een lamp zorgt niet alleen voor een constante lichtbron, maar ook voor een constante temperatuur. Vaak is het voor planten lastig als ze gelijk buiten geplant worden.

Formaat Pot En Kweek Medium

Bij buiten wiet kweken in potten is de maat van de pot vaak een goede indicatie voor hoe groot een plant wordt tijdens de bloei. In principe geldt er: hoe groter de pot, hoe hoger de opbrengst. Het is slim om je laatste pot met medium, waar de plant de bloeifase in zal afronden, klaar te hebben staan om in te verpotten. Voor het vormen van gezonde wortels is het cruciaal dat ze kunnen ademen, het is dus ook erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je medium genoeg water door laat stromen. Hieronder volgt een lijst met populaire groeimedia voor buiten wiet kweken:

  • Aarde
  • Compost
  • Perliet
  • Kokos
  • Vermiculiet
  • Wormenhumus
  • Vleermuis Guano
  • Vulkanisch Gesteente
  • Gedroogd Zeewier
Welk Medium Voor Wiet Kweken?
Bij buiten wiet kweken is het gebruik van tuinaarde of potgrond effectief, maar door perliet, vermiculiet of kokos toe te voegen kun je de waterafvoer ontzettend verbeteren. Wormenhumus is een rijke bron van stikstof en micronutriënten, vleermuis guano is op zijn beurt weer een goede bron van fosfaten en kalium.

Buiten Wiet Kweken En Trainen

Buiten wiet kweken heeft als nadeel dat je het milieu waarin je planten groeien nooit volledig onder controle hebt. Het kan hierbij voorkomen dat je planten bijvoorbeeld te groot of te vol worden wat weer ten koste kan gaan van je oogst. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je planten groeien zoals jij wil, hieronder volgt een lijst van deze “training” technieken:

Low Stress Training (LST): Bij het omlaag binden van een plant is het een goed idee om ze met een metalen draad in de grond te verankeren. Hoe dichter bij de grond de plant is, hoe meer opties je hebt om je plant aan te passen. Veel planten die erg hoog worden hebben er baat bij als ze omlaag gebonden worden aangezien ze hierdoor gespreider groeien en een hogere opbrengst kunnen halen.
Supercroppen: Het beste moment om een plant te supercroppen, oftewel de plant om te knakken, is tegelijk met L.S.T.. Je kunt de plant hierbij ook vastmaken aan een stok of hek. Zodra de plant goed ondersteund is kun je de steel omknakken en laten herstellen om een dikke knokkel te laten ontstaan op de beschadigde plek.
Toppen: Als je een plant topt stop je tijdelijk de verticale groei, terwijl je de horizontale groei van de plant stimuleert. Je kunt planten het beste toppen tijdens de vegetatieve fase, voor de meeste mensen die buiten kweken is dit tussen april en juli.
Buiten Wiet Kweken Werkt Goed Met Trainen
Probeer al de bovengenoemde technieken over de loop van een paar maanden. Doe dit niet tijdens de bloeifase, dit zal namelijk ten koste gaan van de oogst. Een plant die met deze technieken gekweekt is zal zichzelf goed kunnen ondersteunen en dus in staat zijn om een hoge opbrengst op te leveren. Deze technieken zijn zeker te combineren voor een zo hoog mogelijke opbrengst, een goed voorbeeld hiervan is de mainlining techniek. Lees voor meer infomatie over deze techniek onze uitgebreide mainlining handleiding.

Wortel Onderhoud

Bij binnen- en buiten wiet kweken wordt er vaak weinig aandacht besteed aan de wortels en onderhoud van de kluit. “Air pruning” of “lucht snoeien” is dé manier om ervoor te zorgen dat je bestaande wortels nieuwe wortelharen produceren en er een grote kluit gevormd kan worden. Als het medium weinig water bevat zullen wortels verschillende kanten op groeien om hiernaar op zoek te gaan, dit proces is vergelijkbaar is met groei van getopte takken. Het “snoeien” van wortels is een natuurlijk proces dat plaatsvindt in een droog groeimedium, dit effect kan enorm versterkt worden door bepaalde aanpassingen aan de potten. Het gebruik van bijvoorbeeld vilten potten of potten met veel gaten in de zijkant kan een gigantisch verschil maken bij het kweken van een plant die veel voeding nodig heeft. De wortels zullen zichzelf op natuurlijke wijze onderhouden en “snoeien” zolang er in en om de potten genoeg lucht circuleert.

Wiet Kweken Buiten In Zelfgemaakte Aeropots
Een simpele manier om “lucht snoeien” toe te passen is door om de paar centimeter een gat te maken in de zijkant van je plantenpot. Wij raden aan om deze techniek de gehele kweek periode door te zetten.

Genetica Voor Buiten Wiet Kweken

Nu je kennis hebt kunnen maken met de belangrijkste technieken bij buiten wiet kweken, komen we aan bij een ander belangrijk onderdeel: de genetica. Het is vooral belangrijk om goed uit te rekenen wanneer je planten klaar zijn met bloeien, je wil namelijk vermijden dat je planten tijdens slecht herfstweer nog buiten staan. Buiten wiet kweken in een gebied waar de zomers relatief kort zijn beperkt de keuze aan soorten, je bent in deze gebieden vaak toegewezen op Indica soorten omdat die eerder geoogst kunnen worden. In gebieden waar het langer zomer is, zoals rondom de Middellandse Zee, is vrijwel elke soort geschikt voor buiten wiet kweken.

Tip: Zoek goed uit welke soort je wil kweken, buiten wiet kweken is namelijk een langdurig en kostbaar proces waar je je het liefst zo goed mogelijk op voorbereid. Het is de moeite waard om zo bewust mogelijk te zijn van de risico’s die bij een binnenkweek niet aan de orde zijn. Het hele proces is daarentegen niet ingewikkeld, je bent slechts één klik verwijderd van alles wat je nodig hebt om te beginnen met buiten wiet kweken!

Een Sativa Voor Buiten: Gold Rush Outdoor

Gold Rush Outdoor, een kruising tussen Purple Power x Polm Gold en Afghan, is onze best lopende lijn en is erg resistent tegen schimmel. Net als onze Polm Gold levert deze soort een betrouwbare hoge opbrengst op aan keiharde, naar diesel ruikende wiet toppen op. Dit is een van onze snelst bloeiende soorten dankzij de genetica van Purple Power, een bekende vroege bloeier. Verder kun je bij Gold Rush Outdoor alle bekende goede eigenschappen van Polm Gold verwachten. De planten worden gemiddeld zo’n 2m hoog en kunnen begin- tot half september geoogst worden. De opbrengst van deze Sativa met een middelhoge moeilijkheidsgraad ligt buiten tussen de 350 en 450 gram per plant en is daarmee ideaal voor kwekers die nog niet ervaren zijn in wiet kweken buiten.

Een Indica Voor Buiten: Lemon Cream Kush Automatic

Lemon Cream Kush Automatic is een kruising tussen Medical Kush x Dutch Automatic en is erg resistent tegen schimmel en toprot. Net als de Medical Kush produceert deze erg betrouwbare soort toppen met een sterk skunk en kush aroma. Je kunt binnen 10 weken bloei dikke luchtige toppen oogsten van een plant van slechts 60-80 cm hoog. Deze plant heeft een middelhoge moeilijkheidsgraad en haalt opbrengsten van 40-60g per plant ongeacht klimaatzone.