Selecteer een pagina
Wiet kweken kan op ontzettend veel verschillende manieren, de manier waarop je dit aanpakt hangt dan ook erg van je doelen af. De meeste stijlen van binnen wiet kweken houden in dat planten eerst een groeifase doorlopen totdat ze groot en sterk zijn en hierna pas in de bloei gezet worden. Op deze manier lijkt de “time frame” van je kweek erg op een buitenkweek, en duurt het zo’n 14-16 weken tot je kunt oogsten. Een van de grote voordelen van binnen wiet kweken is echter dat je deze periode enorm kunt inkorten. Door je kweekruimte alleen te gebruiken voor de bloeifase en een kleine extra kweekruimte in te richten voor de groeifase kun je zonder al te veel moeite elke 60 dagen oogsten!
Een Natriumlamp Is Te Veel Voor Zaailingen

Hoewel het natuurlijk prettig is om elke kweek volledig opnieuw te beginnen, is dit niet erg efficiënt qua ruimte en energiekosten. Stel jezelf de volgende vraag: is niet hoeven verpotten het waard om 30 langer over elke kweek te doen?

In dit artikel bespreken we hoe je je hoofd-kweekruimte constant in bloei houdt. Hiervoor heb je weliswaar een extra ruimte nodig, maar deze hoeft zeker niet duur of ingewikkeld te zijn. De cyclus die wij hier bespreken werkt het beste met vrouwelijke wiet zaden aangezien je niet veel speling hebt om mannelijke planten te verwijderen. We gaan in onze voorbeelden uit van 5 planten aangezien veel kwekers, met name in Nederland, 5 planten per keer kweken. Dit betekent dus ook dat je 5 vrouwelijke wiet zaden per cyclus nodig hebt.

Cyclisch Wiet Kweken

Wiet kweken gaat eigenlijk het beste als je aparte groei- en bloeiruimtes hebt, Het doel van een groeiruimte is vooral om de periode tussen zaadje en bloeiende plant te overbruggen. Zo hoef je als kweker je toplocatie, namelijk de bloeiruimte, nooit te gebruiken voor de groeifase. Dit wordt in het engels vaak “crop rotation” of “cycling” genoemd, bij gebrek aan een goede Nederlandse term zullen wij het over “cyclisch wiet kweken” hebben. Om je oogsten consequent te houden is het noodzakelijk om te kweken uit vrouwelijke wiet zaden of stekken. Aangezien wij natuurlijk erg enthousiast zijn over onze vrouwelijke wiet zaden gaan we er in dit artikel vanuit dat er uit zaden gekweekt wordt.

De groeifase is veel minder veeleisend dan de bloei, maar heeft wel 16-24 uur licht per dag nodig. Een kweekruimte die gericht is op het afbloeien van volwassen wiet planten zal in veel gevallen dan ook “overkill” zijn voor je jonge zaailingen.

Wij vinden het het makkelijkst om 30 dagen voor het einde van de huidige kweek te beginnen aan de volgende kweek. Dit houdt in dat de groeiruimte de eerste 20-55 dagen van een kweek niet gebruikt wordt, het aantal dagen is hierbij afhankelijk van de soort. Meer dan 30 dagen heb je niet nodig om je vrouwelijke wiet zaden op te laten groeien in stevige, bloei-klare planten. Ter verduidelijking hebben we het hier over 30 dagen inclusief ontkiemen.

Een Minimale Groeiruimte

Het doel van een groeiruimte is vooral om direct planten te hebben om je bloeiruimte na de oogst gelijk weer te vullen. Als je in een kleine ruimte kweekt en geen zin hebt om 3 maanden op elke oogst te wachten is het verstandig om nog een kleine groeiruimte in te richten. We hebben inmiddels allerlei groeiruimtes gezien en willen graag benadrukken dat je voor 5 jonge planten héél weinig ruimte nodig hebt. Omdat je minder sterke lampen zult gebruiken kunnen deze bovendien een stuk dichter op de planten staan. Ook gebruiken kleine planten veel minder CO2 en hebben ze nog geen sterke geur, hierdoor heb je ook geen hoogwaardig ventilatiesysteem nodig. Licht lekken zijn geen probleem tijdens de groeifase, dus je kunt het hokje ook open laten staan voor voldoende ventilatie. Keukenkastjes, delen van kledingkasten en zelfs kartonnen dozen zijn populaire kweekruimtes onder kwekers die op deze manier wiet kweken. Zorg er natuurlijk wel voor dat je geen brandgevaarlijke situatie veroorzaakt.

Grow Pot Cheaply’s YouTube kanaal heeft een zeer uitgebreide video-handleiding gemaakt over hoe je een kartonnen doos omtovert tot kweekruimte. We raden het niet aan om dit met andere verlichting dan LED lampen te doen, aangezien HPS lampen qua brandveiligheid zeker geen goede combinatie zijn met karton.

Zodra je weet welk type licht, wiet plant en formaat pot je wil gebruiken is het vrij eenvoudig om uit te rekenen hoeveel ruimte je nodig hebt voor een mini-groeiruimte. Stel we kweken Purple Berry Kush in een 400mL potje van 10cm hoog under een 50W LED lamp die 10cm dik is. Volgens de fabrikant is de beste afstand tussen de plant en de kweeklamp zo’n 25cm. We gaan er vanuit dat Purple Berry Kush ongeveer 25cm wordt en blijft als de limieten van de 400mL pot bereikt zijn.

In dit voorbeeld hebben we dus nodig: 10cm (pot) + ~25cm (planten) + 25cm (afstand tot de lamp) + 10cm (LED lamp) = 70cm.

Voor de zekerheid heb je natuurlijk graag iets meer ruimte zodat je de lampen kunt verplaatsen. Omdat we in principe altijd fluorescentie- of LED lampen gebruiken voor de groeifase is het ook geen drama als een wiet plant wat dichter bij de kweeklamp komt. Wij raden een minimale hoogte van 70cm aan, al hebben we ook zat kleinere hokjes gezien die het prima deden.

Wiet Voorgroeien Kan Met Weinig Ruimte

Hoewel wij nooit echt fans geweest zijn van de “PC growbox” rage zijn dit soort kleine kastjes prima om je plantjes mee door de groeifase heen te loodsen.

Tegen het einde van de groeifase zal een wiet plant ongeveer 2-8 maal zoveel oppervlakte in beslag nemen als de pot waar hij in staat. Aangezien we 400mL potjes gebruiken die 10cm x 10cm zijn aan de bovenkant en we een relatief korte Kush soort kweken, gaan we er vanuit dat de plantjes ongeveer verdubbelen naar 15cm x 15cm. We gebruiken 5 potjes, dus een lengte van 3x15cm=45cm en een breedte van 2x15cm=30cm zou genoeg moeten zijn. De oppervlakte is dan 45x30cm = 0,135m². Meer ruimte is altijd beter, maar dat gaat natuurlijk een beetje tegen de boodschap achter dit artikel in.
Complete Grow Box Voor Wiet Kweken
Als je geen zin hebt om zelf een kweekruimte in te richten kun je natuurlijk ook een kleine kant en klare kweekkast kopen. Deze G-tools kweekkast is met 0,35m² een van de kleinste op de markt, maar zal ruim zat zijn voor de groeifase.
Qua omgeving kun je het beste een temperatuur van rond de 24 graden en 80% luchtvochtigheid aanhouden om mooi lenteweer zo veel mogelijk na te bootsen.

Welke Kweeklamp Voor Een Kleine Groeiruimte?

Je vers gezaaide vrouwelijke wiet zaden hebben voorlopig nog geen HID lamp nodig en kunnen prima af met een lamp met minder vermogen. Voordat de zaden opgekomen zijn hoeven ze helemaal geen licht. Voor de eerste paar dagen nadat de zaden opgekomen zijn is bijvoorbeeld een kleine spaarlamp al genoeg. Wij raden voor een groeifase van 30 dagen ongeveer 50-100 watt aan TL-, spaar- of LED verlichting aan.

Een Bureaulamp Is Prima Voor De Eerste Week
We hebben de eerste week bijvoorbeeld prima resultaten behaald met een bureaulamp met een 28 watt “warm white” spaarlamp erin.
Het is natuurlijk beter om twee volledig uitgeruste kweekruimtes te hebben en die apart voor de groei- en bloeifases te gebruiken, maar dit vinden wij niet echt nodig. Je groeiruimte hoeft echt niet zo luxe te zijn en zou met minimale stroom- en opzetkosten zijn rol al goed vervullen. Meer dan een simpel keukenkastje met een paar spaarlampen erin is dan ook echt niet nodig.

Vrouwelijke Wiet Zaden Ontkiemen

Vrouwelijke wiet zaden kopen is zelfs als je gematst wordt nooit goedkoop, je kunt er dus maar beter voorzichtig mee omspringen. We raden je aan om onze handleiding over het ontkiemen van wiet zaden te volgen voor een maximaal ontkiempercentage. Je kunt echter ook een aantal stappen overslaan en direct in een stekplug of zelfs het medium zaaien.

2 Gold Bar Zaailingen
Wietzaad ontkiemen kan prima in het donker, maar zodra het opkomt is er zo snel mogelijk licht nodig. Deze twee Gold Bar Kush zaailingen kwamen pas na een extreem lange ontkiem periode van wel 14 dagen op, maar ontwikkelden zich razendsnel zodra er licht opgenomen kon worden.

Welke Maat Pot Is Handig?

Wij raden in de meeste gevallen aan om een wiet plant in een kleine pot op te kweken en hem vlak voor of tegelijk met het ingaan van de bloeiperiode te verpotten. Zo kun je je voorgroei-ruimte zo klein mogelijk houden, of meer plantjes opkweken en een selectie maken voordat er planten in bloei gezet worden.

Maat Pot Voor Wietplant
Je kunt vrijwel elk type pot in elke maat kopen zonder dat al te veel geld uit te geven, een beetje experimenteren met verschillende potten is vaak de moeite waard!
Een wiet plant ontwikkelt over het algemeen bovendien een sterker wortelstelsel als hij begint in een kleiner potje. Zoals we al eens besproken hebben in ons artikel over “air pruning” heeft dit allerlei voordelen. En aangezien meer wortels ook meer wiet betekent is het prettig als je planten al een voorsprong hebben wat wortels betreft. Tenslotte kunnen “air pruning” vilten potten ook nog een flinke bijdrage leveren aan een gezond wortelsysteem.

Wij raden over het algemeen 400mL-1L potten aan voor de groeifase. 400mL plastic potten en 500mL plastic bekers zijn erg populair, maar 1L vilten potten zijn waarschijnlijk het beste als je de ruimte hebt. Na de groeifase kun je je planten verpotten naar potten met een inhoud van 10L+ voor de bloeifase.

Het Type Medium Maakt Niet Uit

Wiet kweken in deze stijl kan met ieder medium en zal niet erg anders zijn tussen aarde en hydrocultuur. Als je op hydro gaat kweken kun je je vrouwelijke wiet zaden meestal wel iets langer in de verpakking laten. Een wiet plant op hydro zal niet sneller bloeien dan eentje in aarde, maar de groeifase kan wel zo’n 20% sneller gaan.

Maat Pot Voor Wietplant
Een maand is zat tijd om een sterk, gezond wortelsysteem op te bouwen. Deze kleine Purple Berry Kush plant heeft de laatste paar dagen min of meer stilgestaan omdat de pot te klein werd. De plant zelf heeft hier tijdens de groeifase nauwelijks last van.

Van Groei- Naar Bloeiruimte

Je 5 vrouwelijke wiet zaden zijn na 30 dagen inmiddels opgekomen en gegroeid tot volwaardige wiet planten. Ze zijn nu klaar om verpot te worden en aan hun bloeifase te beginnen. We gebruiken in deze tekst Moon Walker Kush als voorbeeld, omdat deze soort een bloeifase van 60 dagen heeft en dit makkelijker rekent.

Nadat je 30-dagen oude, net verpotte plantjes naar de bloeiruimte hebt verplaatst staat de groeiruimte de eerste 30 dagen stil. Na 30 dagen bloei is het tijd om je volgende ronde vrouwelijke wiet zaden te zaaien. Nu duurt de bloei van de eerste set planten nog 30 dagen en hebben de nieuwe planten 30 dagen om zich klaar te maken voor de bloei. Je kunt je bloeiruimte nu direct na het oogsten weer vol zetten met nieuwe planten. Je cyclus loopt nu op volle kracht!

Maat Pot Voor Wietplant

In principe ben je elke keer gewoon héél goed voorbereid op de bloeifase.

Algemeen Advies Bloeiruimte

Je bloeiruimte werkt het beste bij een temperatuur van ongeveer 22 graden en minder dan 50% luchtvochtigheid, voor de luchtvochtigheid geldt in dit geval hoe minder hoe beter. Als deze te hoog is kan dit namelijk slecht zijn voor de respiratie van een vrouwelijke wietplant in bloei. Hoge luchtvochtigheid kan bovendien de ontwikkeling van schimmel en toprot veroorzaken. Een wiet plant met grote dikke toppen kan snel in de problemen komen bij te hoge luchtvochtigheid, zeker als er weinig luchtcirculatie is. Je moet vooral ‘s nachts voorzichtig zijn aangezien de luchtvochtigheid dan op zijn hoogst is. Voor de beste resultaten raden wij een luchtvochtigheid van 30% en veel luchtcirculatie aan.

Je oogst zal vooral afhankelijk zijn van hoe goed de bloeifase gaat, je kunt dus het beste een sterke kweeklamp gebruiken. De twee belangrijkste opties zijn HPS of LED. Je moet veel vermogen hebben, wij raden minimaal 400W aan voor HPS lampen om enigszins efficiënt te blijven. Het kan moeilijk zijn om de kwaliteit van LED lampen in te schatten, de “gelijk aan XX watt HPS” verkooppraatjes kloppen bovendien lang niet altijd. We raden je aan om een LED lamp uit te zoeken die minimaal de resultaten van een 400W HPS lamp haalt.

Je wil zorgen dat je volledige bladerdak genoeg licht krijgt. Soms kan het dan ook handiger zijn om een aantal minder sterke lampen te gebruiken dan een enkele sterke lamp.

wiet planten met een canopy

Met deze cyclische stijl van kweken blijft alles mogelijk betreft scroggen en dergelijken, hierdoor heb je genoeg opties om zo veel mogelijk uit je kweek te halen.

Je bloeiruimte levert je elke 60 dagen een paar honderd gram wiet op, dus zorg ervoor dat je bloeiruimte optimale belicht is voor maximale productie. Lees ook eens ons artikel “Haal Meer Opbrengst Uit Je Kweeklampen” voor meer informatie over optimale belichting.

Oogsten En Drogen

Na 60 dagen bloei is elke wiet plant in je bloeiruimte klaar voor de oogst. Knip de takken van je plant af en verwijder alle kleine bladeren en takjes van je toppen. Onze favoriete manieren om te drogen zijn door de takken in hun geheel op te hangen of alles in een droognet neer te leggen.

Veel mensen die binnen wiet kweken hebben een specifieke droogruimte of tent zodat ze hun toppen niet in de bloeiruimte hoeven op te hangen. Een droogruimte moet een luchtvochtigheid van liefst onder de 50% hebben, rond de 20 graden warm zijn en enigszins geventileerd zijn. Het is ook belangrijk dat de ruimte zo donker mogelijk is en in ieder geval geen direct licht krijgt. Zet ook nooit een ventilator direct op je drogende toppen, want als deze te snel drogen zorgt vaak voor hoestbuien bij het roken.

Als je de luchtcirculatie en vooral de luchtvochtigheid in je groeiruimte goed onder controle hebt is het ook mogelijk om je toppen hier te drogen. Deze ruimte wordt de komende 30 dagen anders toch niet gebruikt.

Kleine kweekkast die gebruikt wordt voor het drogen
Deze kweker gebruikt een kleine groeikast om zijn toppen in te drogen. Dit bespaart ruimte, maar is meestal niet mogelijk zonder afzuiging en koolstoffilter. De ventilator links onderin blijft natuurlijk uit tijdens het drogen!
Het duurt over het algemeen 10-14 dagen voordat toppen volledig droog zijn. Je kunt checken of je toppen goed droog door een top af te breken, als je namelijk een “krak” hoort zijn je toppen klaar! Drogen is een ontzettend bepalende stap bij wiet kweken, al je moeite kan namelijk voor niks zijn als je het verkeerd doet. Je toppen zijn klaar om gerookt te worden na het drogen, maar het is nóg beter als je ze daarna nog minimaal twee weken laat “curen”.

Begin De Cyclus

In dit artikel behandelen we een hoop open deuren, maar we hebben je hopelijk kunnen helpen met wiet kweken op een efficiëntere manier. Door plant-rotaties in te bouwen op de manier die we net besproken hebben kun je tijd, ruimte en geld besparen. Zo wordt je maximaal beloond voor minimale inzet. En of je nou wel of geen cyclus aanhoudt, je bent al een heel eind op weg als je begint met kwalitatief hoogstaande vrouwelijke wiet zaden!