Selecteer een pagina
Wiet kweken hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn, we zijn zelfs groot voorstander van buiten wiet kweken op een zo eenvoudige en goedkope manier. In gebieden met lange, warme zomers en veel zon kun je je zelfs afvragen op binnen wiet kweken echt de moeite is. Als je het écht zo simpel en low-budget mogelijk wil houden kun je het beste buiten wiet kweken in aarde.

Wiet Kweken In Hydrocultuur Doe Je Binnen

Binnen wiet kweken is echter iets ingewikkelder, dit komt vooral omdat efficiëntie een stuk belangrijker wordt als je dure apparatuur en veel elektriciteit moet gebruiken. Omdat je “seizoen” veel korter is en je de volledige controle over je kweekruimte hebt is het ook goed mogelijk om je kweekproces enigszins te stroomlijnen. Hydrocultuur zorgt bij wiet kweken voor een snellere groeifase en kan het erg makkelijk maken om een top-wietje te kweken. Het is dan ook geen wonder dat “hydro” wiet bekend staat om zijn kwaliteit. Maar wat is hydrocultuur eigenlijk precies?

Hydrocultuur betekent vooral dat je kweekt in een inert medium, dat wil zeggen een steriel, niet-levend medium waar totaal geen voeding in zit. Waar aarde nog allerlei voeding, bacteriën en schimmels bevat die je plant mogelijk kunnen helpen, bevatten media voor hydrocultuur helemaal niks. Wiet kweken in hydrocultuur betekent dan ook vooral dat jij als kweker voor alle voeding (en wellicht goedaardige bacteriën en schimmels) moet zorgen. Er zijn gelukkig eindeloos veel bedrijven die gespecialiseerde plantenvoeding voor hydrocultuur verkopen om je hiermee te helpen.

1 – Media Voor Hydrocultuur

Hydrocultuur kan je zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wil, een bepalende factor hierbij is welk medium je gebruikt. Het grote verschil tussen verschillende hydrocultuur media is hoe lang ze water vasthouden. Wiet kweken in aarde is vooral zo makkelijk omdat je niet vaak water of voeding hoeft te geven, bij hydrocultuur systemen wordt er echter juist zo vaak mogelijk voeding gegeven.

Hydro Systeem

Een van de ingewikkeldere typen hydrocultuur systemen is de zogeheten “Nutrient Film Technique” (NFT). Deze plantjes groeien al snel door hun kleine bakje medium heen, hierna hebben ze 2-8 keer per dag water nodig.

De populairste media voor hydrocultuur zijn kokos en steenwol, andere populaire opties zijn gebakken kleikorrels, perliet en mapito. Dezelfde algemene regels gelden voor al deze media. Er zijn ook meerdere opties om volledig zonder medium te kweken, maar daar zullen we in een volgend artikel verder op ingaan.

Als je nog helemaal geen ervaring hebt met hydrocultuur raden wij doorgaans aan om met kokos te beginnen. Kokos, ook wel coco of “coconut coir”, lijkt in veel manieren op aarde en is erg gemakkelijk te gebruiken. Bovendien is veel wiet voeding ook speciaal ontwikkeld voor dit medium, wat een hoop gedoe scheelt.

2 – Hydrocultuur = Bewatering

Er zitten een aantal flinke haken en ogen aan hydrocultuur, maar een van de belangrijkste zaken is hoe je van plan bent om iedere cannabis plant van water te voorzien. Uitzonderingen daargelaten zal je bij wiet kweken in hydrocultuur (veel) vaker water moeten geven dan in aarde. Doorgewinterde hydrocultuur kwekers gebruiken dan ook vaak een geautomatiseerd bewateringssysteem dat een paar keer per dag aan slaat. Is jouw kweek kleinschalig genoeg om elke cannabis plant met de hand water te geven, of heb je zoveel planten dat het niet meer zonder irrigatie systeem gaat?

Voor kleinschalige kweken is het vaak het makkelijkst om iedere keer als je water geeft een nieuwe voedingsoplossing te maken. Bovendien is je voeding op deze manier altijd vers, bespaar je ruimte en hoef je geen extra apparatuur te kopen.

Hydro Druppelsysteem

Deze kweek is nu nog klein genoeg om met de hand te bewateren, maar het automatische bewateringssysteem in de foto is over een paar weken zeker geen overbodige luxe!

In een grotere opzet heb je meestal een automatisch bewateringssysteem nodig dat je voedingsoplossing uit een groot reservoir naar je planten pompt. De meest betrouwbare systemen om dit te doen zijn leidingen met druppelaars die de planten van de bovenkant bewateren en zogeheten eb en vloed systemen, die je planten van onder voeden. Zorg er hoe dan ook voor dat je altijd een luchtpomp in je reservoir laat lopen. Een simpel, goedkoop aquariumpompje is al genoeg om je reservoir van lucht te voorzien, het water in beweging te houden en de groei van algen, schimmel en schadelijke bacteriën tegen te gaan.

3 – Hydrocultuur Voeding Mengen

Het mengen van een voedingsoplossing voor hydrocultuur is vrij simpel, maar vergt wel enige precisie. Normaal gesproken vul je een reservoir of gieter met water, voeg je daarna hydrocultuur voedingsstoffen en mogelijk nog andere additieven toe en stel je tenslotte de pH naar de goede waarde.

Hydro Voeding

De ingrediënten van een simpele voedingsoplossing zijn water en voeding voor hydrocultuur. We gebruiken hier de “Jungle Juice” lijn van Advanced Nutrients als voorbeeld, maar er is een enorm scala aan vergelijkbare merken en producten. Je zult vrijwel altijd de pH van je voedingsoplossing moeten verlagen naar 5.8 door middel van een pH- oplossing.

De concentratie van je voeding hangt sterk af van welke soort je kweekt, maar wel vaker het geval is kun je hiermee beter iets te laag dan iets te hoog zitten. Te veel voeding kan een cannabis plant snel beschadigen en zelfs je hele kweek verpesten, een gebrek aan voeding kan echter in een paar uur opgelost zijn. Neem de instructies op de fles altijd met een korreltje zout (figuurlijk natuurlijk!), kraanwater is namelijk overal anders.
Hydro Voeding

Links zie je een ongezonde, gelende, slappe plant. De wietplant in het midden is gezond en heeft een stralende groene kleur. De rechter plant is juist weer iets té donker en staat duidelijk onder spanning, de bladpunten beginnen te verkleuren en de bladeren vouwen samen als een soort taco.

Het kan goed zijn dat je met de instructies van de fabrikant geweldige resultaten haalt, maar het is altijd beter om te weten waar je mee bezig bent. Begin met 25-50% van de aanbevolen hoeveelheden en bouw de concentratie van je voedingsoplossing langzaam op. Je zult zelden tegen echte tekorten aanlopen, bovendien zijn die erg herkenbaar en makkelijk op te lossen. Als je cannabis plant gele, verbrandde bladpuntjes krijgt weet je dat je te veel voeding geeft.
Bij Spliff Seeds hebben we al veel kwekers over zien stappen van aarde naar hydrocultuur, maar niet altijd met even goede resultaten. De kwekers die in een paar weken tijd iedere cannabis plant om zeep helpen maken steevast dezelfde fout: ze letten niet op de pH!
Voedingsstoffen problemen

Voedingsproblemen zoals in deze foto liggen 90% van de tijd aan de pH van de voedingsoplossing.

Wiet kweken hoeft ook bij hydrocultuur niet erg ingewikkeld te zijn, maar je moet wel ontzettend goed letten op een aantal dingen waar je in aarde niet bij stil hoeft te staan. Omdat aarde een natuurlijke pH-bufferende werking heeft is het vaak niet zo erg als de pH van je voedingsoplossing niet helemaal klopt. Als je hydrocultuur echter met dit soort natte vingerwerk aanpakt kan het heel snel fout gaan. Bij wiet kweken in hydrocultuur kom je er simpelweg niet onderuit om elke voedingsoplossing goed te meten.
Hydrocultuur kan nou eenmaal niet zonder dat je bovenop de pH en E.C. waardes van je voeding zit. Een pH meter zou dan ook je eerste investering moeten zijn als je begint met hydrocultuur. Als je slechts één reservoir gebruikt kom je met goedkope “pH test kits” een heel eind, maar een digitale pH meter is veruit het meest praktisch. Een luxer model hydrocultuur watermeter kan vaak zelfs zowel de pH als de E.C. meten.

Zorg voor een pH waarde van tussen 5,2 en 6,2, met 5,8 als ideale waarde. Als de pH boven of onder dit bereik ligt zal je snel allerlei voedingstekorten zien in je planten aangezien veel voedingsstoffen dan niet meer opgenomen kunnen worden.

pH aanpassen

De kweker in dit plaatje meet verstandig zijn reservoir nog eens door. Deze oplossing zou met een pH van 6,5 namelijk voor behoorlijk wat schade kunnen zorgen!

5 – Hoe Vaak Bewater Je

Zodra je bedacht hebt hoe je gaat bewateren, hoeveel voeding je gaat geven en de pH binnen de perken hebt gekregen moet je bedenken hoe vaak je deze voedingsoplossing gaat geven. Het idee van hydrocultuur is dat het medium snel uitdroogt en het wortelstelsel zich door de extra zuurstof beter kan ontwikkelen. Het bijkomende voordeel hiervan is dat je veel vaker voeding kunt geven dan als je in aarde zou kweken.

Bij wiet kweken probeer je er altijd voor te zorgen dat je medium niet te droog en niet te nat is. Hoe snel je medium uitdroogt hangt sterk af van het type medium, maar ook van de omgeving en vooral het formaat van je cannabis plant. Media die veel vocht vasthouden zoals kokos hoeven minder vaak bewaterd te worden dan bijvoorbeeld kleikorrels of perliet, die allebei nauwelijks water vasthouden. Een kleine cannabis plant gebruikt ook veel minder water dan eentje die bijna klaar is met bloeien, dus plan goed vooruit.

Eb En Vloed Hydro Systeem

Een vloedtafel zoals deze wordt volledig gevuld met voedingsoplossing en loopt daarna weer leeg. Zo wordt elk plant op de tafel tegelijk en evenveel bewaterd.

Net als bij de concentratie van je hydrocultuur voeding geef je liever iets te weinig dan iets te veel water. Een uitgedroogde cannabis plant kan meestal binnen een paar uur volledig herstellen, maar bij te veel water zit er niet veel anders op dan wachten tot het medium weer droogt. Probeer zo goed mogelijk in te schatten hoe nat of droog je medium is en geef pas water als het medium op zijn minst gedeeltelijk is uitgedroogd. Halverwege de bloei is het vaak noodzakelijk om meerdere keren per dag te bewateren, maar als je dit bij zaailingen doet zullen ze het niet lang overleven. We raden daarom ook aan om zeker tijdens de eerste paar weken geen irrigatiesysteem te gebruiken.

6 – Hydrocultuur & Plant Structuur

Als je ooit een zak kokos of perliet hebt opgetild was het eerste wat je opviel waarschijnlijk het gewicht, de meeste media voor hydrocultuur zijn namelijk veel lichter dan aarde. Dit is geweldig voor wortelgroei, maar niet zozeer voor fysieke stabiliteit. Omdat media voor hydrocultuur niet echt een “stabiele basis” basis bieden maar wel voor flinke planten zorgen kunnen je planten snel omvallen.

Amnesiac Cannabis Plant

Deze enorme Amnesiac plant wordt door twee netten overeind gehouden. Planten van dit formaat wegen simpelweg te veel om rechtop te blijven staan in een 25 liter pot.

Het is altijd een goed idee om je planten te ondersteunen tegen het einde van de bloei, maar dit geldt nog meer voor hydrocultuur. Zorg dat je je stokken, netten, yoyo’s of wat dan ook klaar hebt liggen voordat de bloei volledig is ingezet, anders zouden je planten nog wel eens om kunnen vallen. Er bestaan een hoop additieven om sterkere stammen te stimuleren, deze kunnen zeker helpen maar zijn niet altijd toereikend.

De gemiddelde cannabis plant zal meer bladeren en zijtakken vormen in hydrocultuur dan een plant in aarde, hou hier ook rekening mee. Reken op explosieve groei tijdens te groeifase en de eerste drie weken van de bloei en compenseer dit eventueel door te ontbladeren en te dieven.

7 – Hydrocultuur Heeft Een Kortere Spoelfase

Wanneer de bloeifase bijna voltooid is wordt het tijd om alle resten voeding uit het medium te spoelen. Omdat aarde sowieso altijd voeding vast blijft houden worden hier vaak spoelfases van wel twee weken gebruikt. Dit kan bij hydrocultuur echter veel sneller.

Prachtige Wietplant

Omdat de voeding veel sneller uit het medium gespoeld kan worden kun je binnen een week dit soort prachtige herfstkleuren gaan zien.

Een week spoelen is zat voor het merendeel van hydrocultuur media, zelfs voor de types die kleine hoeveelheden voeding vasthouden. Wij kiezen ervoor om de pH van deze oplossing naar omstreeks 5.8 te verlagen en een eventueel shock-effect te vermijden, andere kwekers doen dit niet omdat de pH- oplossing ook voedingsstoffen bevat. Het wel of niet aanzuren van je spoeloplossing is het onderwerp van een eindeloze discussie, dus doe wat werkt voor jou en laat je niet teveel afleiden door dit soort details.

Dit Is Echt Genoeg Informatie

We hopen dat we met dit artikel de basis van hydrocultuur enigszins over hebben kunnen brengen. De meeste kwekers gaan naarmate ze meer ervaring krijgen steeds ingewikkeldere technieken gebruiken, maar hydrocultuur kan ook heel simpel als je niet voor maximale efficiëntie gaat. Als je het een beetje onder de knie hebt kun je eindeloos veel details aanpassen die je opbrengst zullen verhogen, maar begin hier niet direct mee. Hou het simpel en accepteer dat je een paar kweken zal moeten oefenen voordat je hydrocultuur echt helemaal in de vingers hebt!