Wiet kweken kan op veel verschillende manieren, elke kweker heeft dan ook zijn eigen specifieke trucjes om zijn opbrengsten te verhogen. Één van deze technieken staat vaak ter discussie, namelijk het verwijderen van gezonde bladeren. Ontblader jij je cannabis planten en zo ja wanneer en hoeveel?
Ontbladeren Is Een Snoeitechniek
Snoeien wordt al duizenden jaren toegepast bij veel verschillende landbouwgewassen om de opbrengst te verhogen en de hoeveelheid kleine, onbruikbare vruchten te beperken. Ontbladeren is een vorm van snoeien waarbij je de grote bladeren van een cannabis plant verwijdert. Ontbladeren gaat vaak hand in hand met dieven: het verwijderen van kleinere, onderontwikkelde toppen. Deze technieken zijn zeker van toepassing bij wiet kweken, de meeste kwekers gebruiken dan ook verschillende methoden van ontbladeren en dieven om hun opbrengsten te verhogen.
Tomatenkwekers in het Westland hebben er misschien een wat minder swingende naam voor, maar ze “lollipoppen” hun planten al sinds jaar en dag.
Als een cannabis plant goed bijgesnoeid is zorgt dit voor een betere luchtstroom en efficiënter lichtgebruik. Het verwijderen van overtollige bladeren en takken opent als het ware de onderkant van een cannabis plant, hierdoor verminder je de kans op schimmel en toprot. We hebben dit al eens eerder genoemd in ons blogartikel over het voorkomen van schimmel en toprot bij buiten wiet kweken.
Ontbladeren en dieven wordt vaak in één moeite genoemd omdat het beide vormen van snoeien zijn, al zijn ze allebei wel op andere delen van de plant gericht. Het ontbladeren van een wiet plant zorgt ervoor dat lager gelegen toppen meer licht krijgen en meer zullen groeien. Wiet planten dieven zorgt ervoor dat energie die anders naar kleine topjes zou gaan gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van de hoofdtoppen. Een wiet plant heeft maar een beperkte hoeveelheid groeihormonen die verdeeld moet worden over de plant. De bekendste groeihormonen in planten zijn auxines, gibberelines en cytokines. Deze “groei regulatoren” sturen onder andere de groeisnelheid, grootte en ontwikkeling van een wiet plant. Door kleinere toppen te verwijderen zorg je ervoor dat de groeihormonen zich alleen kunnen ophopen in de hoofdtoppen. Naast dat dit je opbrengst verbetert zorgt dit er ook nog eens voor dat je planten uniformer en makkelijker te trimmen zullen zijn. Technieken als “lollipoppen”, waarbij je alle lagere bladeren en takken verwijdert, worden inmiddels veel gebruikt bij wiet kweken.
Voor En Na Het Ontbladeren
Dus Waar Is De Discussie?
Ook al is iedereen het eens over het feit dat wiet planten dieven en ontbladeren erg gunstig kan zijn, doen geen twee kwekers dit op dezelfde manier. Iedere kweker heeft een eigen mening over wanneer, hoe vaak en hoeveel je deze technieken toepast.
Techniek
Wiet planten dieven en ontbladeren wordt op allerlei manieren gedaan. Sommige kwekers gebruiken het liefst hun handen en buigen, knijpen en breken hun weg door planten heen. Andere kwekers kiezen ervoor om zo schoon mogelijk te werken door hele sherpe scharen of mesjes te gebruiken die ze schoonmaken met 96% alcohol. Wij zijn van mening dat de techniek waar je voor kiest een stuk minder uitmaakt dan wanneer en hoeveel je snoeit. Wij ontbladeren graag met de hand aangezien je dit eenvoudig kunt doen door het steeltje zo dicht mogelijk bij de stam om te knakken. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je handen schoon zijn! Een wiet plant dieven, toppen en zéker FIMmen is over het algemeen makkelijker en nauwkeuriger met een schaar of mesje.
Timing
Wiet planten dieven en ontbladeren kan een andere uitwerking op je wiet plant hebben in verschillende delen van de groeicyclus. Net als bij andere snoei technieken zal je plant snel herstellen van ontbladeren en dieven tijdens de groeifase. Zelfs als een cannabis plant enigszins in shock raakt, zal dit tijdens de groeifase minder schadelijk zijn dan tijdens de bloei. In veel kweekruimtes wordt er nét voor, of tijdens de eerste paar weken van de bloeifase ontbladerd en gediefd.
De eerste drie weken van de bloei vormen waarschijnlijk de productiefste “groeiperiode” van een cannabis plant.
Ontbladeren tijdens de bloeifase is wat controversiëler, aangezien stress in deze periode veel invloed kan hebben op de opbrengst. Er zijn daarentegen ook veel kwekers die zweren bij ontbladeren tijdens de bloei en geweldige opbrengsten hebben. Ze verwijderen dan geleidelijk bladeren zodat de plant geen shock ervaart, of zetten erop in dat de shock niet zo lang zal duren. Onze vuistregel is dat ontbladeren en dieven prima kan tot en met de derde of vierde week van bloei. We ontbladeren en dieven liever niet meer nadat een cannabis plant klaar is met strekken. Wat ons betreft werken zowel de geleidelijke aanpak als het in één sessie strippen van een plant prima, al vinden we dat laatste een stuk praktischer.
Hoeveel Blad Verwijder Ik?
Wiet planten ontbladeren is een continue afweging van productiecapaciteit en efficiëntie, het kan dan ook moeilijk zijn om een balans te vinden. Ontbladeren heeft kan alle voordelen hebben die we net genoemd hebben, maar het is natuurlijk wel zo dat er veel fotosynthese plaatsvindt in de bladeren.
Kwekers met een relatief minimalistische aanpak zijn vaak van mening dat een wiet plant weet wat ze doet. Volgens die redenering kun je het beste alleen bladeren verwijderen als dit echt nodig is, dus bijvoorbeeld als ventilatie echt een probleem begint te worden. Deze kwekers laten bijvoorbeeld ook afstervende bladeren vaak aan de plant zodat elk beetje energie hierin weer gebruikt kan worden.
Veel Kush soorten groeien ook prima zonder bladeren te verwijderen. Deze
Master Kush plant is totaal niet ontbladerd en ontwikkelt zich prima.
Aan de andere kant van het spectrum heb je kwekers die juist vrijwel de hele onderkant van een cannabis plant af strippen. Deze kwekers zijn er juist weer van overtuigd dat een cannabis plant weinig blad nodig heeft tijdens de bloei. Het idee hierachter is dat de plant heel veel energie gebruikt om deze bladeren gezond te houden, energie die anders gebruikt zou kunnen worden voor de ontwikkeling van dikkere toppen.
Deze Medical Kush kweker houdt graag de volledige controle over zijn planten door middel van stevig ontbladeren, dieven en scroggen. Dit is zeker niet noodzakelijk bij deze soort, maar kan zeker bij een binnenkweek zorgen voor een hogere opbrengst.
Ontbladeren is een techniek waar je als kweker rustig aan kunt beginnen en steeds iets meer mee kunt experimenteren bij iedere kweek. Het kan heel gevaarlijk lijken, aangezien je niet wil dat je plant een stressreactie krijgt. In het volgende deel van dit artikel zullen we een video bespreken van een kweker die er een zeer uitgesproken mening op nahoudt om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.
Video: Cannabis Plant Extreem Ontbladeren
De auteur van deze video, HIGROWMEDICINAL, houdt zeker weten van dieven en ontbladeren. Hij onderbouwt bovendien zijn mening dat wiet planten dieven en ontbladeren goed is voor de opbrengst. Laten we eens goed kijken naar wat hij precies doet en waarom.
Het eerste dat opvalt is dat de schaal van deze kweek enorm is: honderden planten onder tientallen lampen. In plaats van een scrog net gebruikt deze kweker tomaten kooien om zijn planten te ondersteunen, zo kan iedere cannabis plant individueel verplaatst worden. Hij maakt bovendien gebruik van een hydro medium, dit zorgt bij de meeste soorten voor meer vegetatieve groei. Hou dit in je achterhoofd voordat je de planten in de video gaat vergelijken met je eigen kweek in aarde!
Hoe Hij Het Doet
HIGROWMEDICINAL legt eerst uit dat hij een “extremist” is op het vlak van ontbladeren. Hij verwijdert vrijwel alle bladeren met een bladsteel van meer dan een paar centimeter. Veel kwekers ontbladeren geleidelijk om te zorgen dat de plant zo min mogelijk stress ervaart, maar daar is de auteur van de video het niet mee eens. Volgens hem kun je het beste alles in één keer doen, zodat je na de eerste shock geen risico meer loopt op stress bij de plant.
Het linker blad heeft een bladsteel, de rechter niet. Hoewel het net lijkt of de bladsteel van het rechter blad afgeknipt is, is dit blad zo uit een top gegroeid.
Het beste moment om in deze stijl te ontbladeren is na week 3 van de bloei voor soorten die 8 weken bloeien en na week 4 voor soorten die langer bloeien. Week 5 is aan de late kant, maar kan bij veel soorten ook nog. De planten in deze video worden op dag 20 van de bloei (dus een dagje te vroeg) bijgesnoeid.
Bij deze rigoreuze stijl van ontbladeren worden vrijwel alle grote bladeren verwijderd, behalve de bovenste twee of drie. Tijdens dit proces worden ook alle kleine toppen onderin de plant verwijderd. Sativa dominante soorten zijn meestal makkelijker om te ontbladeren omdat deze vaak minder bladeren hebben. Gedurende de 20 minuten die deze versnelde video eigenlijk duurt, worden drie gehele planten gestript. De auteur zegt dat hij meestal met kweekruimtes met 12-20 lampen werkt en dat dit proces in zijn eentje meestal een dag of drie in beslag neemt.
Nadat hij heeft uitgelegd hoe hij ontbladeren precies toepast, legt hij uit dat een wiet plant volgens hem weinig blad nodig heeft na de derde week van bloei. Hoewel dit zeker een controversieel standpunt is binnen de kweek-community, ziet zijn kweek er prima uit!
HIGROWMEDICINAL’s cannabis plant voor en na het ontbladeren.
HIGROWMEDICINAL legt verder uit dat ontbladeren wiet kweken makkelijker en productiever maakt. Hij is bovendien blij dat hij van alle kleine, onbruikbare topjes af is. Hij ziet zijn ontbladerings proces als voorwerk voor de oogst, zodat hij op het laatst een stuk minder hoeft te knippen.
Onze Mening
De meeste kwekers zullen het ontbladeren niet zo rigoreus doen als in de video, maar er worden een aantal interessante punten gemaakt. Als je ziet hoeveel bladeren er uiteindelijk op de plant blijven, is deze video erg illustratief voor mensen die bang zijn dat ze hun plant vermoorden. De kweker geeft ook zijn redelijk genuanceerde blik op de stress die zijn planten ondergaan: “dat komt wel goed in een dag of twee”.
Als je zo naar het resultaat kijkt doet deze kweker in ieder geval iets goed!
Wij houden ervan om meer te ontbladeren dan een gemiddelde kweker zou doen, maar dit hangt ook van onze keuze van media af. Binnen wiet kwekengaat voor ons vaak gepaard met hydro media als kokos, mapito of deep water culture. Hydrocultuur zorgt meestal voor explosieve groei tijdens de groeifase en de eerste paar weken van bloei, hierdoor is ontbladeren vaak bijna verplicht. Bij een binnenkweek op hydro zullen we over het algemeen een wiet plant dieven en ontbladeren tot het punt dat hij bijna net zo kaal is als de planten in de video.
Bij een buitenkweek gebruiken we vaak liever aarde, dit zorgt voor meer stabiliteit maar minder explosieve groei. Hierdoor is ons ontbladerings-regime ook vaak minder extreem dan bij een binnenkweek op hydro. Omdat de zon dieper doordringt dan kweeklampen hoeven er minder takken verwijderd te worden. Bladeren die direct boven toppen zitten worden verwijderd om deze toppen meer licht te geven, beschadigde bladeren worden ook verwijderd. Verder hangt ontbladeren bij buitenplanten ook erg af van de weersomstandigheden, en zullen we dit meer doen als risico op toprot en schimmel groter wordt.
Andere Belangrijke Zaken
Er is zeker een flink verschil tussen de schaal van de kweek in de video en een kleine thuiskweek van een gemiddelde hobby kweker. De enorme hoeveelheid planten in de kweekruimte geeft aan dat we hier met een professionele kweker te maken hebben die wellicht andere doelen heeft dan iemand met een paar planten.
De auteur van de video zegt dat hij deze gehele kweek zelf uitvoert, dit is een extra reden om zijn oogstproces zo simpel en efficiënt mogelijk te houden. Bij wiet kweken op deze schaal is efficiënt gebruik van tijd veel belangrijker dan bij een kleine thuiskweek. De “larfy, waste-of-time buds” die in de video besproken worden zijn voor een kleinschalige kweker wellicht alsnog goud waard.
Het kan veel thuiskwekers niet zoveel schelen of hun opbrengst hoger wordt of dat ze een uur per plant minder kwijt zijn bij het oogsten. Ze willen simpelweg geen schimmel of toprot!
Zoals we net al aanhaalden scheelt het bovendien een hoop of je binnen of buiten kweekt en is zo’n rigoreuze stijl van ontbladeren wellicht niet het beste voor een buitenplant. Zonlicht penetreert veel dieper in je bladerdak dan HID lampen, hierdoor maakt het buiten minder uit of er bladeren boven toppen groeien.
Het medium maakt uiteindelijk dus ook een wereld van verschil. Een cannabis plant doet het zeker tijdens de groeifase meestal veel beter op hydro dan in aarde. Er zijn zelfs enorme verschillen tussen hydro media. Planten groeien sneller in kokos dan in aarde, maar wel op een vergelijkbare manier. Vooral bij deep water culture vindt er meestal al snel een explosie aan groei plaats, waardoor ontbladeren in dit geval vaak noodzakelijk wordt. Een goede vuistregel is dat je planten meer bladeren zullen produceren naarmate voedingsstoffen toegankelijker zijn.
Probeer Het Zelf!
Nu we je een paar verschillende stijlen van ontbladeren hebben laten zien, hopen we dat je een indruk hebt gekregen van hoeveel technieken er wel niet bestaan. We willen je graag aanmoedigen om hiermee te experimenteren en zo je eigen unieke stijl te ontwikkelen. We hebben je in elk geval laten zien dat een cannabis plant een stuk steviger is dan je misschien dacht!