Selecteer een pagina
Een duidelijke uitleg over wiet voeding kan een kweker helpen om praktischer om te gaan met zijn of haar planten. Bij wiet kweken is het handig om te weten wat een plant nodig heeft in elke fase van de levenscyclus. Dit kan het verschil betekenen tussen een gezonde, goed ontwikkelde plant en een langzaam groeiende plant met tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Ervaren kwekers begrijpen dat voeding veel invloed heeft op de uiteindelijke smaak, geur en het effect van wiet toppen. Dit artikel heeft als doel om uitleg te geven over de belangrijkste aspecten van wiet voeding tijdens de groei- en bloeifase. Ook behandelen we hoe je je plant kunt spoelen en hoe je problemen met voeding aan kunt pakken.

Wat Betekent N.P.K.?

Wiet Voeding

Wiet voeding voor groei en bloei van Grotek. Meestal geven producenten van wiet voeding een simpel maar gedetailleerd plan voor het kweken met hun producten. De N-P-K waarde wordt altijd op de verpakking weergegeven. In dit geval ziet u op de verpakking van de Monster Grow Pro waardes van 18-36-1.

Op vrijwel elke verpakking van voeding, aarde en andere media staat een NPK waarde. Deze drie letters staan voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Dit zijn de drie belangrijkste macronutriënten voor planten en komen voor in vrijwel alle wiet voeding. Tijdens vroege ontwikkeling en de vegetatieve fase worden planten snel voller en maken ze zo veel mogelijk bladeren aan. Stikstof is tijdens de groeifase dan ook van levensbelang aangezien het nodig is voor fotosynthese en dus voor de productie van suikers. Bloei voeding bevat vaak veel fosfor aangezien dit nodig is voor de ontwikkeling van takken en veel kalium om de hoeveelheid toppen te vergroten. Tijdens de gehele levenscyclus van een Cannabis plant worden deze drie voedingsstoffen continu opgenomen in het tempo dat de plant ze kan gebruiken. Het is daarom belangrijk dat deze drie onderdelen van wiet voeding altijd beschikbaar zijn voor je planten.

Micro- En Macronutriënten

Micronutriënten en de resterende drie macronutriënten worden vaak over het hoofd gezien door kwekers. Deze voedingsstoffen zijn de kleine vitamines en mineralen die een Cannabis plant gebruikt om het metabolisme draaiende te houden. Ondanks dat deze stoffen in veel kleinere hoeveelheden dan stikstof, fosfor en kalium gebruikt worden zijn ze essentiëel voor de ontwikkeling van een Cannabis plant. Calcium, magnesium en natrium worden gezien als de drie andere macronutriënten. Boron, koper en zink zijn de belangrijkste micronutriënten. Het is belangrijk om je te realiseren dat een gezonde plant al deze voedingsstoffen altijd nodig heeft.

Micro and Macro Wiet Voeding

Essentiële minerale elementen voor planten. In dit overzicht ziet u een volledig overzicht van alle nutriënten die een Cannabis plant nodig heeft. Meestal ligt de focus bij wiet voeding op de N-P-K waardes omdat deze stoffen het meest verbruikt worden, maar bij eventuele problemen kan het dus ook aan iets anders liggen!

Organisch Medium

Het gebruik van een organisch medium dat langzaam voedingsstoffen loslaat is altijd een goed idee, zo zorg je namelijk dat er altijd aanvoer is van stikstof, fosfor en kalium in het medium. Bovendien zorg je er zo voor dat er in principe ook altijd genoeg micronutriënten beschikbaar zijn. Hieronder wordt een overzicht gegeven van wat voor wiet voeding er nodig is tijdens verschillende fases in de levenscyclus van een Cannabis plant.

Wiet Voeding Voor Zaailingen

Vanaf het moment dat een wiet zaadje ontkiemt is er vooral water nodig. Zodra de zaailing opkomt kun je al na gaan denken over voeding. Het is bijvoorbeeld een goed idee om van te voren wormen humus toe te voegen aan je medium aangezien dit veel stikstof bevat. We raden ook aan om perliet toe te voegen voor de afwatering. Zaailingen hebben fosfor nodig voor het vormen van wortels en veel stikstof voor het vormen van dikke groene bladeren. Calcium wordt tijdens de gehele levenscyclus gebruikt voor het aanmaken van celwanden, waardoor een plant kan groeien. Magnesium vormt de kern van chlorophyll en wordt gedurende de gehele levenscyclus gebruikt voor fotosynthese.

Belangrijkste Stoffen Wiet Voeding Voor Zaailingen: Stikstof (N) Fosfor (P) Calcium (Ca) Magnesium (Mg)

Gewenste N-P-K waardes wiet voeding voor zaailingen: 2-1-2

Wiet Voeding Tijdens De Groeifase

Tijdens de groeifase wordt er door een Cannabis plant zo veel mogelijk biomassa gemaakt, hierbij zijn alle drie de macronutriënten erg belangrijk. Planten ontwikkelen veel stelen, takken, bladeren en wortels tijdens de groeifase. Wiet voeding voor tijdens de groeifase bevat dan ook vaak veel stikstof en fosfor. Kalium is tijdens de groeifase iets minder belangrijk dan tijdens de bloei.

Belangrijkste Stoffen Wiet Voeding Tijdens Groei: Stikstof (N) Fosfor (P) Kalium (K) Calcium (Ca) Magnesium (Mg)

Gewenste N-P-K waardes tijdens de groeifase: 10-5-7

Wiet Voeding Tijdens De Bloei

Een goede tip bij het wisselen naar wiet voeding die gericht is op de bloeifase is om dit geleidelijk te doen. Door de te beginnen met verdunde voeding, of door eerst een mix van groei- en bloei wiet voeding te gebruiken kun je veel problemen voorkomen. Vaak worden groei- en bloei voeding als twee volledig verschillende producten verkocht. Dit terwijl ze in realiteit beide vooral stikstof, fosfor en kalium bevatten. Ook produceren planten tijdens de bloei even veel bladeren als tijdens de groeifase. Er is wel een groot verschil in de verhoudingen waarin deze voedingsstoffen voorkomen. Zo bevat bloei voeding een hogere hoeveelheid fosfor en een iets hogere hoeveelheid kalium dan voeding voor tijdens de groei.

Belangrijkste Stoffen Wiet Voeding Bloei: Stikstof (N) Fosfor (P) Kalium (K) Calcium (Ca) Magnesium (Mg)

Gewenste N-P-K waardes tijdens de bloeifase: 4-15-10

Geen Voeding Tijdens Het Spoelen

Vlak voor de oogst is het gebruikelijk om je Cannabis plant te spoelen. Zo verwijder je de zouten uit wiet voeding die na verloop van tijd opbouwen in het medium. Dit zal niet alleen de smaak en geur van je wiet toppen ten goede komen, maar zorgt er ook voor dat je plant vlak voor het oogsten nog een kleine boost krijgt. Spoelen betekent alle resten van oude wiet voeding weg laten stromen, dus hierbij wordt alleen water gebruikt. Als je de 10-14 dagen vóór het oogsten spoelt kun je er zeker van zijn dat je Cannabis plant schoon gespoeld is.

Spoelen Kan Met: Water. Dit kan gedestilleerd water, kraanwater, osmose gefilterd water of zelfs water met prik zijn.

Hieronder volgt een lijst stoffen die zowel voor als tijdens een kweek aan media toegevoegd kunnen worden om wiet voeding completer te maken. Deze stoffen kunnen allemaal lokaal geproduceerd worden en zijn veilig voor langdurig gebruik.

Wormen Humus: Wormen humus, ook wel vermicompost, bestaat in feite uit de uitwerpselen van aardwormen. Dit substraat is niet alleen erg zacht en makkelijk om mee te werken, maar bevat ook veel stikstof, calcium en magnesium. Deze mest is al gedeeltelijk afgebroken, dit veroorzaakt ook de donkere kleur. Een Cannabis plant kan langdurig gebruik maken van deze mest aangezien de voedingsstoffen langzaam vrijkomen.

Wormen Humus

Wormen humus. Wormen humus is vaak goedkoop te krijgen bij lokale boeren, maar is anders ook verkrijgbaar van veel producenten van wiet voeding.

Vleermuizen Guano: Er zijn verschillende typen vleermuizen guano, de samenstelling hiervan en dus ook NPK waarde hangt namelijk af van het dieet van de vleermuizen. Vleermuizen guano is over het algemeen rijk aan fosfor en bevat relatief weinig stikstof en kalium. Fosfor is gedurende de gehele levenscyclus van een Cannabis plant erg belangrijk aangezien deze stof nodig is voor wortelgroei. Tijdens de bloei gebruiken Cannabis planten grote hoeveelheden fosfor en kalium en wordt fosfor dus extra belangrijk.
Plagron Bat Guano vleermuizen guano

Vleermuis guano. Vleermuis guano is erg variabel qua N-P-K waardes, maar bevat altijd veel fosfor.

Paardenmest: De gemiddelde N-P-K waarde van paardenmest en vrijwel alle andere soorten dierlijke mest is over het algemeen erg laag. Meestal liggen de waardes rond de 1-0,5-0,8, dus is dit soort mest over het algemeen beter te gebruiken als toevoeging aan het medium dan als primaire voedingsbron. Dierlijke mest is ook goed te gebruiken om compost thee mee te maken, hiermee kun je met dit soort mest de smaak van je toppen bevorderen. Verse paardenmest is vaak het makkelijkst en goedkoopst te verkrijgen bij lokale boeren of maneges. Er bestaan ook gedroogde paardenmest korrels, maar deze zijn vaak moeilijk te vinden.
Paardenmest. Paarden eigenaren verkopen meestal graag hun mest aangezien er meestal maar beperkte ruimte voor opslag is.
Organische Vloeibare Wiet Voeding: Het gebruik van organische vloeibare voeding kan een enorm effect hebben op je Cannabis plant. Ook is het goed te combineren met het gebruik van een organisch groeimedium. Veel organische wiet voeding wordt geproduceerd op basis van algen, melasse of mineralen. Organische wiet voeding bevat voedingsstoffen die langzaam vrijkomen, waardoor een Cannabis plant deze stoffen geleidelijk naar behoefte kan absorberen en gebruiken.

Organische wiet voeding is makkelijk zelf te maken door de bovenstaande stoffen in een organische compost thee te gebruiken. Het gebruik van organische compost thee kan bovendien de opname van dit soort wiet voeding verbeteren. Kijk voor een uitgebreide handleiding over het maken van organische compost thee in ons blog!

Organische Wiet Voeding
Organische Wiet Voeding. Deze op algen gebaseerde voeding is geproduceerd uit 100% duurzame bronnen en is hierdoor erg milieu vriendelijk.
Voeding Voor Hydrocultuur: Voor het kweken op hydro wordt andere wiet voeding gebruikt dan in vaste media. Omdat er bij hydrocultuur een continue aanvoer van water en dus ook voeding is worden hierbij kleinere moleculen van voedingsstoffen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat een Cannabis plant dit razend snel uit een oplossing kan opnemen, in tegenstelling tot de langzaam vrijkomende voedingsstoffen in organische wiet voeding. Het gebruik van reguliere wiet voeding in een hydro kweek zal dan ook voor enorme problemen zorgen bij zowel de apparatuur als de Cannabis plant. Vaak wordt hydro wiet voeding verkocht in twee of drie onderdelen.
Organische Wiet Voeding Voor Hydro
Wiet Voeding Voor Hydrocultuur. Deze lijn voeding wordt verkocht in twee delen en is specifiek ontworpen voor kweken op hydro, dit betekent dat de voedingsstoffen hierin sneller opgenomen worden dan die in voeding voor kweken in aarde.
Door de richtlijnen in dit artikel te volgen kun je met je volgende kweek een hogere opbrengst halen. We hopen vooral dat je door dit artikel beter begrijpt wat je Cannabis plant nodig heeft en hoe je dit aan de plant kunt geven. Hopelijk wordt het ingewikkelde onderwerp van wiet voeding op deze manier even makkelijk als je plantjes water geven!