Selecteer een pagina
Er zijn honderden verschillende soorten wiet voeding beschikbaar in growshops en op internet. Het kan voor onervaren kwekers soms moeilijk zijn om te begrijpen hoe ze verschillende soorten wiet voeding kunnen gebruiken. Één keuze die kwekers moeten maken is of ze wel of niet organisch kweken. Bij organisch wiet kweken worden geen synthetische voeding of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen en het is bovendien met beide manieren mogelijk om te zorgen voor optimale wiet voeding.

Milieu En Wiet Voeding

Er zijn een aantal praktische verschillen tussen organische en synthetische wiet voeding, maar voor veel kwekers speelt het milieu ook een rol. Hoewel het mogelijk is om synthetische wiet voeding uit duurzame bronnen te maken wordt een groot deel nog steeds vanuit fossiele bronnen geproduceerd. Veel kwekers zijn begonnen met wiet kweken om natuurlijkere wiet te kunnen roken. Het is dan tegenstrijdig als je wiet voeding dan het resultaat is van schadelijke mijnbouw, dus kiezen veel van deze kwekers voor organisch.

Potash Mining
Kalium mijn. Kalium wordt in grote hoeveelheden uit de grond gehaald. Deze mijn in Saskatchewan, Canada produceert tonnen kalium per dag.
Wie bekend is met organisch wiet kweken kent waarschijnlijk de goede oude leus: “Don’t panic, it’s organic!”. Met dit zinnetje wordt bedoeld dat bij organisch wiet kweken weinig plotselinge veranderingen zijn en dat problemen met wiet voeding zich dus langzamer ontwikkelen. Organisch groei medium helpt namelijk met het balanceren van de pH en de opname van voeding. Als je een organisch groei medium onder een microscoop bekijkt, zul je zien dat het bestaat uit grote blokken.
Synthetische wiet voeding bevat dit soort blokken niet en bestaat bovendien in vergelijking uit veel kleinere stukken. Omdat voeding in synthetische systemen niet wordt opgenomen door het medium, zorg je ervoor dat alle voeding altijd opgelost is. Door je Cannabis plant een constante toevoer van voeding te geven in een hydro kweek stimuleer je continu groei. Er is bij een hydro kweek daarentegen geen buffer om eventuele problemen op te vangen.
Aarde Onder Een Microscoop
Aarde onder een microscoop. Deze microscoop foto is 10000x vergroot, waardoor je de complexe samenstelling goed kunt zien. Veel van de deeltjes in deze foto zijn in staat om water en voeding op te slaan.
Praktisch gezien is organische voeding vaak een stuk minder handelbaar dan synthetische wiet voeding. Organische wiet voeding is vaak (verwerkte) mest, hierdoor bevat het meestal meer dan alleen de voedingsstoffen en kan het soms stinken. Synthetische wiet voeding is daarentegen ontworpen om uitsluitend nuttige ingrediënten te bevatten en is dus erg schoon en geconcentreerd. Organische wiet voeding garandeert dat er genoeg micronutriënten zijn, synthetische wiet voeding is daarentegen makkelijker te gebruiken.
Organische en synthetische mest. Deze schep paardenmest bevat ongeveer evenveel N-P-K als de maatbeker synthetische voeding.

Te Veel Wiet Voeding

Als men woorden als “synthetisch” of “chemisch” ziet op flessen wiet voeding, denken ze vaak nog eens na over wat ze hun planten allemaal geven. Snelle, niet bufferende voeding heeft direct effect op een Cannabis plant, maar kan bij overmatig gebruik ook voor problemen zorgen. Als je kweekt met te veel voeding zullen je planten er snel “verbrand” uit gaan zien met gele bladpunten en bladranden. Veel synthetische wiet voeding wordt erg geconcentreerd verkocht als je dit vergelijkt met organische voeding. Dit geldt zeker voor bloei voeding, waarbij de N-P-K waardes soms wel drie keer zo hoog liggen als bij organische tegenhangers.

Een Mislukte Hydro Kweek
Mislukte hydro kweek. De eerste poging tot een hydro kweek is bij deze kweker mislukt om meerdere redenen, een belangrijk deel hiervan was wiet voeding. Systemen die op synthetische wiet voeding draaien luisteren nauwer dan organische systemen, het kan dan ook snel fout gaan.
Met organische wiet voeding is het moeilijk om te veel mest te geven. Als problemen zich voordoen kun je dit over het algemeen nog prima herstellen. Met synthetische wiet voeding is dit lastiger. Kweken met synthetische wiet voeding is namelijk een erg precies proces waarbij kleine fouten veel meer schade kunnen aanrichten dan met organische voeding het geval is.

Grotere Toppen?

Maar krijg je grotere toppen en een hogere opbrengst als je de producten en een voedingsschema van een wiet voeding fabrikant volgt? Één ding is zeker, je planten zullen sneller groeien en kunnen vooral veel eerder de bloeifase ingaan. Tijdens de bloei heeft je Cannabis plant bovendien toegang tot grote hoeveelheden kalium en fosfor en zal hij snel groeien. Je kan zo snel grote, volle toppen produceren. Dit is ook mogelijk met een organische kweek, maar om dit optimaal te kunnen doen is hier een hoop kennis over wiet kweken voor nodig. Een ander groot voordeel van synthetische wiet voeding is dat de wortels minder ruimte innemen. De hoeveelheid aarde die nodig is voor hoge opbrengsten neemt bij organisch wiet kweken een hoop ruimte in.

Organisch vs hydro wiet kweken
Aarde en kokos buitenkweek. De linker plant is organisch gekweekt in aarde, bij de rechter wordt gekweekt met kokos in combinatie met synthetische wiet voeding. Zelfs bij zulke simpele uitvoeringen van wiet kweken op hydro groeien planten sneller.

Spoelen

Veel mensen die wiet roken vinden dat organisch gekweekte wiet het beste smaakt. Dit hoeft niet altijd waar te zijn, een kweker kan bijvoorbeeld zelfs bij een organische kweek het medium niet goed genoeg spoelen. Als het medium niet goed genoeg gespoeld is zorgt dit ervoor dat de rook scherp is en voor hoestbuien zorgt. Zelfs bij organisch wiet kweken is het belangrijk dat je het medium goed spoelt en er geen zouten meer in de bodem aanwezig zijn. Het is wel zo dat het risico op dit soort problemen een stuk groter is als je kweekt met synthetische wiet voeding. Spoelen zal de smaak van organisch gekweekte Cannabis dan ook minder beïnvloeden dan als men met synthetische wiet voeding werkt.

Een veel voorkomend probleem met wiet voeding, zeker bij kweken met synthetische wiet voeding, is dat de toppen zelfs na het spoelen nog resten wiet voeding bevatten. Je kunt dit testen door te kijken naar de kleur van de as na verbranding. Bij verontreinigingen door resten voeding wordt de as zwart, terwijl bij schone as juist licht grijze as overblijft. Dit soort verontreinigingen zijn altijd slecht voor het imago van een kweker. Of je nou grammen of kilo’s kweekt, je oogst zal een stuk minder populair zijn als je je planten niet goed spoelt.

Betere Smaak En Geur?

Zodra je van het idee af bent dat de THC inhoud en het effect de enige doelen zijn bij wiet kweken, gaat het ineens vooral om smaak en geur. Goed gekweekte organische wiet toppen ruiken en smaken geweldig. Sommige kwekers kiezen specifiek voor organisch kweken bij soorten met complexe smaakprofielen zoals bijvoorbeeld Spliff Strawberry of Sweet ’n Sour. Ook met synthetische wiet voeding kan daarentegen een geweldige smaak en geur bereikt worden als men het goed doet. Er bestaan wel stoffen die de smaak beïnvloeden die beter opgenomen kunnen worden uit een organische oplossing. Ook dit kan zorgen voor verschillen in smaak en geur.

Een goede manier om uit te zoeken hoe de verschillende methodes smaak en geur beïnvloeden is door zowel een organische en een hydro kweek te proberen. Kweek twee planten van dezelfde soort naast elkaar en gebruik bij de ene synthetische en bij de andere organische wiet voeding. Twee stekken van dezelfde moeder zou nog beter zijn. Door hetzelfde kweek, spoel en droogschema te gebruiken voor beide planten kun je testen welke stijl van kweken de beste opbrengst oplevert.

Het Kostenplaatje

De totale kosten zijn voor veel kwekers de beslissende factor om te kiezen tussen verschillende vormen van wiet kweken. Bij een hydro kweek zijn er vaak een aantal verschillende synthetische wiet voeding producten nodig. Als je de bijgeleverde voedingstabellen volgt en bijvoorbeeld 5ml voeding per liter water moet toevoegen kan dit bij een grotere kweek flink in de kosten lopen. Dit kan voor grote problemen zorgen als je logistiek en financiëel niet voorbereid bent voor de gehele kweek. Niks is namelijk erger dan halverwege een kweek geen wiet voeding meer te kunnen geven.

Vergeleken met wiet kweken op hydro is een organische kweek een wat langzamer proces. Als men in aarde kweekt betekent een gebrek aan wiet voeding niet gelijk het einde van de kweek. Tijdens een financiële dip kan een organische kweker altijd nog water zonder voeding geven, aangezien het medium nog zat voedingsstoffen zal bevatten. Als alles goed gaat bij een hydro kweek kan je daarentegen snel groeiende planten verwachten met een opbrengst die tot wel 400% hoger ligt dan bij organisch wiet kweken. Veel hydro kwekers houden mede hierom van soorten die snel klaar zijn en hoge opbrengsten halen als AK of Mega Power Plant. Een andere belangrijke factor bij het kiezen tussen organisch en niet organisch is de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt. Hoewel organisch wiet kweken vaak goedkoper is, is het ook veel minder efficiënt qua ruimte. De wortels van wiet planten van vergelijkbaar formaat zullen in een hydro opzet minder dan de helft van de ruimte innemen dan bij een organische kweek.
Wiet Kweken In DWC
Deep water culture kweek. De wortels van deze plant passen allemaal in deze emmer met water en wiet voeding. Als deze plant in aarde zou staan, zou hij waarschijnlijk een twee keer zo grote pot nodig hebben.
Al met al kun je organisch wiet kweken een minder intensieve aanpak noemen die bovendien goedkoper, natuurlijker is en minder stress oplevert. Aan de andere kant kun je met synthetische wiet voeding in een hydro kweek voor een perfecte kweek omgeving zorgen. Je hebt in dit geval volledige controle over alle belangrijke factoren, maar is dus ook veeleisend. Synthetische wiet voeding is vaak een vereiste bij het kweken op commerciële schaal. Organisch wiet kweken is juist weer geschikt voor iedereen, van beginner tot expert, binnen of buiten.Veel doorgewinterde kwekers houden het bij organisch wiet kweken omdat dit voor hun doorgaans het beste gewerkt heeft. We hopen dat dit artikel een nuttige bijdrage levert aan je volgende kweek, en willen graag nog eens benadrukken dat er geen verkeerde manier van kweken bestaat zolang je planten gezond zijn. Zoals de meeste kanten van wiet kweken is de keuze tussen organische of synthetische wiet voeding volledig aan jou!